Srijeda, 23.06.2021. – Dugi Rat, lučica, 20 sati pa nadalje
"Baklje svetog Ivana" - Ivanjska večer
Organizator: Udruga "Tvornica" Dugi Rat

Devetnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2021. - otvara se u srijedu, 23. lipnja 2021. tradicionalnom manifestacijom "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer) u dugoratskoj lučici. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat kojom se promiče naša bogata tradicija te etnografska i kulturna baština hrvatskog naroda.
Na Ivanjsku večer, uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, organizatori pozivaju sve generacije, a pogotovo mlade, u dugratsku lučicu, koju će osvjetljavati baklje stvarajući lijepi, nadamo se i romantični ugođaj. Tijekom večeri sudionici programa i voditeljica, naša Cetinska vila Ivana Giove Župa, kroz niz malih crtica pokušati će približiti prisutnima stare običaje našeg naroda koji su se prakticirali na Ivanjsku večer: paljenje Ivanjskih svitnjaka, krijesova, igre preskakanja vatre, pjevanja starih pjesama.., družiti ćemo se uz našu klapu, preskakati vatru i plesati oko vatre s zumba djevojkama, bit će i soparnika velike meštrice njegove priprave i pečenja Marice Grgat za okrjepu ako Vam padnu malo žunte, i priče o njemu i životu u našim starim selima za naše prve znatiželjne turiste i goste...
Ivanjski krijesovi bili su vezani uz žetvene običaje i početak ljeta. Od starine se ovi običaji vežu uz 24. lipnja, kad je padao ljetni suncostaj, najduži dan u godini. Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz ljetni suncostaj. Ivanjske su svečanosti s vremenom u mnogim dijelovima Europe kasnije pod religijskim utjecajem postale vezane uz blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja. U svim hrvatskim krajevima postojali su Ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Na taj dan se skupljalo granje koje se onda palilo, a djeca i mladi su se natjecali preskačući ga... što se i u Dugom Ratu čini i obilježava i dan danas...
Svitu, vidimo se u srijedu navečer u dugoratskoj lučici!
 
Nakon lanjskog otkazivanja zbog velepošasti, ove se godine nastavlja s našom tradicionalnom ljetnom kulturnom manifestacijom. Javni poziv za organizaciju 19. izdanja Dugoratskog kulturnog ljeta je objavljen i evo opet lijepe prigode dugoratskim, jeseničkim i dućkim udrugama da se uključe u osmišljavanje kulturnih događanja u našim malim mjestima i da ponude organizaciju manifestacija, a da pozivatelj (ili kulturno vijeće?) od toga složi kvalitetan i zanimljiv program 19. Dugoratskog kulturnog ljeta.

Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju 19. izdanja naše tradicionalne ljetne manifestacije DUGORATSKO LJETO 2021. Detalje poziva/natječaja svi zainteresirani mogu pronaći  ovdje. Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta" u sklopu tradicionalnih priredbi ili kao ponude za pojedinačna događanja. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su: "16. Festival poljičkog soparnika",  (subota, 31. srpnja), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (srijeda, 4. kolovoza) i Dječji festival "Glas Poljica" (petak, 27 kolovoza).
Podnositelji svoje programe trebaju dostaviti zaključno s 31. svibnja 2021. putem pošte na adresu: Općina Dugi Rat, Općinski načelnik, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133 ili neposredno na protokol Općine Dugi Rat.
Konačnu odluku o održavanju manifestacija donijeti će općinski načelnik u skladu sa mjerama i naputcima Stožera civilne zaštite i HZJZ.
 

Otkazano Dugoratsko ljeto 2020.

Zbog svima bolne i dobro poznate situacije s pandemijom korona virusa Covid-19 u Hrvatskoj i svijetu koja je rezultirala "zaključavanjem" našeg dosadašnjeg načina života, brojne osobe ostavila i bez redovnih primanja usljed donesenih strogih protumjera, te uz državni poharala i proračune jedinica lokalne samouprave, otkazuje se i Dugoratsko ljeto 2020.
Ove se godine tako zbog trenutne situacije neće održati ni naša tradicionalna ljetna kulturna manifestacija "Dugoratsko ljeto", koja je ove godine trebala doživjeti svoje skoro pa jubilarno 19. izdanje. Natječaj za organizaciju Dugoratskog kulturnog ljeta neće se raspisivati, saznajemo od načelnika Općine, a organizatorima manifestacija koje su se pripremale, dugoratskim, jeseničkim i dućkim udrugama poručuje se da otkažu sve dogovore oko manifestacija vezanih za ovogodišnje Dugoratsko kulturno ljeto.
Hoće li se netko o svom trošku domisliti oko "alternativnog dugoratskog ljeta" i ponuditi mještanim i njihovim gostima (ne bojte se, doći će barem neki naši stalni gosti ako granice budu otvorene) kulturne događaje u skladu s ovom nevremenom, vrijeme će pokazati...  

Samo da Stožer ne otkaže i ovo dugo, toplo ljeto koje nam sigurno dolazi i odmah ne propiše strogu hladnu jesen bez faćkanja i ikakvog fizičkog i socijalnog kontakta..
 
Na svetu nedjelju, prvu u rujnu, 1.9.2019., na dugoratskoj plaži ispred popularnog kafića "Rivica" u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat od 20:30 sati pa do kada izdrže, očekuje nas posljednji događaj ovogodišnjeg Dugoratskog kulturnog ljeta, dugoočekivani koncert jakih dugoratskih gitarističkih snaga, koncert Rade Šolaje i Vedrana Roguljića (akustična gitara, glas). O Radi Šolaji i ptice selice već sve znaju, a Vedran Roguljić, za one koji ga još ne poznaju, akademski je glazbenik, klasični gitarist koji se također uspješno bavi i zabavnom glazbom. Tko zna, jer krhko je danas u zemlji hrvata znanje, možda se Radi i Vedranu na sceni pridruži i još koji dragi gost ili gošća, a ako dođe Ivana moglo bi biti i poezije.
"Tvorničari" Vas pozivaju da na vrijeme uhvatite slobodno mjesto jer za ovaj koncert vlada izniman interes dugoratskih ljubitelja dobre glazbe, koji su već hametice razgrabili puna tri kontigenta karata na Ticket Croatiji, a posljednjih 200-tinjak karata moglo bi planuti i prije kraja mjeseca ili doseći neslućenu cijenu.
Vidimo se mi i u nedjelju navečer na plaži. Ne virujte onima koji šire glasine da je kraj lita..
 
Prvo mjesto po ocjeni publike na 18. dječjem festivalu "Glas Poljica" osvojila je Paola Jurkić svojom interpretacijom legendarne pjesme "Pismo ćali" Zdenka Runjića (glazba) i Tomislava Zuppe (stihovi) a koju je svojom izvedbom proslavio bard dalmatinske pisme Vice Vukov. Prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija na u petak u Dugom Ratu održanom i izvrsno posjećenom dječjem festivalu osvojila je Sara Stričević s pjesmom "Neka mi ne svane" (Petar Grašo, Stjepan Kalogjera, Remi Kazinotti) s kojom je Danijela Martinović nastupila na Eurosongu 1998. Čestitamo našim mladim i raspjevanim sumještankama! Bravo! Bravo i Goranu Mladinu i svim njegovim "vjernima" na izvrsnoj organizaciji i ovog festivala.
18. Dječji festival "Glas Poljica 2019." jedan je od vrhunaca ovogodišnjeg Dugoratskog kulturnog ljeta, koje je pomalo na izmaku. Preostali događaj s kojim ćemo zaključiti ovogodišnje kulturno ljeto je nadolazeći koncert Rade Šolaje i Vedrana Roguljića u na dugoratskoj plaži. Vidimo se i na plaži!
 

Dugoratsko ljeto: 18. dječji festival 'Glas Poljica'

Petak, 23.08.2019., Dugi Rat, Poljički trg, od 20 sati
18. dječji festival "Glas Poljica"
Organizator: Udruga "Vjernost"

Osamnaesti dječji festival "Glas Poljica" održat će se u petak, 23.8.2019. na Poljičkom trgu u Dugome Ratu. Dođite i uživajte u još jednoj poslastici Dugoratskog ljeta.
 

Osvrt na Dugoračku Olimpijadu

U subotu, 17.08. na duigoratskoj plaži i u moru, put Orija, održana je Dugoračka Olimpijada, tradicionalna sportsko-zabavna ljetna manifestacija koju pod okriljem Dugoratskog ljeta za sve svoje mlade sumještane priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat i njeni sve malobrojniji aktivisti.. I ovo su godine Rake, Greta, Ana, Čara, Jale Brat, Ivana, Josipa, Tončica, Slavo, Vice.. osigurale izvrsnu zabavu za naše male natjecatelje na WiBit mornarskom poligonu spretnosti (hvala obitelji Tomić na velikoj pomoći u održavanju ove igre!) i ludo zabavnim igrama "Idemo na plažu", "Kanaderi vodonosci" i "Baloni". U off dijelu programa i tijekom natjecanja glazbom nas je popratio DJ Zvone, sve je izvrsno vodila majstorica o' ceremonije Ivana, a nakon završetka natjecanja i prije gašenja "Olimpijske vatre" usljedila je dodjela nagrada najboljim natjecateljima i grupama te mala okrjepa.
 

Dugoratsko ljeto: Dugoračka Olimpijada

U subotu, 17.08.2019, u 18 sati počinje Dugoračka Olimpijada, Jadranski susreti "Tvorničara", tradicionalna sportsko-zabavna dugoratska ljetna manifestacija, igre mladih "feroleguraša"..  ma kako je nazvali to je tradicionalna manifestacija Dugoratskog ljeta koju nestrpljivo iščekuju svi mladi i svi koji se tako osjećaju, a koju priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat i njeni sve malobrojniji aktivisti..
I ovog će se lita Dugoračka Olimpijada održati na dugoratskoj rivi, put Orija, kod "Wibit" morskog poligona obitelji Tomić, gdje će se i ove godine održati većina natjecanja. Naravno, i ove godine za osmišljavanje zabavno-rekreativnih igara i morskih (i kopnenih) ludorija osmišljava tim "ludih" Tvorničara, naša Rake, Stijepko, Ruža, Jale Brat, Tončica, Ana, Ivana, Čara, Josipa, Vice, Slavo, Tomo, a možda svrati dat ruke i Toni.. i ostala vesela ekipa jedine dugoratske udruge "opće prakse". 
Bit će tu svega čega se isti domisle, a lani su to bile disciplina "Morski poligon" za pojedince i mješane timove, atraktivna timska igra "Idemo na plažu" u kojoj je cilj obući na sebe sve moguće plažne rekvizite koje su Tvorničari uspjeli nabaviti: peraje, rukavice, masku s disalicom, šlauf, balun za picigin, balun za odbojku, flamingose, male,.. pa tako "obučen" i za plažu spreman svladati poligon, te svući sve plažne rekvizite sa sebe i pomoći kolegi iz tima da se obuče.. Djeca su i lani najviše iščekivala igru "Kanaderi vodonosci" za koji prijave obično planu već dan prije!
U off i revijalnom dijelu programa i ove godine zaplesati ćemo s Zumba djevojkama. U glazbenom programu tijekom natjecanja zabavljati će nas popularni DJ Zvone, program će voditi meštrica od ceremonije Ivana Giove Župa, a nakon završetka natjecanja i gašenja Olimpijske vatre slijedi after party u popularnom "Pino" baru na plaži uz DJ Mad Froe i vesele bongose ili saksofon. Spomenimo još da će i ove godine "montažne tribine" za gledatelje Dugoračke Olimpijade biti sam rub dugoratske rive, "kušin" stine na obliženjem mulu i "bašta" obližnjeg "Pina" u čijoj će se "mix-zoni" moći družiti, navijati, veseliti i osvježavati žedni navijači, članovi timova, novinari svih viđenijih medijskih kuća, VIP posjetitelji ovog spektakla (dolazi i Višnja) i naši dragi turisti koji su u Dugi Rat ovog ljeta pohrlili iz više od 77 zemalja svijeta..
Vidimo se u subotu na Dugoračkoj Olimpijadi!
 
Srijeda, 14.08.2019, Dugi Rat, crkva Svetog Josipa, 20 h
Projekcija znanstveno-obrazovnog filma "Lička majka od utjehe"
Autor i scenarist: Hrvojka Mihanović-Salopek

Ped blagdan Velike Gospe u Dugom Ratu će se u tamnošnjoj župnoj crkvi Svetog Josipa u srijedu, 14.8.2019. u 20 sati održati predstavljanje i projekcija znanstveno-obrazovnog filma "Lička Majka od Utjehe" koji prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Gospićko-senjskoj biskupiji te predstavlja svojevrstan kulturološki putopis kroz istaknuta, ali i pojedina malo poznata marijanska svetišta, među kojima i ona u Oštarijama i Trošmariji..
 

Djeco, prijavite se na festival Glas Poljica 2019.

Djeco, mlade pjevačice i pjevači, prijavite se na 18. Dječji festival Glas Poljica 2019. i to pozivom na mobitel organizatora festivala, Gorana Mladina, 098 749-788. Festival će se održati, kao i svake godine, na Poljičkom trgu u petak, 23.8.2019.
Raspjevana djeco, osnovci i srednjoškolci, odaberite jednu ili dvije pjesme koje bi željeli pjevati i što prije nazovite Gorana Mladina radi selekcije i proba. Čeka Vas još jedno prekrasno iskustvo, uz pregršt zabave, veselja i nagrada! Javite se...