SOS za stare novine

NovineNovine, posebice dnevne novine, imaju kratak život, jučerašnja novost danas već nije nova, a novine najčešće završavaju u kanti za smeće ili u spremniku za papir. No, s druge strane, zbog slabe kvalitete papira i načina tiska one su iznimno podložne propadanju i za knjižnice su golem izazov. Novine su neprocjenjiva riznica u koju su pohranjene obavijesti o svakodnevnim događajima, različita društvena, gospodarska, politička i kulturna zbivanja, te su važan izvor proučavanja znanja o raznim područjima ljudskog djelovanja u pojedinim razdobljima. U sljedeća će tri dana djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) na različite će interaktivne načine, kroz radionice i seminare, posjetiteljima pokazati na koji način zaštićuju pa čak i liječe oštećene novine. Jednako kao o starim novinama treba brinuti o digitalizaciji novina, kažu ...

NSK

SOS za stare novine

Piše: Ines Kotarac / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Iz toga razloga ovogodišnji Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nose naziv "SOS za stare novine", kazao je glavni ravnatelj NSK Tihomil Maštrović na otvorenju Dana.

Govoreći o novinarstvu kao povjesnici trenutka, novinar, kolumnist i profesor na Sveučilištu u Bologni Inoslav Bešker kazao je kako nema fenomena koji nisu ostavili traga u novinama, a ima fenomena koji su ostavili trag samo u novinama. Ako ih pažljivo čitamo, činjenice će se uloviti kao ribe u mrežu.

novine

U sljedeća će tri dana djelatnici NSK na različite će interaktivne načine, kroz radionice i seminare, posjetiteljima pokazati na koji način zaštićuju pa čak i liječe oštećene novine.

"Jednako kao o starim novinama treba brinuti o digitalizaciji novina", kazala je Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Posudba izvornika i ručno pretraživanje izazvali su brojna fizička oštećenja izvornika, a u nekim slučajevima i trajno gubljenje sadržaja te je nužno prenijeti sadržaj novina u druge medije – mikrofilmske i digitalne.

novinePropadanje novina ne može se spriječiti, ali se može usporiti odgovarajućom zaštitom. Ona je i u nekoliko poteza održala predavanje o povijesti novinarstva. Jedan od tih poteza je usporedba prvog broja Novog lista.

Početkom 2010. godine NSK je javnosti predstavila internetski portal Stare hrvatske novine koji je zamišljen kao mjesto predstavljanja, listanja i pretraživanja digitaliziranih starih hrvatskih novina iz fonda NSK, a zamišljen je i kao mjesto okupljanja starih novina iz drugih ustanova.

Sudeći po angažmanu našega središnjeg hrama knjiga, novine u koje je sabijen duh nekih davnih trenutaka, moći će se još dugo čitati, listati i proučavati.

Povezani članci

Who's Online

We have 189 guests and no members online