Tomasovićeva 'Pokora' na festivalu performansa u Varaždinu

Varaždin je bio domaćin 14. festivalu performansa, a pozivu organizatora odazvalo se i nekoliko splitskih umjetnika. Predsjednik HULU-a Omišanin Vice Tomasović ponudio je “Pokoru”. Kao i uvijek kad su u pitanju ovaj angažirani umjetnik i njegovi radovi, poruka nije izostala. U performansu Tomasović se zazidao u skučeni prostor bivše sinagoge odakle nije izlazio nekoliko sati, sve dok se publika nije razišla. Okosnica performansa Tomasovića i kolega osjećaj je frustracije pojedinca sudbinski bačenog u širi društveno-politički narativ ...

RUŠENJE ZIDA - PREDSJEDNIK SPLITSKOGA HULU-a, UZ HRVOJA COKARIĆA I VANJU PAGARA, USPJEŠNO SE PREDSTAVIO U VARAŽDINU

Tomasovićeva 'Pokora' zbog počinjenih zločina

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Foto: Luka Belani / vizkultura.hr, Facebook
Izvor: Slobodna Dalmacija


vice tomasović- Srećom, imao sam strpljenja i zraka. “Pokoru” sam izveo u organizaciji ravnatelja galerijskog centra u Varaždinu Ivana Meseka, a selektor varaždinskih programa bio je ravnatelj splitske Galerije umjetnina Branko Franceschi - rekao je Tomasović.


Rušenje zida

Inače, tema ovogodišnjeg festivala bila je “Rušenje zida”. Festival performansa uključio je i sada već povijesne performanse u kojima je zid predstavljao ako ne fokus akcije, onda njezin nužni i znakoviti dio, poput Zlatka Kopljara, Slavena Tolja, Marijana Crtalića i Spartaka Dulića. Okosnica navedenih performansa osjećaj je frustracije pojedinca sudbinski bačenog u širi društveno-politički narativ.


S logom HTZ-a

Na varaždinskoj gradskoj tržnici Splićani Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar izveli su performans “Izvoz” u kojemu su prodavali autohtoni hrvatski suvenir: Govno od magarca pečatirano logom Hrvatske turističke zajednice i uredno zapakirano u celofanu.

Hrvoje Cokarić

Tomasović je svoj performans tjedan poslije reprizirao i u Puli zahvaljujući Muzeju suvremene umjetnosti Istre koji u suradnji s Galerijskim centrom Varaždin i Art zonom Kandler po drugi put organizira gostovanje ove manifestacije. Prostor događanja bio je Admiralitet i austrougarski bunker.


Tomasovićeva pokora

“Moja pokora uvijek pronalazi povoda zbog počinjenih zločina, koji su se dogodili, a zbog kojh smo dužni ispriku. Rane teško cijele, one su tu da nas podsjete na bezumlje i nesreće koje kao da traže nastavke. U Puli sam patio zbog vojnih zločina, u Varaždinu zbog pogubljenih Židova. Moj umjetnički čin moguće ljudima nije otvorio oči, ali stvari se ipak kreću, dočim s ovim ciklusom gostovanja nije zaključena lista", zaključuje Tomasović.

Tomasovićeva Pokora na festivalu performansa u Varaždinu

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and one member online

  • admin