S ulaskom u EU odzvoniti će našim neplatišama i 'lovcima u mutnom'

Za domaće poduzetnike ulazak Hrvatske u Europsku uniju sa sobom donosi širi raspon mogućnosti, ali i nove propise. Tu se posebno misli na one oni koji su do sada 'lovili u mutnom' izbjegavajući plaćanja i do godinu dana, a od ljeta 2013. na to mogu zaboraviti. EU ne tolerira nelikvidnost, a kašnjenja s plaćanjem oštro kažnjava. Uz to carine za trgovinu s Europom nestaju, ali sa susjednim zemljama regije slobodne trgovine više neće biti..., piše Boris Mišević na portalu Dnevnik.hr ...


ODZVONILO 'LOVCIMA U MUTNOM'

EU ne tolerira nelikvidnost, a kašnjenja s plaćanjem oštro kažnjava

Piše: Boris Mišević / dnevnik.hr
Izvor: dnevnik.hr


'Sva plaćanje u komercijalnim transakcijama neovisno da li se radi o privatnom, ili javnom sektoru, za sve njih vrijedi generalni rok plaćanja 30 dana', kaže Višnja Spevec iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Iznimno rokovi se mogu produžiti na 60 dana ali jedno ako se iz Ugovora vidi da to nije na štetu vjerovnika.

Jačanje pozicije vjerovnika dodatno je u Uniji osigurano kaznama za neplaćeni račun od minimalno 40 eura ali svaka zemlja može donijeti i puno veći iznos kazne uz koji će se naplaćivati i kamate.  Ovim mjerama žele se prvenstveno zaštiti manje tvrtke od puno moćnijih velikih korporacija.

Povezani članci

Who's Online

We have 146 guests and no members online