Omiški HDZ proslavio je 33. godišnjicu osnutka

Omiški HDZ proslavio je 33. godišnjicu osnutka HDZ-a na području grada Omiša u subotu, 25. ožujka 2023. Proslava je održana točno u podne u kongresnoj dvorani hotela "Plaža" u Omišu. Omiški HDZ-ovci i njihovi gosti i uzvanici proslavili su značajnu stranačku godišnjicu u drušvu Olega Butkovića, potpredsjednika HDZ-a, potpredsjednika Vlade, ministra mora, prometa i infrastrukture; Davora Božinovića, potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova; Krunoslava Katičića, glavnog tajnika HDZ-a; neizostavnog Ante Sanadera, potpredsjednika Sabora i predsjednika Županijske organizacije HDZ-a, te Blaženka Bobana, župana naše, Splitsko dalmatinske županije.
 

Opasne ideje "ekstremnog" Centra

Druga, velika konferencija Centra "Opasne ideje 2 – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti“, okupila je u subotu u Zagrebu niz stručnjaka koji su predstavili ideje za budućnost Hrvatske.
Prema riječima predsjednika Centra Ivice Puljka, na ovakvim okupljanjima vidimo kakva Hrvatska može biti jednom kada HDZ bude u oporbi.
- "Hrvatska je danas u ovakvom stanju zato što njom vlada negativna selekcija, a negativna selekcije boji se svake opasne, dobre i realne ideje. Kada na javnim natječajima pobjede najbolji, onda nema mjesta za one koji pobjeđuju samo zato što imaju stranačku iskaznicu“ - poručio je Puljak, dodajući da se klijentelizam, nepotizam i korupcija boje svake ideje koja mijenja sadašnje stanje.
- "Stare politike boje se svake reforme. Zato okupljamo ljude otvorenog uma koji se ne plaše testirati i opasne i najbolje ideje. Pozitivna selekcija ne plaši se natjecanja niti komunikacije vlastitih ideja. Takvu Hrvatsku želimo i takvu Hrvatsku ćemo izgraditi“ - zaključio je predsjednik Centra.
Snimku konferencije možete pogledati na popularnom Jubitu
 
Velika konferencija Centra 'Opasne ideje - Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti', okupila je subotu u Zagrebu brojne stručnjake iz različitih područja, koji su tom prilikom podijelili svoje ideje za bolju budućnost Hrvatske.
Na konferenciji su se, među ostalim, mogle čuli ideje o teritorijalnom preustroju, borbi protiv korupcije, pretvaranju Hrvatske u modernu tehnološku zemlju, pretvaranju zelenih oaza i zapuštenih dalmatinskih polja u agrarne parkove u funkciji turizma i prepuštanju nekretnina u vlasništvu države lokalnim samoupravama, piše Dalmatinski portal.
- 'Centar započinje snažan iskorak na nacionalnu scenu i izradu programa za potpuno drugačiju, modernu Hrvatsku, koja ima šanse za novi početak. U tom smislu smo okupili vrsne stručnjake i odlučili prodiskutirati brojne ideje koje imaju, a koje ćemo, kao i mnoge druge, pretvoriti u budući program naše stranke i predložiti ga na izborima. Sve to ćemo ujedno temeljito prodiskutirati s građanima, kako bismo zajedno s njima pronašli najbolja rješenja. Nije važno samo smijeniti HDZ s vlasti, zaista je važno s čim ćete ga zamijeniti. Mislim da je to greška koja se događala u prošlosti, kada se više razmišljalo o tome kako nekoga zamijeniti, nego što ćemo zaista napraviti s Hrvatskom' - kazao je predsjednik Centra Ivica Puljak.
 

Ivica Puljak ostaje gradonačelnik Splita

Splićani danas biraju gradonačelnika između Ivice Puljka (Centar) i nestranačkih kandidata HDZ-a Zorana Đogaša. Nakon obrađenih podataka sa 139 od 163 biračka mjesta do 16.30 sati je glasalo 20,52%, odnosno 25.525 birača. To je nešto manje nego u prvom krugu prije dva tjedna kada je do 16.30 sati glasalo 21.74%, odnosno 27.468 birača. Kako se doznaje u izbornom povjerenstvu, izbori protječu mirno. Jučer je prijavljeno jedno kršenje izborne šutnje, a jutros dva, saznaje Dlmatinski portal.

Državno izborno povjerenstvo u 21:30 objavilo je rezultate nakon što su obrađena sva biračka mjesta, 163 od 163. Ivica Puljak je uvjerljivo pobijedio s 27.496 glasova. Zoeana Đogaša zaokružilo je 13.243 glasača. Ivica Puljak ostaje gradonačelnik Splita, a glas mu fali da sastavi većinu u Gradskom vijeću. Nakon velike pobjede Ivice Puljka i u drugom krugu, u popularnom "šetaču", večeras stožeru Centra, dogradonačelnik Bojan Ivošević pozvao je sve da skandiraju "Ovdje nitko nije normalan"...

- "Zahvaljujem svima, i onima koji su glasali za nas i onima koji su glasali za druge. Ja ću biti gradonačelnik svima. Građani su donijeli odluku da Split bude grad bez povlaštenih, s javnim natječajima. Ovo što će se događati Splitu je jedan način života. Pozivam sve građane Hrvatske da prate što će se događati u Splitu jer vjerujem da je to put za cijelu Hrvatsku. Treba biti ponosan na grad Split i siguran sam da ćemo biti ponosni. Bit će primjer za najbolji grad u Hrvatskoj." - rekao je večeras novinarima stari i novi gradonačelnik Splita, Ivica Puljak.

Pred Splitom su godine suverene vlasti Ivice Puljka i njegovog Centra. Više nema brojne koalicijske partnere koji u politici mogu biti problem, ali i alibi. Sad je sam, nedostaje mu samo jedan vijećnik za natpolovičnu većinu, najveća mu je opozicija polumrtvi HDZ. Ostaje mu tek ostvarenje obećanja da će Split doživjeti renesansu. Kako, ne znamo zna li itko. Ovlasti mu nisu prevelike, o koječemu se mora dogovarati s državnom vlašću, a Plenković i njegovi definitivno neće biti blagonakloni prema ambicioznom gradonačelniku, kako zbog činjenice da je uvjerljivo porazio njihovog aduta tako i zbog Puljkove više puta naznačene zainteresiranosti za uspjeh i na nacionalnom nivou.., piše Vladimir Matijanić u svom izbornom komentaru na stranicama Indexa.
 
Ivica Puljak i njegov Centar ostvarili su uvjerljivu pobjedu na jučerašnjim prijevremenim izborima u Gradu Splitu. Puljak je u utrci za gradonačelnika 2021. dobio 17.500 glasova, a jučer je dobio 22.561 glas (48,73%). To ipak nije bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu. U drugom krugu će se naći s HDZ-ovim nestranačkim kandidatom Zoranom Đogašem, koji je dobio 11.887 glasova (25,67%). Recimo da je lanjski kandidat HDZ-a Vice Mihanović osvojio u prvom krugu 15.159 glasova.
Inače, što se tiče izbora za Gradsko vijeće, Puljkov Centar ima 42.47 posto, HDZ ima 23.81 posto, Kerumov HGS 7.11%, Most 6.61%, SDP 5.75%, DP, HDS, HSP i Hrvatski suverenisti 5.63%. Možemo ima 3.79%, a Pametno za Split i Dalmaciju 2.56%. To znači da će Centar u Gradskom vijeću od 31 člana imati 15 vijećnika, HDZ osam, HGS 2, Most 2, SDP 2, a dva će zastupnika imati i DP, HDS i Suverenisti.
Puljkova stranka Centar prošle je godine dobila 12.862 glasa i osvojila sedam mandata, a ove godine dobila je 19.376 glasova i osvojila 15 mandata. Fali im samo jedan glas za većinu u Gradskom vijeću.
 

Splićani opet biraju

U nedjelju u 7 sati otvorena su birališta za prijevremene lokalne izbore u Splitu. Građani biraju gradonačelnika među devet kandidata te 31 gradskog vijećnika s 11 kandidacijskih lista. Zatvaranjem birališta u 19 sati prestaje dvodnevna izborna šutnja, a Državno izborno povjerenstvo objavit će prve izborne rezultate u 21 sat na svojim stranicama. Splićane na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića - za gradonačelnika i Gradsko vijeće, a pravo glasa ima 146.573 građana.

Prve rezultate, bilo kakve, nećemo znati već nekoliko minuta nakon 19 sati, kada se zatvore birališta po Splitu, nego tek u 21 sat, kada će prve neslužbene rezultate objaviti Gradsko izborno povjerenstvo.
No, politika baš i ne zanima previše Splićane ako je suditi po izlaznosti na ovim splitskim izborima. Znatno ispod odaziva prošle godine, mali broj birača koji su konzumirali svoje pravo na biralištima uglavnom znači prednost za velike političke stranke.
 
I službeno je. HDZ je nakon višetjedne muke oko borbe tko će biti njihov kandidat na splitskim izborima za gradonačelnika odabrao nestranačkog čovjeka - neuroznanstvenika Zorana Đogaša.
- Doktor medicine, liječnik, znanstvenik, neuroznanstvenik koji zna nešto više o medicini spavanja i netko tko je dobio poziv koji mu je bio apsolutno iznenađenje, ali i čini mi se da bi mogao biti preokret u čitavoj priči, započeo je Đogaš obraćanje medijima ispred Medicinskog fakulteta odnosno svoje ‘matične kuće’ kako je i sam istaknuo. Ogroman poriv za prihvaćanje poziva upravo je dobio, kaže, iz svoje liječničke perspektive jer ‘Split spava’.
- Split je u situaciji zimskog sna. U situaciji je koju nitko ne volio. Ova razjedinjenost, podijele i svađe ne vode nikuda. Imao sam neko iskustvo upravljanja u životu, ali u ovakvoj situaciji koja je u gradu teško bi se snašao - rekao je Đogaš i istaknuo kako Split kao grad treba promijeniti paradigmu i učiniti iskorak, piše DalmacijaNews.

"Splitski HDZ je, dakle, uspio u nemogućem: navodno najjači ogranak najjače stranke, koja drma kompletnom državom i paradržavom, toliko je kadrovski devastiran da već desetljećima nije u stanju proizvesti europskog zastupnika ili barem ministra u vladi - a, evo, sada više nemaju ni pristojnog kandidata za gradonačelnika vlastitog grada. Da, baš tužno. I kada se predizborna kampanja zahukta, a stranačka mašinerija krene mljeti sve pred sobom, ova činjenica svejedno će ostati duboko urezana u anale. Ta ekipa upropastila bi i rudnik dijamanata", komentira Damir Petranović HDZ-ovog kandidata u svom komentaru na Dalmatinskom portalu.
 
Hrvatima nikako ugoditi. Godinama s pravom slušamo da su hrvatski političari otporni na podnošenje ostavki i da se grčevito drže za fotelje, ali kad jedan političar konačno podnese ostavku i prepusti odluku o svojoj političkoj sudbini glasačima, opet se neki žale. Političar u pitanju je splitski gradonačelnik Ivica Puljak iz stranke Centar, koji je dramu u vezi s optužnicom za prijetnju, koja je podignuta protiv  njegova zamjenika Bojanu Ivoševiću, nakon previše dana šutnje odlučio prerezati za hrvatsku političku praksu radikalnim i ispravnim potezom - Ivošević i on su najavili ostavke.
Na novim izborima će Splitski birači moći izraziti podržavaju li kurs Puljkove vlasti, ili bi ipak pokušali s Vicom Mihanovićem ili nekim drugim HDZ-ovcem, ili možda ponovno vratili Željka Keruma na vlast. Na glasačima je da odluče. To je uvijek rizik i ništa nije sigurna stvar, ali to je i demokracija. Prijevremeni izbori nisu bauk. Naročito ne u Hrvatskoj, u kojoj ih skoro nikad nema, nego vlada svojevrsna stabilokracija koja postojano uništava cijelu državu i društvo. HDZ-ovci ne podnose ostavke. Baš smo se time usrećili. No odmah su krenula prigovaranja da je to puki taktički potez (zar je loše što konačno imamo malo taktike u politici, kad već strategije nigdje nema na horizontu?), a neki javni akteri se ponašaju kao da su osobno uvrijeđeni Puljkovom i Ivoševićevom ostavkom. Da, Puljkova ostavka jest presedan, ali ne opasan, nego poželjan. Presedan koji bi trebao prestati biti presedan i postati dio demokratske političke kulture u Hrvata. Tko želi liberalnu demokraciju, ne smije anatemizirati prijevremene izbore.
Puljak očito misli da na novim izborima može pobijediti i da može dobiti i bolju podjelu karata u Gradskom vijeću. U tom smislu bi se novi izbori isplatili već time da većina budućeg gradonačelnika u Gradskom vijeću ne ovisi o Mostu, skupini najgorih prevrtljivaca koje je hrvatska politika vidjela u protekla tri desetljeća, piše Gordan Duhaček na stranicama portala Index.
 

Najbolja demografska mjera

"Predstavljeni rezultati otpisa stanovništva potvrda su naše teze da je micanje HDZ-a s vlasti jedina učinkovita demografska mjera. Građani Hrvatske imaju točno 396.360 razloga za smjenu odgovornih, a to su oni koji su u razdoblju iseljavanja upravljali zemljom."

Ivica Puljak

“Kad čovik raširi ruke to je oko 1.8 m. Kada 400,000 ljudi raširi ruke to je 720 km. To je autoputom od Varaždina, preko Zagreba, Splita, pelješkog mosta do Dubrovnika. To jest pored ljudi koji se dodiruju vozio bi brzinom 120 km/h punih šest sati i gledao mlada lipa lica. Samo da nisu otišli iz RH.”

Janoš Terzić
 
Premijer Andrej Plenković sa suradnicima došao je u posjet splitskom gradonačelniku Ivici Puljku u Banovinu i to nakon što ga je splitski poteštat nekoliko puta pozivao na službeni sastanak. Govorili su o strateškim projektima, a predložili su i da Split dobije status županije kao i Zagreb, kako bi mogao odlučivati o nekim stvarima samostalno.
- Pozvali smo Vladu i premijera da jednu od sjednica Vlade naprave baš u Splitu - rekao je Puljak.
- Dotaknuli smo se i niza projekata koji nas povezuju. Stadion Poljud, Žnjan, Dračevac, ceste koje se grade s Ministarstvom mora i Hrvatskim cestama - ustvrdio je gradonačelnik Splita uz ocjenu kako se radilo o konstruktivnom sastanku. Predložili su, izvijestio je splitski poteštat, da se projekt Žnjan uvrsti u strateške projekte čime bi se ishodovanje dozvola i proceduralni dio znatno ubrzali, piše DalmacijaNews.
 
Izbije neka afera s dužnosnikom, sadašnjim ili bivšim, iz redova HDZ-a. Novinari zaskoče Andreja Plenkovića na izlasku s nekog skupa i jedno je od obveznih pitanja: ‘Kako to da niste znali za taj slučaj?’ Premijer ima već mnogo puta izrečen odgovor kako on to nije mogao znati jer se ne miješa u rad policije/DORH-a/USKOK-a. Nema on te ovlasti. Predsjednik Vlade ne smije se miješati u rad nekih državnih institucija. Ali tko brani istom čovjeku, ovaj put u ulozi predsjednika stranke, da unutar stranke ustroji odjel interne kontrole? Ako stranka smije imati odjel računovodstva, zašto ne bi i profesionalce zadužene za ljudske potencijale? Zašto ne imenovati, kako se to korporacijski kaže, CSO-a (chief security officer)? Pa stručnjaci, prema propisanim procedurama, provjere sve kandidate koje stranka upućuje na državne pozicije. Dovoljno je da se eliminira 30-posto najsuspektnijih, onih za koje se iz prijašnjeg života utvrdi da su nesposobni i/ili natprosječno otvoreni za korupcijske hobije, pa da rezultati Vlade budu mnogo bolji, a šteta za porezne obveznike mnogo manja. To bi, među ostalim, značilo bolju poduzetničku klimu, kvalitetnije investitore i na kraju − brži i održiviji rast BDP-a, piše Miodrag Šajatović na stranicama Lidera.
 

Čile: Viva el presidente Gabriel Borić!

Hrvati imaju progresivnog ljevičara za predsjednika. Ali ne u Hrvatskoj, nego u dalekom Čileu. Doduše, nije baš Hrvat, ali istina jest da mu je otac hrvatskih korijena, porijeklom s otoka Ugljana, majka je Katalonka, pa je u domaćoj javnosti vijest da je 35-godišnji Gabriel Borić postao predsjednik Čilea dočekana s velikim odobravanjem. Da je kojim slučajem "komunjara" pobijedila u Hrvatskoj, to bi bila posve druga priča. Ovako, neka njega tamo daleko u Čileu i nek' dođe još koji put na ljetovanje u Hrvatsku, na svoj Ugljan, piše Jutarnji List.
 
- Prostor je nešto najvrjednije što imamo. Imajući to u vidu želimo reagirati i ukazati na dio prijedloga odluke o donošenju III. Izmjena i dopuna Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije u kojem se mimo uobičajene procedure i nepoštivanjem Zakona o prostornom uređenju pokušava na području Krila Jesenice ugurati luka otvorena za javni promet - izjavila je uoči održavanja današnje Skupštine Splitsko – dalmatinske županije, županijska vijećnica stranke Centar Gorana Rosandić.
Ravnatelj Lučke uprave u izjavama za medije govorio je da smatra kako su dvije planirane luke sasvim dovoljne i da bi treća narušavala krajolik te je dovodio u pitanje njenu funkcionalnosti i smisao. Luka je uvrštena u prijedlog Županijskog prostornog plana protivno odluci načelnika i općinskog vijeća općine Dugi Rat te mimo uobičajene procedure.
Dakle, ponovimo, unatoč volji građana u prijedlogu županijskog prostornog plana nalazi se nova luka otvorena za javni promet Krilo Jesenice. A njena izgradnja zahtjevala bi nasipanje obale u dužini 700 m i upotrebu više od 700.000 m3 materijala kojim bi se nasipavalo more i podmorje. Odakle se ta treća luka i zašto pojavila u izmjenama Prostornog plana?
 

Ivica Puljak novi je predsjednika Centra

Velikom većinom glasova delegata na online izbornoj skupštini, Ivica Puljak u subotu je izabran za predsjednika stranke Centar. Saborska zastupnica Dalija Orešković nova je politička tajnica stranke. Za potpredsjednike su izabrani dosadašnji supredsjednik i predstavnik Centra u Gradskom vijeću Grada Rijeke Marin Račić i politologinja Lana Pavić. Splitski gradski vijećnik Igor Skoko izabran je za glavnog tajnika stranke.
Navodeći da je Centar u Splitu pokrenuo potpuno novi smjer razvoja grada, novi predsjednik stranke podsjetio je da su odbili sve oblike političke trgovine i podilaženja privatnim interesima te pokazali da se gradom može upravljati odgovorno, uspješno i transparentno.
- "Moj je cilj unaprijediti Centar u organizaciju koja je potpuno spremna preuzeti odgovornost za promjenu Hrvatske u jedno otvoreno, moderno i tolerantno društvo kojem  stremimo. Ja ću i dalje biti u potpunosti posvećen ulozi gradonačelnika Splita, kojeg vidim kao glavni grad promjena, a kao predsjednik stranke pomoći ću ostalima da te promjene raširimo po cijeloj Hrvatskoj, na svim razinama" - poručio je Ivica Puljak.
 

Frane Marčić novi je predsjednik HDZ Općine Dugi Rat

Na unutarstranačkim izborima na kojima su članovi dugoračkog ogranka HDZ-a glasali po načelu 'jedan član - jedan glas' izabrano je novo vodstvo Hrvatske demokratske zajednice Općine Dugi Rat. Za predsjednika Općinske organizacije izabran je Frane Marčić, a za dva potpredsjednika Općinske organizacije izabrani su Marko Farić i Tihomir Zemunik.
Čestitamo im i sretno im u društvenom radu na korist svih mještana.