Poslušajte predavanje 'Znanost kao revolucija' nobelovca Sir Paul Nursea

Sir Paul Nurse, genetičar i dobitnik Nobelove nagrade iz područja medicine u petak će u Svečanom amfiteatru Ekonomskog fakulteta održati zanimljivo predavanje pod nazivom 'Znanost kao revolucija'. Ulaz je besplatan, početak je u 18 sati, a za sve one koji ga žele poslušati osiguran je i simultani prijevod. Raspravljat će se o tezi da je znanost zapravo najveća revolucionarna aktivnost ljudskog roda. Ovaj nobelovac u Split dolazi u sklopu projekta 'NobelST' kojeg Grad u suradnji sa Sveučilištem u Splitu provodi od 2008. godine.

Izvor: Dalmatinski portal

Cilj projekta je popularizacija znanosti i približavanje suvremenih znanstvenih tema građanima, studentima i znanstvenicima te promoviranje Splita među dobitnicima Nobelove nagrade.

Sir Paul Nurse je genetičar i stanični biolog koji se bavi problematikom reguliranja eukariotskog staničnog ciklusa i načinom određivanja staničnog oblika i dimenzija. Njegov najveći znanstveni doprinos je otkriće ciklina i o ciklinu ovisnog proteina kinaze i načina na koji oni reguliraju staničnu reprodukciju. Ravnatelj je Francis Crick Instituta u Londonu, a ujedno obnaša i funkciju predsjednika Kraljevskog društva, izvršnog direktora Centra za istraživanje karcinoma UK, te predsjednika Rockefeller Sveučilišta. Godine 2001. je kao jedan od tri laureata, dobio je Nobelovu nagradu za medicinu.