15. Splitska.tiramola

U subotu 12. 12. u 12 sati u Fotoklubu Split u Marmontovoj otvara se tradicionalna godišnja izložba fotografija mladih autorica i autora - 15. Splitska.tiramola. Na natječaj kojeg je raspisala Udruga za promociju kulture mladih “Splitski portal” ove se godine odazvalo 77 autorica i autora mlađih od 30 godina te će na izložbi biti postavljeno 76 fotografija snimljenih u Splitu od čak 50 odabranih autorica i autora. Postav izložbe ovog puta je odabrao nagrađivani splitski fotoreporter Milan Šabić, koji je na početku svog fotografskog puta također izlagao na „Splitskoj.tiramoli“. Tiramola i ove godine ima humanitarni karakter, ali u drukčijem izdanju. Tradicionalni humanitarni buvljak “A di si ti?” udruge MoSt ove je godine otkazan, te ćete fotografije moći kupiti izravno u Galeriji, a sredstva donirati na poseban račun udruge MoSt.
 
Dobitnik nagrade Grada Omiša za životno djelo i službeni fotograf FDK Omiš, naš Sumperanin Vlade Zemunik autor je i ovogodišnjeg službenog plakata Festivala. Na plakatu je u prvom planu prikazan proizvod UZ “Rašeljka“; klapa Almissa, kojeg je osmislila profesorica likovne kulture Aleksandra Radunić. Festivalski plakati oduvijek su bili originalni, atraktivni i aktualni. Vjerujemo kako će te se složiti da je i ovogodišnji upravo takav.
 

Izolacija iz gušta

Fotografije maloračkog malog ribara Armanda, našeg foto-meštra Ante Čizmića, snimljene negdje u dugoraćanskom sutonu, baš su pravi melem na sve u ova virusna vremena...
 

Velićeve Art Foto Video čarolije!

 

Splitska.tiramola 2019

U Galeriji fotografije Fotokluba Split može se razgledati 14. izložba mladih fotografa Splitska.tiramola, koja i ovog puta ima humanitarni karakter, jer će se sve fotografije odabrane za postav izložbe, uz dozvolu autora, prodavati na 19. humanitarnoj akciji A di si ti? udruge MoSt, ispred HNK. Izložbu fotografija Splitska.tiramola pokrenula je Udruga za promociju kulture mladih Splitski portal i od početka ima sasvim jednostavan koncept. Sve izložene fotografije su snimljene u Splitu, a autori na dan otvaranja još uvijek nisu proslavili 30. rođendan. Izložba je s vremenom prerasla u pravi mali fotopokret. Količina i kvaliteta prijavljenih fotografija predstavili su ugodan izazov splitskom fotografu Vicku Vidanu koji je birao ovogodišnji postav izložbe.
 

Split format

Drugo izdanje festivala fotografije “Split Format” počinje u nedjelju, 3. studenoga. Tada će u Fotoklubu Split biti otvorena i izložba pobjednika međunarodnog fotografskog natječaja "Mediteran”, raspisanog u okviru festivala. To su izraelski fotograf Aviram Bar–Akiva sa serijom ”Pogledajte ljude mora”, drugo mjesto pripalo je Milanu Šabiću za seriju “Mediteran su ljudi”, a treće Brigiti Ercegović za seriju “Mediteran”. Posebnu pohvalu žirija dobili su talijanski fotografi Matteo Scarpa i Tomasso Vaccarezza. Izložbu troje nagrađenih fotografa možete pogledati do 16. studenog u Galeriji fotografije Fotokluba Split. Festival se nastavlja danas u 16:30 radinonicom za djecu “Boje”, a zatim slijedi “Razgovor o Mediteranu” s Juricom Pavičićem i za kraj pregled portfolija koji će voditi Ante Verzotti, Vicko Vidan i naša Maja Prgomet.
 

Split fotomaraton

U organizaciji Fotokluba Split, u subotu 14. rujna 2019. održat će se šesto izdanje fotografskog natjecanja Split fotomaraton, a start natjecanja će biti u 11 h na Prokurativama ispred kavane Bellevue. Split fotomaraton je projekt kojeg su zajednički 2011. pokrenuli Udruga Klika i Fotoklub Split, a od 2017. Fotoklub Split nastavlja realizaciju projekta samostalno. Fotomaraton je jednodnevno fotografsko natjecanje tijekom kojeg natjecatelji dobiju 12 tema unutar 6 sati, te za svaku temu fotografiraju po jednu fotografiju, naglašavajući pri tom vlastititu maštovitost i kreativnost. Teme ostaju tajne sve do početka natjecanja.
Na Split fotomaratonu mogu sudjelovati svi, profesionalni i amaterski fotografi iz Hrvatske i inozemstva, a uvedena je i kategorija za natjecatelje do 18 godina. Za sve zainteresirane, organizatori će još jednom i to u utorak, 10. rujna 2019. u 19 h, u Fotoklubu Split (Marmontova 5) predstaviti i objasniti pravila natjecanja i biti vam na raspolaganju za sva pitanja. Prijave traju do 12. rujna 2019., a potpora za sudjelovanje iznosi 50 kn za članove Fotokluba Split, a za ostale 70 kn. Natjecanje je limitirano na 100 sudionika, a ako ostane mjesta prijaviti se možete i na sam dan natjecanja, ali tada iznos potpore organizaciji fotomaratona za sve iznosi 80 kn. U utorak, 17. rujna 2019. u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorit će se izložba fotografija nastalih na natjecanju i proglasiti će se pobjednici i uručit će im se vrijedne nagrade.
 

Klupska izložba Fotokluba Split 2019.

U utorak, 27.08.2019. u 20 sati u Galeriji Fotokluba Split otvara se Klupska izložba Fotokluba Split 2019. Tradicionalna je to izložba kojom se jednom godišnje publici predstavljaju ponajbolja fotografska ostvarenja članova Fotokluba u prethodnoj godini. Izložba je reprezentativan presjek i svjedok razvoja fotografske djelatnosti u gradu Splitu i okolici te jedna od značajnih izložbi Fotokluba Split s dugogodišnjom tradicijom. Na natječaj za izlaganje na Klupskoj izložbi 2019. godine odazvalo se 38 članova Fotokluba. Izbor fotografija za izložbu izvršio je Umjetnički savjet, a za izlaganje odabrani su radovi 34 autora s ukupno 39 pojedinačnih fotografija i 8 kolekcija. Nagrađene su tri pojedinačne fotografije i tri kolekcije, a žiri je dodijelio i po tri pohvalnice u svakoj od kategorija.
 

OkoloKole - izložba fotografija Vlade Zemunika

U četvrtak, 27.06.2019., uoči svečanog otvorenja 53. po redu Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2019., u izložbenom prostoru Gradskog muzeja Omiš sa početkom u 21 sat otvorit će se izložba fotografija službenog fotografa Festivala Vlade Zemunika po nazivom “OkoloKole“.
Riječ je o seriji fotografija nastalih u različitim neformalnim zgodama i nezgodama okolo omiškog festivala, tijekom posljednjih tridesetak godina.
Izložba će se moći pogledati do zatvaranja festivala 20. srpnja 2019., a na samom njenom otvorenju zapjevati će omiške vile iz ženske klapa Mirabela CZK Omiš, sudionice ovogodišnjeg festivala.
 
Gdje stigne monografija "Od kolijevke do Hajduka" priređuje joj se zanimljivo predstavljanje. Na svom putu prema ljubiteljima dobre knjige ovog ponedjeljka, 13. svibnja 2019. zaustavila se u Dugom Ratu. Njezini predstavljači Saša Ljubičić, novinar i urednik Slobodne Dalmacije, Renata Dobrić, književnica, novinarka i ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, te Stanko Karaman, autor u ovom lijepom Poljičkom mjestu su doživjeli lijepe trenutke za pamćenje, stekli nove prijatelje...  Za sve je "kriva" Ana Brničević i udruga "Tvornica" Dugi Rat, organizator predstavljanja monografije s kojom se Dugoraćanima pružila prilika pobliže upoznati s ovim ukoričenom svjedokom prohujalog vremena.
Nakon pozdravne besjede simpatične Ane, i lijepe klapske pjesme u izvedbi klape Pokornik, predstavljači Saša i Renata te sam autor, znalački su uz niz anagdota opisali svih sedam poglavlja monografije. Čitavo vrijeme na platnu se izmjenjivalo čak 460 fotografija sadržanih u monografiji što je prisutnima, koji se nažalost nisu okupili u velikom broju, dočaralo svu sadržajnost ovog vrijednog djela. Stoga i ne čudi što su s velikim zadovoljstvom oni prisutni pohrlili i po svoj primjerak koji će se trajno nalaziti na njihovom kantunalu.
Organizacijom i ovog kulturnog događaja u svom lijepom mjestu udruga "Tvornica" Dugi Rat, kojoj su udareni temelji prije 11 godina, opravdava svoje postojanje kao jedina udruga "opće prakse" u kulturi , jer u mjestu se kao na pokretnoj traci redaju veoma zanimljiva i raznovrsna kulturna događanja. Stoga, dragi moji Dugoraćani, vidimo se uskoro kad vam dođem u posjet sa mojom izložbom "U sjećanje mi došla Dalmacija".