Znanstveni kafić: Bežični prijenos energije - Teslin neostvareni san

Nikola Tesla

U sklopu Festivala znanosti 2014 Alumni udruga bivših studenata FESB-a organizira tjedan znanstvenih kafića u splitskoj kavani Lvxor. U petak u 18:00h u kavani Lvxor, prof. dr.sc. Dragan Poljak sFESB-a pričat će o temi "Bežični prijenos energije - Teslin neostvareni san" .. Je li Nikola Tesla bio tipičan znanstvenik? S jedne strane tu su velika otkrića te izumi i rješenja koja su danas kičma civilizacijske infrastrukture, poput električne mreže ili radio-prijenosa. S druge strane, mnoge kontroverze prate ovog velikog znanstvenika jer je na osnovi svojih naprednih eksperimenata gradio svoju dinamičku teoriju gravitacije odbacujući Maxwellov eter, ali mimo glavnih znanstvenih pravaca teorije relativnosti i kvantne mehanike. U predavanju će se dati presjek Teslinog rada s posebnim naglaskom na izum radija te njegovih pogleda na prirodu radio-valova i primjenu na planetarni bežični prijenos energije, pri čemu će se dati osvrt i na neke manje poznate činjenice poput otkrića elektrona i X-zraka. Posebno će se razmotriti značaj Teslinih eksperimenata u Colorado Springsu te njegove ideje o bežičnom prijenosu koje je htio ostvariti eksperimentima na Long Islandu. Bit će govora o stavu Teslinih suvremenika o njegovim idejama, ali i o današnjoj percepciji Teslinih zamisli i njegovoj ostavštini. Konačno, dat će se osvrt na Teslin stav prema znanstvenoj metodi uopće i usporedba njegovog doprinosa znanosti u odnosu na druge velikane njegovog vremena ...

FESTIVAL ZNANOSTI

Tjedan Znanstvenih kafića

Izvor: Alumni FESB-a

UTORAK, Lvxor 18:00h

"Tsunami ili Meteotsunami, pitanje je sad?"

Jadranski tsunamiPredavač: Jadranka Šepić

U utorak, 18:00h u kavani Lvxor, Jadranka Šepić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo priča o temi Tsunami ili Meteotsunami, pitanje je sad?

Na obalama oceana tsunamiji su stalna prijetnja. Nastaju kao posljedica nepredvidivih potresa, i kada su najrazorniji odnose desetke pa i stotine tisuća ljudskih života, često i na prekooceanskim udaljenostima.

Jadranskom moru prijeti pak drugačiji tip opasnosti: mirne pitoreskne uvale, poput Vele Luke na Korčuli, ponekad, a najčešće za toplih ljetnih dana, poplave razorni valovi nalik tsunamijima. No potresa niotkud!

Saznajte što se krije iza jadranskih tsunamija, po čemu se razlikuju od tipičnih tsunamija, kako nastaju, gdje se javljaju, i može li im se doskočiti.


Vela Luka, 1978. "Jadranski Tsunami"

 

SRIJEDA, Lvxor 18:00h

"Primjena termografije u detekciji vlaženja i energetskoj certifikaciji zgrada"

Prof. dr.sc. Lovre Krstulović-Opara
Katedra za konstrukcije
Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje
Sveučilište u Splitu
www.fesb.hr/kk

termografija

Infracrvena termografija, kao jedna od najsveobuhvatnijih metoda evaluacije toplinske ovojnice zgrada, igra značajnu ulogu u energetskim pregledima i energetskoj evaluaciji zgrada. Kako se u sklopu energetskih pregleda zgrada vrši i evaluacija vlaženja zgrada, primjena termografije bitno doprinosi kvaliteti informacija koje se dobiju u sklopu energetskih pregleda zgrada.

Na nizu realnih primjera detekcije vlaženja, kondenzacije, toplinskih mostova i gubitaka topline, bit će demonstrirana metoda infracrvene termografije. Predavanjem će se dati odgovor na pitanja u kakvim zgradama živimo te što se može napraviti za poboljšanje uvjeta boravka u prostorima.


Biografija predavača

Lovre Krstulović OparaDr.sc. Lovre Krstulović-Opara, redoviti je profesor splitskog FESBa na Katedri za konstrukcije. Nakon diplomiranja strojarstva (1994) i magistriranja (1997) na zagrebačkom FSBu, odlazi u Njemačku gdje 2000 doktorira na Univerzitetu Hannover, Institut za građevinsku i numeričku mehaniku. 2001 vraća se u Hrvatsku i radi na splitskom FESBu u svojstvu višeg asistenta, docenta, izvanrednog i redovnog profesora. Voditelj je više znanstvenih međunarodnih projekata. Ovlašteni je termografista, energetski certifikator, a ovlašten je i za provođenje ultrazvučnih mjerenja. Predsjednik je Društva inženjera strojarstva Split. Više o područjima znanstvenih i stručnih interesa dostupno je www.fesb.hr/kk .

 

ČETVRTAK, Lvxor 18:00 h

"Plazmom po gorivu"

Dr.sc. Zlatko Jankoski
Odsjek za strojarstvo
Odjel za stručne studije
Sveučilište u Splitu

plazmom po gorivu

Što je plazma? Kako nastaje plazma? Što je i kako radi plazma generator? Kako plinificirati gorivo? Kako se plazma generator može koristiti za izgaranje goriva odnosno u tehnološkom procesu tretiranja otpada plazmom? Samo su neka od pitanja na koje će slikoviti i „zvukoviti“ odgovor dati predavanje "Plazmom po gorivu".

U prirodi se plazma pojavljuje rijetko i u specifičnim uvjetima. Usprkos tome, umjetno generirana plazma primjenjuje se u mnogobrojnim tehnološkim i industrijskim procesima koji svoju primjenu upravo mogu zahvaliti plazmi. Neki od njih uključuju tehnologije materijala, izvore svjetla, mikroelektroniku, spektroskopiju, nadzvučne motore, te na primjer plinifikaciju goriva i otpada.


Biografija predavača

Dr.sc. Zlatko Jankoski, profesor je visoke škole na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Nakon završetka studija strojarstva na splitskom FESB-u 1997., te trogodišnjeg rada na projektiranju strojarskih instalacija (tvrtke Frigos i Roterm), odlazi u Ujedinjeno Kraljevstvo. Doktorira na Imperial College London, Department of Mechanical Engineering, te se 2006. vraća u Hrvatsku. Po povratku godinu dana radi na Brodarskom institutu u Zagrebu, a zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji u Upravnom odjelu za gospodarstvo, razvitak i europske integracije. Zaposlenik je Sveučilišnog odjela za stručne studije od 2010., a od 2012. pročelnik je Odsjeka za strojarstvo.

Povezani članci

Who's Online

We have 165 guests and one member online

  • admin