Znanstveni kafić: Energetski otoci - vizija sadašnjosti

pučinski objektiDobrodošli u četvrtak na još jedan znanstveni kafić u organizaciji Alumni Udruge bivših studenata FESB-a i poslušajte zanimljivo predavanje na temu "Energetski otoci - vizija sadašnjosti" koje će s početkom u 18 sati u kavanu Lvxor na Peristilu održati dr.sc. Branko Klarin, izv. prof. FESB. Što su to energetski otoci? Kakve su mogućnosti njihove realizacije i korištenja u Hrvatskoj? Kako i koliko može ovaj oblik obnovljivih izvora energije pomoći u podmirenju naših potreba za energijom? Kolika su ulaganja potrebna? Koje industrije i gospodarske grane mogu profitirati od ovakvih otoka? Je li ovo poticaj za brodogradnju? Je li ovo samo san ili može postati stvarnost? Ovo je samo dio pitanja i tema o kojima će se govoriti, ali i ponuditi odgovori ...

ZNANSTVENI KAFIĆ

Energetski otoci - vizija sadašnjosti

Piše: Marijana Puljak
Izvor:
AlumniFESB-a

Energetski otok je zamišljen kao niz usidrenih plutajućih pučinskih objekata, koji su okruženi valobranima. Objekti bi uglavnom bile uronjive vjetroturbine i plutajuće fotonaponske površine smještene tako da tvore okruženi morski prostor – lagunu. Unutar lagune bilo bi moguće smjestiti uzgajališta, privezišta te ostale sadržaje.

energijaPrednost ovakvog objekta je što se može graditi modularno, u etapama. Nakon početnog ulaganja, otok bi mogao sam financirati izgradnju nastavka svoje gradnje. Zbog smještaja na pučini, mogućnost širenja energetskog otoka gotovo da nije ograničena.

Sve komponente otoka, koje su odavno poznate i primjenjuju se u praksi, moguće je graditi domaćim resursima.

Nekoliko ovakvih otoka moglo bi podmiriti dobar dio potreba za energijom Hrvatske, ali i šire, omogućio bi nove vezove a samim time i poticaj brodogradnji te omogućio masovniji uzgoj marikultura.

Ako se pokrenu ove zamisli mogli bi ostvariti mnoge ciljeve, od zapošljavanja do razvoja. Ako ostanu na papiru, tada su samo vizija koju smo mogli ostvariti još danas.


O Znanstveni kafiću

znanstveni kafićZnanstveni kafić, kao oblik popularizacije znanosti, prvi put je predstavljen građanima Splita u svibnju 2009-te godine. Od tada do danas je održano 30-tak znanstvenih kafića kroz koje su najširoj publici na jednostavan način predstavljene znanstvene teme od obnovljivih izvora energije, preko istraživanja svemira, znanosti u medicini do utjecaja elektromagnetskog zračenja na ljude i scenarija globalnog zatopljenja.

Cilj znanstvenih kafića jest približi znanost najširoj publici, predstaviti znanstvenike u jednom drugom svjetlu, motivirati mlade za bavljenje znanošću i omogućiti ljudima da uz šalicu kave ili čašu vina čuju o najnovijim idejama u znanosti na popularan način, predstavljeno jednostavnim jezikom bliskim i ne-znanstvenicima.

Krajem rujna (ili početkom listopada) po prvi put će se Znanstveni kafić održati izvan Splita.

Dr. sc. Ivica Puljak u Dugom Ratu će održati popularnoznanstveno predavanje o kojem će te više detalja moći saznati uskoro na ovim stranicama.

Povezani članci

Who's Online

We have 76 guests and no members online