Festival na Vruji

U Vruji je u subotu  završeno i drugo izdanje Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode. Ciljevi su isti, rušenje svih bespravno izgrađenih objekata na pomorskom dobru i na državnoj zemlji bez valjanih dozvola te sankcioniranje počinitelja i ubrzanje pravosudnih postupaka. U fokusu je ove godine bila i hitna sanacija opasnih, potencijalno kancerogenih ostataka tvornice u Dugom Ratu, piše Slobona Dalmacija.
I mladi i stari stigli su u velikom broju na lokaciju koja je u međuvremenu postala poprištem izuzetno važnih nastojanja, ali i jako dobrog Festivala, brojni su rado dali podršku, ali i uživali u prekrasnom ambijentu. Ekipa je tako prosvjedovala, ali se i zabavljala, kupala, sunčala, pjevala, družila.  Šteta što nije svratio i ministar Filipović.
 
Ubod nožem u prsi zadobila je muška osoba u sukobu koji se dogodio kraj auto kampa u Omišu u nedjelju oko 10.30 sati. Prevezen je u KBC Split i nije u životnoj opasnosti. Počinitelj je uhićen te se nalazi pod paskom omiške policije.
"Slobodna Dalmacija" doznaje da su pokušaju ubojstva prethodili neriješeni obiteljski odnosi i višemjesečni sukobi. Klasičan ljubavni trokut.. bez happy enda.
Ozlijeđeni muškarac T.M. (39) iz Solina ozljeđen je nakon svađe s B.R. (61) iz Omiša, čije je supruga (46) otišla iz obiteljskog doma s njihovo dvije malodobne djece i otišla živjeti s T.M. u Solinu, što B.R. nije nikako mogao prihvatiti. U narednom periodu je došlo do brojnih sukoba i rasprava te prijava policiji i državnom odvjetništvu. Stariji muškarac je prijavljivao da su mu djeca oteta, te da ih suprugin prijatelj zlostavlja i ne dozvoljava im da se vrate kući. Jednom je policiji otmicu prijavila i njegova 46-godišnja supruga, a tome je navodno kumovalo što je njen novi partner ljubomoran te ju je zatvorio u stanu. Međutim, nije se vratila suprugu s kojim joj brak još uvijek nije formalno razveden. A danas se nažalost dogodio to što se dogodilo.
 
Dragi sumještani i susjedi/e, čitajući sve vaše objave vezane za problem sa javnim prijevozom vidim da ne znate stvarno stanje problema tj. da je javnosti prezentirana kompletno pogrešna slika.
Prije svega tvrtci Promet d.o.o. nitko nije zabranio stajanje na stanicama kroz općinu Dugi Rat već se na prošlom sazivu vijeća donijela odluka u kojoj općina nije bila sprema plaćati određen iznos novaca koji je Promet doo tražio (po ugovoru nigdje nije bilo definirano što točno općina plaća), nakon nastale situacije na scenu dolazi tvrtka Dalmatinac sa tri puta manjom cijenom prijevoza i istim voznim redom (i dalje nitko nije zabranio Prometu stajanje kroz našu općinu).
Dalmatinac je obavljao svoje usluge do početka korone nakon čega mu je usluga poskupila zbog situacije sa koronom (zadnji ugovor mu je produljen početkom godine i završava krajem lipnja ove godine).
Nakon novog saziva vijeća određeni vijećnici odlaze na pregovore sa tvrtkom Promet bez znanja načelnika i poznavanja situacije sa javnim prijevozom općenito tj pregovarali su sa tvrtkom Promet ne znajući da Promet uopće nije zatražio niti ima koncesiju naše županije za vožnju našom općinom.
Nakon svega nastalog odrađeni su sastanci sa Dalmatincem koji je odbio daljnu vožnju sa "velikim busevim“ bez obzira na subvenciju (vožnja se nastavlja sa malim busevima Dalmatinca, op.ur.), a Promet i dalje nema koncesiju niti pokušava rješiti koncesiju sa SD županijom. Morate znati da ni u jednom trenutku nije bio upitan novac niti dobra volja vijeća i načelnika već samo "monopol“ (kako moj dragi susjed kaže) prevoznika.
Rješenje se i dalje traži svim silama iako nismo u mogućnosti sami odlučiti o svojoj sudbini već ovisimo o SD županiji i Prometu.
Ovim putem vas pozivam da umjesto konstatnog trošenja energije na kritiziranje i "pljuvanje“ svoju energiju utrošite u konkretne i konstruktivne prijedloge koji mogu pomoci i koji se mogu realizirati.
Lijepi pozdrav svima!

Filip Bauk
 

Povratak u budućnost

Kakva će nam biti sezona 2022? Hoće li nam svi, ili barenko većina, dragih gostiju uspjeti doći na naše obale? Hoće li sirenski zov djevičanskih hrvatskih otoka, još uvijek ne sasvim betonirane obale i novotkrivenog zaleđa nadjačati sve njihove strahove, a ima ih: od galopirajuće inflacije, cijena hrane i goriva koje divljaju u svih 16, rata u Ukrajini, borbenog kauboja Sleepy Joea i bratije mu s Brexit otoka, iz Pentagonskog (pentagramskog?) vojno-industrijskog kompleksa i NATO-a, te militantne kamarile zbog koje svi "zimzeleni" Europe ne smiju pustiti ni glasić otpora u svoje susjednstvo, a kamoli u zapadne masmedije, dok svojski i prekovremeno rade u korist svoje štete, dok spremno i bespogovorno doljevaju ulje na ukrajinsku vatru koja sve više guta Donbas i tko zna što sve neće još... A nije moralo biti tako da je bilo pameti i muda u Europljana...  ili da barenko mutter Angela nije otišla u penziju...
No vratimo se mi u našu lijepu domovinu na koju s proturuske bojišnice ponekad zna pasti i koji zalutali muzejski projektil... hoćemo li uspjeti pootvarati sve što su korona i stožer lani zatvorili? Hoće li zamašnjak dobrog i berićetnog ljeta pokrenuti "motore" ostataka hrvatske ekonomije koji se ne naslanjaju na turizam. Jer.. otvoriti će se hoteli. Kampovi. Napuniti restorani. Terase i bašte kafića. I to bez konobara s gas maskama. No hoće li se i ostale djelatnosti i sektori Hrvatske uspjeti vratiti ili barem krenuti u budućnost? Za Hrvatske željeznice zasigurno znamo da neće. A ostali? Preostali? Ima li nade za nas i nakon jeseni?
Na sva ova pitanja, i brojna druga, nitko još nema preciznih odgovora. Postoje, doduše, neke projekcije, no one ovise o bezbroj varijabli, ali vjerojatno će nam postcovidna ukrajinska matematika, skori dolazak i ostanak eura i u nadolazećem litu vilovitom manje ili više smetati i ići u provu... a i mi još sve stignemo lako "pokvariti" nekim našim glupim odlukama, npr. poskupljenjima svega i svačega, samo zato što i drugi poskuplju, nedostatkom (dobro plaćene) radne snage,..

No što bilo da bilo ovog ljeta, jer dosta je bilo s teškim temama, uvijek se možemo prisjetiti, a oni pinkicu stariji i utješiti.. boljom prošlosti, onim nezaboravnim dugim toplim ljetima naše mladosti i ljepim ljetnim, a pogotovo noćnim dogodovštinama... na Glavici, Dućama, Omišu, Mimicama, Dugom Ratu, Malom Ratu,... u nadi da će se u što većoj mjeri nešto od toga lipog ovog i idućih ljeta opet ponoviti, iako više nismo ni mladi, niti šesni... ali zar mladost nije samo stanje svijesti, a korona ipak meksičko pivo, a ne tamo neka lanjska šišmiš-gripa koja neće na stare noćne ptice... barenko do prvih kiša i jeseni.
I tako, dok čekamo na naše uobičajeno i divno ljetno čudo, ravno onome da vladajući ne pobjede na izborima za vijeće Mjesnog odbora Duće, ili da netko drugi dobije priliku da od Duća, Jesenica i Dugog Rata napravi moderne turističke destinacije i predvodnike u turizmu 21. stoljeća u hrvata, turizma koji potiče i promiče nove mogućnosti uz prožimanje sa našim (pre)bogatim kulturnim, povijesnim i industrijskim blagom, koje još uvijek ne umijemo upregnuti u kotač napretka za cijelu lokalnu zajednicu, a koji bi se garant bolje okretao na pogon nekih novih još neiscrpljenih energija, iako se može i nadalje vrtiti u mjestu (kao i dosad) zahvaljujući "politikama kontinuiteta dosadašnjeg rada”, po kojoj ćemo, izgleda, i nadalje biti i barenko još četiri godine ostati "šampionska" destinacija i "šampioni" turizma izgubljena u (ne)vremenu.

No dobro, nećemo više o našim šampionima, dok čekamo na to divno ljetno čudo zaviriti ćemo radije malo i u bogatu arhivu TV Dugi Rat i pogledati u nastavku članka video reportažu "MRAVINJAK" iz početka ludih 90-ih sa popularne plaže na Glavici. U ulozi lutajućeg reportera bio je tada turbo popularni Nikola Lozić, a iza oka kamere skrio se mladi i brzi tehniko Zoran Brzović. Naravno, tu negdje u društvu neke lijepe smišnice je i potpisnik ovih redaka... Ahh te lijepe uspomene na mladost provedenu na plaži...
 
Preživjeti ćemo nekako i ovu inflaciju, znam to, i anemičnog ćatu, borbenog precjednika, (ne)sposobnog tića u HNB-u, mostove u zraku, neizgrađene pristupne ceste, i onu našu, BRZU, jezera nebrige put DUĆA i bradašca šljake u DUGOM RATU, jer LITO je stiglo i BDP nam i uz ovakve nevježe i niškoristi iz Vlade raste brže nego libido pri pogledu na bjelosvjetske krasotice koje su se fino razmilile po našim friško "prihranjenim" plažama. Po direktivi načelnika.
Lito je, i fala ti SUNCE naše žarko, što i dalje uporno sjajiš i griješ nas, fala ti na svim ovim GOSTIMA koji nam opet (ne znam zašto) dolaze, ma garant zbog truda naše Turističke zajednice, a s njima i eurići koji pune već ispražnjene novčanike, račune, proračune.. Opet se otvaraju restorani i konobe koje rade samo par mjeseci godišnje. Carstvo pizza-cutova i toplih sendviča sa sirom, a bez ičega. Srećom, sezonci danas mogu birati poslove. A gazde moraju odrješiti kesu. Ili zaposliti Nepalce. Naravno da će oni odoliti zovu Himalaje i sezonskim poskupljenjem prepustiti taj "trošak" svojim redovnim i ljetnim mušterijama. I to bez popusta za domaće. Pa ipak.. nećemo samo grintat... sve je nekako živnulo posljednjih tjedana i sve je nekako ljepše s novim ljetom koje je već među nama.
PA NAZDRAVIMO BOLJOJ POLOVICI GODINE!
Ovoj koja je pred nama!
Ako ništa (a bit će i za nas, nepoduzetne, nešto za.. čoknit). Ta LJETO je! Ubrat će se koja kuna, eurić, barenko od šetanja turistica po gradu i selima, od konobarenja, od afitavanja, veslanja po Cetini, (d)ruženja po konobama.. ili već nekog drugog sezonskog posla kojeg vole mladi i oni koji se tako još osjećaju. Uletjeti će i koja smišnica, fureštica, a nije za bacit ni lokalne krasotice koje su opet iz naftalina izvukle svoje najprozračnije ljetne haljine i ljepše su nego ikad... A tek guštanje u ljetnim radostima, osvježenja u moru, poslije šljakerske smjene ili uredskog arbajta, home sweet home officea.. Ajme! Eto, dragi moji DUGORAĆANI i svi ostali dragi mi, šesni i lipi, dočekajmo i provedimo u veselju drugu polovicu godine!
A onda.. na jesen sve jovo nanovo.. Opet HDZKPHSDP, opet anemični Andrej, Tonči ili Frane, pad BDP-a, metkovski mostograditelji traže pečat, a desne gomilice bi da su azovske brigade, slobodni zidari i dalje su posvađani s livelom, sve pametan neki svit koji se u ništa k*ca ne razumi, ali sve zna, pa i kako preživit nadolazeću svjetsku krizu, i tko će i kad pobjediti u Donbasu, i kako ćemo put Splita najesen kad gorivo dođe na 20+ kuna, kako ćemo (pre)živit kad pređemo na euro.
Srića da smo u godini bez izbora, osim u Splitu, i DUGOM RATU, gdje upravo biramo šef-a-icu i sastav MJESNIH ODBORA, inače bi nas opet masmedijski lagali s istim obećanjima, novim nametima na pamet, a istinite laži bi opet, umjesto soparnika, imale svoju festivalsku večer na Dugoratskom ljetu, dok nam furešti opet spašavaju ekonomiju.. i kućne proračune. Tko preživi, pričat će..
Pa ipak, SVE NAJBOLJE U NOVOM LITU VAM ŽELIM!
Dočekajte s nekim dragim LJEPŠU POLOVICU GODINE! I ne brinite se puno. No sikiriki... Život je kratak, a i najveća ljubav, kažu, traje samo tri godine, no vječna igra Sunca i Mjeseca i dalje će se nekako pobrinit za nas.. kao i dosad. Ne znam zašto, ali još nas vole ovi naši Svemirci. A još da znamo i poželimo nešto bolje od ovog sirotog životarenja od lita do lita u ovom preljepom kutku svijeta napraviti i sami...
 
Zbog jedne rajske uvale smještene između Omiša i Brela, koja je samovoljom lokalnog moćnika i apatijom državnih i lokalnih institucija potpuno devastirana, i ove će se godine održati Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, piše portal. Morski.hr.
Mjesto radnje je Vruja, zaštićena uvala u državnom vlasništvu između Omiša i Brela koju je besramno okupirao, bez ijedne pravovaljane dozvole, Stipe Latković, lokalni moćnik s dobrim političkim vezama koji nije očekivao da će okolnim stanovnicima u jednom trenutku prekipjeti i da će umjesto države, oni preuzeti stvar u svoje ruke. Hrvatska javnost prošle se godine zabavljala slikama i snimkama spomenutog Festivala koji je na sarkastičan način pokazao i prokazao svu jad i bijedu hrvatskog sustava, ali i upozorio na razbuktalu epidemiju bespravne gradnje na pomorskom dobru diljem hrvatske obale. U razorenu uvalu vraća se Vel’ka mišalica, a detaljan program je objavljen na fejsu.

Na drugom Festivalu bespravne gradnje i devastacije prirode:
- tražimo rušenje ilegalnih objekata na Vruji i procesuiranje ne samo investitora nego i svih odgovornih koji su dopustili da devastacija traje dva desetljeća
- pozivamo na hitnu sanaciju opasnih, potencijalno kancerogenih ostataka bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu, čijim odgađanjem država krši vlastite zakone, a više o tome zna Građanska inicijativa ZA Dugi Rat.
 
Pozivaju se aktivni i neaktivni darivatelji krvi, te svi ljudi dobre volje, na akciju darivanja krvi koja će se održati u prostorima naše Osnovne škole "Jesenice", na Oriju u subotu, 02.07.2022. u vremenu od 8 do 12 sati.
Pozivaju se dakle sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti koji su u mogućnosti da se odazovu i pridruže ovoj humanoj akciji. Nakon kratkog liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično darivanje krvi traje svega desetak minuta... Organizatori akcije, DDK Dugi Rat, DVD Dalmacija Dugi Rat i GDCK Omiš, mole i da se termin dolaska najavi pozivom na broj mobitela 099 546 90 29.
 
U utorak, 28. lipnja, napunit će se 31 godina otkako je osnovana 3. bojna 114. brigade Hrvatske vojske, tzv. Omiška bojna. Tijekom pet godina rata kroz Omišku bojnu prošlo je preko 1.600 pripadnika, 24 su ugradila svoje živote u temelje domovine, a njih preko 200 danas su invalidne osobe.
Program obiježavanje 31 obljetnice utemeljenja Omiške bojne donosi nam i predstavljanje knjige “Ratne zgode 1991 .-2021." autora Petra Merčepa.  Svojom nazočnošću uveličajte obilježavanje 31. obljetnice utemeljenja 3. BOJNE 114. br. HV - OMIŠ.
Evo programa:

Ponedjeljak, 27.06.2022.
20:00 sati - Ilirsko sjemenište Priko
  - Predstavljanje knjige “Ratne zgode 1991 .-2021." autora Petra Merčepa. Sudjeluju: Petar Buljević, Jerko Merčep, Petar Merčep
  - Projekcija dokumentarnog filma o 114. br. ZNG/HV
  - Po završetku filma druženje.

Utorak, 28.06.2022.
08:00 sati — sveta misa u crkvi Sv. Mihovila, Omiš
09:15 sati — polaganje vijenaca i paljenje svijeća (središnji križ na groblju Vrisovci Omiš)
10:00 sati — polaganje vijenaca i paljenje svijeća (spomenik braniteljima iz Dom.rata Borići Omiš)
17:00 sati — Balote i čobanac u lugarima (Sportski centar Podume), povodom obilježavanja 31. obljetnice.
 
Putnici u Dugom Ratu od početka srpnja neće vidjeti velike autobuse Dalmatinac busa d.o.o., morat će zaboravit na pokazne i karnet karte i to sigurno sljedećih dva mjeseca. Iz te tvrtke sa županijskom linijskom koncesijom Omiš - Split obavijestitli su kako nakon višemjesečnih pregovora sa Splitsko - dalmatinskom županijom i općinom Dugi Rat nije pronađen model sufinanciranja te da će reducirati kapacitete voznog parka, odnosno da će voziti samo mini busevima. Učenici srednjih škola koji imaju produžnu nastavu ili stručnu praksu tijekom srpnja i dalje će biti omogućen prijevoz, ali isključivo za te dane, stoji u obavijesti putnicima. Za sve je krivo poskupljenje plina, ali i sve ostalo, kazao je za portal Dalmacija Danas vlasnik Dalmatinac busa d.o.o. Jurica Nazor.
 
Ivica Puljak i njegov Centar ostvarili su uvjerljivu pobjedu na jučerašnjim prijevremenim izborima u Gradu Splitu. Puljak je u utrci za gradonačelnika 2021. dobio 17.500 glasova, a jučer je dobio 22.561 glas (48,73%). To ipak nije bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu. U drugom krugu će se naći s HDZ-ovim nestranačkim kandidatom Zoranom Đogašem, koji je dobio 11.887 glasova (25,67%). Recimo da je lanjski kandidat HDZ-a Vice Mihanović osvojio u prvom krugu 15.159 glasova.
Inače, što se tiče izbora za Gradsko vijeće, Puljkov Centar ima 42.47 posto, HDZ ima 23.81 posto, Kerumov HGS 7.11%, Most 6.61%, SDP 5.75%, DP, HDS, HSP i Hrvatski suverenisti 5.63%. Možemo ima 3.79%, a Pametno za Split i Dalmaciju 2.56%. To znači da će Centar u Gradskom vijeću od 31 člana imati 15 vijećnika, HDZ osam, HGS 2, Most 2, SDP 2, a dva će zastupnika imati i DP, HDS i Suverenisti.
Puljkova stranka Centar prošle je godine dobila 12.862 glasa i osvojila sedam mandata, a ove godine dobila je 19.376 glasova i osvojila 15 mandata. Fali im samo jedan glas za većinu u Gradskom vijeću.
 
Europska komisija se nada da će pokrenuti masovno uvođenje solarne energije i obnoviti europsku solarnu proizvodnu industriju. Plan je dio nastojanja da se zemlje odviknu od ruskih fosilnih goriva, navodi se u nacrtu dokumenta koji je vidio Reuters. ’Solarna struja i toplina ključni su za postupno ukidanje ovisnosti EU o ruskom prirodnom plinu", stoji u nacrtu Komisije. Troškovi solarnog fotonapona pali su za više od 80 posto tijekom posljednjeg desetljeća, ali tehnologija je 2020. godine proizvela samo 5 posto električne energije u EU. Udio solara u proizvodnji topline bio je još niži. od 1.5 posto. Solarni zaokret nikada nije konkretno riješen, rekao je Micheael Bloss, zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu, te je pozvao Bruxelles da se pozabavi i tim pitanjem pravnim alatima, a ne dobrovoljnim programima, piše Jutarnji list.
 

Splićani opet biraju

U nedjelju u 7 sati otvorena su birališta za prijevremene lokalne izbore u Splitu. Građani biraju gradonačelnika među devet kandidata te 31 gradskog vijećnika s 11 kandidacijskih lista. Zatvaranjem birališta u 19 sati prestaje dvodnevna izborna šutnja, a Državno izborno povjerenstvo objavit će prve izborne rezultate u 21 sat na svojim stranicama. Splićane na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića - za gradonačelnika i Gradsko vijeće, a pravo glasa ima 146.573 građana.

Prve rezultate, bilo kakve, nećemo znati već nekoliko minuta nakon 19 sati, kada se zatvore birališta po Splitu, nego tek u 21 sat, kada će prve neslužbene rezultate objaviti Gradsko izborno povjerenstvo.
No, politika baš i ne zanima previše Splićane ako je suditi po izlaznosti na ovim splitskim izborima. Znatno ispod odaziva prošle godine, mali broj birača koji su konzumirali svoje pravo na biralištima uglavnom znači prednost za velike političke stranke.
 
Naša saborska zastupnica Marijana Puljak, izvjestila je preko svojih Facebook stranica da je opet odbijena sanacija šljake na prostoru bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu.
- "Ponovo mi je odbijen amandman, ovaj put na rebalans državnog proračuna, kojim bi se osiguralo 15 mil. kn za početak sanacije opasne šljake na području bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat. Dragi sugrađani, dišite i dalje opasne čestice, državu nije briga.
Iako je bivši ministar gospodarstva, sada jedan od viceguvernera HNB-a, u svom odgovoru na moje zastupničko pitanje potvrdio da će Ministarstvo preuzeti sanaciju, ne zna se kad će to biti. Državni tajnik je rekao - u nekom budućem razdoblju. Od sada pa do vječnosti.
Na predstavljanju novog ministra Filipovića upoznala sam ga s problemom. Čekala sam, možda će u rebalansu proračuna RH staviti stavku za tu sanaciju ili će prihvatiti amandman, ali ne. Ministarstvo nastavlja kršiti Zakon o zaštiti okoliša, jer su po Zakonu to trebali napraviti kad operater to nije napravio u zadanom roku, do kraja 2019." - napisala je Marijana Puljak.
Dragi sugrađani, dišite, a što s zrakom zapravo udišete, našu državu nije briga.
 

More je izvrsno za kupanje

Prema trećem ovogodišnjem ispitivanju kakvoće mora koje je provedeno 13. lipnja na svim službenim plažama u općini Dugi Rat pokazalo je kako je more izvrsne kakvoće.
U ostatku Splitsko-dalmatinske županije gdje je provedeno 57 uzorkovanja, njih 51 je bilo izvrsne kakvoće, dvije dobre te četiri zadovoljavajuće. Uz plažu Torac u Kaštelima, oznaku zadovoljavajuće su dobile plaže Milna na Hvaru i Vranjic u Solinu.
 

Novinari uz Matu Prlića

Čak 255 novinara i novinarki potpisuje apel vezano uz slučaj Mate Prlića. Prenosimo ga ispod u cijelosti:

"Mi, novinari iz Splita, kao i kolege iz svih dijelova Hrvatske, ostali smo šokirani spoznajom da je nakon subotnjeg nereda na autocesti priveden naš dragi kolega Mate Prlić. Svi koji ga poznaju, od kolega do poslovnih partnera, potpuno su uvjereni da on nema apsolutno nikakve veze s izazivanjem navijačkih nereda niti je u njima sudjelovao, a dokaza za suprotno nismo vidjeli.
Pozivamo sve institucije da što prije dostave i objave sve dostupne snimke i ostale dokaze na osnovu kojih je priveden i zbog kojih mu je određen istražni zatvor.
Činjenica da je među privedenima i zatvorenima Mate Prlić, cijenjeni intelektualac koji uživa simpatije praktički cijeloga Splita, opravdano budi sumnju da je postupanje policije i pravosudnih organa bilo regularno. Ako je zaista istražni zatvor određen osobi koja se našla na krivom mjestu u krivo vrijeme, onda se postavlja opravdano pitanje koliko je među uhićenima još takvih slučajeva.
U nastavku prilažemo potpise svih novinara, urednika, kolumnista, snimatelja, fotoreportera, grafičara, realizatora i brojnih drugih medijskih djelatnika koji izražavaju podršku kolegi i suosnivaču Dalmatinskog portala sa željom da će što prije imati priliku potvrditi svoju nevinost, i to ne čekajući pravdu iza rešetaka", stoji u apelu koji je potpisalo 255 novinara čija imena možete pročitati ovdje.