Za turističku flotu 3,2 milijuna kuna

Predstavnici Ministarstva mora u Splitu su potpisali ugovore s 12 turističkih i izletničkih brodara, kojima će biti isplaćeno oko 3,2 milijuna kuna državnih potpora za izgradnju ili rekonstrukciju brodova. Gotovo 2,9 milijuna kuna subvencija za gradnju pripalo je vlasnicima 10 tvrtki, od kojih četiri dolaze iz Krila Jesenica, dvije iz Suhog Potoka te po jedna iz Babina Polja na Mljetu, Biograda, Solina i Virovitice. Nešto više od 330 tisuća kuna bit će isplaćeno za rekonstrukciju brodova jednoj tvrtki iz Povlja te turističkom obrtu iz Privlake. Riječ je o petom natječaju kojim ministarstvo podupire obnovu turističke flote ...

MINISTARSTVO MORA SUBVENCIONIRA GRADNJU ILI OBNOVU 12 BRODOVA

Za turističku flotu 3,2 milijuna kuna


Brodari smatraju da bi trebalo poboljšati kontrolu trošenja državnog novca jer su neke osobe znale dobiti novac od ministarstva, a zatim ne bi počele izgradnju broda, nego bi ugasile tvrtku i uzele novac


Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Snimio: Davor Zunić / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija


Zanimljivo je da su više od polovice obiteljskih tvrtki predstavljale žene koje vode brodarski biznis. Ministarstvo mora subvencionira gradnju ili obnovu turističkih i izletničkih brodova

Riječ je o petom natječaju kojim ministarstvo podupire obnovu turističke flote, a tijekom protekle četiri godine država je s gotovo 12 milijuna kuna sudjelovala u izgradnji 33 broda i u obnovi njih 16, naglasio je Branko Bačić, državni tajnik za more.

 - Riječ je o sektoru koji znatno produžuje trajanje sezone, a ministarstvo utječe i na poboljšavanje sigurnosti plovidbe i zaštite Jadrana. Turistička flota broji 405 brodova u vlasništvu 336 brodara, a oni mogu primiti 5000 putnika, što je vrlo značajan kapacitet za naše uvjete. Zbog toga možemo reći da je od početka godine u nautičkom turizmu zabilježeno pet posto više dolazaka i dva posto više noćenja u odnosu na rekordu prošlu godinu, kazao je Bačić.

Brodari se zauzimaju za bolju kontrolu ulaganja državnog novca

Državni tajnik za more istaknuo je kako se očekuje skoro usvajanje novog zakona o pomorskom dobru kojim bi se omogućila ravnopravnija podjela vezova za turističke brodove, nautičare i ribare u svim jadranskim lukama, te da bi se trebala ukinuti i koncesijska odobrenja za malo brodarstvo koje su dosad izdavali gradovi i općine.

Kriljanin Špiro Naranča, dopredsjednik Udruge putničkih brodara, zadovoljan je potporom Ministarstva mora, koja “nikad nije bila bolja”, i dodao kako bi trebalo poboljšati kontrolu trošenja državnog novca jer su neke osobe znale dobiti novac, a zatim ne bi počele izgradnju broda, nego bi ugasile tvrtku i uzele novac.

 

Država daje za gorivo

Unatoč recesiji, turistički brodari i nadalje će dobivati državne subvencije za razliku između cijene plavog dizela i stvarne cijene goriva koje oni koriste, potvrdio je Bačić i dodao kako će potpore biti isplaćene nakon završetka turističke sezone.

Povezani članci

Who's Online

We have 184 guests and no members online