'Kumovi' igraju za feštu Grada

Jučer je primila više nego zasluženu Osobnu nagradu Grada Omiša, a danas je već na radnom mjestu, na sceni Gradskog kazališta "Mali Princ" gdje će u 20 sati s Marijanom Grbavcem Mirićem, Gordanom Kapić, Anom Vidošević, Matom Tavrićem, Petrom Buljevićem, kolegama iz glumačkog ansambla, a povodom Dana grada, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa, a danas domu Centra za kulturu Omiš, odigrati kazališnu predstavu "Kumovi", "životnu" komediju izvrsnog dramskog pisca i scenarista Dušana Kovačevića ("Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun",..) u režiji Petra Buljevića. Nema odmora dok traje fešta grada! Još da fibra malo popusti bilo bi super.. ali i ovako će se to već nekako preživjeti. A uz novu dozu "životne" komedije možda i ove naše male (pasje?) živote proživimo dostojno čovjeka, ako može u radu na neodređeno vrijeme i s većom dozom malih radosti, druženja s dragim ljudima i uz barenko zeru sriće, onako.. za promjenu.
 
Grad Omiš objavio je popis laureata, dobitnika javnih priznanja i nagrada Grada Omiša za 2018, koji će u četvrtak, 16. svibnja 2019., na blagdan Svetog Ivana Nepomuka, nebeskog zaštitnika grada na ušću Cetine i Dana Grada Omiša, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dobiti više nego zaslužena priznanja. Popis ovogodišnjih laureata možete pronaći ovdje.
Osobnu nagradu Grada Omiša, priznanje za uspjehe u radu u kulturi kojima doprinosi ugledu, izgradnji kulturnog života i promidžbi Omiša na kulturnoj sceni dobila je, odnosno zaslužila je Ivana Giove Župa, dramska umjetnica, koju šira javnost zapravo vrlo malo poznaje usprkos tome što je glumila u serijama "Game of Thrones" i "Ruža vjetrova", filmovima "Sonja i bik" i "Anka", njemačkoj krimi-seriji "Branka Marić i vragovi Splita", brojnim TV reklamama, HRT-ovom serijalu "Biblija"... Ništa čudno, jer Ivane nema u sapunicama i serijama, ima je zato u prostoru omiškog Glagoljaškog sjemeništa gdje pri Centru za kulturu četvrtu sezonu vodi Dramski studio "Harlekin" s oko tridesetak djece podijeljenih u tri grupe (od predškolaca do 15-godišnjaka), gdje joj često asistira i mladi budući kolega Mate Tavrić, a na istoj je adresi ujedno angažirana i u teatru za odrasle "Mali princ". Premijerno je, lani u sklopu proslave Dana grada Omiša, uoči ljeta zaživjela njezina monodrama "Klytaimestra" Marijana Matkovića (prvi put je u kolovozu odigrana i na omiškoj Fortici), a prije godinu dana je, ponovno u režiji Petra Buljevića, počela igrati i u dijametralno suprotnoj monodrami "Ja sam dama", valjda prvoj u svijetu napravljenoj prema Facebook statusima, kasnije objavljenih i u knjizi "Leti matun", autorice Meri Bauk. Ma, Ivane ima na sto strana. Njen vedri lik i široki osmijeh dijeli s dr. Cmok, koju po veselju znaju svi mali pacijenti Splitskog KBC-a i Zadarske bolnice, ali i naši seniori iz Škaričićevog doma na Zenti i još nekoliko splitskih domova umirovljenika, jer Ivana je i dugogodišnja članica Crvenih nosova – klaunova doktora, koji uveseljavju djecu u bolnicama te bude uspomene na život kakav je bio nekada kod naših seniora.
Splitska glumica na višegodišnjem "privremenom" radu u Omišu voli volontirati, darivateljica je krvi, obožava djecu i pokoju odraslu osobu, a iznad svega voli pametno utrošiti vrijeme. Zato su njezini projekti mahom životni i edukativni, poput predstave "Samo reci NE – Nedostajem sama sebi" kroz koju stariji polaznici njezine dramske sekcije progovaraju o problemu droge. U priču o pošasti koja uništava ovisnike i njihove obitelji ubacila je sve ono što je mladima blisko i poznato, pa tako i Ultru i glazbu Davida Guette. Što još reći o dobitnici Osobne nagrade Grada Omiša za 2018. osim: "Svaka čast. Bravo! Čestitam.".
 

'Emet' najbolja predstava 9. Marulićevih dana

Festival hrvatske drame 29. Marulićevi dani zatvoreni su u utorak na sceni HNK Split, a prije toga dodijeljene su festivalske nagrade. Na festivalu koji je započeo 23. travnja prikazano je 12 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade po izboru izbornice dr.art. Mire Muhoberac. Nagradu "Marul" za najbolju predstavu u cjelini po Ocjenjivačkom sudu dobila je predstava "Emet" Ivane Šojat u produkciji HNK Osijek. "Marula" za suvremeni dramski tekst festivalske predstave većinom glasova dobio je Miro Gavran za predstavu "Svaki tvoj rođendan" u produkciji HNK Zagreb. Marula za režiju većinom glasova dobio je Samo M. Strelec za režiju predstave "Emet" Ivane Šojat. "Marule" za glumačka ostvarenja dobili su Olga Pakalović za ulogu Sanje u predstavi Mira Gavrana "Svaki tvoj rođendan", te Nikša Butijer za ulogu u predstavi "Govori glasnije" u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh. Nagrada publike za najbolju predstavu dodijeljuje se predstavi "Kako je počeo rat na mom otoku" u izvedbi kazališta Gavella i HNK Šibenik, piše Dalmacija Danas.
 

'Kumovi' za Prliće

Centar za kulturu Omiš, ansambl kazališta "Mali Princ", u subotu, 27.4., u 20 sati odigrati će humanitarno svoju novu predstavu - životnu komediju "KUMOVI" Dušana Kovačevića u režiji Petra Buljevića. Na ulazu u dvoranu nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku biti će postavljena kutija za donacije i sav prilog namjenjen je pomoći obitelji Prlić, kojoj je nedavno u Dućama izgorio cijeli stan. Svojiom dolaskom i donacijom podržimo ovu akciju! Pokažimo veliko srce i POMOZIMO jedni drugima. Dođimo jer nikad ne znamo kada će nama biti potrebna pomoć..
 

Đurologija opet u Splitu

"Đurologija“, autorska predstava Branka Đurića Đure, ponovno je u Splitu. U četvrtak, 25. travnja igra u dvorani Lora, s početkom u 20 sati. Sa svojim prepoznatljivim bosanskim šarmom i dugogodišnjim glumačkim iskustvom popularni Đuro je s svojom predstavom oborio sve rekorde gledanosti stand-upa u našoj regiji, a predstava "Đurologija", u stvari zbirka intimnih razmišljanja i pogleda na život koje prepričava na iskren i urnebasan način, dosad je odigrana oko 350 puta i vidjelo ju je preko 250.000 posjetitelja.Povećanje brojača uz novu dozu smijeha slijedi u četvrtak u Lori.
 

Dramski prikaz Muke Isusove u Imotskom

Dvadesetu godinu za redom u Imotskom se na Cvjetnicu, u večernjim satima održava dramski prikaz Muke Isusove. Tako će se i večeras Imotski s početkom u 20 sati pretvoriti u Jeruzalem iz Isusova vremena. Ova zanimljiva tradicija započela je 1998.godine pod vodstvom župnika fra Ante Babića, a u njoj sudjeluje oko 450 statista pod vodstvom profesorice Sanje Bago, a Isusa će utjeloviti Imoćanin Ivan Šabić.
Svi zainteresirani dramski prikaz Muke Isusove mogu pratiti ovdje, naravno ako do večeras profunkcionira Jubito, koji je kao i Facebook na Cvjetnicu šaptom pao.
 
Na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera koji će se, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, u svibnju održati u Vodicama, našu županiju predstavljat će KUU "Mosor" iz Gata s predstavom "Testament", koju su dugoraćani mogli pogledati u utorak, 26.3. u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu. O prvoj nagradi Gaćanima Odlučila je izbornica FHKA, dramska umjetnica Snježana Sinovčić Šiškov, koja je proteklog vikenda odgledala svih pet predstava na pozornici Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, gdje se održavala ovogodišnja županijska smotra. Osim KKU "Mosor“ iz Gata, koji su dobili nagradu za najbolju predstavu, nagrađen je i Ante Bare Bošnjak za režiju predstave "Ustani bane“, a njemu je pripala i nagrada za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu. Nagrada za najbolju scenografiju otišla je u Gata, kao i nagrada za glavnu mušku ulogu, koju je dobio Božidar Borovac. Najboljom glumicom za glavnu žensku ulogu proglašena je Antonija Grabovac iz Prološca, dok je Marijan Grabovac, popularni Mirić, imao najbolju sporednu mušku ulogu. Glumica Kaštelanskog kazališta Ivana Štrljić, po mišljenju izbornice ostvarila je najbolju sporednu žensku ulogu. Nagrada za njegovanje kulturne baštine pripala je Šoltanima, a Kaštelani su dobili nagrade za inventivnost, najbolju kostimografiju te za oblikovanje svjetla i tona. Nagrade su na smotri dobili i najstariji sudionik ove županijske smotre, a to je  Zdravko Proso iz Gata te najmlađa sudionica, Magdalena Sinovčić sa Šolte.
 
U utorak, 26. ožujka 2019. u 19 sati u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" Dugoraćani će opet ugostiti KUU "Mosor" iz Gata, koji u goste dolaze s kazališnom predstavom, komedijom "Testament“ autora Vanče Kljakovića u režiji Trpimira Jurkića. Dođite i zabavite se u Dugom Ratu uz predstavu naših Gaćana koja osebujno tematizira odnose u obitelji nakon što glava familije premine, a ne ostavi oporuku baš po volji ukućana.
Pogledajte Ivicu Borovca kao Stipu Grdelina, Lucu Mekinić u ulozi Ivke, Biljanu Borovac u roli Janje, Filipa Očasića u ulogi Vicka, Mariju Čović koja glumi Mandu,..  Radnja "Testamenta“ kojeg je pokojni Vanča Kljaković stvorio iz predloška Puccinijeve komične opere "Gianni Schicci", a koja je bila smještena u Split i u sebi nosi brojne značajke, karaktere i događaje specifične za dalmatinsko podneblje, doživjela je, za izvedbu glumaca iz Gata, poneku promjenu.
– U odnosu na original nije trebala neka posebna adaptacija već smo samo radnju prebacili iz Splita u zaobalje odnosno Vlašku, te se ne govori splitskim dijalektom već nešto tvrđom varijantom zaobalja. Promijenili smo i neka imena lica, upravo iz razloga da radnja bude bliža tom podneblju. Kljakovićev tekst je duhovit i zgodan za igru, bavi se karakterima na duhovit način, što je naišlo na dobre reakcije publike – kazao je redatelj predstave Trpimir Jurkić.
 
Povodom Međunarodnog Dana žena, Centar za kulturu Omiš – Teatar "Mali Princ" Omiš, svim svojim dragim sugrađankama i njihovim gošćama i gospodi poklanja svoju uspješnicu, hit predstavu – "JA SAM DAMA..". Pozivamo sve dame i gospodu da nam se pridruže u Glagoljaškom sjemeništu na Priku, u petak, 8.3.2019. u 20 sati i da zajedno obilježimo Dan žena. Naravno, za sve žene je ulaz slobodan. Vidimo se..
 
Postoje li Romeo i Julija 21. stoljeća? Bismo li se danas ubili zbog ljubavi ili ubili ljubav? Kako da ne bude tragično, a ostane magično? Koja je današnje lice i naličje međuljudskih odnosa? Budimo se ili ludimo?
Nakon što je s 'Metodom za brak' i 'Vlaškim poslima' osvojila srce Dalmacije i Splićana, Hit teatar premijerno predstavlja novu komediju 'Julijin balkon'. Ana Vilenica, Mladen Kovačić i Matea Elezović-Brdar su uz niz komičnih situacija, neočekivanih preokreta i osobnih zavrzlama pokušali na scenu postaviti najveću ljubavnu priču svih vremena. 'Spotaknuli' se se o priču najslavnijeg ljubavnog para u povijesti, o 'nesretni' balkon, ali i još nesretniji vlastiti život, no razigranim transformacijama i glumačkom igrom pokušali su zadovoljiti apetite i najzahtjevnije publike.  
Dođite u petak, 8. ožujka 2019. na 'Julijin balkon', pripremite maramice za suze smijalice, a možda pronađete i (svog) Romea ili Juliju.