Još prije nekoliko godina samo je jedan čovijek vjerovao da će ljuti krš Zamosorja u Gornjim Poljicima postati jedna od najvećih dalmatinskih izletišta. Zaselak Nart u Docu Gornjem u subotu, 27.11.2021. u 17 sati po četvrti put otvara svoja vrata posjetiteljima i to u još jednom izdanju Božićnog sela. Otvaranje Adventa započinje paljenjem više od 3 milijuna lampica, koje će upaliti štićenici centra Juraj Bonači iz Splita, a predviđen je i nastup klape Iskon. Božićno selo postalo je u kratkom vremenu najveći i najpoznatiji dalmatinski Advent, a ove godine se predstavlja u do sada najspektakularnijem izdanju, piše Rade Popadić na stranicama portala Dalmacija Danas.
- “Radujemo se još jednom otvaranju Božićnog sela, apsolutno je sve spremno za najoriginalniji dalmatinski Advent. U nedjelju će nastupiti Diktatori, a dio od prodanih ulaznica ide Centru Juraj Bonači kao donacija. Svi koji dođu moći će kupiti domaću hranu i piće, a ove godine smo uveli i fažol s kobasicama. Svakako ne propustite naš tradicionalni soparnik, kao ni kuhano vino po recepturi Bake Mraz” - kazao je Tihomir Lučić, osnivač Božićnog sela.
Dođite i uvjerite se u radosti Došašća u Zamosorju!
 

Black Friday: Kada se spoje histerija i shopping..

Petak je sigurno barem polovici populacije najbolji dan u tjednu. Još ako je "black", našoj sreći nema kraja. Danas je "Black Friday" i predviđa se mini kolaps u prometu te stampedo po trgovačkim centrima. Ako ne želite ostati bez glave (i novaca) ostanite u sigurnoj zoni, savjetuju brojni iskusni šopingholičari. Jer u Hrvatskoj, nažalost i za razliku od ostatka razvijenog svijeta, popuste i sniženja od 80% možete samo sanjati.
 

Ja ne mogu drugo nego da ga volin..

"U danima sretnim u danima grubim, ja ne mogu drugo nego da ga volin. Jer Hajduk je ono što me čini sretnim. Ja ne mogu drugo nego da ga volin...", prepjevani stihovi velikog Mišinog hita ostat će sada uglazbljeni i sačuvani u novoj verziji koju supotpisuje poznati splitski autor i glazbenik Saša Antić.
Mišo je prije više od dva mjeseca dogovorio suradnju s Hajdukom i kao početak kampanje pjesma je puštena u eter na Radio Dalmaciji i na Jubito, te je odmah izazvala emocije i pozitivne reakcije kod brojnih navijača i simpatizera Hajduka...
 

ULTRA Europe 2022. se vraća kući

Organizatori festivala ULTRA Europe potvrdili su da se ponajveći europski party elektroničke plesne glazbe vraća kući, u Split, koji će tako biti domaćin i osmog izdanja festivala, koji će se održati od 8. do 10. srpnja 2022. godine na Parku Mladeži, nakon čega slijedi destinacijsko glazbeno putovanje i odlazak na Brač, Hvar i Vis. Naravno, posebna pažnja bit će posvećena provođenju i poštovanju svih mjera vezanih uz covid-19, kako bi cijelo događanje i sve destinacije bile sigurne za posjetitelje, poručili su iz organizacije.
S više od 9 milijuna posjetitelja, Hrvatska je proglašena najuspješnijom i najsigurnijom europskom turističkom destinacijom u 2021. godini, što je samo dodatna potvrda da će Split, Dalmacija i Hrvatska biti ne samo spremni i sigurni za ljeto 2022, nego i u samom vrhu najpoželjnije destinacije turistima iz cijelog svijeta.
 

Otiša je naš Brico, Marko Balić

Otiša je naš Brico, Marko Balić.
Sve nas je manje, misto gubi svoje face. Bili smo misto koje se volilo i ljudi koji su se volili, a ako se baš i nisu volili onda su se bar poštivali. Iša san u prvi razred kad si doša radit u brice Peruzovića, u onu kućicu kraj pazara di je bila Prerada i Mesopromet, livo je sta Munivrana, a desno je bila slastičara Čazimović. Iza brijačnice je bilo sindikalno kulturno umjetnički društvo...
Je da si me šiša na teću, ali tako je bilo jer se dicu vodilo šišat kad zakosate. Najjače mi je bilo kad san se počeja momčit i kad san se tija drugačije ošišat. Reka bi ti... ostavi mi malo cufa i malo iza ušiju... a ti bi me ostriga po starom jer si se sa mojim Antom unaprijed dogovorija. Je da bi mi da 3 dana garancije za popravak koje ja nikad nisam iskoristija jer nije bilo kose za popravit.
E, a di su prva brijanja kad se skoro ništa nije imalo obrijat, pa masaže, pa kolonje sa lavandom...
Kad si priša kraj Pošte bija san već momak, radija san reklame za ono malo obrtnika u mistu. I tebi san sa guštom radija i oni šešir i ključanicu za radno vrijeme i poslije reklamni materijal za Stiva.
Svi te se sićaju ka dobroga čovika i našeg brice. Ko danas u mistu zna za tvoga strica i koja je faca on bija. Ko danas zna koje poznate face su posjećivale tvoju radnju iz poštivanja tebi i tvojoj obitelji.
A pri kraju radnog vremena koje su batude i velike misli izrečene u tvojoj radnji koja je mnogima bila i kino i kazalište.
Nisi bezveze dobija Nagradu općine za životno djelo, tvoj život bija je veliko djelo.
Odlaze posljednje veze i sjećanja na Dugi Rat kakav je nekad bio.
Prije par dana otiša je Drago (Gabrić, op.ur.), on će te dočekat. Provajte bit na okupu bar vi koji ste živjeli ka dugoraćani. Ako smo se ovdje razišli možda se očišćeni u novoj sredini nastavimo družiti...
Nemoj zamirit, nisam te moga ispratit, zato ti ovo i pišem da ti se ne moran ispričat kada se ponovo sritnemo gori.
Adio prijatelju!

Joško Čizmić
 

Ludi vikendi u konobi Bracera

Popularno odredište dugoračana i ostalih, konoba Bracera, ove je jeseni opet krenula s glazbenim večerima vikendom. Uz izbor od nekoliko vrsta menija po cijeni od 250 kn po osobi, kvalitetnu spizu, dobro vino, odličnu atmosferu, besplatni prijevoz te zabavljače poput Darka Pastara i bendove poput XXS, TS Dukati i Festivo, zabava je zagarantirana.
Novitet iz ove svima već dobro poznate konobe je da je srijedom dan za biftek po promotivnoj cijeni, poput tatar bifteka, carpaccia od bifteka te bifteka na žaru, a četvrtkom dani domaćih manistra također po promotivnim cijenama. Valjda još traju i dani ribljih plata, valjalo bi provjeriti..
Ako želite iznenaditi nekog vama dragog, dođite u ovaj poseban ambijent koji je komad bezbrižnog raja iza dugoračkih jezera i engleskih piramida... Zbog ograničenog broja mjesta potrebno je rezervirati ranije svoje mjesto na broj telefona 021/735-400 i 021/735-444.
A kako je bilo prošli vikend pogledajte ovdje.
 

'Croatia Full of life' avantura Ivice Kostelića

Ivica Kostelić danas je krenuo u još jednu veliku avanturu. Zagrepčanin, pobjednik Svjetskog kupa 2011. i vlasnik četiriju olimpijskih srebrnih medalja i kolekcije odličja na svjetskim prvenstvima, počinje offshore jedriličarsku utrku "Transat Jacques Vabre". Skijaš koji je osvojio Veliki kristalni globus i nekoliko malih u Svjetskom kupu postao je – moreplovac. Doduše, ljubav prema moru ima još od djetinjstva. Kostelić je već deset dana u francuskom Le Havreu, otkud se kreće na 4.600 milja dugo putovanje preko Atlantika do Martinika. S Kostelićem na jedrilici "Croatia Full of life" bit će Francuz Antoine Calliste. Jedre četiri klase, koje voze na tri različite rute. Zbog situacije s COVID-19 u Brazilu cilj je u Martiniku, u zaljevu Fort-de-France. Kostelić je u klasi 40, u kojoj je prijavljeno 45 posada. Očekuje se da će oni proći rutu za 17 do 22 dana, piše Novi List.
 
Kriljanski kapetan Ivan Rakuljić u suradnji s Marijom Vukelić i mladim chefom Ivanom Roguljem s mislima na domaćeg gosta i cijene prilagođene domaćem tržištu, osmislili su 5-dnevno krstarenje, luksuznu vinsku turu na kojoj bi se tijekom plovidbe Rakuljićevim luksuznim motornom jahtom Freedom (2019., 49 m, pet zvjezdica) i u dalmatinskim lukama u pred i posezoni degustirala najbolja dalmatinska vina i sidrilo blizu otočnih vinarija.
Probna tura kreće već ove jeseni, od 23.-27.10.2021., i u ponudi je po promotivnoj cijeni od 5.000 kn po osobi. Riječ je o pet dana eno gastro užitaka s upoznavanjem vina, terroira, vinarija i vinara za otprilike 24-30 osoba (12-15 kabina).
Detalji predviđenog programa nalaze se ovdje, a zainteresiranima predlažemo da požure s rezervacijom.
 

Advent u Splitu

Da bi doživjeli pravi doživljaj Adventa Splićani neće ove godine morati putovati u Zagreb, Dubrovnik, Dugi Rat, Omiš, Makarsku, ali ni druge gradove van Lijepe naše. Centar ovogodišnjeg splitskog Adventa bit će na Rivi, u Đardinu, na bedemu Cornaro i na Mertojaku.
Ove godine Splićane i njihove goste na Rivi očekuje osam trgovačkih kućica i dvije ‘slatke’ kućice. Jedna od osam trgovačkih kućica je i Hajdukova, stoga na Rivi ovog adventa Hajduk Fan shop. Ugostiteljske kućice na koje su Splićani do sada navikli, desetak njih, prebačene su na bedem Cornaro. U četvretak je počeo drugi krug prijava za izlaganje, prezentaciju i prodaju svojih proizvoda i usluga na Advent u Splitu. Na Rivi je ostalo nekoliko trgovačkih kućica. I ove godine u Đardinu će biti klizalište. Za one koji se neće klizati u Đardinu, očekuju ih dvije ugostiteljske i tri ‘slatke’ kućice. Zanimljiva će biti i ugostiteljska ponuda na bedeu Cornaro, a stanovnike Mertojaka, ali i goste očekuje klizalište te ugostiteljska ponuda.
U Žrnovnici će udruga Žrvanj, nakon godine dana pauze, u prosincu organizirati u centru mjesta, Bašti, još jednu Božićnu štoriju u Žrnovnici.
A što za Advent spremaju Dugoraćani? E, da Vam je znati...
 

Otvorenje izložbe fotografija na Mosoru

U nedjelju, 10. listopada u Domu Umberto Girometta” otvara se izložba fotografija u povodu proslave 90. obljetnice ovog planinarskog doma na Mosoru. Otvorenje će se upriličiti u 12 sati.
Hrvatsko planinarsko društvo Mosor u nedjelju slavi 90. godišnjicu svog planinarskog doma "Umberto Girometta“ na Mosoru. Mosorski planinarski dom, koji ponosno nosi ime najzaslužnije osobe za njegovu izgradnju, prva je planinarska kuća koja je sagrađena u Dalmaciji. Kroz burne godine svog postojanja, građen, rušen i obnavljan, izuzetnim entuzijazmom mnogih pojedinaca koji su svoju ljubav prema Mosoru i planinarstvu nesebično utkali u ovaj velebni dom, danas je dom na ponos planinarstvu i HPD Mosor.
 

Studenac 'korak bliže zajednici'

Omiški Studenac početkom listopada otvara prijave za dodjelu donacija neprofitnim organizacijama koje doprinose iskorjenjivanju gladi i promociji zdravog života. Projekt je započet kako bi kompanija pružila potporu humanitarnim, zdravstvenim i drugim programima koji pridonose dobrobiti i unapređenju života zajednice. Predviđena je raspodjela sredstava u vrijednosti od 100.000 kuna, a prijave za donacije počinju 1. listopada i traju sve do kraja mjeseca. U sklopu projekta Studenac će četiri puta godišnje zaprimati prijave i dodjeljivati sredstva organizacijama koje svojim radom pridonose unapređenju kvalitete života i općoj koristi zajednice.
- "Sredstva ćemo usmjeriti organizacijama koje svojim radom pomažu socijalno ugroženim obiteljima, pojedincima i samohranim roditeljima te ostalima koji se, nažalost, suočavaju s nestašicom osnovnih sredstava. Također, u fokusu su nam i oni koji se bave promocijom zdravog života, rehabilitacijom, postizanjem kvalitetnijeg života djece i starijih osoba s posebnim zdravstvenim potrebama te prevencijom bolesti, ali i izgradnjom odgovarajućih igrališta, dječjim klubovima, sportom i rekreacijom za osobe svih dobi. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da više o projektu, uvjetima sudjelovanja u natječaju te Pravilnik i prijavnicu pronađu na službenoj stranici“ - poručila je Jasminka Benazić, voditeljica korporativnih projekata tvrtke Studenac.
 

Mirni prosvjed na Vruji

U uvali Vruja okupili su se mještani okolnih naselja kako bi dodijelili nagradu Zlatna Vruja za drugu najbolju devastaciju na pomorskom dobru. Prvo mjesto vječno pripada Stipi Latkoviću, devastatoru uvale Vruja.
Žiri su činili ljubitelji građevinske mafije okupljeni u Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, a pobjednika nije bilo lako izabrati. Na natječaj je pristiglo više od 50 prijava iz cijele Hrvatske. I sami su se iznenadili rezultatom - nagrada je otišla u susjedno mjesto, Marušiće, Talijanu Giuseppeu Sparti. Osvojio je simpatije zahtjevnog žirija jer je potpuno bespravno izgradio tristotinjak betonskih stepenica u uvali Borak, da bi onda na njih postavio kamere i počeo neovlašteno snimati mještane. Prije nego je Sparta izgradio to gigantsko betonsko zdanje, ondje su postojali putevi kojima su se mještani i njihovi gosti spuštali na plažu. Sad više ne mogu, piše Dalmatinski portal. Uz to je dodijeljeno i posebno priznanje...
 

Rock pozdrav litu u subotu u Pina

Vidimo se večeras u Pina na rockerskom pozdravu litu...
 

Joško Marušić: Mediteran kakav je nekad bio

 

Luda noć na Oriju

Nedjelja, 08.08. Orij, od sumraka pa do ponoći
Luda noć na Oriju

Nakon o-ho-ho godina doživjeli smo opet Ludu noć na Oriju. Meštar Rade s prijateljima priredio nam je lipu večer. Sve šesno organizirano, ma cakum-pakum, od šesne lipotice na vokalu pa sve do osvježavajućih napitaka i tužnih, ali dobrih čevapa na dnu teće, popularne cijene, sve je bilo lipo, a bilo je i svita na rivi u Oriju, okolo porta i na zidićima. Sve pohvala Radi i ekipi na trudu i fešti, no u sijećanju su mi još one stare lude noći na Oriju, hvatanje pršuta, potezanje konopa, "ubijanje" prelošim pivom i onaj sendvič sa sirom a bez ičega koji me digao iz mrtvih pred zoru na Oriju neke davne godine... Neponovljivo!