Predavanje: Strah, nesigurnost i hrabrost

Bojite li se ostvariti svoje snove i mislite da je to za vas nemoguće? Očekujete li uvijek najgore u svakodnevnim životnim situacijama? Prenose li se lako strahovi drugih ljudi na vas? Bojite li se zauzeti za sebe? Što vam izaziva strah, nesigurnost i kako se nosite s tim osjećajima? Što činite kada osjećate da se ne možete nostiti sa onim što se događa? Je li vam se teško smiriti kad osjetite strah? Što za vas znači biti osoba koja je sigurna u sebe? Gdje pronalazite hrabrost i snagu, u što se pouzdajete? Želite li se izravno se povezati sa životom ili odabrete (pre)živjeti i umirati u strahu? Nitko nije "cjepljen” protiv straha, samo različito reagiramo na njega. Ako nemamo unutarnju sigurnost, pokušavamo je izgraditi kroz „kontrolu“ vanjskih okolnosti u životu, a tu gubimo puno energije, pokušavajući kontrolirati život – što je nemoguće. Izbjegavajući osjećaj straha i gubitka kontrole – izbjegavamo sam život, a u konačnici nam ostaje duboko nezadovoljstvo. Ostajanjem u zoni sigurnosti, zatvaramo sebe dobrovoljno u zatvor, u neživot, u iluziju sigurnosti. Na otvorenom predavanju Centra za integrativni razvoj pod nazivom "Strah, nesigurnost i hrabrost", koji će se održati u četvrtak, 11.05.2017. u 19.30 h u Klub mladih, Split, Ruđera Boškovića 20/II kat, imati ćete priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako dalje raditi s tim mislima i emocijama da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi. Voditeljica predavanja je Asja K. Kuzmanić Roje, integrativna terapeutkinja i asistentica učiteljica na Centru za Integrativni razvoj u Splitu. Otvorenom predavanju slijedi radionica u nedjelju, 14.05.2017.

PREDAVANJE

Strah, nesigurnost i hrabrost

Život je uglavnom nepredvidljiv i koliko god pokušavali, ne možemo ga kontorlirati pa je u u našoj percepciji često zastrašujuć, popraćen osjećajem straha i nesigurnosti – posebno u odlukama koje ne možemo provesti, a željeli bi. Ostajanjem u zoni vlastite „sigurnosti“ i udobnosti, maštajući o odlukama ili o svijetu koji je samo korak udaljen od nas, ne usuđujući se napraviti korak naprijed, ta „sigurnost“ postaje naš unutarnji zatvor. Postajemo robovi vlastitih strahova, nemira, napetosti, frustracija i briga koje se pojačavaju razmišljanjem, te "bildaju“ prvotni strah, samo-kritiku, slabe nam samopouzdanje.

Svatko od nas poznaje osjećaje/mjesta koji nas čine nesigurnima. Strah je jedan od njih i jako je neugodna emocija. I često se sa strahom nosimo tako da ga u potpunosti izbjegavamo, potisnemo, anesteziramo, ignoriramo ili čak negiramo. Začarani krug počinje kada nas strah od straha obuzme. Kada ne vidimo izlaz. Kada nesigurnost postaje svakodnevnica.

Racionalizirati, pobijediti ili izbjeći strah i nesigurnost nije rješenje, jer se ti neisprocesirani osjećaji vraćaju kao bumerang. Kada osvijestimo kako se odnosimo prema neugodi koja se stvara u nama, osvijetlimo i prođemo kroz iskustvo koje nas plaši – više se prihvaćamo i manje je straha.

Mjesta u nama, koja nas plaše, skrivaju našu najveću vrijednost i najveći blagoslov, na tim prestrašenim mjestima, nesigurnostima, leži blago – priče, uvjerenja i osjećaji koji nam mogu pomoći da se bolje shvatimo i potpunije prihvatimo. Sigurnost koju tražimo iz vani, zapravo trebamo pronaći iznutra.

Ako imamo u sebi izgrađen osjećaj sigurnosti, ugodno nam je u svojoj koži i možemo se nositi sa svim što se dogodi. Imamo hrabrost za proći kroz strah, jer nosimo u sebi uvjerenje da će sve biti u redu, ja ću biti ok.

Koja je funkcija straha i kako (unatoč strahu kojeg osjećamo) doći do osjećaja unutarnje sigurnosti biti će govora na ovom predavanju. Potpuna svjesnost o sebi (i svim prisutnim emocijama u nama) nudi nam snažan alat s kojim možemo sigurno krenuti u dalje, te dosadašnje prepreke vidjeti kao mogućnosti i izazove.

Na ovom otvorenom predavanju Centra za integrativni razvoj imati ćete priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako dalje raditi s tim mislima i emocijama da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi.

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online