- "Uvođenje reda u Hrvatskoj uvijek ide u korist većine građana jer građani žele jednostavnost. Stranka Centar na svim razinama radi na uvođenju reda jer samo tako možemo biti usmjereni prema većini građana i stvaranju države u kojoj su pravila jednaka za sve, a to je ono što HDZ i interesne skupine ne žele" - kazao je na konferenciji za medije predsjednik stranke Centar Ivica Puljak, predstavivši nagrađivanog arhitekta i stručnjaka za prostorno planiranje, potpredsjednika stranke Marina Račića, koji će za Centar biti voditelj svih politika vezanih za izgradnju, prostorno uređenje i urbanizam.
Puljak je istaknuo da su za modernu europsku zemlju, a to je Hrvatska kakvu žele i kakva može biti, nužne promjene zakona koje bi znatno ubrzale izdavanja građevinskih dozvola i dokinule potrebu za nelegalnom gradnjom, ali i izrada novog Zakona o prostornom uređenju.
Kako je pojasnio Račić, postupak izdavanja građevinskih dozvola je spor, kompliciran, nesiguran i skup.
- "Nelegalna gradnja cvate i nakon paušalne legalizacije jer Hrvatska ima nepotrebno kompliciran i skup postupak izdavanja građevinske dozvole. Uz to, Hrvatska već deset godina ima na snazi neprovediv Zakon o prostornom uređenju, ali je vlast toliko nerazumna da je pokrenula izradu pravilnika na temelju tog istog zakona, da tu neprovedivost još više zakomplicira. Struka jednoglasno kaže da se to prestane raditi, ali tko još drži do struke u ovoj državnoj vlasti?" - pita se Račić...
 

Opasne ideje 4

U Hrvatskoj postoje hrabri ljudi koji imaju izvrsne ideje kako od Hrvatske napraviti modernu, europsku zemlju, koja je u mnogim segmentima drugačija i bolja od Hrvatske danas. Nakon Zagreba i Splita, četvrto izdanje velike konferencije stranke Centar i zaklade Friedrich Naumann Stiftung u Dubrovniku je u subotu, 13. svibnja, okupilo niz stručnjaka iz različitih područja. Opasne ideje predstavili su: Sanja Barić, Renata Brkić, Jurica Galešić, Viktorija Knežević, Ivana Ninčević Lesandrić, Dario Pavić, Ivica Puljak, Marko Rakar, Ivica Relković, Gorana Rosandić, Igor Skoko, Alan Uzelac i Marijan Žitnik, koji su predstavili "opasne ideje", konkretna i kvalitetna rješenja za bolju budućnost Hrvatske, koje se nitko nije usudio provesti.
 
Konferencija Centra "Opasne ideje 3 – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti“. održati će se u subotu u Splitu, u Scaleup Officeu (Poljička cesta 39), s početkom u 11 sati, a opasne ideje predstavit će Ivica Puljak, Lidija Lijić, Ante Barada , Marko Matijević, Ivan Guštin, Renato Matić, Niko Vujević, Marko Matijević, Vedran Mlikota, Lucija Puljak, Ana Grgić, Zoran Pejović, Ivana Visković, Ivica Relković, Vitomira Lončar, Marin Račić, Frano Barbir, Boris Šimić i Viktorija Knežević.
 
- "Upozorili smo još nakon prošlih izbora u Splitu da će klijentelizam i korupcija biti glavne teme sljedećih izbora. Kažu da se HDZ-u sada ne lijepe nikakve optužbe, ali stvari više ne funkcioniraju po sistemu naljepnice, već pune čaše. Pitanje je koja će kap preliti čašu. To ćemo vidjeti na sljedećim izborima. Korupcija i klijentelizam će odlučiti izbore" - kazao je Ivica Relković, politički analitičar i savjetnik stranke Centar u razgovoru s novinarom televizije N1. Dodao je i da će sigurnost i energetika po prvi puta biti važne izborne teme u Hrvatskoj.
- "Ovako nešto se u Hrvatskoj nije dogodilo. Kazne Puljku gore su od ijedne afere koja se dogodila u Hrvatskoj" - komentirao je i kazne koje je splitski gradonačelnik Ivica Puljak dobio na svoje ime, radi navodne nepravilnosti u dokumentaciji o rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija, vjerujući kako je riječ o politički motiviranoj odluci.
I Slobodna Dalmacija nedavno je donijela intervju s Ivicom Relkovićem...
 

Ivica Puljak: HDZ je uveo neslobodu u naš narod

- HDZ moramo maknuti od javnog novca u trajanju dva izborna mandata i riješit ćemo najvećeg generatora korupcije i kriminala. HDZ će tada nestati. To je ideja za koju se vrijedi zalagati i boriti. Sad smo potpuno integrirani u Europu i imamo izuzetnu priliku da možemo krenuti ispočetka, sagraditi Hrvatsku ponovno, ali ovog puta bez HDZ-a - rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak, koji se proteklih dana našao na meti Državnog inspektorata. U samo deset dana dobio je dvije kazne, svaku u iznosu od 100.000 kuna. Prva kazna isporučena mu je jer gradske vlasti za vrijeme povjerenice, postavljene pred prošlogodišnje prijevremene izbore, gradilište oko Vile Dalmacije nisu dovele u traženo prvobitno stanje, dok mu se drugom naređuje da hitno počnu radovi i vađenje već postavljene kanalizacijske cijevi o čijem je zatrpavanju dostavljeno rješenje inspektora za vrijeme povjerenice koja je potvrdila da je sve urađeno kako spada.
Državni inspektorat sad na tjednoj bazi štanca rješenja i kazne s očitom namjerom da ga unište. Napisali su novu kaznu od 100.000 kuna potpuno suprotnu prvoj i stavili gradonačelnika u situaciju da što god da napravi, čeka ga nova kazna za nepostupanje od 120.000 kuna. A usput su dodali još jednu novu kaznu od 3.000 kuna. Za sada su ispisali 203.000 kuna kazni i najavili dodatnu od 120.000 kuna.
- Jedna od mojih najtužnijih spoznaja u hrvatskoj politici jeste da se građani s razlogom boje. HDZ je uveo neslobodu u naš narod. HDZ se zaista osvećuje, ucjenjuje građane koji nisu umreženi u njegovu hobotnicu. Dogodio se presedan, ali s jasnom porukom: kad se ova kazna može izreći meni kao gradonačelniku drugog grada po veličini u Hrvatskoj iako nisam kriv, koji svakog trenutka mogu stati pred medije, što se tek može dogoditi drugim građanima koji se suprotstave HDZ-ovom sustavu. To je zaista tužno - rekao je Puljak u razgovoru s novinarkom portala Novosti.
 

Omiški HDZ proslavio je 33. godišnjicu osnutka

Omiški HDZ proslavio je 33. godišnjicu osnutka HDZ-a na području grada Omiša u subotu, 25. ožujka 2023. Proslava je održana točno u podne u kongresnoj dvorani hotela "Plaža" u Omišu. Omiški HDZ-ovci i njihovi gosti i uzvanici proslavili su značajnu stranačku godišnjicu u drušvu Olega Butkovića, potpredsjednika HDZ-a, potpredsjednika Vlade, ministra mora, prometa i infrastrukture; Davora Božinovića, potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova; Krunoslava Katičića, glavnog tajnika HDZ-a; neizostavnog Ante Sanadera, potpredsjednika Sabora i predsjednika Županijske organizacije HDZ-a, te Blaženka Bobana, župana naše, Splitsko dalmatinske županije.
 

Opasne ideje "ekstremnog" Centra

Druga, velika konferencija Centra "Opasne ideje 2 – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti“, okupila je u subotu u Zagrebu niz stručnjaka koji su predstavili ideje za budućnost Hrvatske.
Prema riječima predsjednika Centra Ivice Puljka, na ovakvim okupljanjima vidimo kakva Hrvatska može biti jednom kada HDZ bude u oporbi.
- "Hrvatska je danas u ovakvom stanju zato što njom vlada negativna selekcija, a negativna selekcije boji se svake opasne, dobre i realne ideje. Kada na javnim natječajima pobjede najbolji, onda nema mjesta za one koji pobjeđuju samo zato što imaju stranačku iskaznicu“ - poručio je Puljak, dodajući da se klijentelizam, nepotizam i korupcija boje svake ideje koja mijenja sadašnje stanje.
- "Stare politike boje se svake reforme. Zato okupljamo ljude otvorenog uma koji se ne plaše testirati i opasne i najbolje ideje. Pozitivna selekcija ne plaši se natjecanja niti komunikacije vlastitih ideja. Takvu Hrvatsku želimo i takvu Hrvatsku ćemo izgraditi“ - zaključio je predsjednik Centra.
Snimku konferencije možete pogledati na popularnom Jubitu
 
Velika konferencija Centra 'Opasne ideje - Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti', okupila je subotu u Zagrebu brojne stručnjake iz različitih područja, koji su tom prilikom podijelili svoje ideje za bolju budućnost Hrvatske.
Na konferenciji su se, među ostalim, mogle čuli ideje o teritorijalnom preustroju, borbi protiv korupcije, pretvaranju Hrvatske u modernu tehnološku zemlju, pretvaranju zelenih oaza i zapuštenih dalmatinskih polja u agrarne parkove u funkciji turizma i prepuštanju nekretnina u vlasništvu države lokalnim samoupravama, piše Dalmatinski portal.
- 'Centar započinje snažan iskorak na nacionalnu scenu i izradu programa za potpuno drugačiju, modernu Hrvatsku, koja ima šanse za novi početak. U tom smislu smo okupili vrsne stručnjake i odlučili prodiskutirati brojne ideje koje imaju, a koje ćemo, kao i mnoge druge, pretvoriti u budući program naše stranke i predložiti ga na izborima. Sve to ćemo ujedno temeljito prodiskutirati s građanima, kako bismo zajedno s njima pronašli najbolja rješenja. Nije važno samo smijeniti HDZ s vlasti, zaista je važno s čim ćete ga zamijeniti. Mislim da je to greška koja se događala u prošlosti, kada se više razmišljalo o tome kako nekoga zamijeniti, nego što ćemo zaista napraviti s Hrvatskom' - kazao je predsjednik Centra Ivica Puljak.
 

Ivica Puljak ostaje gradonačelnik Splita

Splićani danas biraju gradonačelnika između Ivice Puljka (Centar) i nestranačkih kandidata HDZ-a Zorana Đogaša. Nakon obrađenih podataka sa 139 od 163 biračka mjesta do 16.30 sati je glasalo 20,52%, odnosno 25.525 birača. To je nešto manje nego u prvom krugu prije dva tjedna kada je do 16.30 sati glasalo 21.74%, odnosno 27.468 birača. Kako se doznaje u izbornom povjerenstvu, izbori protječu mirno. Jučer je prijavljeno jedno kršenje izborne šutnje, a jutros dva, saznaje Dlmatinski portal.

Državno izborno povjerenstvo u 21:30 objavilo je rezultate nakon što su obrađena sva biračka mjesta, 163 od 163. Ivica Puljak je uvjerljivo pobijedio s 27.496 glasova. Zoeana Đogaša zaokružilo je 13.243 glasača. Ivica Puljak ostaje gradonačelnik Splita, a glas mu fali da sastavi većinu u Gradskom vijeću. Nakon velike pobjede Ivice Puljka i u drugom krugu, u popularnom "šetaču", večeras stožeru Centra, dogradonačelnik Bojan Ivošević pozvao je sve da skandiraju "Ovdje nitko nije normalan"...

- "Zahvaljujem svima, i onima koji su glasali za nas i onima koji su glasali za druge. Ja ću biti gradonačelnik svima. Građani su donijeli odluku da Split bude grad bez povlaštenih, s javnim natječajima. Ovo što će se događati Splitu je jedan način života. Pozivam sve građane Hrvatske da prate što će se događati u Splitu jer vjerujem da je to put za cijelu Hrvatsku. Treba biti ponosan na grad Split i siguran sam da ćemo biti ponosni. Bit će primjer za najbolji grad u Hrvatskoj." - rekao je večeras novinarima stari i novi gradonačelnik Splita, Ivica Puljak.

Pred Splitom su godine suverene vlasti Ivice Puljka i njegovog Centra. Više nema brojne koalicijske partnere koji u politici mogu biti problem, ali i alibi. Sad je sam, nedostaje mu samo jedan vijećnik za natpolovičnu većinu, najveća mu je opozicija polumrtvi HDZ. Ostaje mu tek ostvarenje obećanja da će Split doživjeti renesansu. Kako, ne znamo zna li itko. Ovlasti mu nisu prevelike, o koječemu se mora dogovarati s državnom vlašću, a Plenković i njegovi definitivno neće biti blagonakloni prema ambicioznom gradonačelniku, kako zbog činjenice da je uvjerljivo porazio njihovog aduta tako i zbog Puljkove više puta naznačene zainteresiranosti za uspjeh i na nacionalnom nivou.., piše Vladimir Matijanić u svom izbornom komentaru na stranicama Indexa.
 
Ivica Puljak i njegov Centar ostvarili su uvjerljivu pobjedu na jučerašnjim prijevremenim izborima u Gradu Splitu. Puljak je u utrci za gradonačelnika 2021. dobio 17.500 glasova, a jučer je dobio 22.561 glas (48,73%). To ipak nije bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu. U drugom krugu će se naći s HDZ-ovim nestranačkim kandidatom Zoranom Đogašem, koji je dobio 11.887 glasova (25,67%). Recimo da je lanjski kandidat HDZ-a Vice Mihanović osvojio u prvom krugu 15.159 glasova.
Inače, što se tiče izbora za Gradsko vijeće, Puljkov Centar ima 42.47 posto, HDZ ima 23.81 posto, Kerumov HGS 7.11%, Most 6.61%, SDP 5.75%, DP, HDS, HSP i Hrvatski suverenisti 5.63%. Možemo ima 3.79%, a Pametno za Split i Dalmaciju 2.56%. To znači da će Centar u Gradskom vijeću od 31 člana imati 15 vijećnika, HDZ osam, HGS 2, Most 2, SDP 2, a dva će zastupnika imati i DP, HDS i Suverenisti.
Puljkova stranka Centar prošle je godine dobila 12.862 glasa i osvojila sedam mandata, a ove godine dobila je 19.376 glasova i osvojila 15 mandata. Fali im samo jedan glas za većinu u Gradskom vijeću.
 

Splićani opet biraju

U nedjelju u 7 sati otvorena su birališta za prijevremene lokalne izbore u Splitu. Građani biraju gradonačelnika među devet kandidata te 31 gradskog vijećnika s 11 kandidacijskih lista. Zatvaranjem birališta u 19 sati prestaje dvodnevna izborna šutnja, a Državno izborno povjerenstvo objavit će prve izborne rezultate u 21 sat na svojim stranicama. Splićane na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića - za gradonačelnika i Gradsko vijeće, a pravo glasa ima 146.573 građana.

Prve rezultate, bilo kakve, nećemo znati već nekoliko minuta nakon 19 sati, kada se zatvore birališta po Splitu, nego tek u 21 sat, kada će prve neslužbene rezultate objaviti Gradsko izborno povjerenstvo.
No, politika baš i ne zanima previše Splićane ako je suditi po izlaznosti na ovim splitskim izborima. Znatno ispod odaziva prošle godine, mali broj birača koji su konzumirali svoje pravo na biralištima uglavnom znači prednost za velike političke stranke.
 
I službeno je. HDZ je nakon višetjedne muke oko borbe tko će biti njihov kandidat na splitskim izborima za gradonačelnika odabrao nestranačkog čovjeka - neuroznanstvenika Zorana Đogaša.
- Doktor medicine, liječnik, znanstvenik, neuroznanstvenik koji zna nešto više o medicini spavanja i netko tko je dobio poziv koji mu je bio apsolutno iznenađenje, ali i čini mi se da bi mogao biti preokret u čitavoj priči, započeo je Đogaš obraćanje medijima ispred Medicinskog fakulteta odnosno svoje ‘matične kuće’ kako je i sam istaknuo. Ogroman poriv za prihvaćanje poziva upravo je dobio, kaže, iz svoje liječničke perspektive jer ‘Split spava’.
- Split je u situaciji zimskog sna. U situaciji je koju nitko ne volio. Ova razjedinjenost, podijele i svađe ne vode nikuda. Imao sam neko iskustvo upravljanja u životu, ali u ovakvoj situaciji koja je u gradu teško bi se snašao - rekao je Đogaš i istaknuo kako Split kao grad treba promijeniti paradigmu i učiniti iskorak, piše DalmacijaNews.

"Splitski HDZ je, dakle, uspio u nemogućem: navodno najjači ogranak najjače stranke, koja drma kompletnom državom i paradržavom, toliko je kadrovski devastiran da već desetljećima nije u stanju proizvesti europskog zastupnika ili barem ministra u vladi - a, evo, sada više nemaju ni pristojnog kandidata za gradonačelnika vlastitog grada. Da, baš tužno. I kada se predizborna kampanja zahukta, a stranačka mašinerija krene mljeti sve pred sobom, ova činjenica svejedno će ostati duboko urezana u anale. Ta ekipa upropastila bi i rudnik dijamanata", komentira Damir Petranović HDZ-ovog kandidata u svom komentaru na Dalmatinskom portalu.
 
Hrvatima nikako ugoditi. Godinama s pravom slušamo da su hrvatski političari otporni na podnošenje ostavki i da se grčevito drže za fotelje, ali kad jedan političar konačno podnese ostavku i prepusti odluku o svojoj političkoj sudbini glasačima, opet se neki žale. Političar u pitanju je splitski gradonačelnik Ivica Puljak iz stranke Centar, koji je dramu u vezi s optužnicom za prijetnju, koja je podignuta protiv  njegova zamjenika Bojanu Ivoševiću, nakon previše dana šutnje odlučio prerezati za hrvatsku političku praksu radikalnim i ispravnim potezom - Ivošević i on su najavili ostavke.
Na novim izborima će Splitski birači moći izraziti podržavaju li kurs Puljkove vlasti, ili bi ipak pokušali s Vicom Mihanovićem ili nekim drugim HDZ-ovcem, ili možda ponovno vratili Željka Keruma na vlast. Na glasačima je da odluče. To je uvijek rizik i ništa nije sigurna stvar, ali to je i demokracija. Prijevremeni izbori nisu bauk. Naročito ne u Hrvatskoj, u kojoj ih skoro nikad nema, nego vlada svojevrsna stabilokracija koja postojano uništava cijelu državu i društvo. HDZ-ovci ne podnose ostavke. Baš smo se time usrećili. No odmah su krenula prigovaranja da je to puki taktički potez (zar je loše što konačno imamo malo taktike u politici, kad već strategije nigdje nema na horizontu?), a neki javni akteri se ponašaju kao da su osobno uvrijeđeni Puljkovom i Ivoševićevom ostavkom. Da, Puljkova ostavka jest presedan, ali ne opasan, nego poželjan. Presedan koji bi trebao prestati biti presedan i postati dio demokratske političke kulture u Hrvata. Tko želi liberalnu demokraciju, ne smije anatemizirati prijevremene izbore.
Puljak očito misli da na novim izborima može pobijediti i da može dobiti i bolju podjelu karata u Gradskom vijeću. U tom smislu bi se novi izbori isplatili već time da većina budućeg gradonačelnika u Gradskom vijeću ne ovisi o Mostu, skupini najgorih prevrtljivaca koje je hrvatska politika vidjela u protekla tri desetljeća, piše Gordan Duhaček na stranicama portala Index.
 

Najbolja demografska mjera

"Predstavljeni rezultati otpisa stanovništva potvrda su naše teze da je micanje HDZ-a s vlasti jedina učinkovita demografska mjera. Građani Hrvatske imaju točno 396.360 razloga za smjenu odgovornih, a to su oni koji su u razdoblju iseljavanja upravljali zemljom."

Ivica Puljak

“Kad čovik raširi ruke to je oko 1.8 m. Kada 400,000 ljudi raširi ruke to je 720 km. To je autoputom od Varaždina, preko Zagreba, Splita, pelješkog mosta do Dubrovnika. To jest pored ljudi koji se dodiruju vozio bi brzinom 120 km/h punih šest sati i gledao mlada lipa lica. Samo da nisu otišli iz RH.”

Janoš Terzić
 
Premijer Andrej Plenković sa suradnicima došao je u posjet splitskom gradonačelniku Ivici Puljku u Banovinu i to nakon što ga je splitski poteštat nekoliko puta pozivao na službeni sastanak. Govorili su o strateškim projektima, a predložili su i da Split dobije status županije kao i Zagreb, kako bi mogao odlučivati o nekim stvarima samostalno.
- Pozvali smo Vladu i premijera da jednu od sjednica Vlade naprave baš u Splitu - rekao je Puljak.
- Dotaknuli smo se i niza projekata koji nas povezuju. Stadion Poljud, Žnjan, Dračevac, ceste koje se grade s Ministarstvom mora i Hrvatskim cestama - ustvrdio je gradonačelnik Splita uz ocjenu kako se radilo o konstruktivnom sastanku. Predložili su, izvijestio je splitski poteštat, da se projekt Žnjan uvrsti u strateške projekte čime bi se ishodovanje dozvola i proceduralni dio znatno ubrzali, piše DalmacijaNews.