'Povišica' na Sceni 55 HNK u Splitu

Povišica u HNK SplitU subotu je na Sceni 55 HNK u Splitu izvedena prva ovosezonska dramska premijera, komedija "Povišica" francuskog pisca Georgesa Pereca, koju je splitska publika ispratila dugim i neprekidnim pljeskom protagonistima – Anastasiji Jankovskoj, Goranu Markoviću i Alenu Čeliću. Mladi i već nagrađivani glumci, u komadu koji je osim tekstualno, iznimno zahtjevan i u scenskom pokretu, briljirali su na pozornici. Podnaslov ovoga komada je "Kako, ma kakvi bili sanitarni, psihološki, klimatski, gospodarski ili drugi uvjeti, dakako, uz maksimalan trud, zatražiti od šefa povišicu plaće?". Riječ je o djelu pomaknutog teatra apsurda u kojem djelatnik tvrtke iz dana u dan namjerava lupiti šakom o stol i zahtijevati povišicu. No, radni i životni mu vijek prođu, a da povišicu nikada ne zatraži.. Dramu je režirao redatelj Goran Golovko, a izvela se prema prijevodu Vjenceslava Kapurala. Kostimografkinja je Marija Maca Žarak, oblikovanje svjetla potpisuje Tihomir Snitko, a tona Tomislav Luetić ...


KAZALIŠTE

Salve smijeha uz "Povišicu"

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

"Za splitsko kazalište i glumište nema straha!". Rekao je to redatelj Goran Golovko najavljujući prvu ovosezonsku dramsku premijeru splitskog HNK, koju je splitska publika ispratila dugim i neprekidnim pljeskom protagonistima – Anastasiji Jankovskoj, Goranu Markoviću i Alenu Čeliću.

Komad je podijeljen između šest likova, no redatelj Golovko ga je tekstualno sveo na dvoje glumaca – Anastasiju Jankovsku i Gorana Markovića. Iako je na sceni, Alen Čelić nema teksta, a njegova najveća uloga u ovoj drami bila je u radu na scenskom pokretu.

Povezani članci

Who's Online

We have 154 guests and no members online