22. Tjedan restorana

Otkad se prije 10-ak godina manifestacija Tjedan restorana počela odvijati i kod nas, dobili smo priliku otići u mnoge restorane koje možda inače nikad ne bismo posjetili, a pristupačna cijena menija s tri slijeda daje nam priliku isprobati brojna zanimljiva jela u deset dana hedonističkog uživanja u lipim zalogajima.
Na ovom izlasku iz čudnih i drugačijih vremena i povratku uobičajenom načinu življenja i dolasku novog lita, 22. Tjedan restorana održati će se od 18.6. do 27.6.2021. Cilj akcije je omogućiti što većem broju građana posjet restoranima, promocija restoranske kulture, poticanje interakcije ugostitelja i posjetitelja restorana te oživljavanje gastro scene Hrvatske.
Idućih deset dana imamo priliku uživati u jelima po cijeni od 100 i 125 kuna za tri slijeda. Većina restorana u ponudu ima uključenu i čašu vina ili aperitiv. Ove godine akciji se vratila Kaštil Slanica, te po prvi put restoran "The River" hotela Nestos na Duće Rogaču. Eto lijepe prigode da se opet malo podružimo s najdražima uz pjatance lipe spize i čaše veselja. Vidimo se...
 

Wine EnoGASTRO u Splitu

Wine EnoGASTRO Vip Event stigao je i u Split. Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca, pod organizacijom agencije Ricerce Mercato, održava se u srijedu, 23. lipnja, 2021. u splitskom hotelu Amphora s početkom od 12 sati s ciljem poslovnog povezivanja proizvođača raznih proizvoda i delicija s ugostiteljsko turističkom strukom te edukacija i podizanje kvalitete usluge. Ulaz na događaj je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje, no zbog ograničenog broja gostiju potrebno je prijaviti se ovdje. Program i raspored eventa, imena govornika i teme njihovih radionica možete pronaći ovdje.
 

Festival peljeških podruma

Sad je prava prilika da krenete prema jugu i prije nego što nahrupe turisti uživate u pelješkoj netaknutoj prirodi, njegovim prekrasnim plažama i dovršenim šetnicama, nepreglednim vinogradima koji se strmo spuštaju prema kristalno plavom moru, bogatoj baštini, živopisnim malim mjestima i ne propustite nadaleko poznate kamenice, sjajnu mediteransku kuhinju i moćne plavce o kojima priča vinski svijet. Pelješac vas poziva na lijepi eno-gastro doživljaj. Sve do 15. lipnja traje Festival peljeških podruma. Vinarije, brodari, školjkari, obiteljska-poljoprivredna gospodarstva, restorani i konobe..., njih 53 s čitavog poluotoka uključilo se u manifestaciju na Pelješcu koja s optimizmom otvara turističku sezonu. Posjetite li poluotok u vrijeme Festivala u vinarijama vas očekuju popusti od 20 posto na određene etikete, a u restoranima dva posebno kreirana menija - od 120 i 180 kuna, koji, naravno, uključuju i čašu pelješkog vina.
- U sklopu Festivala 4. i 5. lipnja organiziramo tradicionalne Dane otvorenih vrata peljeških podruma, manifestaciju koja se inače održava početkom prosinca. Nadamo se da će i ova lipanjska verzija postati još jedna tradicionalna vinska fešta - rekao je Slobodan Rosić, tajnik udruga Pelješki vinski puti i Plavac mali Pelješac.
 
Svake godine isti članak! Pa kako ćemo više naprid! No sve dok ima neznalica (i izjelica), ja ponavljam... urbi et orbi... da najbolje pizze u Omišu peku - Dugoraćani. Svaka čast svim omiškim pizza majstorima, ali pravi štovatelji danas svugdje popularnog izvornog jela Napuljskih siromaha, kada se nađu gladni u gradu podno Mirabelle, prvo će poviriti u pizzeriju "ANTULA" koju vodi obitelj Bulić.
Priznajem, nisam baš neki ekspert za pizzu i pivo, kad sam gladan u Gradu radije svratim na srdele ili gavune u konobu U NAŠEG MARINA koja je također prvog dana lipnja običavala otvoriti vrata gostima, ili kod Mare i Joška u konobu JOSKAN kojeg valja uvijek posebno isticati jer marljivi Baučići rade cijelu godinu (svaka čast!) i imaju izvrstan roštilj, no od svih onih pizza koje sam probao ne sjećam se da je iz neke druge peći pred mene izašla ukusnija, slasnija i bolja talijanska delicija od one koju je napravio naš sumještanin Ivica Bulić.
Dugoraćani, slobodno zaboravite da će te ga idućih pet mjeseci viditi kako pedalira s najdražom i nasljednicima gore-dolje po dugoratskoj rivi ili s širom familijom ispija duge kave na plaži ispred Rivice. Pizza majstor Ivica je stariji član skladnog bratskog dueta odgovornog za duge file ispred ulaza u špici sezone i barem još jedan omanji red koji čami čekajući u kali ili na zidiću da se "oslobodi" koji stol. 
Drugi dio bratskog dueta je Mate Bulić, ne onaj raspjevani "piroman" koji je svojedobno uveseljavao dugoratske balunjere, već nadaleko popularni šef konobara, karizmatični vođa šanka i glavni maratonac s tacnom u jako familijarnom veznom redu Antule, nekad obećavajući roker koji se danas snalazi i u ulozi osobnog sommeliera (nije da briljira i u toj ulozi, ali vidno napreduje iz ljeta u ljeto, što se vidi iz sve bolje i za divno čudo sve pristupačnije vinske liste, za razliku od nekih.. eh!).

I sad dolazi ono najvažnije, od utorka, 1.6., pizzerija "ANTULA" svim ljubiteljima svojih delicija opet širom otvara vrata! Svratite na otvaranje sezone! Dođite im i poslije. Iskoristite dobro "predsezonu", dok u pizzeriju još ne nahrpi pola Mitteleurope i uvjerite se bez čekanja u dugoj fili pred ulazom ili na zidiću, da najbolju pizzu na ušću Cetine i dalje spremaju i peku - Dugoraćani. Dobar Vam tek! Još da složna braća konačno dignu taj kat i uhvate se istim žarom i roštilja i ostalih talijanskih i francuskih specijaliteta... ma gdje bi im bio kraj!
No otom, potom, vidimo se mi opet idućih dana na starom mistu, u srijedu pod Borićima svira VOX BOX eto lijepe prigode da nazdravimo nadolazećim vrelim omiškim ludim noćima pune lipote i avantura.
 

Biser mora u Supetru

Supetar će od 28. svibnja do 1. lipnja 2021. ponovo biti domaćin Bisera mora najvećeg, kuharskog natjecanja i festivala gastronomije u regiji koji okuplja stotine sudionika iz zemlje i inozemstva. Po 16. put organiziraju ga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz suradnju i potporu Turističke zajednice i Grada Supetra te strukovnih organizacija, a ovaj put uz posebne mjere zaštite od koronavirusa, piše Dalmatinski portal.
Biser mora poslovično na Brač donosi i niz master classova renomiranih chefova i stručnjaka iz HoReCa sektora. Tim međunarodni kuharskih sudaca na natjecanju predvodit će Marija Lulić, dugogodišnja šefica splitskog hotela Park, a produžit će joj se Stevo Karapandža i druga velika kuharska imena iz regija.
 

Feštica o' boba

Popu pop, a bobu bob! Nama, a i svim zainteresiranim koji u subotu svrate do Marine Kaštela, delicije od sipe i boba! Malo svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba počinje već u 9.30 sati kod restorana Spinaker, a kuhati će na šest mobilnih kuhinja. Natjecatelji su raspoređeni po skupinama (profesionalci, kuhari kaštelanskih restorana, pučki kuhari, mladi kuhari), a najbolji će dobiti nagrade. Događanje je usmjereno na poboljšanje vidljivosti i prepoznatljivosti Kaštela kao eno-gastro destinacije na lokalnom i internacionalnom nivou te na doprinos jačanju lokalnih industrija: proizvođača lokalne hrane, organizatora događanja, turističke ponude i ostale vezane industrije..
 

Soparnik, pršut, panceta, pečenica,..

Nakon Poljičkog soparnika, dalmatinskog pršuta i drugih izvornih hrvatskih jela i Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica zaštićeni su europskom oznakom kvalitete u cijeloj uniji, odnosno upisani su u EU Registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP). Panceta i pečenica, naši trajni suhomesnati proizvodi od svinjskog mesa imaju svojstva, blago slankast okus, mekoću, topljivost i sočnost pri žvakanju uz blago izraženu aromu po dimu, koja su rezultat posebne metode i vještine konzerviranja mesa soljenjem morskom soli i sušenjem na buri, a pod utjecajem dalmatinske klime, piše Dalmacija Danas.
Bravo, a sada valja poraditi i na zaštiti i domaće, dalmatinske kobasice.
 

Valja dobro jesti i u ovom nevremenu

Na području Općine Dugi Rat (i šire) dio ugostiteljskih objekata tijekom trenutnog "zaključavanja", organizirano dostavlja hranu na kućne ili druge adrese ili su organizirali preuzimanje hrane na svojim lokacijama. Ugostiteljima i restoraterima (i ne samo njima!) doista ove neobične godine nije nimalo lako, pa iako ("uvijek gladni") i upućeni već njihovu ponudu dobro znaju, nije naodmet olakšati im promidžbu i na ovom portalu to ponoviti za sve ostale. Da ne duljimo, evo popisa onih koji dostavu vrše na području naše općine:
Restoran "ROGAČ" (Duće Rogač), svaki dan osim nedjelje dostava od 10 do 14 h, a za preuzimanje hrane od 10 do 22 h, kontakt: 021/734-491, 095/777-7774 / Facebook stranica
Konoba "BRACERA" (Dugoračka Glavica), standardni i fast food meni od 10 do 24 h, a marende od ponedjeljka do subote od 10 do 15 h, dostava ili preuzimanje hrane na lokaciji, sniženja,  
kontakt: 021/735-400 i 021/735-444 / Facebook stranica
Restoran "BABILO" (Brzet), svaki dan od 10 do 14 h za dostavu, a od 10 do 22 h za preuzimanje hrane i pića / kontakt: 021/861-429 / Facebook stranica .
Naravno, pozvamo ugostitelje koje nismo u ovoj objavi spomenuli da nam se jave kako bi na jednom mjestu objavili podatke o svim onima koji su organizirali dostavu ii preuzimanje hrane u ovom "zaključanom" vremenu.
Jer i u korona nevremenu (i unatoč njemu) kvalitetno, dobro i pristupačno jesti se mora. A tu su uvijek spremni da pomognu, naši dragi i prilagodljivi restorateri sa svojom slasnom gastronomskom ponudom.
 

Babina kužina tradicionalnih poljičkih jela

Soparnik, tituš, šiša, cicvara, dolce garbo, raštika s kaštradinom, fritule sa krumpirom, poljička torta... samo su dio tradicionalnih gastro užitaka drevne Poljičke knežije. Za većinu od tih jela mnogi od nas nikada nisu ni čuli, pa su okupljenima svoje umijeće u pripremanju jela čudnovatih naziva pokušali objasniti Manda Muše, Tonka Barić i Jelica Muše, članice Udruge "Cvit Srinjina" su u tamošnjem mjesnom domu proslavili Međunarodni dan seoske žene. Ovogodišnja fešta pod radnim nazivom "Babina kužina", za komine i štednjake prikovala je Poljičanke koje su se svojski potrudile i svojim gostima pripremili i prezentirali stara poljička jela, piše Mladen Nejašmić na stranicama Slobodne Dalmacije. Šiša, cicvara, dolce garbo, raštika s kaštradinom, soparnik, tituš, fritule sa krumpirom, poljička torta... Tjedan restorana na Poljički način...
 

21. Tjedan restorana

Otkad se prije 10 godina manifestacija Tjedan restorana počela odvijati i kod nas, dobili smo priliku otići u mnoge restorane koje možda inače nikad ne bismo posjetili, a pristupačna cijena menija s tri slijeda daje nam priliku isprobati brojna zanimljiva jela u deset dana hedonističkog uživanja u svakom zalogaju. Unatoč čudnim i drugačijim vremenima u kojima se nalazimo, 21. Tjedan restorana održat će se kao i do sada, točnije počeo je u petak i traje do 18. listopada. Cilj je omogućiti što većem broju građana posjet restoranima, promocija restoranske kulture, poticanje interakcije ugostitelja i posjetitelja restorana te oživljavanje gastro scene Hrvatske.
Kako će sve skupa izgledati s obzirom na najave uvođenja obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima, ostaje za vidjeti, najbolje je da posjetitimo restoran već ovog vikenda, a idućih deset dana imamo priliku, uz oprez i poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, uživati u jelima po cijeni od 100 i 125 kuna. Većina restorana u ponudu ima uključenu i čašu vina ili aperitiv. Ove godine akciji se nisu pridružili naši lokalni resotorani (poput Kaštil Slanice), pa Vam valja skonuti do Splita ili Baške Vode. Ili pak svratiti do "kauboja" Jure u Podstrani.