U Podstrani otvoreno Reciklažno dvorište Perun

I dok naši općinari nisu uspjeli pronaći prikladnu česticu zemljišta u općinskom vlasništvu na kojoj bi se moglo (uz značajne državne/EU subvencije) napraviti reciklažno dvorište, susjedi iz Podstrane našli su ne samo pogodnu česticu (doduše, skoro na rubu općine), rješili papirologiju, odnosno prikupili dozvole, napravili projekt, prošli na natječaju, dobili EU sredstva za sufinanciranje projekta, prionuli poslu, odnosno realizaciji projekta i prije nekoliko dana otvorili Reciklažno dvorište Perun. Riječ je o ograđenom prostoru koje je pod nadzorom, a namijenjeno je odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada, a kojim upravlja tvrtka Čistoća Split (hmm.. dakle nije bilo ni novih zapošljavanja, valjda, nikad se ne zna s vjerodostojnima).
Građani Podstrane u reciklažno dvorište besplatno mogu donositi sljedeće vrste otpada: papir i karton, plastičnu ambalažu, metalnu ambalažu, stakleni ambalažni otpad, otpadni tekstil, krupni (glomazni otpad), jestiva ulja i masti, stare lijekove, stare baterije i akumulatore, električnu i elektroničku opremu, otpadne tiskarske tonere, otpadne gume, problematični otpad iz kućanstva (deterdženti, boje, tinte, ljepila, smole, otapala, kiseline, lužine, fotografske kemikalije, pesticidi, fluorescentne cijevi, otpadna ulja i masti) i građevni otpad iz kućanstva, piše portal DalmacijaNews.
Radno vrijeme Reciklažnog dvorišta Perun je ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu 8-15 sati, utorkom i četvrtkom u vremenu 11-18 sati te subotom u vremenu 8-13 sati.
 

Kulturno ljeto u Podstrani - Program

Nema viđenijeg dalmatinskog mista a da u ovo doba godine (ili prije) ne izađe ponosno u javnost s programom kulturnih i zabavnih događanja u svojoj sredini u ovom kratkom, vrućem, litu koje je pred nama. Naši dragi susjedi iz Podstrane potrudili su se prirediti lijepi program, pa Vas pozivaju, "tradicionalnoj" gužvi na sporoj magistrali usprkos, da "prelistate" program, pribilježite što Vam se sviđa i da ih u ljetnim noćima posjetite.
Podstranske pozornice, ljetnikovci i domovi kulture čekaju vas otvorenih vrata. Program Podstranskog kulturnog ljeta 2019. je u nastavku članka. Prvi događaj odigrati će se večeras (petak, 14.6.). U ljetnikovcu Cindro priređuje se Večer poezije i otvaranje likovne izložbe, a u glazbenom dijelu programa zabavljati će Vas klapa Ankora..
 

Ljeto u Podstrani

Od privatnih i hotelskih soba i apartmana s tri do pet zvjezdica do luksuznih vila s bazenom, vrtom i pogledom na more. Evo što vas sve čeka odlučite li se ljetovati u Podstrani, piše Dalmacija Danas.
U Podstrani je lako biti gost jer ona nudi sve vrste smještaja, bilo na obali, bilo na padinama Peruna: od privatnih i hotelskih soba i apartmana s tri do pet zvjezdica do luksuznih vila s bazenom, vrtom i pogledom na more.
Prvu dobrodošlicu u Podstrani zaželjet će vam ljepota šljunčanih i pješčanih plaža, izazovni vrhovi i pitomi obronci Peruna te žubor rijeke Žrnovnice. Zaputite se uređenim pješačkim, planinarskim i biciklističkim stazama ili uzbudljivim penjalištem i počastite se panoramskim vizurama s nekog od atraktivnih vidikovaca.
Podstrana s razlogom ističe i svoje bogato povijesno naslijeđe. Ono obuhvaća tragove i spomenike prapovijesnih i antičkih stoljeća te prastaru hrvatsku mitološku baštinu i tradiciju glasovite Poljičke kneževine. Saznajte ponešto o lokalnim Ilirima i glasovitim Rimljanima, o kralju Arturu i njegovu imanju, o dvoru kneza Mislava, o božanskome boju Peruna i Velesa te o poljičkoj mudrosti i junaštvu pod zaštitom sv. Jurja!
Lokalna gastronomska ponuda jedan je od najsnažnijih aduta podstranskoga turizma. Odlikuju je ekološka izvrsnost, nutricionistička uravnoteženost, gurmanska privlačnost i prihvatljiva cijena, a temelj joj čine svježina i okusi domaćih namirnica te višestoljetna uzgojna i kulinarska tradicija.
Mjesta koja morate posjetiti: Sv. Martin, ljetnikovac Cindro, luksuzni hotelski sadržaji, staro selo Gornja Podstrana, staze i penjališta na Perunu te riječni ambijent Žrnovnice.
Aktivnosti i izazovi u kojima ne smijete odoljeti: plivanje, vožnja kajakom, penjanje via ferratom, planinarenje te kušanje soparnika.
Dođite i uvjerite se zašto ljeto u Podstrani traje dulje, zašto sezona započinje prije ljeta i ne završava sve dok ste vi tu!
 

Lijepe vijesti iz Podstrane

Evo jedne lijepe vijesti iz Podstrane, obistinila se najava da će nekadašnje "Vinkovačko odmaralište" u Svetome Martinu postati prostor za kulturna i društvena zbivanja, a bivši kamp "Mutogras“ buduće malonogometno i dječje igralište i boćalište s uređenim parkiralištem za 50 vozila. Čestitamo zaslužnima za ove inicijative.. i držimo ih za riječ!
- Tih nekoliko derutnih objekata, želimo urediti u prostor za kulturna i društvena zbivanja. Takav sadržaj nemamo u našoj, po stanovništvu najmlađoj općini u državi, za 12 tisuća naših Podstranjana. Investicija je “teška” dva milijuna kuna – ističe načelnik Mladen Bartulović, prvi čovjek Podstrane, nakon što je potpisan ugovor sa ministrom državne imovine Goranom Marićem o darovnici tog devastiranog i zapuštenog prostora. Bartulović čekuje skoro potpisivanje još jednog vrlo važnog ugovora – darivanje čestice od 4.485 metara kvadratnih u Mutograsu, kojem domicilno stanovništvo poznaje kao bivši kamp "Mutogras”.
 

Sv.Martin: smotra mladih Poljičkih vina

 

Konferencija: Šetnjom i biciklom kroz Podstranu

Projekt Morsko riječna šetnica i biciklistička staza „Podstrana walk and bike“ projekt je Općine Podstrana koji ima za cilj izgradnju biciklističke staze i šetnice u dužini od 363 m od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te opremanje biciklističke staze i šetnice uz lijevu obalu rijeke Žrnovnice u dužini 1.610 m, čime će se izgraditi i opremiti površina u ukupnoj duljini od 1,97 km. Vrijednost samog projekta iznosi 10.009.686,86, od čega ukupni prihvatljivi troškovi iznose 10.007.479,41 kn. Od toga će 85% sufinancirati Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok će preostali dio od 15% financirati Korisnik Općina Podstrana sredstvima osiguranim u proračunu. O samom projektu i razvoju gospodarstva i turizma putem projekata financiranih EU fondovima više se govorilo u utorak 15. siječnja 2019. godine u Stobreču gdje je održana konferencija „Podstrana walk and bike“ u organizaciji Poslovnog dnevnika i Općine Podstrana.
 
Morsko-riječna šetnica i biciklistička staza "Podstrana walk and bike" svečano je otvorena krajem kolovoza. Projekt je to vrijedan 10 milijuna eura, sufinanciran u udjelu od 85% iz fondova EU. Riječ je o dijelu šireg projekta uređenja obale vrijednog više od 18 milijuna eura u sklopu kojega je napravljena plaža sa svom infrastrukturom, parkiralište, dječja igrališta, igrališta za odbojku na pijesku... Šetnica i biciklistička staza nalazi se na zapadnom dijelu Općine Podstrana, a obuhvaća nove biciklističke staze i šetnice na morskoj obali dužine 363 metara i pješačke i biciklističke staze uz lijevu obalu Žrnovnice, duge 1610 metara. Staza je opremljena informativnim pločama, pametnim klupama i vitrinama s ucrtanim rutama sa željom da podigne kvalitetu života lokalnog stanovništva i njihovih gostiju.
 
Uređenje obale, vrijedno 19 milijuna kuna, koje će biti završeno do ljeta najznačajniji je strateški projekt općine Podstrana. - Uređujemo i suvremeno opremamo postojeće plaže koje nisu imale adekvatnu infrastrukturu. Dobit ćemo 350 metara lijepo i funkcionalnio uređene plaže, s rampama za osobe s invaliditetom, zelenim površinama i svim potrebnim sadržajima - pojašnjava načelnik Općine Mladen Bartulović. Opsežnim projektom je obuhvaćeno uređenje i rekonstrukcija obalne crte, izgradnja dužobalne šetnice, objekata u funkciji plaže i šetnice, izgradnja, rekonstrukcija pristupnih prometnica i pješačkih staza od glavne prometnice u naselju prema obali i izvedba novih infrastrukturnih objekata. Završetak radova, koji su počeli prošle godine, očekuje se do lipnja ove godine.