Muke jedne blagajnice

Anna SamAnna Sam ima dvadeset i osam godina, diplomu studija književnosti i osam godina iskustva za blagajnom u supermarketu. I da odmah razjasnimo, Anna ne radi kod Keruma, Tommyija ili u Studenca i njezinu svakodnevicu ne čini samo dosadno bipkanje blagajne i defiliranje nestrpljivih kupaca — svijet je to neizmjerno veće raznolikosti kakav niste ni slutili da postoji promatrajući s druge strane blagajničke pokretne trake. Za vrijeme studija na filozofskom fakultetu počela je raditi na blagajni lokalnog supermarketa na periferiji rodnog grada kako bi platila svoje obrazovanje. Nakon što je diplomirala (2006), nije uspjela naći posao u struci, pa je nastavila raditi u supermarketu, skupivši osam godina radnog staža kao blagajnica ...


U ŽIVOTU BLAGAJNICE NIŠTA SE NE DOGAÐA - MISLITE?

Muke jedne blagajnice


Izvor: T-Portal


U međuvremenu je stažirala za jednu nakladničku kuću kao lektorica te je počela raditi kao pomoćnica glavnog urednika za jednu internetsku stranicu.

Anna Sam "Muke jedne blagajnice"

Tijekom 2007, pokrenula je blog na kojem počinje opisivati svoj svakodnevni život, koji uskoro postiže ogroman uspjeh. Annin blog posjećuje 120.000 ljudi dnevno.

Godine 2008, dobila je ponudu od izdavačke kuće da pretvori svoj blog u knjigu i tako nastaje bestseler 'Muke jedne blagajnice' koji je postigao izniman uspjeh u Francuskoj ali i širem svijeta, budući da je preveden na deset svjetskih jezika.

Anna je nedavno bila i u Zagrebu, na promociji hrvatskog izdanja svoje knjige 'Muke jedne blagajnice' koja je održana, a gdje drugdje nego u supermarketu (Konzumovom :-).

U knjizi britkim humorom i "bez dlake na jeziku" Anna bilježi dojmove i doživljaje, oblikujući izuzetno zabavno i duhovito štivo koje se čita u jednom dahu. Vlastiti život i osobno iskustvo bili su autorici osnovna misao i vodilja tijekom pisanja ove vrlo osobne priče. Na svom blogu uz tekstove, Anna je bilježila i priče i komentare drugih posjetitelja.

Muke jedne blagajnice

Naime, zaposlenici iz supermarketa i drugih tercijarnih niže plaćenih djelatnosti, zbog vlastitog nezadovoljstva i načina na koji su ih poslodavci tretirali pronalaze Annin blog kao izvrsno mjesto za razmjenu iskustava, jadikovanja i međusobnog ogovaranja nadređenih.

Roman je postao pravom književnom senzacijom i od svoga objavljivanja ne silazi s vrha ljestvice najčitanijih naslova u Francuskoj i Njemačkoj, a samo u Francuskoj doživjela je 19 reizdanja!

U planu je i filmski projekt prema Anninoj knjizi, a kazališna komedija već je u pripremi.

I što reći nego da je loptica literarnog izazova bačena i da čekamo na hrvatski "odgovor", na recimo, "Priče iz Studenca", "Joker & Faker", "Male štorije iz velikog dućana",...

Povezani članci

Who's Online

We have 317 guests and no members online