Obavijest korisnicima Narodne knjižnice Dugi Rat

Od početka nove, 2021. sezone čitanja knjiga, Narodna knjižnica Dugi Rat otvorena je za sve korisnike po novom rasporedu:

PONEDJELJAK, SRIJEDA i PETAK: od 8:00 do 14:00 sati
UTORAK i ČETVRTAK: od 14:00 do 19:30 sati
PRVA SUBOTA U MJESECU: od 08:00 do 12:00 sati.
Nova email adresa Narodne knjižnice Dugi Rat je: knjiznicadugirat @ gmail.com

Uživajte u lijepoj riječi.
 

Postoji ljubav

Prije deset godina mailom mi je naručen tekst o muško-ženskim odnosima, s iscrpnim uputama o tome kako bih ga trebao napisati. Budući da je moje shvaćanje tih odnosa odavno nadišlo mi-vi razinu, odlučio sam zaobići upute i pisati po svome (o tome kako je za izgrađivanje kvalitetnih odnosa s drugom osobom najprije potrebno izgraditi kvalitetan odnos sa samim sobom, odnosno o tome kako tek onaj koji je u miru sa sobom može biti u miru i s nekim drugim, zapravo s čitavim svijetom).
Tekst mi je, naravno, odbijen.
Trebale su mi dvije godine da prebolim taj težak udarac, ostavim se samosažaljenja i alkohola i ponovo ga priredim za objavljivanje, ovaj put u podosta skraćenoj verziji. Ipak, bit je ostala neokrnjena.
Što još reći? Volite se punih pluća.
 

More koje jesi

"Ima nešto u tom moru i u meni što ga pratim
kad ga gledam kako se udaljuje
ili kako se stišava
ima nešto u načinu na koji s njim govorim
ima nešto u našim blizinama
i u blizinama kopna i žeđi
svi mi na isti način trpimo od vode
žanjemo se ja i more
i u plodnost se obraćamo
to more nesvladivo
ima nešto u našim poznanstvima
šutnja za koju je vrijedno šutjeti
razlog prema kome su sva ostala spajanja samo puka prisutnost
ima nešto u tom moru i u meni što ga pratim."

U nedjelju, na blagdan svetog Ivana apostola, navršit će se dvije godine od odlaska Jakše Fiamenga, zadnjeg istinskog barda sveopće dalmatinske poezije.
Siniša Vuković, splitski pjesnik, književnik, novinar, dragog prijatelja i kolege se prisjetio prigodnim, lijepim slovom.
 

Predstavljanje književnog rada Vanje Vlahovića

U subotu, 07.11.2020. su ispred Gradske knjižnice Omiš u Mjesecu hrvatske knjige predstavljene tri knjige omiškog književnika Vanje Vlahovića, i to roman za djecu "Šumski dječak" te dvije knjige u nakladi Centra za kulturu Omiš, zbirku soneta "Soneti" i zbirku priča "Parangal". Ua predstavljanju Vanjinog djela sudjelovali su Ivica Sorić Suri, znanstvenik i pjesnik, Petar Buljević, ravnatelj Centra za kulturu Omiš i Svjetlana Buljević, ravnateljica Gradske knjižnice Omiš, te sam autor.
Omiš i Poljica, taj nevjerojatni sraz planina, rijeke i mora, zahvaljujući toj sretnoj "kemiji" nerjetko budi ljude, iako je većina lokalca uspavana toliko da ovu ljepotu oko sebe ni ne zna prepoznati i cijeniti. Ovaj naš raj, koji bi trebao i danas biti raj za umjetnike, baš kao što je nekad bio za naše velike Poljičke pjesnike, daje nam u zavjet da od svakog tko se u ovom podneblju lati riječi, pera, kista, kamena, kamere,.. da očekujemo mnogo, mnogo više. Vanja u tom očekivanju nije zakazao. Dapače.
 

Mjesec hrvatske knjige

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, koji se održava se od 15. listopada do 15. studenoga, posvećen je planetu Zemlji, u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Usprkos epidemiji najavljeno je gotovo 1700 programa tijekom Mjeseca hrvatske knjige, nacionalne manifestacije prije svega posvećene knjizi i knjižnicama, koja se održava pod motom "Razlistaj se!".
Središnji program manifestacije je "Čitateljski maraton", koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, a knjižnice će pod nazivom "Minuta za čitanje" 23. listopada objaviti videozapise jednominutnoga čitanja korisnika, knjižničara i svih koji se žele pridružiti akciji. U svjetlu izbjegavanja fake newsa djeci su ponuđeni provjereni, kvalitetni izvori informacija na internetu - mrežne stranice nacionalnih parkova i parkova prirode, online enciklopedije te mrežne stranice muzeja i instituta, a prirediti će se i kviz koji se održava do 23. listopada pod nazivom "Istraživači planeta Z" prilagođen novonastalom stanju.
 

Predstavljena monografija 'Nima vaki tesamenta'

U četvrtak, 16. srpnja održana je uvertira u zbivanja na 54. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2020. U jedinstvenom ambijentu Svetišta svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu održano je predstavljanje monografije autorice Herci Ganza: Nima vaki testamenta - biografija Ljube Stipišića Delmate. Knjigu su predstavili ravnatelj Zaklade Delmata Ivan Pehar, recenzent Vlado Sunko, klapski pjevač Mirko Barišić i sama autorica. Na početku predstavljanja prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović. Program je upotpunila klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, a prikazan je i ulomak iz dokumentarnog filma Matka Petrića o Ljubi Stipišiću Delmati. Među brojnim prisutnima promociji je prisustvovala i Nataša Stipišić, supruga pok. maestra. Moderator večeri bio je ravnatelj FDK Omiš Mijo Stanić. U nadahnutom izlaganju autorica knjige Herci Ganza rekla je i sljedeće: "Biografija Nima vaki testamenta stvarana je čistog srca i s iskrenom namjerom da bude dostojna barba Ljubinog djela, njegovog kozmopolitskog duha, njegove životne energije i neosporne karizme". Svi koji su zainteresirani ovo vrijedno djelo mogu kupiti u suvenirnici FDK na adresi Petra Preradovića 6 u Omišu.
U nastavku članka pročitajte ulomke iz govora Herci Ganza s predstavljanja monografije ...
 

Oteta ljepota: Kate Mijić ima novi ljubić

Splićanka Kate Mijić (alias Kate Mitchell) ima osobito mjesto u kontekstu hrvatske popularne i trivijalne književnosti. Riječ je o autorici koju zbog začudne produktivnosti i čitateljske recepcije drže svojevrsnim kulturološkim fenomenom našeg (književnog) vremena pa je nazivaju i kraljicom hrvatskih ljubića, neokrunjenom kraljicom ljubavnih romana te ženom koja ljudima želi dati nadu, piše Ivan Bošković u svom eseju o popularnoj spliskoj spisateljici romana jednostavne fabule, predvidljivih zapleta.. i raspleta.  Sudeći po njenoj obilnoj produkciji nije vijest da je samohrana majka i popularna konobarica iz splitskog "Žbirca" objavila novi naslov, novi roman, "Oteta ljepota" izdavača Dušević & Kršovnik, priču na 239 strana o nadi, borbi i vjeri da čuda zaista postoje..

Veronika Akrap, mlada, prekrasna slikarica iz vrlo siromašne obitelji, koja je cijeli život provela u siromaštvu, uz oca alkoholičara i majku koja mu se nikad nije znala, a ni imala snage suprostaviti, u borbi za egzistenciji odluči prodati i svoje slike..  a onda upoznaje visokog, tamnog, naočitog i vrlo tajnovita neznanca, mladića Mladena Babića. Ljubav se osjeća na svakoj stranici od njihovog prvog susreta, no Mladen vješto skriva privatni život i ne spominje svoju - zaručnicu... Tko će ostati povrijeđen? Koje će se tajne još razotkriti? Ima li ljubav veze s fizičkom ljepotom ili je to nešto dublje?
 
Na Poljudu podno sjeveroistočne tribine održana je promocija knjige Naš Hajduk – borba navijača za klub. Promociji su prisustvovali predstavnici Našeg Hajduka, Torcide, urednik knjige Damir Šarac te Vedran Barbarić, prodekan Filozofskog fakulteta u Splitu.
– Knjiga prati borbu navijača za Hajduk koja se odvijala posljednjih 12 godina. Od stasavanja ultras mentaliteta, prve peticije Mi bi tili velikog Hajduka, pa preko bojkota derbija, borbe za Kodeks i sve do skupštine na Gripama kojoj su uvertira bili Žuti Peristil i ovce na Poljudu. Zatim je u drugom dijelu prepričan period od osnivanja Našeg Hajduka, prvih demokratskih izbora pa do značajnih događaja novijih datuma poput prosvjeda na Rivi, Zakona o sportu i trenutka u kojem navijači od 2016. godine mogu reći – Hajduk je naš, kazao je predsjednik Našeg Hajduka Toni Baletić, piše portal Nogometplus.
Knjiga je izdana u ograničenom izdanju od 1000 tvrdo ukoričenih komada, na 308 stranica obogaćenih sa 175 fotografija, prolog potpisuje Damir Petranović, posvećena je svima Onima koji su počeli, koji su nastavili i Onima koji će nastaviti, a može se naručiti na na web stranici knjiga.nashajduk.hr.
 

Fantastikon odgođen za srpanj

6. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike - FantaSTikon - odgođena je zbog pandemije korona virusa za srpanj 2020. FantaSTikon organizira Udruga F&ST u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu. Kao i prethodnh godina, konvencija je tematski obilježena, a ove godine se oslanjaju na Italiju i 'Pod morem', dok će od zanimljivih obljetnica biti uključene stogodišnjice rođenja literarnih velikana Isaaca Asimova i Franka Herberta, te 150. godišnjica objavljivanja proto-SF romana Julesa Verna 20 000 milja pod morem, saznaje Dalmatinski portal.
Splitskoj publici će se predstaviti Francesco Verso, višestruko nagrađivani talijanski pisac znanstvene fantastike i urednik s predavanjima na engleskom jeziku tijekom kojih će zainteresirani moći čuti o njegovom viđenju žanra ali i o EuroConu koji će se 2021. održati u Fiuggi.
U filmskom programu se može pogledati Slice Of Life, originalni kratki znanstveno-fantastični film snimljen u maloj garaži iznad Zagreba upotrebom maketa i projekcija, u stilu SF klasika iz 1980-ih, ponovo nas očekuje Šahovska simultanka Šahovskog kluba Student, 3 dana društvenih igara s turnirima, radionica pisanja drabble-a, Geek Trivia Quiz i još 4 nagradna kviza, te najatraktivniji dio programa: nagradno cosplay natjecanje...
 

Potraga za pravom čokoladom

Dvojezična raskošna slikovnica "Potraga za pravom čokoladom" (hrvatsko-engleski tekst slikovnice, ukrasna kutija i naravno, čokolada) splitske autorice Andrijane Grgičević i ilustratorice Maje Biondić biti će predstavljene u četvrtak, 5. ožujka u Gradskoj knjižnici Omiš čije Vas vesele djelatnice pozivaju na predstavljanje ove najčokoladnije slikovnice. Poseban gost je splitski poduzetnik i glazbenik Marinko Biškić, tvorac poznate čokolade “Nadalina” koji će pokazati kako nastaje prava čokolada koju će nazočni i - degustirati. Početak je u 17 sati u Gradskoj knjižnici Omiš.