I portal Morski.hr se ne po prvi put osvrnuo na razmjere ilegalnog nasrtanja na pomorsko dobro u Općini Dugi Rat. Primjeri uzurpacije javnog dobra i brige o okolišu vidjljvi su i iz svemira, ali ilegalne građevinare za to nije briga. I tako je mic po mic nastao privatni lukobran na Suhom Potoku. Unatoč brojnim prijavama, institucije nisu do dan danas pokušale zaustaviti radove i ukloniti ovo ilegalno neimarsko čudo. Blokovi za zabranu prolaska mehanizaciji stavljeni su kad je sve već bilo napravljeno. Danas tu fino stanu 2 broda od 50 metara. 200 metara dalje postoji i ilegalni bazen i lukobrančić koji je općina o svom (odnosno našem) trošku fino zaobišla nekakvim suludim nasipom. Tako se otima pomorsko dobro bez ikakvih sankcija. Jer pomorsko dobro je privatno dobro – podsjećaju zaboravne iz Inicijativa mještana općine Dugi Rat koja kontinuirano upozorava na bizarno ignoriranje i bezobrazno kršenje zakona, zabrana i svih mogućih pravnih normi koji se tiču bespravne gradnje na pomorskom dobru. Unatoč silnim prijavama i izlascima inspekcija, divljanje i uništavanje obale i podmorja išlo je u smjeru gradnje lukobrana i lučice koja se danas sasvim normalno koristi, piše Morski.hr.
 
Nešto manje od pet mjeseci nakon požara u obiteljskom domu za starije i teško bolesne odrasle osobe "Providenca" na Glavici u Dugom Ratu u kojem je život izgubilo troje starijih štićenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv vlasnice doma i jedne od njegovateljica. Sumnjiči ih se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti zbog kojeg je došlo do smrti jedne ili više osoba pa im po Kaznenom zakonu prijeti od jedne od osam godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.
 
U subotu, 9.1.2021. oko 16.25 sati crveni kombi zasad nepoznate registracije i tipa, iskrenuo je građevinski otpad, šut, uz put poviše Duća koji vodi pod Stomoricu. Kombi je, nakon što se "olakšao" u okoliš, otišao prije dolaska policije. Neki od Dućana koji još vole Duće uočili su ovakvo neprihvatljivo i neodgovorno  ponašanje, pa su odmah pozvali policiju. A na međumrežju se ovim povodom oglasila i udruga Duće, s pitanjem našim općinarima i članovima Mjesnog odbora Duće: "Kako mislite riješiti problem iskretanja građevinskog otpada po Dućama? Hoćete li barem postaviti rampe ispod kojih može proći samo osobni auto?", a opet su upozorili i uporne devastatore svog okoliša.
- "Svi vi koji i dalje namjeravate devastirati okoliš, znajte da nemate na to zakonsko pravo iako ste vlasnici tog zemljišta na kojem želite napraviti odlagalište otpada. Kazne za ovakvo barbarsko ponašanje su ogromne" - napisali su udrugari našim ekološkim banditima.
 
Upravni sud u Splitu odbio je kao nedopuštenu tužbu Županije Splitsko-dalmatinske na rješenje Ministarstva mora kojim je prihvaćena žalba tvrtke Point i ukinuta odluka o oduzimanju koncesije u uvali Vruja.
Koncesiju je zbog brojnih kršenja Županijska skupština oduzela još koncem 2018. godine, no do danas Županija nije uspjela iz Vruje dislocirati vlasnika tvrtke Point Stipu Latkovića jer je Ministarstvo mora prihvatilo žalbu Pointa, ukinulo odluku te naložilo da se izradi nova.
Županija je, pak, nakon toga podnijela tužbu Upravnom sudu kojom su zatražili da se rješenje Ministarstva stavi van snage. Tužba je odbijena i Županija se sada žalila Visokom upravnom sudu. Kada će oni donijeti svoju odluku, nije poznato, no ne bi bilo čudo da se predmet ukiseli koju godinu u Zagrebu, piše Dalmatinski portal.
Neovisno o odluci Visokog upravnog suda, čini se izvjesnim da će Latković i dalje uživati u Vruji na ogorčenje brojnih mještana i aktivista koji ga prozivaju za gradnju bez dozvola pa i vijećnika Županijske skupštine koji su digli ruku da se koncesija oduzme. Sve to ostalo je bez ikakvog pravnog učinka.
Na ovo rješenje Županija je izjavila žalbu Visokom upravnom sudu zbog bitne povrede pravila sudskog postupka, pogrešne primjene pravnih propisa i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Traži se usvajanje žalbe, poništavanje presude Upravnog suda i rješenja Ministarstva mora. Što će, zna se, potrajati..
 

Snažni potres pogodio Petrinju

Novi, snažan potres u utorak s epicentrom kod Petrinje osjetio se u 12:19 diljem Hrvatske, a bio jačine 6.3 po Richteru, a inteziteta VIII-IX stupnja EMS ljestvice. Nakon ovog  potresa uslijedila su i dva nova podrhtavanja, oba jača od 4 po Richteru.
Potresi su izazvali ogromne materijalne štete, velika oštećenja na objektima, po prvim informacijama ima srušenih i zatrpanih kuća, a nažalost ima i poginulih. Ulice Petrinje su pune ruševina, a spasioci tragaju za preživjelima.
Pokrenute su sve potrebne hitne službe i snage i na putu su ili su već stigle u Petrinju da bi pružile pomoć stradalima i ugroženom stanovništvu.
Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u prvoj izjavi nakon još jednog snažnog potresa rekao je "kako je pol grada srušeno" i zatražio da se u Petrinju hitno pošalje pomoć.
Seizmolog Kuk kaže da je po oslobođenoj energiji ovaj potres tridesetak puta jači (!) od onoga koji s dogodio u ožujku u Zagrebu. A u Zagrebu je prometni kolaps nakon potresa, piše Index.hr, veći dio grada je bez struje, a građani su pozvani da osobna vozila koriste samo u hitnim situacijama.
Nuklearka Krško zaustavljena je prema uobičajenom postupku u slučaju jačih prirodnih nesreća.
Potres se osjetio i u Dugom Ratu i širom Dalmacije.

No to nije sve što se trešnje zemlje tiče. U utorak rano ujutro umjeren potres magnitude 3.1 prema Richteru pogodio je južnu Dalmaciju. Seizmološka služba javila je da je epicentar bio oko 10 kilometara jugozapadno od grada Visa. Potres je zabilježen u 5 sati i 18 minuta, a osjetio se u srednjoj i južnoj Dalmaciji.
 

Dio Jesenica u nedjelju je ostao bez struje

U nedjelju navečer nestalo je električne energije u kućanstvima na području od Suhog Potoka do Orija. Najvjerojatnije je riječ do kvara na dalekovodu, najvjerojatnije usljed jakog vjetra. Zbog kvara na dalekovodu "ispala" je jedna trafostanica, pa je bez struje ostalo 50-80 kućanstava. Dežurna služba HEP-a u ponedjeljak ujutro izlazi na teren, saznaje portal Dalmacija Danas.
 

Šjor policajac, počastite se..

Omišanina (25) je policija zatekla s vrećicom kokaina u rukama u ulici Industrijski put u Dugom Ratu, a on ih je pri tome ponudio - da se "počaste". Dva policajca PU Omiš svjedočila su na splitskom Županijskom sudu i pri tome su ispričali kako su Omišanina zatekli s vrećicom kokaina u rukama u ulici Industrijski put u Dugom Ratu, gdje su stali pri povratku s intervencije, jer su, navode, znali da se ondje okupljaju lokalni konzumenti droga. Prema iskazima policajaca, ovaj je prvo pokušao istresti sadržaj, a kad su ga u tome spriječili, izvadio je snop novčanica, te im, navode, pokušao dati mito.
- "Kazao je da se počastimo, da zaboravimo na sve, da prospemo ostatak, da meni to ništa ne znači, a da njemu mogu stvoriti velike probleme. Rekao je: ‘Budimo ljudi, počastite se...’ 
 

Odron na magistrali kod Lokve Rogoznice

U noći 4. prosinca u Lokvi Rogoznici dogodio se veliki odron stijena na Jadransku magistralu. Velike količine kiše koje su pale na ovom širem području, izazvale su veliki odron stijena na magistralu. Srećom, nitko prilikom odrona nije ozlijeđen. No, dva dana nakon, odron još nije uklonjen. Zbog odrona, vozi se jednim trakom, naizmjence, piše Dalmacija Danas.
 

Požar u Providenci, preminule dvije štićenice

U požaru u Obiteljskom domu za starije "Providenca" u Dugom Ratu, koji je izbio u nedjelju navečer, živote su izgubile dvije štićenice doma, a jedna je završila u KBC Split. Vlasnica doma Anita Vrca u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju nije mogla kazati kako je došlo do izbijanja požara i od čega je nastupila smrt kod dviju korisnica. Vlasnica doma, u kojem je u trenutku izbijanja požara bilo 20 štićenika, tvrdi da njezin dom posjeduje sve uredne dozvole za rad i da nema nikakve veze s prijašnja dva koja su poslovala na istoj lokaciji.
Pavao Tomić, zapovjednik DVD Dalmacija Dugi Rat, vatrogasaca koji su prvi došli na intervenciju rekao je pred novinarima da bi dugoratski vatrogasci i prije stigli do doma da nisi tek u trećem pokušaju dobili točnu lokaciju. U prvom pozivu, što je stigao preko susatva 112, u panici je rečeno tek da gori dom, a kako je veći i poznatiji na drugu stranu prema Podstrani, pomislili smo da je taj. Pred dom na Dugoračkoj Glavici su stigli s 16 pripadnika i 4 vozila, a ubrzo je stigla i pomoć iz Omiša od 15 ljudi i tri auta. Unutra je bilo sve puno dima.
- Kada smo došli, tamo je već bila policija. Dva mlada policajca iz postaje Omišu. Oni su odmah, onako u kratkim rukavima, bez ikakve vatrogasne opreme, krenuli spašavati štićenike s drugog kata. Mislim da se prezivaju Nuić i Jurčević. Nosili su ih na leđima. Svaka im čast! - veli Tomić.
Dvjema štićenicama "Providence" nije bilo spasa. Pretpostavlja se da su se ugušile od ugljučnog monoksida u svojoj sobi na prvom katu, ali i zadobile teške opekline.
- Mi smo u domu naišli na dvije mlade zaposlenice. Jedna od njih nam je rekla da je i sama vatrogasnim aparatom pokušala obuzdati vatru koliko je mogla. Korisnici doma su smješteni u prizemne prostorije gdje su ih djelatnici Hitne medicinske pomoći pregledali – prepričavao je jutro poslije vatrene i olujne noći na Dugoratskoj Glavici zapovjednik dugoratskih vatrogasaca.
Novinari su za komentar tragedije u Dugom Ratu priupitali i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera. Ovdje pročitakte što im je on rekao.
A nakon cjelodnevnog očevida otkriven je i uzrok požara - to je otvoreni plamen ili žar.
 

Tragedija u Staračkom domu na Glavici

U nedjelju navečer, za kišnog nevremena, oko 19:10 došlo je do požara u staračkom domu u Dugom Ratu na predjelu Glavica. Na teren su brzo izašli vatrogasci iz DVD Dalmacija Dugi Rat i DVD Omiš. Zbog požara je naređena evakuacija staračkog doma. Požar je ubrzo lokaliziran, a potom i ugašen. Neslužbeno se doznaje da su dvije osobe, štićenici doma, preminule, a jedan je štićenik zbog respiratornih problema prebacen u KBC Split. Djelatnici hitne pomoći na mjestu događaja pregledavaju ostale štićenike doma.
– Dolaskom vatrogasaca i policije, evakuirali smo štićenike s gornjih katova doma da bi spriječili ugrozu. Tu smo dočekali ekipu hitne pomoći koja je potom odvozila štićenike. Štićenici nisu vraćeni u prostorije jer traje policijski očevid, očekuje se dolazak kriminalističke policije..  – doznaju novinari portala Dalmacija Danas od dugoratskih vatrogasaca na terenu.
S neba se Dugoračkom Glavicom i dalje kao iz kabla spušta tužna jesenja kiša.
 

Lun kralj ponoći, novi nastavak

Mladići mobitelima dogovorili tučnjavu u Dugom Ratu, nakon čega je jedan završio na medicinskoj obradi, a potom oboje u policiji, prenosi Slobodna Dalmacija izvješće iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.
Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 28-godišnjakom koji se sumnjiče da su se 17. rujna, oko jedan sat iza ponoći, sukobili u Dugom Ratu i to po prethodnom dogovoru. Naime, sve je krenulo nakon što je 27-godišnjak uputio prijetnje putem mobitela godinu dana starijem mladiću i jednom 24-godišnjaku.
- Dolaskom na dogovoreno mjesto sukoba 27-godišnjak je koristeći metalnu šipku i metalni ključ napao 28-godišnjaka koji je potom njega napao oštrim predmetom i nanio mu više reznih rana po tijelu. Zbog zadobivenih ozljeda 27-godišnjak je zatražio liječničku pomoć i utvrđeno je da je zadobio lakše tjelesne ozljede – javljaju iz PU SD
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju koje su proveli službenici Policijske postaje Omiš obojica su predani pritvorskom nadzorniku zbog počinjenja kaznenog djela iz čl. 118. KZ-a,Teška tjelesna ozljeda u vezi čl.34. Pokušaj, dok se 27-godišnjak sumnjiči i za kazneno djelo iz čl. 139. Prijetnja koju je uputio 28-godišnjaku i 24-godišnjaku.
 

Provaljeno u Stanicu za tehnički pregled vozila

Namečili se lopovi svih vrsta na nas. Neki noć ukralo kip Gunge s brda poviše Zeljovića, a sinoć je ispod brda provaljeno u Stanicu za tehnički pregled vozila u Dugom Ratu. Neslužbeno se doznaje da je ukradena manja količina novca, a veća šteta je nastala samom provalom.
– Prijavljena je provala u ured stanice za tehnički pregled vozila u Dugm Ratu. Provaljeno je najvjerojatnije tijekom noći. Obavljen je očevid i kriminalističko istraživanje je u tijeku – kazala je za Dalmacija Danas Željka Radošević iz PU splitsko-dalmatinske.
Kao i kod slučaja Gunga, policija još uvijek tapka u mraku.
 

Ukralo i Gungu

Svašta se krade u Ljepoj našoj. Dječji snovi, bolja budućnost, zarađene penzije, poljoprivredna zemljišta, stara didovina, da ne spominjemo sad Franju, čovjeka sa dva prezimena, Kutlu, pretvorbu društvenog u privatno vlasništvu, stanove, tvornice..  nastavi dugi niz krađa i lopovluka i novovjekovnih sjecikesa koji se proteže i do današnjih dana, a i dalje će, ta zna se...
Ružno je reći, još ružnije to i napisati, ali nisam nešto iznenađen da su neke spodobe pod okriljem donjopoljičkog mraka ukrale i našeg Gungu, kip, spomenik, djelo mladog samozatajnog umjetnika Tea Baučića, koji je na grebenu poviše Zeljovića u Jesenicama postavljen na inicijativu udruge "Jesenice", a predstavlja lokanu, jeseničku legendu, starog Gungu...  Ovaj drski čin može samo šokirati neupućene.
Ta zar nisu još uvijek nepoznati tati u Gatima prije 13 godina, također pod pod okriljem srednjopoljičkog mraka, ukrali spomenik Antunu Mihanoviću, piscu stihova naše himne, porijeklom iz stare Poljičke kneževine, veliki kip težak tonu i dvije stotine kilograma, a samo je njegov brončani dio iznosio četvrtinu mase.
Ali eto, tu su se sekundarni tati malo zajebali, jer Teo Baučić je Gungu napravio od  čvrste patinirane - plastike.
Ni grama bronce neprijateljima kulture!!
 
Na Jadranskoj uspornici, pardon, magistrali kod Sumpetra u nedjelju ujutro sudarila su se dva autobusa. U prometnoj nesreći nema ozljeđenih, javlja PU splitsko-dalmatinska. Sudarila su se autobusi Sumpetarskog Dalmatinca i Prometa Makarska u prometnoj traci u smjeru Splita te su od jačine udara na njima razbijena stakla. Promet je tijekom očevida regulirala policija, ali je unatoč tome nastala poprilična gužva. Ništa čudno.
 

Potraga na Biokovu za nestalim Poljakom

40-godišnji poljski državljanin koji se u petak uputio se iz Gornjih Brela preko Bukovca na sv. Iliju. S Bukovca je tog dana suprugi poslao sliku i od tada se više nije javio. Za nestalm Poljakom i dalje traga 40 spašavatelja HGSS-a iz 14 stanica iz cijele Hrvatske, bespilotne letjelice, potražni timovi, helikopter HRZ-a, kolege iz GSS u BiH i planinari. Od 13 timova, njih 5 obavlja specijalističke zadatke pretrage najnedostupnijih predjela spuštajući se užetima niz visoke litice i kuloare Biokova. Potragu posljednjih dana uz surov i nepristupačan teren otežavaju i vremenske neprilike: oborinsko nevrijeme popračeno grmljavinom, ali i izrazito visoke temperature.