Sv.Martin: smotra mladih Poljičkih vina

 

Konferencija: Šetnjom i biciklom kroz Podstranu

Projekt Morsko riječna šetnica i biciklistička staza „Podstrana walk and bike“ projekt je Općine Podstrana koji ima za cilj izgradnju biciklističke staze i šetnice u dužini od 363 m od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te opremanje biciklističke staze i šetnice uz lijevu obalu rijeke Žrnovnice u dužini 1.610 m, čime će se izgraditi i opremiti površina u ukupnoj duljini od 1,97 km. Vrijednost samog projekta iznosi 10.009.686,86, od čega ukupni prihvatljivi troškovi iznose 10.007.479,41 kn. Od toga će 85% sufinancirati Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok će preostali dio od 15% financirati Korisnik Općina Podstrana sredstvima osiguranim u proračunu. O samom projektu i razvoju gospodarstva i turizma putem projekata financiranih EU fondovima više se govorilo u utorak 15. siječnja 2019. godine u Stobreču gdje je održana konferencija „Podstrana walk and bike“ u organizaciji Poslovnog dnevnika i Općine Podstrana.
 
Morsko-riječna šetnica i biciklistička staza "Podstrana walk and bike" svečano je otvorena krajem kolovoza. Projekt je to vrijedan 10 milijuna eura, sufinanciran u udjelu od 85% iz fondova EU. Riječ je o dijelu šireg projekta uređenja obale vrijednog više od 18 milijuna eura u sklopu kojega je napravljena plaža sa svom infrastrukturom, parkiralište, dječja igrališta, igrališta za odbojku na pijesku... Šetnica i biciklistička staza nalazi se na zapadnom dijelu Općine Podstrana, a obuhvaća nove biciklističke staze i šetnice na morskoj obali dužine 363 metara i pješačke i biciklističke staze uz lijevu obalu Žrnovnice, duge 1610 metara. Staza je opremljena informativnim pločama, pametnim klupama i vitrinama s ucrtanim rutama sa željom da podigne kvalitetu života lokalnog stanovništva i njihovih gostiju.
 
Uređenje obale, vrijedno 19 milijuna kuna, koje će biti završeno do ljeta najznačajniji je strateški projekt općine Podstrana. - Uređujemo i suvremeno opremamo postojeće plaže koje nisu imale adekvatnu infrastrukturu. Dobit ćemo 350 metara lijepo i funkcionalnio uređene plaže, s rampama za osobe s invaliditetom, zelenim površinama i svim potrebnim sadržajima - pojašnjava načelnik Općine Mladen Bartulović. Opsežnim projektom je obuhvaćeno uređenje i rekonstrukcija obalne crte, izgradnja dužobalne šetnice, objekata u funkciji plaže i šetnice, izgradnja, rekonstrukcija pristupnih prometnica i pješačkih staza od glavne prometnice u naselju prema obali i izvedba novih infrastrukturnih objekata. Završetak radova, koji su počeli prošle godine, očekuje se do lipnja ove godine.
 

Kulturno ljeto u Podstrani - Program

Nema viđenijeg dalmatinskog mista a da u ovo doba godine (ili prije) ne izađe ponosno u javnost s programom kulturnih i zabavnih događanja u svojoj sredini u ovom kratkom, vrućem, litu koje je pred nama. Naši dragi susjedi iz Podstrane potrudili su se prirediti lijepi program, pa Vas pozivaju, "tradicionalnoj" gužvi na sporoj magistrali usprkos, da "prelistate" program, pribilježite što Vam se sviđa i da ih u ljetnim noćima posjetite.
Podstranske pozornice, ljetnikovci i domovi kulture čekaju vas otvorenih vrata. Program Podstranskog kulturnog ljeta 2019. je u nastavku članka. Prvi događaj odigrati će se večeras (petak, 14.6.). U ljetnikovcu Cindro priređuje se Večer poezije i otvaranje likovne izložbe, a u glazbenom dijelu programa zabavljati će Vas klapa Ankora..
 
Rekonstrukcijom Poljičke ceste u Podstrani, koja je u tijeku, trebala bi se riješiti jedna od hrvatskih prometnih crnih točaka, s obzirom na to da je riječ o prometnici koja je jedina alternativa ljeti često zakrčenoj dionici Jadranske magistrale od Splita do Omiša s gustim prometom vozila i pješaka. Vrijednost projekta gotovo je 13 milijuna kuna, a zajednički ga rade Županijske ceste, Općina Podstrana, HEP te Vodovod i kanalizacija. Općina Podstrana sudjeluje u ovom projektu novcem za gradnju javne rasvjete i nogostupa u vrijednosti od približno tri milijuna kuna. Nakon dobivanja građevinske dozvole radovi na dionici počeli su početkom 2018. Stara cesta nije imala autobusna ugibališta pa su se autobusi zaustavljali u voznom traku, a putnici se iskrcavali na kolniku, nije imala javnu rasvjetu ni postavljen vodovod. Iz Općine Podstrana poručuju da projektom dobivaju suvremenu prometnicu širine kolnika sedam metara, nogostup širine dva metra duž cijele trase, javnu rasvjetu, rješavanje problema vodoopskrbe, širenje kanalizacijske mreže, novu elektroenergetsku infrastrukturu, sigurnije priključke sporednih ulica te gradnju šest autobusnih ugibališta.
 

Lijepe vijesti iz Podstrane

Evo jedne lijepe vijesti iz Podstrane, obistinila se najava da će nekadašnje "Vinkovačko odmaralište" u Svetome Martinu postati prostor za kulturna i društvena zbivanja, a bivši kamp "Mutogras“ buduće malonogometno i dječje igralište i boćalište s uređenim parkiralištem za 50 vozila. Čestitamo zaslužnima za ove inicijative.. i držimo ih za riječ!
- Tih nekoliko derutnih objekata, želimo urediti u prostor za kulturna i društvena zbivanja. Takav sadržaj nemamo u našoj, po stanovništvu najmlađoj općini u državi, za 12 tisuća naših Podstranjana. Investicija je “teška” dva milijuna kuna – ističe načelnik Mladen Bartulović, prvi čovjek Podstrane, nakon što je potpisan ugovor sa ministrom državne imovine Goranom Marićem o darovnici tog devastiranog i zapuštenog prostora. Bartulović čekuje skoro potpisivanje još jednog vrlo važnog ugovora – darivanje čestice od 4.485 metara kvadratnih u Mutograsu, kojem domicilno stanovništvo poznaje kao bivši kamp "Mutogras”.
 

Niče nova obiteljska plaža u Podstrani

Za godinu dana stanovnici Podstrane i njihovi gosti dobit će novouređene plaže sa šetnicom, pripadajućim objektima, toaletima, boćalištem, sportskim igralištem, šetnicom , novom rasvjetom i zelenim pojasom u dužini od 350 metara. Time će područje od ušća rijeke Žrnovnice do lučice Strožanac postati plaža koju će, uvjeren je načelnik Podstrane Mladen Bartulović, najviše koristiti obitelji s djecom. - Imamo parking s 260 osiguranih mjesta, dio je napravljen, a dio je u izgradnji. Imamo dva odbojkaška igrališta, veliko dječje igralište koje već postoji, imamo rampu za djecu s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom, tuševe i sve druge sadržaje - opisao je Bartulović. Lungo mare od Ušća Žrnovnice do lučice Strožanac samo je dio ambicioznog projekta uređenja svih 6 kilometara obale u Podstrani.Posebna zanimjivost ovoga projekta je ta što se nove plaže neće uređivati nasipanjem kamena iz kamenoloma, nego pijeskom iskopanim iz morske plićine. U prvoj fazi uredit će se i jedna plaža za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Radovi se neće prekidati ni tijekom turističke sezone, budući je ni na koji način ne ometaju.