Grinch Advent u Pina

Dragi naši, broji se sitno, još malo do otvorenja... Rake, Sanja, Krešo, Stjepko rade punom parom da sve bude tip-top do petka, 01.12.2023. kada vas očekujemo u Pino baru, na rubu vala, na otvaranju Grinch Adventa u Pina!... Kavica vas već od jutra čeka uz domaći kolačić i friške novine..., a za marendicu koja kobaja sa kiselim kupusom ili pečenica sa jajem uz kuvano vino, gin, pivo... a navečer... slijedi pravi glazbeni spektakl! Program događanja Grinch Adventa u Pina je ovdje.
Očekujemo vas u velikom broju na otvorenju Grinch adventa u Pino baru!
 
S 26 glasova za, 5 protiv i 4 suzdržana u ponedjeljak je na 24. sjednici Županijske skupštine usvojen proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2024. godinu težak 336 milijuna eura. Glasanju je prethodila višesatna rasprava, tijekom koje je podneseno pedesetak amandmana, od kojih je prihvaćeno njih 17.
Zadovoljstvo prihvaćenim proračunom izrazio je župan Blaženko Boban, koji je naglasio da je proračun za 2024. za osam milijuna eura veći od ovogodišnjeg, te da je proračun i razvojni i socijalni. Njime će biti završeni svi strateški projekti u Splitu te luka Milna na Braču i školska dvorana u Šestanovcu, a započet će gradnja luke u Bolu na Braču te sanacija luke u Krilu Jesenice, rekao je Boban.
- Iz ovog proračuna vidljivo je da taj Centar u Lećevici neće biti završen za dvije godine, koliko još može trajati odlagalište Karepovac u Splitu - kazala je Kristina Vidan iz oporbene stranke Direktno (bivše stranke Pametno za Split i Dalmaciju).
Predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić izvijestio je da je prihvaćen i njegov amandman koji se odnosi na izvanškolske aktivnosti učenika.
 

A u zoru Zornica me budi..

U našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu počinju intenzivne duhovne pripreme za proslavu Božića. Jedan od vidova pripreme vjernika su i popularne rane svete mise u zoru, Zornice. Svete mise zornice održavati će se u našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu svakog dana tijekom došašća osim nedjelje s početkom u 6 sati. Ujutro. Brrr.
Naša župa će se, ne sumnjamo, opet moći pohvaliti s mnoštvom vjernika koji u cik zore, prije nego što se ptice pjevice oglase (dobro, crkvena zvona što zamjeniše pjevice) dolaze na ranu svetu misu i tako započinju svoj radni dan. Rane svete mise, zornice - srca gore, evo zore! - kao da opet kliču iz dugoratske župe pripremajući se ranim jutrima za najradosniji blagdan, za Božić.
 
"Ekonomska migracija je tema kojom se politika uopće ne bavi. Hrvatska, činjenica je, treba strane radnike. Hrvati odlaze u bogatije države Europske unije. Bi li ih odlazilo manje da je razvojna politika u Hrvatskoj bila bolja i da smo pametnije iskoristili sve izgubljene godine – bi. No imamo ono što imamo. Izgubili smo previše godina, a ljudima se ne provodi život čekajući.... Nekoliko stotina tisuća stranih radnika je puno. Oni su već promijenili sliku Hrvatske, a i dalje će je mijenjati. Migracije su, uostalom, prirodan proces. Hrvati valjda to najbolje znaju, jedna smo od nacija s najvećom dijasporom u svijetu. Pitanja na koja politika šuti su – što želimo od tih stranih radnika; kako ćemo ih integrirati; kako ćemo stvoriti uvjete da sutra Hrvatsku počnu smatrati svojom domovinom?"

Pročitajte izvrstan članak Gorana Vojkovića.
 

Promocija knjige Emanuela Petrova

 

Grinch Advent u Pina - Program

Prenosimo program Grinch adventa u Pina, za prosinac .
Vidimo se u Pina!
 

Advent u Dugom Ratu

Pozivamo sve mještane i prijatelje na blagdansko druženje uz glazbu uživo, besplatne kuhane specijalitete i zamamne slastice, a sve to u okruženju božićnih dekoracija i s pogledom na more. Veselimo se druženju u najljepšem mjesecu u godini.
Organizatori: Općina Dugi Rat i Turistička zajednica općine Dugi Rat u suradnji s udrugama.
 

Black Friday: Kada se spoje histerija i shopping..

Petak je sigurno barem polovici populacije najbolji dan u tjednu. Još ako je "black", našoj sreći nema kraja. Danas je "Black Friday" i predviđa se mini kolaps u prometu te stampedo po trgovačkim centrima. Ako ne želite ostati bez glave (i novaca) ostanite u sigurnoj zoni, savjetuju brojni iskusni šopingholičari. Jer u Hrvatskoj, nažalost i za razliku od ostatka razvijenog svijeta, popuste i sniženja od 80% možete samo sanjati.
 

Primirje

Primirje.
Da se samo dicu pita, bilo bi ga... do su'svita!
Mira.
 

Uređeno dvorište Dječjeg vrtića Dugi Rat

Iz općine Dugi Rat javljaju da su završeni radovi u sklopu projekta poboljšanja materijalnih uvjeta u Dječjem vrtiću Dugi Rat. U dvorištu vrtića postavljena je ljuljačka s korpom, kombinirano igralo sa toboganom, koš, klackalica, vrtuljak te je uređena podloga. Nova oprema za igru djece je u skladu sa tehnološkim i pedagoškim standardima, a djeci je osiguran kvalitetan boravak u vanjskom prostoru. Ukupna vrijednost ovog projekta je 31.599 eura. Projekt je proveden uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, javljaju iz općine.
 
Diljem zemlje cijeli se tjedan obilježava sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Središnji događaji su ipak oni u subotu, 18. studenog u Vukovaru i Škabrnji. No, za sve one koji ne mogu posjetiti mjesta stradanja na Dan sjećanja, mnoge će općine i gradovi organizirati vlastite programe.
Općina Dugi Rat s programom Spomendana na žrtve Domovinskog rata, žrtve Vukovara i Škabrnje počinje u petak, 17. studenog 2023. Paljenje svijeća na nogostupu uz magistralu od trgovine Ribola pa do spomenika na trgu Sv. Josipa ispred crkve započet će u 17:30 sati, slijedi paljenje svijeća na spomeniku a potom komemoracija u 18 sati u kino dvorani. Na komemoraciji će biti prikazan dokumentarni film stradanja Vukovara, branitelji će nam svojim svjedočanstvima približiti događanja u Domovinskom ratu, svoj osvrt na događanja u Domovinskom ratu dati će nam dr. sc. Andrijana Perković Paloš, profesorica na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Splitu, dok će glazbeni dio programa odraditi orkestar KUD-a Dalmacija Dugi Rat, dok će recitaciju pjesama A.G. Matoša izvesti dramski umjetnik Marijan Grbavac. Program Komemoracije voditi će poznato novinarsko lice s malih ekrana, naša mještanka Leonarda Pavić.
Izaslanstvo općine Dugi Rat prisustvovati će Koloni sjećanja u Vukovaru.
 
Na 33. Sabatini, međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatina, koje se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova proteklog tjedna održala u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma u petak je bio dan otvorenih i mladih vina. Proglašeni su najbolji među čak 120 prijava otvorenih i 125 prijavljenih mladih vina koji su ocjenjivani na ovogodišnjoj Sabatini.
Najbolje otvoreno bijelo vino je Pošip 2022 OPG Frano Pešelj iz Smokvice, najbolje otvoreno crno vino je Plavac mali 2022 Ivice Ivandića iz Šestanovca, a najbolje desertno otvoreno i najbolje ocijenjeno otvoreno vino je Maraština-Malvasija dubrovačka 2022. OPG Stjepana Vučemilovića iz Zadra.
U kategoriji mladih vina, najbolje mlado bijelo vino je djelo Vinarije Monissa, Winogrono d.o.o., Vis - Bugava/ Zoborje 2023., najbolje mlado crno vino dolazi iz Poljak vina j.d.o.o., Zadar – Cabernet sauvignon.
Naravno, na vinskoj fešti nije falilo Poljičana, a veliki uspjeh napravili su dugorački vinogradari i vinari iz OPG Konoba Kadić s dvije medalje (zlato i srebro) za kvalitetu svog otvorenog vina, te dugorački vinari Obitelj Čizmić s čak pet osvojenih medalja (2 zlata, srebro, 2 bronce) za kvalitetu svojih otvorenih vina.
Čestitamo! I bilježimo se unaprijed za Otvorene dane dugoračkih konoba... valja nam (još jednom) probati zlatnom diplomom za kvalitetu ovjenčana otvorena vina:
OPG KONOBA KADIĆ, Dugi Rat - MERLOT, BABIĆ 2022.,
OBITELJ ČIZMIĆ, Dugi Rat - MERLOT 2022.,
te srebrom nagrađena dugoratska vina:
OBITELJ ČIZMIĆ, Dugi Rat - MERLOT 22 2022.,
OPG KONOBA KADIĆ, Dugi Rat - MARAŠTINA, DEBIT 2022.
Valja nam se pripremati i za nove gušte, kušati ćemo rado i srebrom nagrađeno mlado vino:
OBITELJ ČIZMIĆ, Dugi Rat - MERLOT 2023.
te broncom okićeno otvoreno vino:
OBITELJ ČIZMIĆ, Dugi Rat - MARAŠTINA 2022.
i mlado, a već brončano mlado vino iz iste konobe:
OBITELJ ČIZMIĆ, Dugi Rat - MARAŠTINA 2023.
Život je kratak, stoga uživajmo u dobrim vinima!
 

Šampioni Sabatine 2023.

Završila je Sabatina 2023., poznata su imena najboljih vinara i vinogradara. Desertno vino "Jakov" iz berbe 2019, Vinoploda iz Šibenika apsolutni je šampion ovogodišnje 33. Sabatine, a najbolje jako piće je vinjak "Andrija", Podruma Andrije iz Čitluka. Šampion bijelih suhih i polusuhih vina je Grk "Reventon" surlie 2021.  Obrta Zure  Lumbarda, šampion crnih suhih i polusuhih vina je Reserve Andrije 2016. Podruma Andrija, a šampion izgleda Matuško vina za Grk iz 2022. Najbolje vino sorte pošip je pošip Zure 2022. Obrta Zure, što im je šesta titula puta zaredom, a najbolje vino sorte plavac Dingač "Pasi" 2020. Vinarije Dingač Pasi. To su glavni rezultati s druge večeri Sabatine, s ocjenjivanja 124 uzorka  buteljiranih vina i 42 uzorka jakih pića koji su se pristigli za Sabatinu 2023., a koja se tri dana održavala u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma. Naravno, na vinskoj fešti nije falilo Poljičana, a veliki uspjeh napravili su večer prije dugorački vinogradari i vinari iz OPG Konoba Kadić s dvije medalje (zlato i srebro) za kvalitetu svog otvorenog vina, te dugorački vinari Obitelj Čizmić s čak pet osvojenih medalja (2 zlata, srebro, 2 bronce) za kvalitetu svog otvorenog vina. Čestitamo! I bilježimo se unaprijed za Otvorene dane dugoračkih konoba...
Popis svih nagrađenih možete pronaći ovdje.
 

Je li lito već gotovo?

Kažu nikad toplija godina, otkad je mjerenja. Pa da, sudeći koliko traje ovaj "kolovoz", a ima mu takoreći već 89 dana (Rake broji..) i da se još skoro svakodnevno možemo u moru našem sinjem okupati, zaplivati, s njim podjeliti i boli i radosti, pa se onda lipo ka pravi Dalmatinci "na kamenu" (ili na drvenoj klupi, za kostoboljce) osunčati, za podnevnog zvizdana, mjenjajući pauzu za marendu pri radu kod kuće brzim kupanjcem - lito vilovito još traje!
Nikad toplija godina, kažu znanstvenici. I pari mi da su u pravu. Kupanje i 9.11., a ne samo 11.9. Pa tko to može platit?! Ni AP, a ni mentor mu Vlado Šeks! Pa nek sutra zovu kišu...
Ona opet sanja lebićadu, pjesak na plaži, šetnici, pjesak koji se zavlači svugdje, ludu igru valova, macane iz Vlastitog pogona... a ja žicam još par dana lita, može još tjedan?, za bezbrižno kupanje na čuđenje svita, dugoratskih šetača lake šetnje, do nigdje i nazad.
Ne, lito još nije gotovo, krivo su vam rekli, mali i veliki Vakula garant opet griješe, ovo sutra je samo prolazno naoblačenje, neverica mala, a od svete nedilje opet žeže sunce, zove more i mami sav taj jesenski dugorački blues... i tako barenko do Adventa...
Ona sanja..
Sanjamo more.
 

Akcija darivanja krvi u subotu na Dućama

Pozivaju se aktivni i neaktivni darivatelji krvi, te svi ljudi dobre volje, na akciju darivanja krvi koja će se održati u prizemlju hotela "Plaža" na Dućama u subotu, 11.11.2023. u vremenu od 8 do 12 sati u već tradicionalnoj organizaciji Društva prijatelja Hajduka Dugi Rat - Duće i GDCK Omiš.
Pozivaju se dakle sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti koji su u mogućnosti da se u velikom broju odazovu i pridruže ovoj humanoj akciji. Nakon kratkog liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično darivanje krvi traje svega desetak minuta.
Eh da, organizatori mole da svoj termin dolaska i najavite pozivom na broj 099 54 69 029. Hvala!