Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić najavio je u Saboru da bi do kraja lipnja trebao biti usvojen novi zakon o sustavu plaća lokalnih službenika i dužnosnika i državnih dužnosnika tako da jednak rad bude jednako vrednovan.
- "Povukli smo zakon iz procedure kako bismo dodatno analizirali sustav, jer postoji masa odstupanja koja nisu logična" - rekao je novinarima Salapić. Hrvatska je, naveo je, dobila sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti da konačno sredi sustav plaća u lokalnim jedinicama, ali i na državnoj razini i pravosudnom sustavu.
 
Ima ljudi, udruga, tvrtki među nama koji marljivo rade, grade ili (su)djeluju u društvenom životu i izvrsnim se primjerom ističu u ovoj našoj sredini ili je (i) promiču diljem države i šire, a koji iako su najčešće skromni, tihi i marljivi itekako zaslužuju da ih se javno istakne, da se na njih barem na trenutak skrene pozornost naše lokalne javnosti i da im se javno zahvali na njihovom doprinosu društvenom životu Općine Dugi Rat ili značajnom postignuću u protekloj godini. Srećom, imamo još takvih u našoj maloj zajednici. Evo lijepe prilike da ih prepoznamo ili da ih se prisjetimo te da im se javno zahvalimo.

Pozivaju se građani, udruženja građana, društvene organizacije, mjesni odbori, sve pravne osobe, općinski načelnik, te vijećnici Općinskog vijeća Općine Dugi Rat na podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2021. godinu.
Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se fizičkim i pravnim osobama za uspjehe u radu kojima pridonose razvoju Općine Dugi Rat ili pojedinih njenih djelatnosti.
Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se kao:
1. proglašenje počasnim građaninom Općine Dugi Rat,
2️. nagrada Općine Dugi Rat:
    - nagrada za životno djelo,
    - godišnja nagrada:
        o osobna nagrada,
        o skupna nagrada,
3️. plaketa "Grb Općine Dugi Rat".

Prijedlozi se dostavljaju na adresu: Općina Dugi Rat, Komisija za dodjelu javnih priznanja, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133, s naznakom "za javna priznanja Općine“, do zaključno 24. veljače 2022.
 

Podrezane krošnje, Orij ima novo ruho

Naši vrijedni komunalci uredili su krošnje stabala u najpoznatijoj ulici na Oriju i šire, čuvenom Đačkom putu. Drvored  na Oriju je "gol", ali ne bojte se, zezelenit će se lišće već u rano proljeće. Slike radova kako je sve to izgledalo prije, a kako izgleda sada, uz zahvalu svima koji su sudjelovali na uređenju drvoreda i na izvrsno odrađenom poslu, možete pronaći na službenim stranicama naše općine, stranicama koje imaju sve više sadržaja.
 
Od strane općine Dugi Rat postavljene su metalne rampe na putu za zemljište nekadašnje ambulante na Dugoračkoj Glavici s ciljem da se spriječi nelegalno odlaganje otpada, vodilo se računa i na to da jedan dio rampi bude pomičan radi eventualne potrebe prolaska vatrogasaca, Hitne pomoći i ostalih žurnih službi.
A hoće li rampa sprječiti "kauboje", odnosno divlje odlagače otpada vrijeme će pokazati. Jer dovitljivci su to bez pardona, motorizirana ekipa kojoj je tlaka šut, stari namještaj i ostali građevinski otpad, odvesti u Kaštela na legalni deponij građevinskog otpada u našoj županiji, jerbo tamo nešto sitno treba i platit. Lakše je to "istrest" negdje blizu, gdje nitko ne gleda.
Hmm.. a da se počene gledat i da se počnu plaćati kazne za uneređivanje svog okoliša shvatili bi da im je legalno rješenje ustvari - jeftinije.
 

Radovi u dvorištu dječjeg vrtića na Krilu

U zadnje vrijeme vrlo ažurna općinska stranica donosi i novu vijest s Krila da je započeta sanacija dvorišta pored dječjeg vrtića na Krilu. Sanira se dotrajali i napuknuti beton. Iskopi su gotovi te sada slijedi betoniranje. Lijepo je da se radi, što sanira, što popravlja, a nešto i gradi, duž cijele naše općine. Bravo!
 

Naša županija napravila registar nekretnina

Splitsko-dalmatinska županija je napravila registar nekretnina, pohvalio se krajem stare naš župan. Uskoro će registar biti predočen vijećnicima i javnosti. Nakon dvije godine intenzivnog rada, Županija napokon zna s čim sve raspolaže. Split, primjerice, takav gotovo strateški dokument, još nema. O općini Dugi Rat da ne govorimo. Ona još "ne zna" ni koje sve zemljište ima u svom vlasništvu. Ili se to "ne smije" svakome znati.
- Prije dvije godine na jednom od kolegija župana sam potaknuo to pitanje. Zbog ozbiljnosti teme napravit ćemo posebno sjednicu o tome. Ono što je iznjedreno je da mi, nažalost, imamo 156 napuštenih škola, uglavnom po Dalmatinskoj zagori ili unutrašnjosti otoka - otkrio je novinarima Dalmatinskog portala župan Blaženko Boban.
- Imamo građevinsku dozvolu, ministarstvo će nam biti potpora. U Docu Donjem dajemo objekt gradu Omišu za potrebe lokalnog stanovništva, jednako tako i u Zadvarju za izviđače. To nam je želja, gdje god imovinski raščistimo apsolutno davati udrugama. Ne smije biti komercijalnih poslova u tim zgradama - najavio je župan.
 

Općini Dugi Rat 200K kuna

Vlada RH je donijela odluku o dodjeli beskamatnog zajma, posudbe županijama, gradovima i općinama koje su imale pad prihoda u prvih devet mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje 2019. 200 tisuća kuna ulit će se tako i u blagajnu općine Dugi Rat. Iako je primjetno da je HDZ-ova administracija u Banskim dvorima ponajprije dodijelila zajmove područjima gdje upravo ta stranka drži vlast, nisu zaboravljene ni sredine poput naše, gdje je na vlasti nezavisna opcija. A kako je riječ o zajmu, podsjetimo pretjerano radosne da su njegovi korisnici obvezni vratiti novac u državnu blagajnu u roku od tri godine od dana isplate iz općinskog proračuna.
 

Boban: Tu je tvoj dom

Sretan sam! Raduje me, posebno me veseli..., govorio je župan Blaženko Boban, a novinari Slobodne Dalmacije marljivo zapisali, prije desetak dana prilikom dodjele ugovora, odnosno poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja naše županije koji grade ili obnavljaju svoje obiteljske kuće u mjestima iz kojih su i ponikli. Projekt "Tu je tvoj dom", jedna od demografskih mjera koja mu je posebno, kako često ističe, pri srcu, provodi se unatrag tri godine. Kroz to vrijeme za ukupno 160 obitelji s područja Dalmatinske zagore, odnosno ruralnih područja, Splitsko-dalmatinska županija dodijelila je oko 16 milijuna kuna potpore. Od toga je ove godine realizirano 36 ugovora u ukupnoj vrijednosti većoj od 3,6 milijuna kuna. To je ono što ga ovih blagdana posebno raduje, kaže. Mladi koji će ostati na svome! Donijeli smo već prostorni plan, proračun, rebalans, i niz drugih akata koji proizlaze iz spomenuta tri dokumenta, a sve na boljitak življenja svakog stanovnika naše županije. Mi smo jedna od prvih županija koja je donijela proračun za 2022. godinu, još 6. prosinca, na Svetoga Nikolu. Posebno ističe projekte koji će se intenzivno nastaviti i u 2022. godini, poput Centra izvrsnosti, međunarodne znanstveno-stručne konferenciju "Enter", organizirane s ciljem razvoja i unaprjeđenja rada s potencijalno darovitom djecom i mladima. Treba dati važnosti tim mladim darovitim ljudima, oni će jednoga dana vratiti društvu puno toga više. Zahvaljujem ovom prilikom i njihovim mentorima, ima ih 120, koji s njima predano rade. Spominje i projekt ICT Županija, segment koji je također bio sastavni dio ove konferencije, projekt koji je iznimno važan jer u sebi sadrži druge infrastrukturne i edukacijske projekte.
 
Dvoboj za naslov svjetskog prvaka između branitelja naslova Magnusa Carlsena i izazivača Iana Nepomnjaščija u Dubaiju završen je Carlsenovom obranom naslova i nevjerojatno visokom pobjedom od 7,5:3,5, jednom od najvećih u novijoj povijesti šaha...  

Ma koji Carlsen?! Ma koji Nepo?!  U jednom malom mistu punom velemajstora već se pola godine igra neka čudna partija... Nije pat, nije mat...
 
Konferencija "Javno dobro i privatno poduzetništvo“, održana u subotu u Splitu, okupila je mlade gradonačelnike i uspješne poduzetnike, a kroz niz rasprava o odnosu javnog dobra i privatnog poduzetništva, potaknula razbijanje lažne dileme o sukobu ova dva sektora, s ciljem poticanja međusobne suradnje.
- "Razdoblje od tri godine političkog mira, bez izbora, prilika je da ozbiljno sagledamo kakvu budućnost želimo Hrvatskoj i raspravimo ključna pitanja hrvatskog društva. Trebamo se odmaknuti od jeftinijih populističkih politika i temeljito razmisliti o dubokim promjenama koje su neophodne da postanemo moderna europska zemlja“ - poručio je predsjednik Centra Ivica Puljak. Naglasio je kako je kroz seriju javnih tribina, započetu raspravama o odnosu javnog dobra i privatnog poduzetništva, cilj pronaći način da se implementiraju moderne politike koje će unaprijediti društvo.
- "U Hrvatskoj postoji lažna dilema 'javno ili privatno'. Potrebno je potaknuti suradnju i suživot između javnog i privatnog sektora" - rekao je Puljak.
 

Usvojen Proračun naše županije za 2022.

Izglasan je Proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2022. godinu s projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Nakon izglasavanja Proračuna župan Boban je istaknuo kako je ova Skupština sve stigla odraditi na vrijeme i podsjetio da je Skupština donijela Prostorni plan, Proračun i rebalans. Boban je izrazio zadovoljstvo što je Proračun izglasan s 25 ruku za.
- "Od pristiglih 29 amandmana prihvatili smo ih 8. Radi se o dobrobiti pojedinih područja u našoj županiji. Nakon izglasavanja na nama je pokretanje javne nabave i postupka realizacije stavki iz proračuna", rekao je župan, iskreno zahvalivši svima koji su sudjelovali u današnjoj konstrukivnoj raspravi, bez obzira jesu li glasovali za ili protiv proračuna.
 
Servisni portal za prijavu komunalnih problema nadležnim službama "Popravi.to", čiji je zadatak da ih otklone i riješe, dostupan je od utorka na webu, a i pokriva područje cijele Hrvatske, priopćili su iz Gonga.
Servisni portal "Popravi.to" besplatan je alat nastao u suradnji Code for Croatia i Gonga, a olakšava prijavljivanje problema i štete na javnim površinama i infrastrukturi u svakom gradu, općini, ili bilo gdje na području Hrvatske. Svaka prijava objavljena na portalu bit će vidljiva svima, ali ne i prijaviteljica i prijavitelj, ako to ne žele. Na portalu će, kažu, biti vidljivo kako i kada je problem ranije prijavljen, te u kojoj je fazi rješavanja.
"Ideja je da građanke i građani više ne moraju istraživati kome uputiti prijavu o rupi na kolniku ili nogostupu, uličnoj rasvjeti koja ne radi, oštećenoj klupi ili nepropisnom odlagalištu otpada. Potrebno je samo označiti lokaciju na karti, kratko opisati i fotografirati problem te označiti kategoriju, a Popravi.to na temelju tih podataka prijavu šalje na pravu adresu", izvijestili su iz Gonga.
 
Ipak se može (g)raditi i drukčije, pametnije, uključujući uz struku i mišljenja i prijedloge zainteresirane javnosti. Općina Dugi Rat poziva mještane za sugestije i prijedloge na planiranu izgradnju obalne šetnice, stoji u objavi na internet stranicama općine, koju prenosimo ispod.

U tijeku je izrada projektnog zadatka za izradu projektne dokumentacije "Izgradnje i uređenja obalne šetnice u Dućama“, i "Izgradnje i uređenja obalne šetnice na ostalom području općine Dugi Rat" (Dugi Rat, Orij, Mali Rat, Sumpetar, Suhi Potok, Krilo, Bajnice).
Projekt će obuhvatiti, rekonstrukciju postojeće nedavno izgrađene pješačke staze na plažama od kampa Galeb do turist biroa Duće te izgradnju nove šetnice na preostalom obalnom dijelu Duća i ostalom području općine Dugi Rat.
Planiramo na cijeloj trasi šetnice označiti dio za biciklističku stazu, zatim postaviti nove instalacije (vodoopskrbe tuševa, javne rasvjete, oborinske odvodnje, na pojedinim mjestima i sustava odvodnje otpadnih fekalnih voda iz objekata i kampova, i sl.), izmjestiti tuševe na pogodnije pozicije, itd.
Poučeni negativnom reakcijom dijela stanovnika tijekom izgradnje pješačke staze od kampa Galeb do turist biroa Duće, molimo da vaše sugestije i prijedloge na planiranu izgradnju obalne šetnice, kako u Dućama tako i na preostalom dijelu dostavite na e-mail: prituzbe @ dugirat.hr da o istima raspravimo i kvalitetne prijedloge uvrstimo u projektni zadatak, navodi se u objavi.
 
Općina Dugi Rat zaprimila je zahtjev Državnog inspektorata, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije iz Splita, radi učestalih prijave građana vezane uz onečišćenje zraka emisijama čestica prašine s prostora bivše tvornice Ferolegura Dalmacija Dugi Rat, za donošenjem Odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene ili procjena razine onečišćenosti zraka na tom području.
Nesporna je činjenica da je propisana obveza praćenja kvalitete zraka sukladno Sanacijskom programu tvorničkog kruga bivše tvornice ferolegura Dalmacija, Dugi Rat od 25. studenoga 2015. (KLASA: UP/I 351-03/14-02/126, URBROJ: 517-06-2-2-15-37), međutim, sukladno važećim propisima, obveza praćenja je adresirana na onečišćivača tj, vlasnika nekretnine.
U tom smislu Općina Dugi Rat je uputila dopis vlasniku nekretnine da hitno poduzme radnje propisane Sanacijskim programom tvorničkog kruga bivše tvornice ferolegura Dugi Rat u svrhu postavljanja mjernih uređaja za praćenje kvalitete zraka sukladno programu praćenja stanja okoliša točke C3. suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
Ukoliko vlasnik ne postupi sukladno svojoj obvezi, Općina Dugi Rat će u vidu dobrobit svojih građana postaviti mjerne uređaje, ističe se na službenoj općinskoj internet stranici - DugiRat.hr.
 
Općina Dugi Rat tijekom srpnja, kolovoza i rujna mjeseca 2021. godine uspostavlja interventnu opskrbu pitkom vodom kućanstvima na području Općine Dugi Rat koja nemaju mogućnost priključenja na javnu vodoopskrbnu mrežu, a u kojima se stalno boravi tijekom godine i koja ne služe obavljanju gospodarske djelatnosti.
Kao dokaz o stalnom boravku u kućanstvima zainteresirani moraju priložiti preslike osobnih iskaznica ili uvjerenja o prebivalištu za svakoga od ukućana. Ovisno o broju ukućana biti će odobrena određena količina vode.
Visina učešća po kućanstvu za jednu cisternu od 7.000 l iznositi će 75,00 kn, dok će preostalu razliku sufinancirati Općina Dugi Rat i DVD Dalmacija Dugi Rat.
Opskrbu vode vršiti će DVD Dalmacija Dugi Rat.
Sve ostale podatke, kao i obrazac zahtjeva za interventnu opskrbu vodom, zainteresirani mogu dobiti u Općini Dugi Rat, radnim danom od 08:00 do 11:00 sati.