Noć knjige u Narodnoj knjižnici Dugi Rat

Dragi sumještani i ljubitelji knjiga, od 23. do 26. travnja pozivamo vas da posjetite Narodnu knjižnicu Dugi Rat i unesete čaroliju priča u svoj dom! "Buvljak" knjižnice organizira se u humanitarne svrhe, sredstva od "Buvljaka" su namijenjena Udruzi "Zagrljaj" Dugi Rat.
"Buvljak" u knjižnici  započinje u utorak, 23. travnja, u "Noći knjige".
Dočekajte "Noć knjige" s knjigom u ruci i u ugodnom  društvu ljubitelja knjiga u vremenu od 18 h do 21 h. Ostalim danima trajanja "Buvljaka", raspoložive knjige bit će dostupne u radnom vremenu knjižnice kroz cijeli tjedan.
 
Križni put profesora Tomislava Ivančića (1938. - 2017.), ukoričen u knjižicu "Pođi za mnom - susret s Isusom Kristom na križnom putu", nastoji čitatelja usmjeriti na evanđeoske vizije naših svagdanjih križeva. Kako je istaknuo sam autor, te vizije je nemoguće adekvatno riječima izreći. One su sjaj nekog drugog, nadnaravnog svjetla. Riječi zato zvuče paradoksalno i često su mucanje umjesto govora. Uvjereni smo da će ih čitatelj ispravno shvatiti, jer je to želja i nada autora.
- "Prihvaćanje križeva nije bijeg od životne zauzetosti. Naprotiv! Onim patnicima kojima je oduzeta i posljednja mogućnost da rade, ono daje nutarnje energije za novog čovjeka i novi svijet. One koji bi najradije pobjegli od životnih problema, borbi i stvaranja, on vraća na vjernost življenja do zadnjih mogućnosti za zemlju i čovjeka... Svaka od postaja uvodi te u sve dublju prisutnost Isusa Krista. Svaka postaja vodi k Isusu Kristu." - govorio je prof. Ivančić. Pođite za njim i u nastavku teksta ...
 
Prosljeđujemo obavjest iz Narodne Knjižnice Dugi Rat.

Poštovani korisnici,
u skladu sa Zakonom o knjižnicama (NN 17/2019) i Pravilnika o reviziji i otpisu knjižnične građe (NN 27/2023) Narodna knjižnica Dugi Rat ove godine provodi reviziju knjižnične građe.
Revizija će se provoditi od ponedjeljka, 26. veljače 2024. i za to vrijeme Knjižnica NEĆE biti otvorena za korisnike te vas molimo za suradnju. Do petka, 23. veljače 2023., posljednjeg dana rada s korisnicima, možete posuđivati knjige i zadržati ih tijekom revizije.
Molimo korisnike čija zaduženja istječu do 23. veljače da posuđene knjige vrate ili produže posudbu.
O datumu ponovnog otvaranja Knjižnice za korisnike bit ćete pravovremeno obaviješteni.
Riječ je o kompleksnom i zahtjevnom poslu prebrojavanja, otpisivanja te revidiranja sveukupne građe kako bi se omogućilo daljnje kvalitetno pružanje usluga korisnicima.
Kako bismo revizijski posao obavili temeljito i precizno, molimo korisnike za suradnju i razumijevanje, na čemu zahvaljujemo.
 

Postoji ljubav

Prije desetak godina mailom mi je naručen tekst o muško-ženskim odnosima, s iscrpnim uputama o tome kako bih ga trebao napisati. Budući da je moje shvaćanje tih odnosa odavno nadišlo mi-vi razinu, odlučio sam zaobići upute i pisati po svome (o tome kako je za izgrađivanje kvalitetnih odnosa s drugom osobom najprije potrebno izgraditi kvalitetan odnos sa samim sobom, odnosno o tome kako tek onaj koji je u miru sa sobom može biti u miru i s nekim drugim, zapravo s čitavim svijetom).
Tekst mi je, naravno, odbijen.
Trebale su mi dvije godine da prebolim taj težak udarac, ostavim se samosažaljenja i alkohola i ponovo ga priredim za objavljivanje, ovaj put u podosta skraćenoj verziji. Ipak, bit je ostala neokrnjena.
Što još reći? Volite se punih pluća.
 

Godina Marka Marulića

Prigodom obilježavanja velikog jubileja 500 godina od smrti oca hrvatske književnosti, istaknutog predstavnika europskoga kršćanskoga humanizma i renesansne epike, Marka Marulića, u Književnom krugu Split održana je svečanost otvorenja "Godine Marka Marulića". Uvodno su studenti Umjetničke akademije pročitali ulomak iz Marulićeve "Judite“, "Molitva“, a potom je sve uzvanike pozdravio predsjednik Književnog kruga Marko Trogrlić izrazivši uvjerenje da će "Marulićev lik i djelo i nadalje svijetliti“.
U "Godini Marka Marulića“ tijekom cijele 2024. godine, diljem Hrvatske, održavat će se program raznovrsnih umjetničkih izričaja, formata i žanrova, namijenjenih svim dobnim skupinama i publikama - od izložbi, izdavanja knjiga, praizvedbi i postavljanje na pozornice djela nadahnutih Marulićem do nekoliko stručnih i znanstvenih skupova i konferencija.
Iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavili su pokretanje mrežne stranice Instituta – marulić.hr – izvornik, transkripciju i prilagodbu na suvremeni hrvatski jezik "Judite“.
 
Ljubitelji čitanja s popularne društvene mreže Goodreads su odabrali 10 knjiga koje su ih 2023. godine oduševile i preporučuju ih svima. U različitim su žanrovima, sve su toplo preporučili u svojim osvrtima, a idealne su i za one mlađe i malo starije čitatelje. Evo popisa po broju glasova čitatelja:

1. Rebecca Yarros: Četvrto krilo / Fourth Wing
2. Emily Henry: Sretno mjesto / Happy Place
3. Ali Hazelwood: Love, Theoretically
4. Lisa Jewell: Sve ovo je laž / None of This is True
5. Riley Sager: Preživjele / The Onlz One Left
6. Britney Spears: Žena u meni / The Woman in Me
7. Rebecca Ross: Divine Rivals
8. Holly Black: The Stolen Heir
9. Freida McFadden: The Housemaid's Secret
10. Emilia Hart: Weyward

Najbolje po kategorijama

Najbolja publicistika: Matthew Desmond: Poverty by America - "Sociolog i dobitnik Pulitzerove nagrade Matthew Desmond ovogodišnju je nagradu zaslužio knjigom koju će budući povjesničari citirati generacijama. Desmond postavlja neka vrlo neugodna pitanja o siromaštvu u Sjedinjenim Državama, a zatim se uvjerljivo zalaže za hrabri novi program zajedničkog prosperiteta."
...
 
Na današnji dan 1981. umro je Miroslav Krleža, jedan od najvažnijih književnika u hrvatskoj povijesti (7. srpnja 1893. - 29. prosinca 1981.).
Bio je pisac, erudit i enciklopedist, kulturni reformator. Pokrenuo je i uređivao nekoliko časopisa (Plamen, Književna republika, Danas, Pečat). Djela, koja obasežu više od pedeset svezaka, objavljena su mu kao pojedinačni naslovi i nakladničke cjeline u desecima izvornih izdanja i u prijevodu na mnoge jezike. Dobitnik je mnogih književnih nagrada, od kojih se u međuratnom razdoblju ističe niz Demetrovih nagrada za najbolje drame, a u poslijeratnom Ninova nagrada za roman godine, Njegoševa nagrada i nagrada Struških večeri poezije.
Miroslav Krleža najveći je hrvatski pisac dvadesetog stoljeća, čovjek kakav se u kulturi neke zemlje pojavljuje jednom u stotinu i više godina. Njegovo djelo danas je manje više nepoznato široj čitateljskoj publici, jer Krleža sad, u političkim i društvenim okolnostima u kojima živimo, spada u red politički nepoćudnih pisaca.

- Hrvatstvo bi trebalo da već prestane biti "ljubavlju rodoljuba", jer od te dugotrajne "ljubavi", kao i od one biblijske, nije hrvatskom narodu granulo sunašce slobode.   
 
(citat iz "Nekoliko riječi o malograđanskom historizmu uopće")

- Hrvatstvo ne znači onih pet dosadnih, glupih kavana u našem gradu, ni ona tri spomenika: dvojice generala i jednoga fratra (citat iz jedne moje novele), kojima se sada pridružio još jedan brončani biskup, nego hrvatstvo znači onu masu bijednika koji tegle i argatuju mnogo više od osam sati dnevno, pod najtežim životnim uslovima, bez ičije pomoći, uvijek i neprekidno izrabljivani u svome naporu potisnuti i nepriznati, pod batinama kuluka, prezreni i bezimeni.

(citat iz "Panorama pogleda, pojava i pojmova 1-5")

Tako je pisao i govorio Krleža.
 

3.Dani Drage Ivaniševića

 

Čita se i u parku

U mjesecu smo hrvatske knjige, kada se kroz niz akcija nastoji ukazati na važnost čitanja, cjeloživotnog učenja, konstantne edukacije ili pak samo dugotrajnog uživanja u lijepoj pisanoj riječi i posljedično spontanim, spekatakularnim vizualizacijama koje čitajući "besplatno" nastaju u našoj glavi. Nema još tog redatelja, nema tog Nolana ili Scorcesea koji će rečenice omiljenih autora bolje dočarati od kg i kusur, odnosno nekoliko desetaka milijardi, neurona zapletenih u našem mozgu.
Da, valja nam čitati i čitati.  
Danas me oduševila fejs objava naše Narodne Knjižnice Dugi Rat. Knjižničarka Kate je danas, u ovom divnom, suncem okupanom jesenskom danu, u dugoratskom središnjem parku čitala priče djeci jutarnje smjene dugoratskog vrtića.
A djeca, znamo, vole priče, vole slušati kad im se čita, vole i izražavati svoje doživljaje pročitanog, a tek da čujete njihove lucidne komentare i maštovite zaključke o pročitanoj temi, bilo dječjoj priči, slikovnici... Djeca ko' djeca, originalni, iskreni, neprocjenjivi, jedinstveni...
Čitajte i čitajte i djeci. Danas. Sutra. Sada. Već za koju godinu odjedanput će postati prvašići, krenuti k Mileni, Ani, Ivani,... u školu, pa će Vam onda oni doma čitati sva ta "sitna slova" koja više ne vidite bez optike, prevoditi s engleskog, njemačkog, "instalirati" vaše nove mobitele, tablete, računala...
Sve se s čitanjem i razumijevanjem (i s vremenom) mijenja, ali uvijek će se vaši veliki mališi sjećati one stare priče koju ste im pročitali doma (ili parku), onog jesenskog dana...
Ja se i dalje sjećam našeg starog tinela, zidnih tapeta, toplog maminog glasa, kauča i nikad mirnije male sestre... samo mi fali tih par zaboravljenih detalja da u glavi opet posložim veliki mozaik priče koju nam je pričala te večeri...
 
Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige pod nazivom "Književnost bez granica!" bit će posvećeno prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju. Cilj je ukazati na važnost prevoditelja. Izvesti na svjetla pozornice ove jezične magove, velike znalce o kojima se malo zna. Podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani. Zahvaljujući kojemu i hrvatska književnost leti preko granica svoje domovine i osvaja inozemnu publiku, daleko izvan granica Schengena. Tragom ovog razmicanja jezičnih barijera, ovogodišnji slogan glasi Nek' ti riječ ne bude strana(c). Također, ova je godina proglašena Europskom godinom vještina, pa se i prevođenje kao vještina uklapa u ovaj poticajni impuls odaslan iz Europske unije.
Dragi dugorački knjiški putniče, čitatelju kome riječi, a ni duga poglavlja ili članci nisu stranci, ti koji s knjigama letiš u visine i katapultiraš se u daljine preko svih granica i kontinenata, članu knjižnice ili roditelju djeteta, školarca, osnovca, možda će te zanimati pogodnosti za članove Narodne knjižnice Dugi Rat u Mjesecu hrvatske knjige (15.10.-15.11.2023.)

BESPLATAN UPIS PRVAŠIĆA - moguć je besplatan upis prvašića s područja Općine Dugi Rat od 16.10. pa sve do kraja tekuće školske godine. Pravo na besplatan upis u Narodnu knjižnicu Dugi Rat imaju svi učenici prvog razreda s područja općine Dugi Rat počevši od 16.10.2023.
Sa željom da našim malim prvašićima približimo knjigu i čitanje te im pomognemo u stvaranju čitalačkih navika nudimo im besplatan upis u knjižnicu sve do kraja tekuće školske godine 2023./2024.
Dragi roditelji, dođite u knjižnicu i besplatno upišite svog prvašića. Dobrodošli!!!

OPROST ZAKASNINE - Narodna knjižnica Dugi Rat obavještava svoje članove i korisnike kako povodom Mjeseca hrvatske knjige provodi akciju vraćanja zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine, bez obzira kada su knjige posuđene. Knjige možete vratiti u razdoblju od 16.10. 2023. do 31.10.2023. godine.
Pozivamo sve korisnike da iskoriste ovu pogodnost, posjete knjižnicu, vrate knjige, obnove svoje članstvo i tako otvore mogućnost za posudbu novih knjiga i ostale knjižnične građe.
Veslimo se vašem dolasku!