Novine novinarima i čitateljima

novineNovine u vlasništvu svojih čitatelja, neovisne od interesa oglašivača, ozbiljne, inteligentne i zajebantske istovremeno, s izuzetno širokom mrežom stranih dopisnika, u kojima nema nikakvog gazde koji bi određivao što se smije, što mora, a o čemu je zabranjeno pisati, novine u kojima, dakle, funkcionira samoupravljanje. Medijskim mogulima i korporativnim ideolozima usprkos, berlinski “Die Tageszeitung”, od milja Taz, djeluje kao ostvarenje novinarskih snova, dojam koji dodatno dobiva na snazi kad se stvari promatraju iz otužne perspektive balkanskog žurnalizma. Ipak, treba držati na umu da porijeklo uspjeha ovog dnevnog lista, s prodajom od oko 55.000 primjeraka, leži u specifičnostima i okolnostima (zapadno)njemačkog društva potkraj sedamdesetih godina..., piše Jerko Bakotin na stranicama Novosti ...

U ZADRUŽNIM RUKAMA

Novine novinarima i čitateljima

Piše: Jerko Bakotin / Novosti
Izvor: Novosti

Die TageszeitungKoliko je poznato, na čitavom svijetu postoje još svega četiri novine s istim modelom: istanbulske BirGün i po jedne u Urugvaju, Švedskoj i Češkoj.

Naime, Taz nema vlasnika u uobičajenom smislu riječi: list je kooperativa, odnosno zadruga (Genossenschaft), čijim članovima postaju građani koji uplate od najmanje 500 do najviše 100.000 eura. Svatko od članova (danas ih je više od 12.000), bez obzira na to koliko je uplatio, posjeduje samo jedan glas.

Uplaćenim se novcem financiraju daljnji projekti, poput internetskog izdanja. Profita uglavnom nema, a ako nešto i bude, ponovno se investira u slobodne medije. No, kako ističe glavna urednica Ines Pohl, sredstva za dnevno poslovanje lista, u kojem radi približno 120 novinara, zarađuju se prodajom.

U usporedbi s drugim listovima, naši su čitatelji u prosjeku visokoobrazovani i relativno imućni: profesori su u gimnazijama i na fakultetima, liječnici, političari...  Možda svega polovica dioničara čita novine, ostali samo investiraju u nezavisno novinarstvo. Izuzetno je visok postotak pretplatnika, to je kao mala obitelj snažno povezana idejom solidarnosti. Taz ljudi jednostavno vole.

Iako su dioničari naši vlasnici, nije im dopušten nikakav utjecaj na sadržaj lista. Nama nitko ne upravlja i ne govori kakve ćemo komentare pisati. Sami smo svoji šefovi. Pored nezavisnosti, druga je naša postavka biti kritičan i provocirati one koji imaju moć  – kaže Ines Pohl.

Inače, novine imaju skromnih 28 stranica, fotografija je za naše pojmove razmjerno malo, a reklama neznatno.

PROČITAJTE VIŠE...

novine

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online