Znanstveni kafić: Gradovi budućnosti

Alumni udruga bivših studenata FESB-a organizira u kavani Lvxor u splitu, u četvrtak, 19.02.2015 s početkom u 18:30 h znanstveni kafić na temu Gradovi budućnosti, dizajniranje hibridnog urbanog prostora budućnosti. Predavač je Ivica Mitrović, docent na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu.
Kakav će biti grad budućnosti? Hoće li tehnologija pojesti ljude? Hoćemo li se snaći s gomilom podataka koje će nam tehnologija servirati? Kako ih iskoristiti? Što će se dogoditi ako ova sveprisutna tehnologija postane dominanta? Hoće li se promijeniti naš odnos prema gradu? Ovaj kontekst otvara nove rasprave o transparentnosti, vlasništvu, granicama, sigurnosti, kontroli, privatnosti i drugim temama...

Znanstveni kafić: Gradovi budućnosti

Gradovi budućnosti će očigledno sadržavati kompleksne mreže međusobno povezanih heterogenih tehnologijskih sustava. Ovakav hibridni grad neprestano će dobivati nove mogućnosti, kapacitete prikupljanja i generiranja podataka. Stoga je izazov ove dizajnerske prakse, dati smisao i značaj tim podacima, te ih učiniti transparentima i upotrebljivim građanima gradova budućnosti.

Predavanje će govoriti o navedenoj temi kroz primjere iz osobne dizajnersko–edukacijske prakse na Umjetničkoj akademiji, te kroz projekte nastale u sklopu UrbanIxD platforme, koji metodologijom kritičkog dizajna i dizajna fikcija spekuliraju o mogućim budućim scenarijima, koji mi, kao građani takvih gradova, možemo očekivati.

smart city


Crtica o predavaču

Ivica Mitrović docent je na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, gdje predaje sadržaje vezane uz dizajn interakcija i dizajn u interaktivnim medijima. Doktorirao je na Sveučilištu u Splitu, te se usavršavao na nekoliko međunarodnih institucija.

Kao gost predavač ili voditelj radionica pozivan je od strane uglednih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je voditelj, mentor ili komentor brojnih izloženih i nagrađenih studentskih radova na domaćim i međunarodnim žiriranim izložbama dizajna. Inicirao je mnogobrojne aktivnosti vezane uz unaprjeđenje dizajnerske djelatnosti i edukacije, te sudjelovao u njima. Od 2001. godine radi na promociji te uvođenju dizajna interakcija kao nove specijalizacije na području dizajna u Hrvatskoj i regiji.

Više na blogu: http://dvk.com.hr/interakcije/

Povezani članci

Who's Online

We have 629 guests and no members online