Zbog jedne rajske uvale smještene između Omiša i Brela, koja je samovoljom lokalnog moćnika i apatijom državnih i lokalnih institucija potpuno devastirana, i ove će se godine održati Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, piše portal. Morski.hr.
Mjesto radnje je Vruja, zaštićena uvala u državnom vlasništvu između Omiša i Brela koju je besramno okupirao, bez ijedne pravovaljane dozvole, Stipe Latković, lokalni moćnik s dobrim političkim vezama koji nije očekivao da će okolnim stanovnicima u jednom trenutku prekipjeti i da će umjesto države, oni preuzeti stvar u svoje ruke. Hrvatska javnost prošle se godine zabavljala slikama i snimkama spomenutog Festivala koji je na sarkastičan način pokazao i prokazao svu jad i bijedu hrvatskog sustava, ali i upozorio na razbuktalu epidemiju bespravne gradnje na pomorskom dobru diljem hrvatske obale. U razorenu uvalu vraća se Vel’ka mišalica, a detaljan program je objavljen na fejsu.

Na drugom Festivalu bespravne gradnje i devastacije prirode:
- tražimo rušenje ilegalnih objekata na Vruji i procesuiranje ne samo investitora nego i svih odgovornih koji su dopustili da devastacija traje dva desetljeća
- pozivamo na hitnu sanaciju opasnih, potencijalno kancerogenih ostataka bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu, čijim odgađanjem država krši vlastite zakone, a više o tome zna Građanska inicijativa ZA Dugi Rat.
 

HGSS Omiš spasio malaksalog turista na Fortici

Omiška ispostava HGSS-a imala je akciju spašavanja ove subote na Fortici poviše Omiša. Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć. Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave, piše Dalmacija News. Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature. - Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Omiš.
 

Bivši načelnik omiške policije baš nema sreće

Baš nema sreće Vlade Perkušić, donedavni šef PP Omiš. Taman kada se jučer nakratko riješio problema s USKOK-om koji ga sumnjiči za niz zlouporaba položaja i ovlasti, tj. sređivanje prometnih kazni dvojici kolega i još nizu osoba, koje je porekao tvrdeći da nije počinio ništa protuzakonito, planuo mu je Mercedes ispred kuće kod Imotskog. Policija je utvrdila da je požar podmetnut, odnosno, da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. Utvrdili su elemente kaznenog djela pa provode kriminalističko istraživanje. Očito je nekakva poruka posrijedi.
Perkušić je suspendiran još početkom veljače kada je suspendiran i Ivan Lozić, inspektora Odjela gospodarskog kriminaliteta kojeg USKOK sumnjiči da je od Perkušića tražio pomoć za dva prekršaja u kojem je sudjelovalo vozilo njegove supruge. Lozića USKOK sumnjiči i da je odavao detalje iz istrage jednom novinaru. Jučer je suspendiran i Ante Gudelj, bliski Lozićev prijatelj i šef Odjela gospodarskog kriminaliteta. I on je obuhvaćen istragom USKOK-a. Među osumnjičenima koji su tražili pomoć od Perkušića ima i poduzetnika te jedan svećenik, piše Dalmatinski portal.
 
Da se financijske online prijevare ne događaju nekom drugom, odnosno da se mogu dogoditi svakome ako nismo pažljivi i informirani o potencijalnim opasnostima (lažne) elektronske komunikacije, govori, nažalost, i friški slučaj iz Dugog Rata. Uspješna dugoratska firma "upecala" se na lažni mejl, piše Slobodna Dalmacija, te postala žrtvom financijske prijevare teške nekoliko milijuna kuna. A sve je krenulo od jednog mejla..
”Naime, zaposlenica u dugoratskom poduzeću zaprimila je lažnu elektroničku poštu dobavljača s kojim imaju dugogodišnji poslovni odnos te je u istoj zatraženo da ubuduće uplate vrše na novi, lažni račun. Ništa ne sluteći, u više transakcija izvršena je uplata nekoliko milijuna kuna na lažni račun na štetu poduzeća. Na okolnosti događaja provodimo kriminalističko istraživanje”, izvijestili su službeno iz policije.
Na stranicama MUP-a, i na nizu drugih stranica o sigurnosti na internetu, mogu se pronaći članci o svim vrstama najčešće korištenih financijskih online prijevara i savjeti kako ih izbjeći. Tako se za ovakvu vrstu prijevare kakvom je žrtva bila dugoratska tvrtka navodi da se odvija tako da ciljanoj tvrtki pristupa netko tko se pretvara da predstavlja dobavljača, odnosno davatelja usluga. Svom cilju prevaranti pristupaju telefonskim pozivom, slanjem pisma, e-pošte (kao što je to bilo u ovom slučaju). Prevaranti potom traže da se bankovni podaci o plaćanju (odnosno pojedinosti o bankovnom računu primatelja) budućih računa promijene, a novi navedeni račun kontrolira prevarant. Ovakva se “makinacija”, po savjetu policije, može izbjeći tako da tvrtka sve zaposlenike upozna s ovakvim vrstama prijevara i kako ih izbjeći, da se djelatnici odgovorni za plaćanje računa upute da ih uvijek provjeravaju zbog mogućih nepravilnosti. Policija savjetuje i da se pregledaju informacije objavljene na stranici tvrtke, posebno ugovori i dobavljači.
 

Načelnik rješavao prijave kolegi inspektoru

Vlade Perkušić, aktualni načelnik PP Omiš i njegov kolega Ivan Lozić, nekadašnji načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta PU Splitsko-dalmatinske i trenutno inspektor tog odjela, od konca prošlog tjedna suspendirani su sa svojih pozicija i to zbog sumnji u zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na istu. Odlučio je tako vrh splitske policije dok se ne završi istraga koja je u tijeku i koju provodi PNUSKOK, piše Slobodna Dalmacija.
Perkušić je navodno, na Lozićevo traženje, riješio pozitivno dva slučaja prometnih prekršaja Lozićeve žene, prekoračenje dozvoljene brzine od 50 km na sat kroz naseljeno mjesto, Lokvu Rogoznicu, i tako oštetio državni proračun za tri od sedam tisuća kuna. Nije to bila jedina Perkušićeva intervencija, ako je suditi po PNUSKOK-ovim sumnjama. Lozićeva žena je bila "prebrza" i u svibnju 2020., opet u Lokvi Rogoznici.
Radi se o kaznenim djelima koji kompromitiraju policijske službenike u obavljanju njihovih dužnosti pa je suspenzija očekivana. Perkušić i Lozić ostali su tako bez značke i oružja, a u idućih par dana načelnik Slobodan Marendić trebao bi donijeti i odluku o disciplinskom postupku.
Neke Perkušićeve i Lozićeve "obične" kolege, prometni policajci, su zbog puno sitnijih prekršaja u medijski preeksponiranim USKOK-ovim "akcijama" uhićivani zbog "opraštanja" prometnih prekršaja od kojih stotinjak kuna, te potom ostajali bez posla i godinama se vukli po sudskim procesima. Kako će završiti ovaj slučaj s šefovima, pokazat će vrijeme...
 

Teška prometna nesreća u Dugom Ratu

S teškim i po život opasnim ozljedama u splitskoj bolnici je završio pješak nakon prometne nesreće do koje je došlo u utorak oko 18.25 sati u Dugom Ratu. Pješak (75) iz Dugog Rata je stradao nakon naleta automobila na Jadranskoj magistrali te su ga hitno prebacili u splitsku bolnicu na pružanje pomoći. Navedena dionica Jadranske magistrale bila do 19.30h sati zatvorena za promet. U utorak kasno navečer iz splitske policije su izvijestili da je pješak podlegao ozljedama. Policija je objavila detalje teške nesreće u Dugom Ratu...
 

Razbijena Milavićeva blokada puta u Ruskamenu

Prava igra živaca odigravala se u Ruskamenu, nakon mnoštva peripetija sporni put koji od Jadranske magistrale vodi do mora uz hotelsko naselje "Sagitta", u vlasništvu poduzetnika Josipa Milavića, napokon je oslobođen. Konačno je maknut i bager koji je na put gdje je bila rampa parkiran u noći s 27. na 28. prosinca 2021. godine. Podsjetimo, mještani su pomaknuli svoj automobil, a potom je put u potpunosti oslobođen. Kako će se situacija dalje razvijati i hoće li na put ponovno biti postavljena rampa i kad i kako će se pravni spor oko lokalne ceste konačno rješiti ostaje za vidjeti, piše Slobodna Dalmacija.
 

U Ruskamenu i dalje napeto

Napetost na relaciji mještana Ruskamena i poduzetnika Josipa Milavića ne jenjava. Mještani Ruskamena ne odustaju od traženja prava na put koji od Jadranske magistrale do mora vodi uz hotel koji je u vlasništvu Milavića, a ne odustaje ni on. Jučer je na spornu lokaciju doveo bager koji je blokirao promet kroz zemljište u turističkoj zoni Ruskamen koja se u zemljišnim knjigama vodi kao vlasništvo Republike Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.
Baš kao što mještani Ruskamena kod Omiša ne odustaju od traženja prava na put koji smatraju javnim i koji od Jadranske magistrale do mora vodi uz hotel u vlasništvu poduzetnika Josipa Milavića, tako ni on ne popušta u tvrdnjama da je put u vlasništvu njegovog hotela.
Podsjetimo, prvo je Milavić stavio rampu, koju su mještani uklonili. Potom su na istom mjestu osvanuli kameni blokovi, a kad su i njih maknuli, u "najnovijoj epizodi" Milavić je doveo bager kao prepreku na spornoj lokaciji i tako blokirao prolazak prometa kroz zemljište u turističkoj zoni Ruskamen, koje se u zemljišnim knjigama vodi kao vlasništvo Republike Hrvatske.
 
Sudac Majerović je Nadana Vidoševića poslao iza rešetaka. Božić i Novu dočekat će u Remetincu, punca s mlincima već se priprema. Osam godina zatvora nepravomoćna je sudska presuda nakon procesa koji je trajao čak 11 godina (sic!) zbog afere Remorker, odosno izvlačenja 35,5 milijuna kuna iz HGK, uz poruku suca Zdravka Majerovića: "Svoj ste obraz stavili u ruke beskrupuloznih likova", sukus je presude najdugovječnijem predsjedniku Gospodarske komore Nadanu Vidoševiću, koji se može žaliti, ali je kazna veća od pet godina zatvora što ga je automatski iz sudnice poslalo u Remetinec, gdje će provesti božićne i novogodišnje blagdane. Sudski proces nije bio jednostavan niti se odvio preko noći. Pet godina trajalo je suđenje za aferu Remorker, koja je imala više krakova. Jedan od njih išao je prema bivšem HDZ-ovu ministru prometa Božidaru Kalmeti, ali se on uspio izvući. Vidošević je imao manje sreće već samim tim što je njegov predmet došao u ruke sucu koji je i puno opakije lole pospremio iza rešetaka. Premda se presudu čekalo od 2017. godine, ona ipak ima okus pravde. Jedini je problem što je za pravu borbu protiv korupcije potrebno nešto puno više od odvažnih tužitelja i sudaca. To je sustav u kojem će funkcionirati Porezna uprava i oduzimati se imovina bez dokazano legalnog podrijetla, piše Jutarnji list.
 

U Sumpetru lančani sudar pet vozila

Više vozila sudjelovalo je u težoj prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak u 15 i 25 sati na Jadranskoj magistrali na području Sumpetra, javljaju iz PU splitsko-dalmatinske. U lančanom sudaru našlo se pet vozila od kojih se jedno prevrnulo, a drugo izletjelo s kolnika. Dvije osobe su prevezene na pružanje liječničke pomoći, ali težina ozljeda još nije poznata.
Od Pavla Tomića, zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Dugog Rata, novinari Slobodne Dalmacije su doznali da je na teren izašlo 12 vatrogasaca s četiri vozila DVD Dalmacija Dugi Rat, a na terenu je bila i cestarska služba zbog oštećenja pet vozila.
 

Presuda za ubojstvo na Brzetu

Zbog ubojstva Karmelina Fistanića (39) na Brzetu prije dvije godine u ponedjeljak su na splitskom Županijskom sudu osuđeni Stjepan Ringwald (49), Jero Pirić (36) i Vlado Zolota (48). Sutkinja Ivona Rupić Ringwaldu je dosudila 19 godina zatvora, Piriću 18, a Zoloti 17 godina zatvora. Osim zatvorskih kazni sva trojica će po odluci suda trebati platiti 208 tisuća kuna za vještačenja te svaki od njih još po 20 tisuća kuna paušala. U zatvorsku kaznu im je uračunato i vrijeme koje od uhićenja provode u istražnom zatvoru.
Trojac je osuđen da su zajednički i dogovorno realizirali ubojstvo Fistanića 9. studenog 2019. na Jadranskoj magistrali u Brzetu, na ulazu u Omiš gdje je Fistanić oko 14 sati zaustavio svoj automobil VW polo u kojem je bio s djevojkom.
Tužitelji su cijelo vrijeme suđenja tvrdilo da su su Pirić i Zolota sve pripremili i dogovorili, a u obrazloženju presude sutkinja je rekla da su sva trojica postupali zajednički i dogovorno. Obrazlažući presudu istaknula je kako je Ringwald dobio 19 godina zatvora jer je ubio, a i ranije je bio osuđivan, dok druga dvojica nisu do sada osuđivani. Smatra da su zatvorske kazne odmjerene.
Prićeva odvjetnica Doris Košta novinarima je nakon izricanja presude rekla da u odnosu na činjenično stanje nisu očekivali takvu kaznu, ali "u odnosu na sud koji od samog početka zauzeo stav da obrana ne postoji" su očekivali kazne do 20 godina.
 
Nastavlja se birokratska saga na Bajnicama. Portal Morski.hr piše opet, pogađate, o ilegalnom objekt na pomorskom dobru, koji je tamo nelegalno već 24 godine(!) i kojeg mještani, ali i sam (bivši) načelnik općine optužuju da je "pružio ruke želeći betonirati malo uz more". "Investitor" je za portal Morski.hr ispričao i svoju verziju priče u kojem opravdava svoje postupke iz prošlosti, a za svoje mjesto kaže da želi samo - prosperitet. Istovremeno, mještani su ga optuživali da betonira vikendom, kad inspekcije nema, a inspektori su već odavno utvrdili da je objekt ilegalan i izdali rješenje o rušenju. Ne samo što nije srušio ilegalnu građevinu, već se kandidirao na izborima za načelnika općine, a kad su izbori prošli, mještani se žale da se nastavilo raditi sve po starom. Jedan od zabrinutih mještana u najnovijoj prijavi koju je poslana Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, piše i sljedeće:
"... Navedeni objekt priključen je na vodu i struju a kablovi koji vode do kućice su opasni jer nemaju nikakvu zaštitu, već su samo razvučeni po podu. Fotografije više ne šaljem jer mi je više neugodno slikavat i glumit inspektora, dok službe ništa konkretno ne rade i dok ostali sumještani prihvaćaju stanje onakvim kakvim je i/ili se ne žele miješat, no pogrešno ne prestaje bit pogrešno samo zato jer se s tim slaže većina.".
 

Napao policajca na Fošalu

U Omišu je u ranim jutarnjim satima s petka na subotu na Fošalu došlo do sukoba u kojem je sudjelovalo nekoliko stanovnika Omiša i policijski službenici omiške PP.
– U jedan sat iza ponoći, policijski službenici su intervenirali zbog narušavanja javnog reda i mira. Međutim, od strane stanovnika su bili vrijeđani i fizički napadnuti – rekla je Željka Radošević iz PU splitsko-dalmatinske.
Pet osoba je privedeno na "hlađenje" u PP Omiš. Dvoje ih je poslije privedeno prekršajnom sudu, a trojac je počinio kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Jedan od trojice je u fizičkom naguravanju policajca udarao nogama i rukama te mu nanio brojne hematome i lakše ozljede.
 
Sjećate se ovog tuša? Ili njegovog brata blizanca sa susjedne plaže u Dućama? Pisali smo o tome kad u ih postavili naši Općinari, bio je travanj, i bilo je lipo zapisati ovdje da su debelo prije sezone na popularnoj plaži na Dućama postavljeni novi tuševi....  
Jučer me iznenadila vijest da su pod okriljem noći UKRADENA dva nova tuša sa dućkih plaža. Kradu tuševe s plaže?! Za ne vjerovati! Koji talibani! Pa u kojem mi to Du#$!stanu živimo! Ni lopovi nisu ono što su bili, rekao bi garant na ovo Mr. Bing iz Alan Forda...
No to nije sva naša nevolja sa tuševima u ovoj novoj ljetnoj sezoni.
Onaj "glavni" na plaži u Dugom Ratu, ispred "Rivice", također je još "suh". Dobro je, nije ukraden, a "suh" je zato što su "neimari", koji su prošle zime radili navodnjavanje i sređivali park u Lučici, pri spajanju nove cijevi za navodnjavanje zelenila u parku jednostavno "odspojili" onu cijev koja vodi do tuša na plaži i tako je u zemlji ostavili.. Naši cvjetni talibani! Nemoš' virovat!
Zahvaljujući Vlastitom pogonu Općine svečano je otvoren tuš na Oriju, "ispod Brničevića", a nikako da "prokapa" i onaj u portu Orija. Nikako da meštar svrati i napravi "čaroliju" da voda i tu opet poteče...
Ali dobro je, more je toplo, možda i pretoplo za ovo doba godine,  žene su lijepe, djevojke isto, a vode ima dovoljo po kućama, ima je i u kafićima na plaži, a zašećerene dovoljno i po samoposlugama, pa ako i tu, ne daj Bože, cijevi ili police "presuše", imamo mi naše vatrogasce i njihove cisterne.
Ako i njih nisu preko noći, pred nosom naših organa reda i gonjenja, još uvijek nepoznati talibani - ukrali.
 

Požar u marini u Kaštel Gomilici

Kaštelanski vatrogasci su u subotu navečer stavili pod kontrolu požar koji je izbio u marini u Kaštel Gomilici i u kojemu je izgorjelo pet većih jahti. Šteta je ogromna, ali srećom nema ozlijeđenih. Požar je planuo na brodu na kojem su ljudi spremali večeru. Požar se oteo kontroli, izgorjeli konopi su popucali i brod je otplutao na drugi kraj marine te zapalio druge brodove. Izgorjelo je pet većih jahti.
Strašni prizori vatre koja guta skupe brodove i jahte u uređenoj kaštelanskoj marini sigurno su izazvale tjeskobu kod svih koji vole brodove i more, te od brodova i mora žive.
Hmm.. valjda će se napokon naći volje i pameti pa da se konačno pristupi uređenju i opremanju naših luka