Počeo popis stanovništva

U ponedjeljak, 13.9.2021. počinje prva faza popisa stanovništva - samopopisivanje putem sustava e-Građani. Bit će to prvi digitalni popis koji građanima pruža mogućnost da sami popišu sebe i članove svojega kućanstva. Popunjavanje upitnika sa 60 pitanja i 100 potpitanja skratit će vam život, tvrde statističari, za samo 20 minuta. Nakon 26. rujna počinje druga faza u kojoj će građane kao i prije obilaziti popisivači. Nakon što i terenska faza bude gotova, doznat ćemo koliko ima dugoraćana, koliko se Hrvata iselilo i koliko ih je otišlo na nebesa u proteklih deset godina, a doznat ćemo i ima li više običnih ili e-Srbina.
 

Posao u vojsci

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je danas javni natječaj za ugovorni prijam vojnika/mornara u djelatnu vojnu službu, piše Dalmatinski portal. U vojničku službu u trajanju od dvije godine prima se 300 kandidata odnosno kandidatkinja za vojnika/mornara s početkom službe 5. listopada 2021. godine. Probni rad traje šest mjeseci, a kandidati odnosno kandidatkinje moraju ispunjavati uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske koji su propisani člankom 34. i 35. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.
 
Kako razlikovati teorije zavjere od pravih zavjera, zašto su teorije zavjere toliko popularne i kako tome pridonose i društvene mreže, kako zaštiti javnost od teorija zavjere, kako ih učinkovito raskrinkavati i kako razgovarati s osobama uvjerenima u njih – sažete odgovore na sva ova i još neka pitanja donosi Priručnik o teorijama zavjere, sada dostupan za besplatno preuzimanje i na hrvatskom jeziku. Autori priručnika su australski psiholog Stephan Lewandowsky, koji je trenutno predstojnik Katedre za kognitivnu psihologiju u Školi za psihologijske znanosti Sveučilišta u Bristolu u Velikoj Britaniji, i kognitivni znanstvenik John Cook, znanstveni suradnik u Centru za komunikaciju klimatskih promjena na Sveučilištu George Mason u SAD-u, a na hrvatski ga je preveo Nikola Biliškov, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković.
Neki od primjera korištenih u Priručniku odnose se upravo na teorije zavjere vezane za klimatske promjene, ali i za panedmiju COVID-a, smrt princeze Diane, terorističke napade 11. rujna...
 
"Hrvat, zauzeto!".  Napokon da smo i to dočekali. S veseljem sam jutros pročitao ovu vijest na službenoj internet stranici naše male općine. Naš novi načelnik, Tonči Bauk, ne misli dalje tolerirati 'rezervaciju' mjesta na dugoratskim plažama, pa je skrenuo pažnju javnosti na Komunalni red Općine Dugi Rat, točnije na članak 73. Odluke o komunalnom redu Općine Dugi Rat temeljem kojeg je na prirodnim i uređenim plažama zabranjeno ostavljanje raširenih ručnika, ležaljki, madraca na napuhavanje i drugih predmeta osobne namjene na plaži od 22 sata navečer do 10 sati ujutro drugog dana u svrhu "rezervacije" mjesta na plaži.
Takve stvari zatečene na plažama bez njihova vlasnika, odnosno korisnika smatraju se napuštenima, te će ih komunalni redari ukloniti s plaža.
I ovim putem sve lijepo molimo da se pridržavate navedenih odredbi komunalnog reda i da svi iznajmljivači upoznaju svoje goste sa komunalnim redom, kako komunalni redari ne bi bili prisiljeni uklanjati iste, poručuju iz Općine Dugi Rat.
  
Sudeći i po jutros viđenom na plažama (Dugoratska plaža, od 7 do 8 h, plaža Golubinka na Dućama, od 9 do 10 h), ostavljenih deka i šugomana u džepovima hlada na plažama itekako ima, pa mi se čini da će naši dragi komunalci uz sav svoj redovni posao, ljeti morati i u svakodnevni jutarnji vijađ duž plaža kako bi evidentirali stanje i odstranili s plaža sav tekstilni otpad.
Ili da TZODR sezonski zaposli nekog marljivog studenta/icu lakog sna da u ranim jutarnjim satima "oslobodi" naše plaže i usput počisti sve ono što je "noć ostavila na plaži"?

Nažalost iz Općine stižu vijesti da i dalje zaprimaju veliki broj primjedbi i pritužbi građana te su kontrolama na terenu utvrdili da su takve situacije česte i prisutne na više lokacija. Stoga su prisiljeni, kažu, takve stvari zatečene na plažama uklanjati. Još jednom iz Općine mole na poštivanje navedene odredbe Odluke o komunalnom redu.
 
Zbog sezonskih gužvi unutar centra u Dugom Ratu, Općina Dugi Rat je dogovorila s vlasnicom Samačkog hotela u Dugom Ratu da naši mještani i posjetitelji mogu parkirati svoja vozila na parkingu ispred hotela do 15. rujna 2021. godine. Ukoliko bude parkiranja neispravnih vozila i vozila za otpad komunalni redari će reagirati i vlasniku takvih vozila ispostaviti kaznu.

Još da neki gost kupi i hotel...
 
Dragi sumještani, dragi posjetitelji ovih zapisa u vremenu, čestitam Vam Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Lijepa naša u četvrtak, 5. kolovoza slavi Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja uz sjećanje na vojno-redarstvenu akciju "Oluja", u kojoj je prije 26 godinu oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija kao ključ pobjede u Domovinskom ratu..
 

Hoćemo pilone i kontra kolone!

Svaka čast marljivim i sposobnim kineskim neimarima na spajanju Komarne i Brijesta, odnosno na Mostu Opelješenih, nego kad će Oleg Butković, prvi cestograditelj u hrvata konačno više "ožest" po Primorskoj kosi i konačno "napravit" tu cestu zvanu čeznja, koju sanjamo duže od Mosta Opelješenih, evo već dobrih 50 godina, brzu cestu Split - Omiš?

A da zamolimo prijatelje Kineze da se jave na sljedeći natječaj Hrvatskih cesta?

Ili da provozamo malo, na povratku s sinoćnje fešte, našeg dragog premijera, recimo Jurinim Dalmatincem od Omiša do Splita? Pa da vidi koji je to gušt biti satima u koloni... i da marljivi hvatski puk na ovom potezu puno više od korone zajebaju kolone.
 

Cesta Omiš-Zakučac polu-otvorena za promet

"I ovim putem, a slijedom prethodne komunikacije, obavijestili bismo Vas kako u nedjelju, 18.07.2021. državna cesta D70 neće biti puštena u promet u punom profilu.
Naime ukazala se potreba za dodatnim radovima na temeljenju dijela odbojne ograde. Riječ je o produžetku od par dana, a nakon čega će cesta sukladno najavljenom biti puštena u promet u svom punom profilu.
Zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju."

Vaš HC
 
Ne radi Vam tuš na plaži (iako nije ukraden), a ljeto i sezona kupanja je već u punom jeku... Iz Općine Dugi Rat već imaju sve informacije i uputili s mještanima obrazloženje za probleme s tuševima:
-  "Zbog izborne godine nije na vrijeme napravljena potrebna priprema za uključenje tuševa i ogradnih barijera na plažama. Imamo problem s otuđenjem i zamjenom neispravnih tuševa te propalom instalacijom na određenim lokacijama. Molimo vas za strpljenje jer smo poduzeli sve radnje da se što prije uspostave uvjeti za normalno funkcioniranje naših plaža".

- "Poštovani mještani! S obzirom da konstantno imamo prijave zbog tuševa na plažama, želim Vam ukratko pojasniti situaciju na navedenu temu. Konkretno na predjelu Duća gdje je bila izgradnja šetnice imamo problem s glavnim vodom. Izlaskom na teren utvrđeno je da se kvar ne može otkloniti u kratkom roku jer glavni vod nije dostupan te su potrebni dodatni građevinski radovi. Kako je sezona u tijeku napraviti će se minimalni zahvati kako bi zadovoljili pojedine lokacije. Ostali tuševi se rješavaju pojedinačno kako sam i napisao u prvoj objavi te će biti u funkciji ukoliko glavni vod nije devastiran" - pojasnio je situaciju načelnik Tonči Bauk, na službenim stranicama Općine Dugi Rat.
 
Iz Općine Dugi Rat obavještavaju Vas o namjeri (ovisno o klimatskim prilikama) izvođenja radova prve adulticidne dezinsekcije komaraca na području Općine Dugi Rat, koja će se obaviti u noći s nedjelje na ponedjeljak, 28.06.2021. s početkom u 2 sata. Dezinsekcija će se provesti prizemnom metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s preparatom CYMINA ULTRA, javljaju iz općine.
 

Čestitamo Dan antifašističke borbe

- Reka san ženi da ću ić, taman se mrtav vratija doma. Ovo mi je svečana ostavka, ko zna oću li ikad više doć, ipak grizen devedeset i petu godinu života! - kazao je reporteru Slobodne Dalmacije prije četiri godine Hrvoje Mimica (95) iz Mimica, borac čuvene Druge dalmatinske, prigazija je Neretvu i Sutjesku, priživija je i Bare, produžio do Trsta i nazad... Skupilo se na Tjentištu jedno pet iljada ljudi, da se site di je izginilo 7.500 boraca u najkrvavijoj bitci Drugoga rata. Više nego Amerikanaca na Iwo Jimi. A cili svit zna za ti otok i ono podizanje američke zastave. Tri iljade Dalmatinaca nije se vratilo doma sa Sutjeske.
- Mimičana ti je, moj sinko, u rat otišlo nas 24, a znaš li koliko nas se vratilo doma?! Samo ja... U mojoj grupi, kad smo krenili iz Mimica, bilo je nas 14, mimo ovih drugih iz sela. I ja dolazin prvi put doma, već je Split bija oslobođen, znači jesen 44. Vozi me jedan na motor-bicikli. Mi u selo, matere plaču: di je moj sin, a di je moj, di je moje dite... I svaka ona suza teža je od olova. To nisan moga podnit, reka san ovome šta me doveja, molin te, vozi me ća...
- Ajde mi sad ovo objasni: kad ja dođen na Neretvu u Jablanicu ili ovde na Sutjesku, bilo di u Bosnu, svugdi me zovu za stol, plješću i priznaju, njima san heroj, u drugoj državi, samo me kod svoje kuće gledaju ka neprijatelja. I kome ja sve ovo mogu ispričat, prozborit ne smin. Ja to ne mogu prihvatit! - kaže u nevjerici Hrvoje Mimica, borac čuvene Druge dalmatinske, jedini Mimičanin koji se živ iz onog rata vratija doma.

Dragi moji Dugoračani, sritan Vam Dan antifašističke borbe i nadolazeći Dan državnosti RH.
 

Čestitamo Dan antifašističke borbe

... Tijekom devedesetih u Hrvatskoj oštećeno, srušeno ili uklonjeno više od 3.000 antifašističkih spomenika. Za rušenja nitko nije odgovarao. Samo se iznimno i rijetko obnavljaju neki od spomenika, kao onaj u Pisku. Zapitajmo se i gdje su danas spomenici naših sumještana Bogoslava Kadića, Slavka Kadića, Renka Šperca ...

22. lipnja - Dan osnivanja sisačkoga partizanskog odreda i njegov odlazak u borbu Republika Hrvatska obilježava kao svoj blagdan, Dan antifašističke borbe, koja je donijela uspostavu federalne hrvatske države i uvrstila je u red pobjednika u 2. svjetskom ratu. Tog i u svjetskim razmjerima dramatičnog dana (napad Njemačke na Sovjetski Savez) sisački Hrvati, komunisti i antifašisti krenuli su u borbu s Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom. Ne zaboravimo, bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe! ...
 

Jao si ga dugoratskim komarcima

Općina Dugi Rat obavještava mještane da je tvrtka CIAN d.o.o. iz Splita 16. lipnja započela s drugom larvicidnom dezinsekcijom komaraca.

Jao si ga dugoratskim komarcima!
 
Prema drugom ovogodišnjem ispitivanju kakvoće mora koje je provedeno zadnjeg dana svibnja, more ispred svih sedam ispitanih plaža u Općini Dugi Rat ocjenjeno je izvrsnim. Uzorkovanje je provedeno tijekom jutarnjih sati, pri temperaturi mora od 19 stupnjeva, uz sunčano vrijeme i slab vjetar. Jednaku oznaku uz ocjenu izvrsno dobile su i sve ostale plaže u Splitsko – dalmatinskoj županiji.
Praćenje kakvoće mora, ovu godinu započelo je sredinom svibnja i provodit će se do kraja rujna, svaka dva tjedna na pojedinoj lokaciji. U slučaju problema i zagađenja, uzorkovanja i ispitivanja kakvoće bit će i češća, a provodit će ih županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo. U Splitsko-dalmatinskoj županiji kakvoća mora pratit će se na čak 162 morske plaže.
 

Svojoj Domovini za 31 rođendan..

"Svojoj Domovini za 31. rođendan želim da se prestane družit s ljevičarima i odbaci ideje s kojima su nas više-manje svih trovali kad smo bili mlađi.
Neka proda sve od čega nema koristi ona nego lažni prijatelji (s rukom na srcu op.ur.) koji se samo grebu dok ima, i nek počne nešto radit, štedit i plaćat sama svoje račune. Umisto da leži doma ili visi po kafiću lamentirajući o "društvenim nepravdama" i čeka da joj neko drugi plati piće ako se materi taj dan nije ogrebala za 20 kuna. Jer takve prijatelje niko ne želi imat, a mladost i ljepota su prolazni.."

   - FB Nikša Marinović