Pivovara Barilo na novoj adresi

Popularna mala, sve veća lokalna pivovara "Barilo" promijenila je adresu. Nećete je više moći pronaći u prostoru kod "Oaze" na Jadranskoj uspornici već u novom pogonu u srcu (trbuhu?) Dugog Rata, Mrta 22. Nije trta, Milu, Malduka i Apača, popularna craft piva povovare "Barilo" od danas će te pronaći na adresi Mrta 22, ili će ona "skoknuti" do Vas. Poduzetnim Raosima sve najbolje u nastavku građenja njihovog pivarskog imperija. Pozdrav od zadovoljnih potrošača!
 
Mještani Općine Dugi Rat mogu do 17. veljače 2021. dati svoje primjedbe na idejno rješenje luke otvorene za javni promet - Bajnice. Predmetnom dokumentacijom se daje koncept uređenja luke otvorene za javni promet Bajnice temeljem Prijedloga III Izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije.
Predmetna dokumentacija predstavlja podlogu za Izmjene i dopune prostornog plana Općine Dugi Rat, kao i za prikupljanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja, elaboratima čija izrada prethodi izradi idejnog projekta na temelju posebnih propisa te uvjetima koji se utvrđuju u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš i u postupku ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.
Prema prijedlogu idejnog rješenja luke otvorene za javni promet Bajnice, saznaje Pametno.info, predviđeno je sljedeće:
- Komunalni brodovi - 50 vezova (do 13,5 m)
- Turistički brodovi - 40 vezova (30-50 m)
- Buduća Luka nautičkog turizma predviđena je sa zapadne strane i nije dio ove dokumentacije.
Planirane su i ove prometnice:
- Prometnica A - Uz magistralu je planirano uređenje pješačke staze širine najmanje 2 m s južne strane. Planirano je uređenje trake za lijevo skretanje na mjestu priključka prometnice B.
- Prometnica B - Pristupna prometnica za lučko područje. Planiran je kolnik širine 7 m sa jednostranim i obostranim okomitim parkiranjem.
- Prometnica C - Servisna prometnica u lučkom području, širina kolnika 6m.
- Prometnica D - Rekonstrukcija postojeće nerazvrstane ceste, mjesne ulice "put Vezike" i gradnja nove prometnice. Planiran je kolnikom za dvosmjerni promet širine 4,5 m.
- Prometnice E i F - Planirana nova prometnica sa kolnikom za dvosmjerni promet širine 3 m.
 

Maškare u doba korone

Hoćemo li i ove godine u Maškare? Hoćemo, ali u virtualne! Bolje da nestane korone, nego sela i običaja, pa će se ipak u našem mjestu, koje ima dugu tradiciju maškara i veselog kostimiranog druženja, prirediti i ove neobične godine Dugorački krnjeval u svečanoj dvorani "Jerko" našeg virtualnog hotela "Marijetta" nadaleko poznatog svjetskog hotelskog lanca Marriott, u samom srcu virtualnog Korenat Point turističkog resorta u Dugom Ratu.
Poznato je da Dugoratska rivijera, koju odnedavno krasi ovaj turistički crni biser, ima dugu i vrijednu povijest maškaranja. U svakome se mjestu rivijere ljubav prema maškarama njeguje od vrtića, a uz maskiranje i veselo druženje s tetama, a kasnije učiteljicama i profesoricama života, a posebnu radost svim generacijama krajem siječnja i u koketnoj veljači već desetljećima pruža maškarana karavana koja se svakog vikenda razmili kilometarskim šetnicama Duća, pitoresknim ulicama Dugog Rata, brojnim divljim lučicama Jesenica, pri dnu kojih neoprezne kalafate vreba i Scila i Haribda, te pitomim brežuljcima maslina i vinograda između naših novih i starih sela, koje svake godine opet rađaju novim i novijim modernim vilama, ispod i poviše trase brze ceste Split - Omiš.
Godina za nama bila je daaleko od savršene, a donijela je i razna nova khm.. pravila. Zajedno smo uz stožerlije učili iz dana u dan, a virtualni, internetski svijet je dobio vodeću ulogu u svakodnevnom životu. Pomalo se s nostalgijom prisjećamo dana kada su na Dugoratskim trgovima, rivom i plažama maske najčešće nosili samo zaigrana djeca i zaljubljenici u maškare, i kada smo riječ maska prije svega vezivali uz radost, igru i zabavu. Sa željom da se i ove godine ljubitelji maškara okupe i druže i sačuva bogata maškarana tradicija, Dugi Rat će u 2021. maškare i kaeneval u potpunosti preseliti u virtualni svijet.
Neki će reći da je to opaka osveta lanjskog dugoratskog krnje, zle Corone, koju smo prvi spalili, i to još u veljači 2020., no papak Capak je siguran da je ovo samo njen drugi (revi)val koji će nestati dočim se procjepimo.
No dobro, dok spasonosno cjepivo ne stigne u našu staru ambulantu i dok nas doktorica ne prozove, mi ćemo se opet dobro zabaviti, sigurno i virtualno, prilagođeno zahtjevnim vremenima, strpljivo, diskretno i mnogo mirnije nego inače, a ovogodišnje će Dugoračke maškare biti trajan e-podsjetnik na minule dane, ispunjene satima često i gorkog smijeha  obično na neke čudne i neobične odluke stožerlija koje su nas ostavile bez posla i primanja i uskratila nam rekreaciju i lijepe kave s lokalnim ljepoticama i sigurna i ukusna druženja uz svijeće okolnih restorana, ostavljajući nam egzistencijalnu tjeskobu i duge, romantične šetnje lungomarem, uz divljenje prostornom planiranju lokalnih neimara, našeg Mucka i dragih općinara, uz prigušeno svijetlo mjesečine ili kandelabra.
Naravno, ovo je i svojevrsna najava ljepših maškaranih dana u bližoj budućnosti. Dakle, u 2021. će se Dugoračka maškarana ekipa družiti na društvenim mrežama i kanalima, prvenstveno na www.DugiRat.com i Facebook stranicima viđenijih lokalnih influencera i online posvoduša. U sigurnom će virtualnom okruženju istaknuto mjesto imati simpatični neslužbeni simbol ovogodišnjih Dugoračkih maškara s malim štihom Orija i Kariba, koja će ove godine biti zdravstvena djelatnica, uvijek spremna pomoći svima, i na svoj će se način boriti s brigama i problemima ...
 

A tko zna što sve javnost ne zna

- Vladi i stranci iz koje dolaze svi ti žinići, puljašići, kuščevići i ostali čije bi nabrajanje ovaj tekst pretvorilo u lošiju verziju telefonskog imenika, nije nikakav problem što gospoda manipuliraju s kvadratima, poslovima ili prostornim planovima. Problem je samo i onda kad za to dozna javnost. I kad se ‘medijska histerija’ pretvara u ‘štetu stranci’ – piše Jasmin Klarić na stranicama portala Telegram.hr.
- Andrej Plenković poznat je po tome da voli dijeliti lekcije novinarima i optuživati ih za neprofesionalnost, hajke i širenje lažnih vijesti. Dakle, slične formulacije u aktualnom slučaju župana Žinića samo su nove kopije starog običaja. Kad muljaju sa zemljištima i kućama, plagiraju, korumpiraju, prenamjenjuju i pogoduju, uvijek su im krivi mediji. Sreća za ovo društvo da novinari nisu uvredljiva vrsta pa se na ovakva jadna etiketiranja slabo obaziru – piše Sanja Modrić na stranicama istog portala.
 

Partiji ne pakovati

 
U subotu, 9.1.2021. oko 16.25 sati crveni kombi zasad nepoznate registracije i tipa, iskrenuo je građevinski otpad, šut, uz put poviše Duća koji vodi pod Stomoricu. Kombi je, nakon što se "olakšao" u okoliš, otišao prije dolaska policije. Neki od Dućana koji još vole Duće uočili su ovakvo neprihvatljivo i neodgovorno  ponašanje, pa su odmah pozvali policiju. A na međumrežju se ovim povodom oglasila i udruga Duće, s pitanjem našim općinarima i članovima Mjesnog odbora Duće: "Kako mislite riješiti problem iskretanja građevinskog otpada po Dućama? Hoćete li barem postaviti rampe ispod kojih može proći samo osobni auto?", a opet su upozorili i uporne devastatore svog okoliša.
- "Svi vi koji i dalje namjeravate devastirati okoliš, znajte da nemate na to zakonsko pravo iako ste vlasnici tog zemljišta na kojem želite napraviti odlagalište otpada. Kazne za ovakvo barbarsko ponašanje su ogromne" - napisali su udrugari našim ekološkim banditima.
 

Spajanje blagdana u 2021.

Ništa bez dobrog planiranja. Kako na poslu, tako i na odmoru. Ova mlada godina nije baš idealna godina za spajanje vikenda i praznika, no brižljivim planiranjem uvijek se može uz manje dana godišnjeg odmora dobiti veći broj slobodnih dana za odmor nakon stresnog i/ili napornog rada ili pak za putovanja koje ste planirali kad Capci ovog svijeta malo olabave svoje doživljaje..
Prvi idući praznik je Uskrsni ponedjeljak (04.04.), no Praznik rada je subota pa eto malog, lijepog vikenda za one koji inače subotom rade, a Dan državnosti spada na nedjelju pa nema baš nekih mogućnosti za spajanja i produžene vikende krajem svibnja. Lipanj može dobro započeti ako Tijelovo uz jedan dan godišnjeg spojite u produženi vikend, a more početkom lipnja je ipak poseban doživljaj i uvertira u, nadamo se, bolju turističku sezonu. I kraj lipnja donosi mogućnost ljetovanja od devet dana uz uzimanje tek 4 dana godišnjeg odmora. Dobra prilika za spajanje i produženje ljetovanja otvara se i u kolovozu jer imamo jedan neradan četvrtak i eto produženog vikenda i još 4 dana ljetovanja. Idući studeni imamo slobodan ponedjeljak za blagdan Svih svetih što je još jedan produženi vikend. Božić 2021. pada na subotu pa tu nema puno prilika za spajanja i tu već krećemo razmišljati o 2022. godini, a to je još daleko za planove u ovo post pandemijsko vrijeme.
 
Pandemija COVID-19 donijela je ograničenja i neizvjesnosti u našim životima, ali je i snažno utjecala na digitalnu transformaciju Hrvatske, pogotovo javnog sektora koji se prvi put susreo s pojmom "rad od kuće". Privatni sektor, posebice IT, mediji i komunikacije, odavno prakticiraju remote poslovanje, a sada su im se pridružili i ostali sektori kojima je takav model poslovanja bio poznat u teoriji, ali ne i u praksi. Kako odabrati prave alate i aplikacije za svoj posao? Prelazak u digitalno doba je proces i nije nimalo lagan, pogotovo danas kada je došlo do eksplozije aplikacija i alata koji se nude kao najbolje rješenje za vaše poslovanje.
"Biznis srijeda" STech akceleratora nastavlja seriju webinara s pregledom dostupnih aplikacija i alata za rad od kuće, kao i savjete iz prakse, a gost predavač u srijedu, 20.01.2021 u 10 sati je Bojan Islamović, projekt menadžer i IT konzultant s višegodišnjim iskustvom. Očekivano trajanje webinara je 1 sat, tijekom kojeg ćete saznati koji su najkorištenijih alata za komunikaciju, razmjenu dokumenta i upravljanje, ali i zašto nema univerzalnog rješenja za sve. Sudjelovanje je besplatno, ali je prijava obvezna putem ovog obrasca. Nakon prijave, link za priključivanje webinaru putem Zoom aplikacije ćete dobiti na e-mail adresu na dan održavanja, u srijedu, 20.01. Priključite se i saznajte s kojim alatima i aplikacijama možete poboljšati efikasnost poslovanja i do 30%!
 

Foto-galerija: Šetnica kroz Duće

Dan, dva prije ovih snježnih pahulja koje stidljivo lelujaju poviše Dugog Rata i Duća, fotoreporterka portala Dalmatinski portal prošetala se po šetnici u izgradnji kroz Dućku plažu i približila svima foto detalje trenutnog stanja izgradnje šetnice kroz Duće, posao vrijedan 2,4 milijuna kuna za radove koji se odnose na uređenje pješačke staze, šetnice u širini od tri metra i ukupne dužine 2.884 metara. Staza se, prema Urbanističkom planu uređenja, trebala pružati uz sjeverni dio plaže uz potporne i ogradne zidove...
 
Murter i Betina napokon će dobiti kanalizaciju. Slobodna Dalmacija donosi sve o velikom projektu vrijednom 200 milijuna kuna. Bravo za Murterane i Betinjane!

Da.
Kanalizacija.
Kada ćemo i mi, dugoraćani i jeseničani, doći na red?
Gdje je, gospodo, zapelo?
Znamo mi svi dobro (a i naši turisti) gdje ljeti khm... zapinje, no gdje je zapelo s nastavkom projekta izgradnje kanalizacijskog sustava i u ostalom dijelu Općine Dugi Rat?
Zašto nam se "Projekt Jadran" pretvorio u "Projekt Godot"?
Koga treba cimati da se nešto, dok govna nisu začepila sve, napokon promijeni?
Kome pivati ispod prozora?
Pred kojom zgradom prosvjedovati?
Kome dostaviti prigodni, mirišljavi "poklon" kroz otvoreni prozor?
Kada će mo?
Kad ćemo?
Kad...
 

Počeo drugi dio školske godine

Nakon gotovo mjesec dana zimskih praznika, počelo je drugo školsko polugodište. U klupe su se vratili samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti, a za ostale nastava je organizirana online, odnosno na daljinu. Nastava u drugom polugodištu u našoj osnovnoj školi Jesenice na Oriju nastavila se u ponedjeljak 18. siječnja 2021. prema redovnom rasporedu. Razredna nastava održava se u učionicama škole na Oriju, dok je predmetna nastava online, u realnom vremenu, prema rasporedu, obje u jutarnjem terminu. Naravno, svi prosvjetari se nadaju logičnijim odlukama stožera, odnosno povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, te da se svi učenici vrate u učionice i školske radionice.
Đaci, sretno! (Tribati će vam..)
 
Upad pristaša Donalda Trumpa u američki Capitol, središte najviše zakonodavne vlasti u SAD, trenutak je koji je najavio i doba strožih pravila za društvene mreže, ocijenio je povjerenik EU-a Therry Breton usporedivši taj događaj s napadima 11. rujna koji su pokrenuli globalni obračun s terorizmom. Twitter je trajno zatvorio osobni račun predsjednika SAD-a Donalda Trumpa onemogućivši mu komunikaciju s gotovo 90 milijuna sljedbenika preko te mreže, a kao razlog je naveo opasnost od daljnjeg poticanja na nasilje nakon što je Trump pozvao tisuće svojih pristaša da krenu na Capitol. Blokiranjem Trumpovog računa kompanije vlasnice društvenih mreža konačno su priznale svoju odgovornost u sprječavanju širenja nezakonitog sadržaja koji se brzo širi, dodao je Breton, prenosi Reuters.
- “Oni više ne mogu skrivati svoju odgovornost prema društvu tvrdeći da su samo pružatelji usluga. Činjenica da direktor neke kompanije može isključiti predsjednika SAD bez provjera i procedura je zbunjujuća. To nije samo potvrda moći tih platformi već i pokazatelj dubokih slabosti organizacije naših društava u digitalnom prostoru", napisao je Breton.
U prosincu 2020. je Europska komisija najavila nacrt pravila za tehnološke divove poput Googlea, Facebooka, Applea i Amazona. Nova pravila bi obvezala kompanije da čine više na suzbijanju ilegalnog sadržaja poput govora mržnje i namjerne manipulacije internetskim platformama u kontekstu sve veće izloženosti dezinformacijama i lažnim vijestima.
Hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak (HDZ/EPP) istaknula da su ključni izazovi jačanje odgovornosti digitalnih sustava i neovisnosti novinarstva širom Unije i svijeta. - “Europljane treba upozoriti na opasnost od dezinformacija, govora mržnje i utjecaja vanjskih sila koje se pokušavaju miješati u izbore i demokratski život Europe”, naglasila je Glavak i pozvala EU da osigura “efektivan i koordiniran odgovor institucija na dezinformiranje i lažne vijesti”.
 

I Gari Kasparov se preselio u Podstranu?

Legendarni ruski šahist Gari Kasparov (57) već neko vrijeme živi u Podstrani u kojoj posljednjih zadnjih petnaestak godina ljetuje sa suprugom Dariom i njihovo dvoje djece. Još 2013. s obitelji se iz svog bivšeg doma u Moskvi preselio u New York. U Dalmaciju je stigao lani netom nakon što je počela pandemija koronavirusa. Osim ovog velikog prijatelja Hrvatske, koji zbog zalaganja za Vukovar tijekom Domovinskog rata od 2014. ima naše državljanstvo, u mjesto nadomak Splita rado je dolazila i njegova majka Klara Shagenovna Kasparova.
Njihova zajednička ljetovanja u Podstrani za oboje su bili posebni trenuci jer kao glasni kritičar politike predsjednika Rusije Vladimira Putina čuveni šahist zadnjih osam godina nije dobrodošao u svojoj domovini. Upravo u Podstrani se oprostio od majke, koja je iznenada preminula od korone, i to na sam Božić, piše Slobodna Dalmacija. Posljednjih mjeseci Kasparov je pažnju javnosti privukao kao savjetnik Netflixove serije "Damin gambit" koja obara sve rekorde gledanosti.
 
Puno se prašine posljednjih tjedana diže oko sjevernih padina Mosora, ali doslovno, piše Toni Dukić na stranicama portala Dalmacija Danas. Naime, na području Općine Dugopolje, u Zamosorju, izvode se radovi kojima se planira urediti postojeća pješačka staza koja počinje u zaseoku Doždori, a koja se odavno koristi za uspon sa sjeverne strane Mosora. Radovi su izazvali poseban interes planinarske zajednice, koja je zabrinuta zbog korištenja eksplozivnih sredstava prilikom uređenja “poučne staze za konjske karavane i kvadove” te upozorava da se korištenje dinamita ne spominje u projektnoj dokumentaciji i vjeruje da bi izvođač radova trebao dobiti dozvolu za takve radove na Nature 2000 području.
Planinari upozoravaju da su 1979. u Duđerijinoj jami, koja se nalazi na ovom području, pronađene čovječje ribice i endemski vodozemac podzemlja Dinarskog gorja.
– S pravom se pitamo kako će miniranje i budući, u medijima najavljeni, promet kvadovima iznad njihovog doma utjecati na budućnost ovog endema na Mosoru – zapitao se Denis Vranješ, bivši predsjednik planinarskog društva Mosor.
- Namjera nam je od početka bila napraviti stazu koja bi bila uređena i koja bi bila prikladna za sve one koji idu na Mosor, a ne samo za iskusne planinare koji se snalaze po Mosoru kao po vlastitom dnevnom boravku. Sada se neće morati skakati s kamena na kamen, nego će to biti uistinu lijepa staza i za mještane i rekreativce - komentare je Perice Bosančića, načelnika Dugopolja koji je istaknuo da su za izvođenje radova dobili sve potrebne dozvole i da će ovim projektom svi profitirati.
 

Zašto razvijati e-sport u Hrvatskoj?

Gaming industrija je vrlo unosan, ali i kompliciran posao. Za razvoj baze znanja, kulture i tehnologije potrebno je vrijeme i novac. Baš zato hrvatsko tržište ne smije dopustiti da mu i ova grana gospodarstva također zaostaje za ostatkom svijeta. Neprestano se iznova dokazuje da turizam ne može biti jedina stabilna grana ekonomije, a zašto onda upravo IT sektor, video igre i e-sport eventi ne bi bili kamen na kojem počiva budućnost zemlje. Zvijezda vodilja prema napretku može biti primjer Poljske. Država koja je preživjela strahote fašizma, komunizma i siromaštva je iznjedrila jedan od najčuvenijih naslova (Witcher) u povijesti radosti igranja sa joysticima te ima jedan od najjačih esports centara u Europi - Katowice, bivše središte ugljena i čelika koje se u kratkom vremenu iz grada poznatog po rudnicima postalomjesto okupljanja same kreme svjetskog gaming svijeta. Organizacija velikih natjecanja, poput splitskog Dota Pit Minor turnira, zbog kojih će oči svijeta biti uprte u hrvatsku šahovnicu za buduće naraštaje može biti reklama usporediva s kockicama na dresu nogometaša, piše portal Dalmacija Danas.
Ako nekome treba dokaz da je moguće napraviti svjetsku slavu u gaming svijetu iz Hrvatske, neka pogleda samo uspjehe Luke Perkovića poznatijeg kao Perkz – apsolutnog super-šampiona League of Legendsa. To je čovjek koji je četiri puta osvojio europski League of Legends Championship Series koji se smatra najvišom razinom profesionalne LoL lige, što znači da je i najtrofejniji europski igrač u povijesti ove igre.
Obzirom na to da Hrvatska ima bogomdane sportske talente za svaku aktivnost (pa tako i e-sport), prekrasna gradska središta i postojanost regionalne scene, bilo bi vrlo pametno razvijati centre za e-sport industriju. Politika, ljudi i sponzori moraju što prije uskočiti na vlak e-sporta – što prije to bolje.