Natječaj za zakup kavane Maestral, peti pokušaj

Dakle, opet se daje u najam atraktivni poslovni prostor bivše kavane "Maestral" u Dugom Ratu, Jadranska 16, za obavljanje ugostiteljske djelatnosti (djelatnost pripreme i usluživanja pića i hrane), ukupne površine 238,66 m2 (od čega 120,60 m2 zatvorenog prostora, 24,10 m2 podruma te 93,96 m2 terase). Trajanje zakupa je opet na 5 godina, unatoč tome što ovaj rok, poduzetničkim očima očito "prekratak", bio ponajveći uzrok što su propali prošli natječaji.
No izgleda da je rok od 5 godina zakonsko ograničenje, te da će se zajmoprimcu koji uredno izvršava svoje obveze zakup po isteku produljiti na dodatnih 5 godina. Smanjena je i cijena mjesečne zakupnine koja sada iznosi 4.792 kn.
Poslovni prostor daje se u zakup u viđenom stanju pa je zakupnik dužan poslovni prostor o svom trošku urediti i privesti ugovorenoj namjeni, te se potpisom ugovora o zakupu odriče prava primjene instituta stjecanja bez osnove i poslovodstva bez naloga. Po izvršenim radovima, ulaganja u prostor kojim se u znatnoj mjeri povećava njegova vrijednost priznati će se zakupniku u visini kako to odluči općinski načelnik, a na način da se ista prebijaju s dijelom iznosa mjesečne zakupnine.
Tekst javnog natječaja možete pronaći ovdje, a sve informacije vezane uz natječaj mogu se dobiti radnim danom od 8 do 15 sati u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dugi Rat ili na tel. 021/734900 i 021/735291. Najavom na gornje kontakt brojeve zainteresiranima će se omogućiti pregled poslovnog prostora i uvid u idejni projekt i troškovnik radova.
Rok za podnošenje pisanih ponuda je 20. svibnja 2019. godine do 14 sati. Ponude će biti javno otvorene 21. svibnja 2019. godine s početkom u 12 sati u prostorijama općinske vijećnice, Poljička cesta 133, 21315 DUGI RAT (ulaz sa Trga). Otvaranju ponuda mogu pristupiti ponuditelji ili njihovi ovlašteni predstavnici uz predočenje valjane punomoći. Općinski načelnik zadržava pravo da po provedenom natječajnom postupku ne izabere najpovoljnijeg ponuditelja.
Tko zna, možda ova ljetna sezona za kavanu "Maestral" i nije još propala. Dugoraćki ljubitelji druženja uz kavu, ćakulu, fjaku ili novine ili pak guštanja u dobrom roštilju.. i dalje ne gube nadu. Turiste koji pošteni topli obrok već godinama u Dugom Ratu nemaju gdje u željeno vrijeme pojesti, da i ne spominjemo. Naše malo turističko mjesto Dugi Rat jednostavno vapi, pogotovo ljeti, za mirnim "kutićem" gdje će se moći pojesti kvalitetan i ukusan obrok ili pak popiti odličnu kavu "s ladnim mlikom" i pogledom s nekad reprezentativne terase pune smišnica i lokalnog svita..
Ima li tko poduzetan i radišan uhvatiti se novog ugostiteljskog izazova u mjestu koje se (zimi) užasava i zalaska sunca?
 

Startup Europe Regatta

Startup Europe Regatta, dvodnevni je događaj s idejom spajanja i interakcije tvrtki iz IT svijeta, sporta, investitora i široke publike, koji će se održati u Splitu, 22. i 23. svibnja 2019. u organizaciji klastera "Pametan otok" i Jedriličarskog kluba "Podstrana" s partnerima projekta Splitsko-dalmatinske županije - ICT Županija Splitsko-dalmatinske županije te Adria Yachting i NauSys. Prvog dana (22.5.) na Rivi će se u sklopu "Startup Riva Public Pitcha" predstaviti pet startupova dok će ostali sudjelovanjem u popratnim događanjima imati direktan kontakt s potencijalnim investitorima i partnerima iz srednjeeuropskog okruženja. Na panelu otvorenom za javnost raspravljat će se o raznim poslovnim temama, među kojima i o temi Fintecha. Drugog dana (23.5.) održat će se regata u Bračkom kanalu, ispred Splita i Podstrane i na kojoj će sudjelovati startupovi, investitori, sponzori i partneri u dva natjecateljska plova. Pobjednički tim dobit će priliku jedriti s nekim od investitora. Uz to, održat će se i zatvoreni događaji samo za registrirane sudionike kako bi se u ležernoj atmosferi ostvarili novi kontakti potencijalnih ulagača, partnera i startupova. Prema riječima inicijatora i suorganizatora Startup Europe Regatte Frane Šesnića, uz naglasak na umrežavanje i komunikaciju kroz popratna događanja te samu regatu kao glavnu atrakciju, jedan od razloga iniciranja skupa je i skoro predsjedanje Hrvatske Europskom Unijom u prvoj polovici 2020. godine za kada se planira drugo izdanje Startup Europe Regatte, piše (i) u jedrenje informatičara dobro upućeni Dalmatinski portal.
 

DUMP Days 2019.

ICT Konferencija "DUMP Days", koja već četvrtu godinu za redom okuplja hrvatsku IT zajednicu i nudi bezbroj prilika za razmjenu znanja i iskustva te stvaranje novih poslovnih veza, poigotovo mladima, održati će se 17. i 18. svibnja na splitskom FESB-u. Posjetitelji će moći poslušati zanimljiva predavanja stručnjaka o aktualnim Razvojnim (dev), Design & Tech temama. Moći će steći uvid u najnovije tehnologije kroz praktičan rad na radionicama koje vode stručnjaci iz industrije. Konačno, u moderiranim raspravama moći će poslušati različita mišljenja profesionalaca o zanimljivim temama iz svijeta IT-ja. Danas se sve više vidi trend da se mladi zapošljavaju i za vrijeme studija, tako da je sama ideja organizacije konferencije povezivanjem studenata i poslodavaca, kako bi studenti na što lakši način mogli vidjeti koje im se mogućnosti nude, naišla na plodno tlo. Umjesto odlaska "trbuhom za tipkovnicom" u Irsku ili Njemačku, talentirani mladost voljna kontinuiranog učenja ima lijepu priliku ostati kod kuće, ili u Splitu, jer dobrih prilika u lokalnom ICT-ju svakako ima.
 

SplitX konferencija 2019.

U Splitu se 17. i 18. svibnja 2019. odvija SplitX konferencija s nekim od najznačajnijih svijetskih imena iz svijeta virtualnih-VR, potpomognutih-AR, i drugih stvarnosti.. odnosno XR svijeta. U biser Mediterana (ili grad slučaj, ako ćemo o njegovoj upravi i političarima) dolazi Jeff Burton, suosnivač giganta Electronic Arts-a, Ryan Wang, Jesse Damiani, Igor Knežević i dr., te sponzori poput Outpost Capital fonda, boostVC akceleratora iz Silicijske doline (SAD). A sve to zahvaljujući našem vrhunskom XR-ovcu Armandu Matijeviću koji je od splitskog FESB-a, košarke na Streljani, picigina na dugoratskoj plaži i kave u Rivice, prošao i svijetom startupa u Silicijskoj dolini i vratio se pun iskustva  i poznanstava doma, u Split, kojeg je SplitX hubom i SplitX konferencijom već ucrtao na svjetsku VR, odnosno XR kartu. Split danas po drugi put ugošćuje svjetsku XR kremu. Bravo Armando!
 

Poljica: od Knežije do turističke destinacije

U okviru Programa ovogodišnje proslave blagdana Sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada Omiša, koji se odvija tijekom cijelog mjeseca svibnja, udruga Savez za Poljica je predložila, a gradski protokol prihvatio da i naša Poljica koja su najvećim dijelom barem administrativno sastavni dio Grada Omiša na neki način participiraju u ovoj proslavi, pa je rezultat toga predstavljanje Poljica kao turističke destinacije iznimnoga potencijala u programu kako slijedi:
15. 5. 2019. SRIJEDA, OMIŠ: KONGRESNI CENTAR HOTELA PLAŽA – 18. sati
Stručno predavanje: POLJICA – OD KNEŽIJE DO TURISTIČKE DESTINACIJE (uz prigodan kulturni program) u organizaciji udruga: Savez za Poljica i Hrvatsko-njemačkog društva Split, Ogranak Omiš-Poljica.
Kako će spomenutom predavanju nazočiti brojni predstavnici turističkih i putničkih agencija, pozivamo sve one s područja Poljica koji se na bilo koji način bave ili se namjeravaju baviti turizmom da iskoriste prigodu i izlože svoju ponudu u predvorju kongresne dvorane (zbog ograničenog broja mjesta prednost imaju članovi SZP, a potom oni koji se prvi jave. Prijavu s kratkim opisom ponude molimo šaljite isključivo e-poštom na adresu: info @ poljica.hr. Informacije na telefon 091 544 33 03).
Cjelovit program proslave blagdana Sv. Ivana Nepomuka odnosno Dana Grada Omiša dostupan je ovdje.
 

Radionice u PICS-u: Internet marketing

Nakon što se postavili web stranicu vaš, posao tek započinje jer na web stranicu treba privući posjetitelje. Kako to učiniti pomoću trenutno dvije najveće oglašivačke platforme – Google i Facebook? Tražilica Google najveća je i najpoznatija tražilica na svijetu. No, tražilicu Google koriste mnogobrojni oglašivači  za svoje proizvode i usluge. Kako pomoću tražilice Google učiniti svoj proizvod ili uslugu vidljivom? Najpoznatiji fenomen današnjice definitivno je društvena mreža Facebook. Osim za objavljivanje statusa i slika s tuluma, Facebook se može iskoristiti i za marketing i komunikaciju s klijentima.  Kako pomoću društvene mreže Facebook komunicirati s kupcima? Ako Vas zanimaju ova i slična pitanja radionica o Internet marketingu će vam sigurno ponuditi odgovore, kada praktično i sami isprobate tehnike i načine rada za savladavanje ovih problema, vođeni rukom iskusnih predavača iz tvrtke Escape d.o.o.  Radionica "Internet marketing" će se održati tijekom svibnja u prostorijama županijskog Coworking i predinkubator prostora - PICS na FESB-u (Ruđera Boškovića 32, III.kat ulaz izvana, zapadno), a namijenjene su malim i srednjim poduzećima (1 predstavnik po MSP-u). Za radionicu je planiran tjedan dana održavanja (5 dana po 4 sata), a prijaviti se možete ovdje.
 

Priča iz Krila Jesenica

U povodu reportaže Jutarnjeg lista o Kriljanskim (smijemo li reći i Poljičkim) brodarima, prvo što želimo je odati priznanje ovim ljudima na ustrajnom očuvanju brodarske tradicije svojih pređa, zatim na poduzetničkome duhu i kuraži, te napokon na neizmjernome trudu, radu i energiji koju ulažu u poslove svojih života. U tom smislu i upravo zbog svega navedenog, Kriljanski brodari zavrijeđuju ne samo naš respekt nego i puno razumijevanje društvene zajednice za rješavanje njihovih problema, u prvome redu u iznalaženju odgovarajuće luke za smještaj njihove impresivne flote koja iz godine u godinu postaje sve veća i moćnija.
No da bi se to napokon i dogodilo, potrebno je i da ovi poduzetni vizionari iskažu više razumijevanja za podneblje koje ih je iznjedrilo jer samo zajedništvom moguće je pronaći obostrano prihvatljiva rješenja. Da empatije ipak nedostaje pokazuje već sadržaj spomenute reportaže u kojoj nema ni spomena Poljica, pa već u podnaslovu čitamo o "priči iz Krila Jesenica nedaleko od Omiša" umjesto o "priči iz Krila Jesenica u okrilju Poljica", o brodovima koji nose nazive "Azzuro", "Relax", "Mystique", "Freedom", "Paradise", "Olimp", "Princeza Diana" i sl. umjesto "Mila Gojsalić", "Mate Brničević", "Frane Ivanišević", "Poljička republika", "Veliki knez", "Gradac", "Oblik", "Cetina" i tome sličnih naziva koji bi pronosili slavu Poljica na čast njihovim vlasnicima i na korist sve brojnijim Poljičanima koji od turizma životare, a mogli bi dobro živjeti.
 
U Makarskoj je predstavljen projekt ‘Novi Adrion – promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo’, vrijedan preko 32 milijuna kuna iz fondova Europske unije. Projekt predstavlja ulaganje u Park prirode Biokovo s ciljem unaprjeđenja sustava posjećivanja i edukacije, a sve u svrhu održivog korištenja prirodne baštine. Projekt provodi Javna ustanova Park prirode Biokovo zajedno s projektnim partnerima Hrvatskom gorskom službom spašavanja te makarskom razvojnom agencijom Mara.
 

Priča za laku noć: Na Sinaju ništa novo..

Ima već 11 godina otkako je veliki engleski istraživač i pustolov lord Richard Huwley na prostoru bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu otkrio piramide šljake, danas nadaleko najpoznatiji simbol Dugog Rata, vidljiv golim okom i iz Svemira, ako je vjerovati Johnu Glennu, simbol koji se u međuvremenu prometnuo u bjelosvjetski spomenik gubljenja vremena i propuštenih hrvatskih prilika.
Umjesto heavy metalnog sjaja tvorničkih hala,  vreline zastrašujuće visokih pećiju i još većih filtera, umjesto operativne obale s heavy duty dizalicama, brodovima kakve su nekad proizvodili naši škverovi,...  umjesto hotela s pregršt zvjezdica, kilometarskih sitno šljučanih plaža, time sharing apart-stanova, vrića turističkih eura i dolara, miteleuopskih smišnica željnih druženja, te velike marine pune Sunseekera, danas se na dugoratskom nalazištu nerada, birokracije i marčapije još uvijek nalaze samo dugoratske piramide s cca. 1,6 milijuna kubika troske.
Troske koja je, pokazalo se, toliko vrijedna da se u kuloarima počelo pričati kako britanski investitori nisu ni zainteresirani za izgradnju turističke zone "Dalmacija" i peterozvjezdanog hotela na rubu Korenat Pointa, marine "La Marina" i vrlog Novog Rata, već tek za eksploataciju i brz profit na preprodaji ove vrijedne rude koja se još od vremena don Frane Ivaniševića (još jednog našeg zaslužnika čije se ime u ovim surovim vremenima kroatolibana ne smije glasno ni spomenuti, a kamoli štovati) ili malo kasnije, počela taložiti na "pomorskom dobru" našeg Polja, Naplovina i Dugog Rata..
 

Radovi u polju u svibnju

Svibanj:
- kosidba trave
- ćiščenje loza
- sumporavanje i polivanje loza
- okopavanje krumpira
- sić grm za janjad
- navrtanje loza i voćaka (na pup)
- flaširanje vina
Spiza:
- bob u mahuni s koromačem
- mladi fažol
- blitva na ulje s friškim jajima
- puži s ljutikom i jajima
- šparoge i bljušti s jajima
- salata od žutenice i kostrića
- soparnik
- pečena janjetina, mlada janjetina s kapulicom
- mladi sir s jajima
- jaja u tvrdo na salatu
Voće:
- zrdelije
- šljive
- rane trešnje, ranke
- jagode
 
Iz Peovice nam javljaju da će u petak, 10. svibnja 2019 godine reciklažni centar Zakučac raditi skraćeno u vremenu od 6 do 10 sati zbog svečane proslave završetka radova na izgradnji reciklažnog dvorišta Zakučac. Sve ostale dane marljivo se radi po rasporedu, radnim danom od 6 - 14 sati, a subotom od 6 do 14 sati. Iz Peovice se unaprijed zahvaljuju na razumijevanju. Valja i proslaviti radne uspjehe! Bravo!
 

Priča o jednoj tvornici

Stvarno nema smisla trošiti vrijeme na kukanje kako je u Hrvatskoj teško, gotovo nemoguće, dobiti posao plaćen toliko da se od njega može pristojno živjeti, kako je nemoguće poslovati, kako je birokracija sve zablokirala, kako su nas nemoralni i nesposobni političari odavno pretvorili u robu koja malo vrijedi jer je stalno pred istekom roka, ali taj rok nikako da istekne jer se pomiče od jednog do drugog izbornog ciklusa, pa kad se približe izbori odjednom i “škartu” skoči cijena. Kukanje je investicija vremena i energije osuđena na bankrot... Uostalom, znamo i bez kukanja kako je u Hrvatskoj. Otprilike onako kako je opisano na početku.
Vrijeme je, ipak, da prestanemo gledati u političare kao u neke svemoguće likove na Olimpu i proklinjati pri svakom pogledu na njih zlu sreću što smo izvukli baš ovakve kakve imamo. Vrijeme je da prestanemo uzimati njih kao alibi zbog čega se ništa ne mijenja i zbog čega ne živimo bolje. Jer, nije istina da samo o politici ovisi kako će nam biti. Politika, to je istina, daje okvir, ali ne propisuje kakav ćemo sadržaj mi u njega staviti. A da na taj sadržaj možemo itekako utjecati i mi sami, te da je potpuno promašena teza da pojedinac ne može ništa ako sustav ne funkcionira, pokazuje priča o Varteksu i Nenadu Bakiću. A to je samo jedna od priča o jednoj drugačijoj i boljoj Hrvatskoj koja živi tu pokraj nas... Zahvaljujući Nenadu Bakiću, dakle, Varteks doživljava renesansu, a on, pak, uči cijelo društvo, barem one koji žele učiti, da odgovoran, usredotočen i hrabar pojedinac može donijeti promjenu, piše Mladenka Šarić na stranicama portala OneNastupaju.hr. Pročitajte..
 
Proteklog vikenda, 4. i 5.05.2019. u Krasici, pitoresknom Istarskom mjestašcu nedaleko Buja, održavao se 22. po redu "Oleum olivarum", jedan od najstarijih sajmova maslinova ulja u Hrvatskoj. Manifestacija je to koja je tijekom godina prerasla u međunarodnu smotru maslinovih ulja u kojoj sudjeluju znanstveno-istraživačke institucije, udruge maslinara te proizvođači maslinova ulja iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Na manifestaciji su sudjelovali i maslinari ovog našeg kraja, okupljeni u udruzi maslinara "Paićuša" iz Piska. I ovog vikenda, baš kao i prethodnog, kada se u Istarskom Medulinu krajem travnja održavala 14. međunarodna smotra maslinara i uljara "Ulika 2019.", ekstra djevičansko maslinovo ulje iz dugoratskih maslinika Ane i Slavomira Kadića, OPG Konoba Kadić, ovjenčano je zlatnom medaljom za iznimnu kvalitetu! Kada tome pribrojimo i ostale ovogodišnje maslinarske nagrade, sve same zlatne medalje sa još tri značajne smotre maslinara: Noćnjaka 2019 u Neumu, 4. Festivala maslina u Zagrebu i s naše lokalne smotre maslinara, Povenjak 2019 u Omišu., ispada da je naš sumještanin Slavo osvojio pravi "maslinarski Grand Slam" i završni "Masters Cup" u Istri - 5 maslinarski smotri, 5 zlatnih medalja! Od toga dvije u srcu najbolje maslinarske regije u svijetu! Naše Istre.
Čestitamo marljivim maslinarskim ali i vinskim znalcima, našim Kadićima iz OPG Konobe Kadić Dugi Rat! Koja izvrsna promocija za njih i njihov OPG, za naše lokalno maslinarstvo, za Dugi Rat, za susjedni Omiš, koji se može podičiti sa svojim vrsnim maslinarima Joškom Kovačićem Agom, Nevenom Kovačićem i ostalima okupljenim u Paićuši, te potporom grada i turističke zajednice, te Željkom Karamanom iz Podstrane.
Bravo!
 

Pomorsko je dobro

Javnosti je predstavljen županijski projekt "Pomorsko je dobro" koji se odnosi na transparentno i učinkovito upravljanje te zaštitu pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o internet aplikaciji kojom svaki građanin može potražiti popis koncesijskih odobrenja izdanih na bilo kojoj lokaciji na našem području, te prijaviti svako devastiranje koje će, baš kao godinama prijavljivani slučajevi devastiranja obale na Bajnicama i Krilu, da spomenemo samo neke već "kronične" primjere devastacije pomorskog dobra, biti proslijeđeno "nadležnim" službama na postupanje. Građani će o svemu moći više informacija naći na stranicama https://www.pomorskodobro.dalmacija.hr
- Projekt "Pomorsko je dobro“ prije svega je informativno edukativnog sadržaja sa ciljem uključivanja što većeg broja korisnika. Želja nam je olakšati komunikaciju sa građanima da na direktan, dostupan i transparentan način prijave svoje sumnje i nedoumice, kao i bilo kakve oblike devastacije na pomorskom dobru - pojasnila je Matea Dorčić, voditeljica pododsjeka u odjelu za pomorstvo i turizam.
 

BlockSplit konferencija 2019

Drugu godinu zaredom u Splitu će se na Ekonomskom fakultetu održati najveća blockchain konferencija u regiji. U organizaciji udruge “Blockada” i brojnih partnera, konferencija BlockSplit” će 25. i 26. travnja biti mjesto susreta IT stručnjaka, poduzetnika, programera, domaćih i stranih blockchain entuzijasta, raznih institucija, studenata i medija, te će, kako najavljuju marljivi organizatori, pružiti niz kvalitetnih programerskih i poslovnih radionica, poznatih predavača i sponzora, demonstraciju najnovijih tehnologija, prezentacije, prilike za umrežavanje, bogat zabavni program i druge popratne događaje.
- Prošlogodišnja konferencija dovela je u Split čak 400 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, kao i vodeće stručnjake i tvrtke na svijetu. Ove godine nadamo se ponoviti isti uspjeh, uz još bolji program. Osim toga, očekujemo da ćemo postići još veće značenje za zajednicu, kao i ostaviti trag na globalnoj razini - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju u ime organizatora Tomislav Mamić.