TTAdria: Mreža koja će povezivati znanost i gospodarstvo

Nikola BalićFond za ulaganje u znanost i inovacije sufinancirao je projekt Sveučilišta u Splitu Jadranska infrastruktura za transfer tehnologije - TTAdria s 902 tisuće eura (oko 6,7 milijuna kuna), što ga čini najvećim projektom ovog tipa na nacionalnoj razini. Projekt je to koji namjerava povezivati poduzetnike, studente i znanstvenike na temama i projektima u rasponu od turizma do biotehnologije. Voditelj ovog značajnog projekta je naš Omišanin Nikola Balić. U razgovoru s novinarom tportala pokušao je medijima pojasniti kome je sve namijenjena Jadranska mreža za transfer tehnologije, te tko se i kako u nju može uključiti ...

TTADRIA - POVEZIVANJE ZNANOSTI I GOSPODARSTVA

Splitska mreža koja će povezivati znanost i gospodarstvo

Piše: M. W. / Tportal
Izvor: Tportal


Ideja je da projekt rezultira funkcionalnom mrežom koja će povezivati sve institucije stvaratelje znanja i tehnologija u jadranskoj regiji Hrvatske, kako bi se one što efikasnije prenosile u gospodarstvo.

Projekt je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, istraživačkim grupama na sveučilištima i javnim institutima u regiji, studentskim udrugama te lokalnoj zajednici i široj javnosti.

U sljedeće dvije godine predvidjeli smo veliki broj događanja kako bismo stvorili što veći broj prilika u kojima tvrtke mogu pričati sa znanstvenicima i istraživačima, u prosjeku više od tri događanja mjesečno u raznim sektorima, od turizma do biotehnologije.

Novozaposleni stručnjaci za transfer tehnologije odradit će više od 200 posjeta tvrtkama i mapirati istraživačke grupe spremne za suradnju s gospodarstvom kako bi tvrtke bile upoznate sa svim mogućnostima koji su im na raspolaganju.

Ured za transfer tehnologije već dvije godine, kao prepoznati centar poslovno-inovacijske agencije BICRO, sudjeluje u programu financiranja inovativnih projekata pod nazivom Proof of concept, putem kojeg je do danas financirano šest projekata. Upravo smo završili primanje prijava za posljednji krug, u kojem smo zaprimili više od 40 projekata.

Kroz projekt je zaposleno sedam mladih stručnjaka, pet na Sveučilištu u Splitu i po jedan na Sveučilištu u Dubrovniku i Veleučilištu 'Marko Marulić' u Kninu. U projektnim aktivnostima kroz dvije godine sudjelovat će i 28 stručnjaka s partnerskih institucija.

Ured za transfer tehnologije je preselio u samo srce kampusa u novu zgradu Sveučilišne knjižnice u Splitu, što nam je upravo omogućio ovaj projekt. No, ipak većina financiranja utrošiti će se na plaće novozaposlenih ljudi i veliki broj događanja koji je planiran u ove dvije godine.

Događanja su osmišljena s ciljem stvaranja što većeg broja prilika za dijalog, kako bi potakli stvaranje nove vrijednosti i ostvarili zalihu novih projekata za apliciranje na sredstva EU. Zaposlenici Ureda za transfer tehnologije svakodnevno će posjećivati tvrtke i istraživačke grupe.

Uz Sveučilište u Splitu, koje je vodeći partner, projekt objedinjuje 15 partnerskih i 11 suradničkih institucija, poput sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Puli, Zadru, Dubrovniku, veleučilišta u Kninu i Šibeniku, Splitsko-dalmatinske županije, poslovno-inovacijske agencije BICRO i drugih.

Ideja nam je da mreža koju stvaramo kroz projekt sada, ali i po završetku projekta, integrira sve stvaratelje znanja i potporne institucije u Jadranskoj regiji kako bi bili što snažniji da zaista doprinesemo razvoju naše regije.

Stvaranjem Jadranske mreže za transfer tehnologije stvorit će se osnova za buduće projekte i nova partnerstva, a transferom naprednih tehnologija i specifičnih znanja potaknuti pozitivne promjene u gospodarstvu.

Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and no members online