Festival znanosti: Predavanja u Omišu

Festival ZnanostiU okviru Festivala znanosti, koji se u travnju održava u čitavoj Hrvatskoj, i u Omišu ćemo imati događanja, predavanja i demonstracije tema iz svijeta znanosti. U petak, 15. travnja će u dvorištu Osnovne škole "Josip Pupačić" u vremenu od 17 - 20 h znanstvenici održati nekoliko popularnih predavanja i atraktivnih demonstracija prvenstveno za učenike Osnovne i Srednje škole. Kao posebno lijepu ideju izdvajamo i inicijativu omiških profesora da učenici sami pripreme i izvedu neke demonstracije i pokuse, te ih predstave znanstvenicima i okupljenoj publici ...


FESTIVAL ZNANOSTI

PROGRAM FESTIVALA ZNANOSTI

Predavanja u Omišu

festival znanostiPetak, 15.04.2011
17 - 20 h, Osnovna škola, Srednja škola

Hrvoje Mesić:   Atraktivni pokusi fizike
Ivica Aviani:    Hod po vodi
Damir Aumiler:  Svjetlosna harfa


Subota, 16.04.2011
18 - 20 h, Ilirsko sjemenište


Goran Senjanović:   Kako opisujemo svijet oko sebe?
Danijel Denegri:  
Kako mjerimo svijet oko sebe?

Predavanja su namijenjena najširoj publici. U ugodnoj atmosferi, profesori Senjanović i Denegri će prezentirati kako fizičari opisuju i mjere svijet oko sebe.

U završnom dijelu, ovi vjerojatno najugledniji hrvatski fizičari, će odgovarati na, nadamo se brojna, pitanja prisutne publike. 


O Predavačima

Daniel Denegri

Prof. dr. sc. Daniel Denegri je zaslužan za dobru povezanost splitske i hrvatske znanstvene zajednice sa projektom LHC, najvećim svjetskim znanstvenim eksperimentom, na projektu kojeg radi već 20 godina. Također, Denegri je 1983. godine bio član najužeg tima koji je otkrio postojanje čestica W i Z, čime su postavljeni temelji moderne fizike subatomskih čestica. Voditelji projekta Carlo Rubbia i Simon van der Meer sljedeće su godine za to podijelili Nobelovu nagradu za fiziku.

Goran Senjanović

Prof. dr.sc. Goran Senjanović već 20 godina živi u Trstu gdje radi u Međunarodnom centru za teorijsku fiziku “Abdus Salam”. Jedan je od najuglednijih teorijskih fizičara elementarnih čestica. Prof. Senjanović je bitno je utjecao na povezanost hrvatskih fizičara visokih energija sa svijetom. U svojoj bogatoj karijeri radio je na najznačajnijim problemima moderne teorijske fizike, te odgojio cijeli niz vrhunskih znanstvenika.
 

festival znanosti

Povezani članci

Who's Online

We have 143 guests and no members online