Klytaimestra na Omiškom kulturnom ljetu

U ponedjeljak, 9.8. u 21 sat, na platou iza Narodne knjižnice Omiš, u sklopu 32. Omiškog kulturnog ljeta, biti će odigrana predstava "KLYTAIMESTRA" Marijana Matkovića, u režiji Petra Buljevića i izvedbi Ivane Giove Župa.
Antička kraljica, suvremena i aktualna, kao nekad tako i danas. Tragedija muškog i ženskog principa. Drama prezrene žene i kontroverze oko raznih konvecija, svjedoče da se malo toga (nažalost) mijenja.. Zato pozivamo sve da dođu i prisustvuju ovom jedinstvenom kazališnom projektu.
Cijena ulaznica je simbolična i iznosi 30 kn (kupnja na ulazu 2h prije), testovi nisu potrebni, na ulazu se mjeri temperatura i pridržavamo se propisanih mjera. Vidimo se!
 
Dobro, nećemo valjda morati nakon lokalnih izbora u "pečalbu", trbuhom za kruhom i poslom, ali dobro je ne propustiti  novu kazališnu premijeru Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, predstavu Mate Matišića "Gasterbajterska bajka" u režiji Petra Buljevića, koju su iznjeli Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac.
Ako nekako uspijete doći ulaznice (jer broj karata je vrlo ograničenog zbog velepošasti) za pretpremijeru i premijeru koja igra ovog vikenda - uživajte! Svi ostali zainteresirani predstavu će moći pogledati uskoro, u idućim izvedbama, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku.
 
U subotu i nedjelju publika u Domu Zvonimir u Solinu moći će premijerno pogledati dramu 'Ženici', autora Ilije Zovka u režiji mladih splitskih glumaca Ivana Baranovića i Pere Eranovića. U predstavi se govori o sudbini dvoje pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent Dalmatinske zagore.
S Ivanom Baranovićem, atipičnim glumcem i redateljem, samostalnim umjetnikom i jednim od osnivača družine Ritam igre, novinarka Dalmatinskog portala popričala je uoči subotnje premijere. Na samom početku, Baranović je istaknuo cijeli tim. Eranović i on su uz glumu i radili na dramaturgiji, režiji, osmišljavanju kostima i scenografiji. Miho i Dado Dolina zaslužni su za oblikovanje svjetla i tona, a Bruno Dubravec za osmišljavanje i izradu plakata predstave.
- 'Ženici' su melodramska duodrama s elementima pučke komedije koja ima ogroman potencijal iz više kutova gledano. Prije svega ima potencijal jako dobre predstave zbog genijalnog teksta koji je izašao iz pera velikog Ilije Zovka. On je bio istaknuti hrvatski glumac, dramski pisac te utemeljitelj amaterskih dramskih družina Zagora i Klub 19. Zovkov kazališni svijet je uvijek iznova otkrivao male ljude, društvene marginalce, nevažne pojedince i njihove iznimno važne sudbine. Po tom istom ključu je rađena duodrama 'Ženici'. U njoj se govori o sudbini dvoje pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent Dalmatinske zagore. Njihove sudbine su iznimno iskrene i tako iskonski ocrtavaju ambijent malog mjesta koje se može preslikati bilo gdje unutar Dalmacije - rekao je Ivan Baranović.
Podsjećamo, u subotu je premijera, a u nedjelju druga izvedba predstave 'Ženici', autora Ilije Zovka, u izvedbi mladih splitskih glumaca.
 

Propustili ste, pogledajte!

Ako ste od mnoštva kulturnih događanja u doba velepošasti nekako propustili pogledati predstavu "Zavodnici", komediju CZK Kazališta Mali princ Omiš i KD Ritam igre, propušteno možete nadoknaditi već u utorak, 16.03. s početkom u 19:30 sati u ugodnoj i klimatiziranoj dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Komedija je autorsko dijelo Ivane Giove Župa i Ivana Baranovića, dramskih umjetnika. Ulaz je slobodan, a zbog epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen, stoga dođite s najdražom/im na vrijeme, uz obavezno nošenje kihobrana.
 

Valentinovo uz komediju Zavodnici

Teatar MALI PRINC Omiš, koji je ove godine i službeno postao profesionalno kazalište, u koprodukciji sa KD Ritam igre daruje publiku za Valentinovo hit komedijom "ZAVODNICI". Predstava će se odigrati u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u nedjelju, 14.02.2021. s početkom u 20 sati. Glume Ivan Baranović i Ivana Giove Župa, dramski umjetnici. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Zbog epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen, a obavezno je i nošenje zaštitnih maski za lice.
U središtu pozornosti komedije 'Zavodnici' je ministar koji tragajući za izgubljenom ljubavnom strašću pribjegava razno-raznim fantastičnim igrama i utjelovljuje različite likove poput Tarzana, rock zvijezde ili perača prozora, a sve da bi probudio erotski duh iz boce ili davno pokopanu bračnu strast. To je tipična strastvena i duhovita analiza ustaljenosti bračnih rituala u kojima njihovi protagonisti uzaludno pokušavaju iznova prepoznati strast.

Prije kazališne predstave u susjednoj Galeriji AZ pri Centru za kulturu Omiš priređuje se izložba mlade splitske umjetnice Mihaele Erceg "Di si bija '21?”. Otvorenje izložbe je u 19 sati.
 

Odlazak primadone Biserke Cvejić

Nakon ostvarenih 77 mezzosopranskih uloga u blizu 1.800 predstava na scenama širom svijeta i iznimno uspješnog pedagoškog rada, proslavljena operna pjevačica, mezzosopranistica Biserka Cvejić, preminula je u četvrtak, 7.1.2021. u Beogradu, u 98-oj godini života.
Biserka Cvejić bila je pravi verdijanski mezzosopran, a istodobno je s profinjenim osjećajem za stil i savršenim vladanjem jezikom izvanredno tumačila i francuske operne likove. Od 1961. redovito je gostovala u Metropolitanu, koji je bio pozornica njezinih najvećih uspjeha i priznanja. Pjevala je u Scali, Areni u Veroni, napuljskom San Carlu, Covent Gardenu, Boljšoj teatru u Moskvi, Teatru Colon u Buenos Airesu, Tokiju, piše Slobodna Dalmacija.
Biserka Cvejić (rođena Katušić) rođena je u Krilu Jesenice 23. studenoga 1923. Biserka Katušić, u dobi od dvije godine, s roditeljima Ivkom (rođenom Trgo) i Stipom Katušićem (iz Smolonja), siromašnoj obitelji mornara koji se u potrazi za poslom zaposlio u rudnicima kraj Liegea (Belgija), gdje živi i odrasta u teškim prilikama hrvatskih ekonomskih emigranata. Pjevanje je učila na beogradskoj Muzičkoj akademiji, debitirala je 1950, od 1951. do 1961. bila je članica Beogradske opere. Godine 1961. stupila je u angažman u Bečku državnu operu u kojoj je ostvarila 25 uloga i oko 370 nastupa te dobila naslov komorne pjevačice. Istodobno je od 1975. do 1978, kada se povukla sa scene, bila i članica Zagrebačke opere, u kojoj je ostvarila antologijske kreacije Verdijevih Amneris, Azucene i Eboli u Don Carlosu, i Bizetove Carmen. Pjevala je lijepim ujednačenim snažnim i toplim glasom sigurnih visina, s vrhunskom muzikalnošću i izrazitim osjećajem za glazbenu i scensku karakterizaciju. S posebnim je uspjehom pjevala i Charlottu u Wertheru, Preziosillu u Moći sudbine, Dalilu, Princezu u Cileinoj Adriani Lecouvreur i Giuliettu u Hoffmannovim pričama. Glas joj je zabilježen na nekoliko studijskih i živih snimaka cjelovitih opera. Za svoj umjetnički rad, 2001. godine, dobila je najviše francusko odličje - orden Legije časti.
- Peristil mi je promijenio život. Vratiti se u rodni kraj i pjevati tamo gdje si uvijek želio biti, nešto je najljepše što čovjek može doživjeti. Emocije su me preplavile, plakala sam.. To mogu razumjeti samo oni koji su živjeli van domovine. A onda Metropolitan. Bila su to divna vremena u kojima se cijenila kvaliteta, a ništa joj nije smjelo stati na put. Za razliku od ovih histeričnih vremena u kojima živimo, mi smo svaku ulogu vježbali barem šest mjeseci. Danas se predstava uvježba u mjesec dana, meni je to neshvatljivo - rekla je 2015. u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.
 

Noć kazališta u Gatima

KUU "Mosor" Gata i ove neobične godine, usprkos, ali i u skladu s trenutnim epidemiološkim neprilikama, prilagodio je obilježavanje Noći kazališta u centru drevne Poljičke kneževine. Ove godine na programu u subotu s početkom u 19 sati je jedna predstava, jedna, ali vrijedna, rekli bi smo. U Gatski Dom kulture dolaze Elezovići, splitski glumačka obitelj iz "Tvornice smijeha" s predstavom, komedijom "Profesore dajte 2". Komedija je to koja je zabavila publiku diljem Hrvatske. Tekst, dramaturgiju i glumu potpisuje Matko Elezović, a režiju Alen Čelić. Kroz 70 minuta humora bliskog svim generacijama Matko Elezović nas vodi u prostor i svijet svih onih veselih školskih događanja kojega smo sada ili nekad i sami bili svjedoci...  Ulaz na predstavu je besplatan svima koji dođu s maskom, a organizatori preporučuju da se ulaznice rezerviraju jer je broj posjetitelja ograničen na 70. Ulaznice se mogu rezervirati na broj: 098 171 5372 (Tamara Očasić) i 091 393 0039 (Zoran Radostić).
 

Otkazano: Noć kazališta (s maskom)

U subotu, 21.11. obilježava se Noć kazališta. Obilježavanja Noći kazališta u Dugom Ratu ove godine zbog epidemioloških neprilika neće biti. Otkazano je za neka bolja i sigurnija vremena. I Hrvatsko narodno kazalište Split otkazalo je svoj program obilježavanja Noći kazališta.
Zbog povećanog broja oboljelih od korona virusa i marljiva ekipa Centra za kulturu Omiš i Gradskog kazališta "Mali Princ" primorana je otkazati ovogodišnju Noć kazališta u Omišu u kojoj je u trebala igrati komedija "Bračno savjetovanje" Dramske udruge Proložac.
No Noć kazališta možda se održi u subotu u Gatima, gdje bi u organizaciji KUU “Mosor” u 19 sati trebala gostovati predstava Matka Elezovića, komedija "Profesore dajte 2".
 

Roko i Cicibela

Kazališna družina Ritam igre uz suradnju CZK Omiš - GK Mali princ, pozivaju Vas u utorak, 27.10.2020. u 19;30h na jubilarnu 50.izvedbu predstave Miljenka Smoje "ROKO I CICIBELA". Ulaz za sve je slobodan uz OBAVEZNO nošenje zaštitne maske. Omišani časte publiku te je pozivaju da dođe pogledati predstavu i opustiti se uz priču o dvoje najpoznatijih splitskih ljubavnika u ovo ludo neizvjesno doba.
 

Prekinuti jubilarni Marulićevi dani

30. Marulićevi dani koji, zbog pandemije koronavirusa, nisu bili održani u tradicionalnom terminu krajem travnja, održat će se u Splitu od 19. do 26. listopada ove godine. Na jubilarnom izdanju festivala hrvatske drame, koje se od 1991. odvija u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, bit će prikazano 12 predstava u produkciji hrvatskih te kazališta iz Bosne i Hercegovine i Mađarske po izboru Gordane Ostović, izbornice ovogodišnjih Marulićevih dana. Za sudjelovanje na festivalu bilo je prijavljeno 48 predstava koje su, po riječima izbornice "pokazale da hrvatsko glumište, tekstovi i autorski projekti  itekako odgovaraju na pitanja vremena u kojem živimo bilo da je riječ o suvremenim dramama ili čitanjima klasika. Izdvojila sam one predstave koje su se istaknule aktualnošću teme, redateljskim i dramaturškim pristupom te vrsnim glumačkim interpretacijama, a neke od njih već su dobile i prijašnju potvrdu u Nagradama hrvatskog glumišta ili Nagradi Marin Držić za najbolji dramski tekst“. Jubilarni festival hrvatske drame bit će posvećen uspomeni na njegovog osnivača i prvog ravnatelja Radu Perkovića. U konkurenciji za festivalske nagrade na 30. će Marulićevim danima biti izvedene sljedeće predstave...