U srijedu su parlamentarni izbori. U X. izbornoj jedinici, na području Općine Dugi Rat, određuju se sljedeća biračka mjesta na kojima građani s pravom glasa mogu glasati, ovisno o mjestu boravka, prebivališta:

1. Biračko mjesto broj 1. DUĆE, TURIST BIRO DUĆE U DUĆAMA, POLJIČKA CESTA, VAVLJE 2
na kojem će glasovati birači s prebivalištem u DUĆE: DOČINE I, GLAVICA I, GLAVICA II, GLAVICA III, GOLUBINKA I, GOLUBINKA II, GOLUBINKA III, LUKA I, LUKA II, LUKA III, POLJIČKA CESTA – GOLUBINKA, POLJIČKA CESTA DOČINE, POLJIČKA CESTA GLAVICA, POLJIČKA CESTA LUKA, POLJIČKA CESTA ROGAČ, POLJIČKA CESTA VAVLJE, PUT STARE DUĆE, ROGAČ I, ROGAČ II, ROGAČ III, ROGAČ IV, ROGAČ V, ŠKOBALJEVA ULICA, VAVLJE I, VAVLJE II, VAVLJE III, VAVLJE IV

2. Biračko mjesto broj 2. DUGI RAT I, PROSTORIJE KUD-A DALMACIJA U DUGOM RATU, POLJIČKA CESTA 133, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u DUGI RAT: DRAGE IVANIŠEVIĆA, DUČKI PUT, GLAVICA, HRVATSKE MORNARICE, INDUSTRIJSKI PUT, IVANA GORANA KOVAČIĆA, JADRANSKA 16-54 (PARNI), JADRANSKA 13-53 (NEPARNI), JURE KAŠTELANA, MATIJE IVANIĆA, OMIŠKA, POLJIČKA CESTA 40-176 (PARNI), POLJIČKA CESTA 137-175 (NEPARNI), STARA CESTA, TRG SV. JOSIPA, VLADIMIRA NAZORA  ...
 
Fejsom se dijeli gornja ilustracija Tomice Kralja koja bi svima koji nemaju pojma za koga glasati na predstojećim parlametarnim izborima mogla biti od pomoći. Da, šaljivi je to prikaz koji neodlučne birače vode od pitanja o najvažnijem Hrvatu u povijesti do stranke kojoj su najbliži. Ima tu svega - od pitanja o pomama i rajčicama, do klimatskih promjena, mise, špageta, svete nedjelje, shizofrenije, korupcije, strahe od cjepiva, a i od žena.
Podsjetimo, 17. travnja, u čistu izbornu srijedu (jer dolaze rijeke pravde), ove godine Hrvati izlaze na izbore za Sabor.

Ako se pitate tko se najviše javlja za riječ u Saboru i koje su stranke najaktivnije? Htjeli biste doznati da li su vladajući održali obećanje iz prošle kampanje? Postoje načini kako na jednostavan način doći do odgovora za koje niste ni znali da postoje.
Na stranici ImamoPravoZnati (https://imamopravoznati.org/) možete ostvariti zakonom zajamčeno pravo na informacije od bilo kojeg tijela financiranog javnim sredstvima. Vrijedni volonteri Gonga prikupili su adrese svih mogućih javnih službi pa će Vaš upit pronaći pravu adresu. Ne dozvolite da vas političari vuku za nos, informirajte se.
Parlametar (https://parlametar.hr/) je stranica kojom možete pratiti rad svakog zastupnika i zastupnice u Hrvatskom saboru. Štoviše, analitički alat dati će vam odgovore i na to koji zastupnički klubovi su najpodložniji jednoumlju pa njihovi zastupnici nikada ne glasaju protiv linije (HNS, HSLS i HDZ).
Osim upita tijelima javne vlasti, na stranici PopraviTo (https://popravi.to/) možete prijaviti probleme na javnim površinama i infrastrukturi u svakom kvartu svakoga grada i u cijeloj Hrvatskoj (naravno, ako je vaša općina, grad uključena u projekt PopraviTo).
Ako je civilno društvo u Hrvatskoj uvjerljivo je u najgoroj situaciji u cijeloj Europskoj uniji po širem društvenom kontekstu, političkoj klimi, sustavnoj potpori udrugama te okruženju u kojem bi civilno društvo bilo neovisno i slobodno, ne moraju najgori biti i naši građani - osvješteni, slobodnomisleći i aktivni građani. Budite jedan od njih.
 

Sretan Uskrs!

Mojim Dugoraćanima i Poljičanima, kao i svim posjetiteljima ovih zapisa u (ne)vremenu, ma gdje diljem ovog trećeg i još uvijek pretežno plavo-zelenog nebeskog kamenčića bili, sretan i blagoslovljen Uskrs!
Proslavimo ga bezbrižno s obitelji i najdražima.

U(ne)redništvo
 

HZMO: Isplata jednokratne pomoći penzionerima

Zavod za mirovinsko osiguranje najavio je da isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine počinje 27. ožujka, za što je osigurano gotovo 70 milijuna eura iz državnog proračuna. Jednokratno novčano primanje (JNP) dobit će 724.699 korisnika mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj kojima ukupna mirovina za veljaču 2024. nije prešla 880 eura. Korisnicima s najnižim mirovinama isplatit će se 160 eura jednokratno, onima s nešto višom 120, pa 80,60 i 50 eura za one s penzijom od 730 do 880 eura.
Izbori su pred nama, AP "časti"!
 
Prije blagdana Svetog Josipa i Dana Općine, valja spomenuti i na čemu se radi, pa je između ostalog na općinskim stranicama nedavno objašnjen građevinski zahvat na masliniku u Jadranskoj ulici.
Općina Dugi Rat započela je s radovima uređenja zelene površine u Jadranskoj ulici kako bi istu prenamijenili u park kojim će se koristiti korisnici naše udruge Zagrljaj za svoja druženja i igre.
Radovi na uređenju Knjižnice i Kulturnog centara idu po planu, javljaju iz općine, a uskoro se očekuje i završetak građevinskih radova, iza kojeg će slijediti opremanje i uređenje interijera nove Knjižnice i Kulturnog centara.
 
U zadnja dva mandata ove vlasti bitno je smanjena otvorenost i transparentnost u donošenju odluka, neke standarde koje smo imali 2013. danas više nemamo, a najbolji primjeri zatvorenosti su Zakon o izbornim jedinicama, lex AP i ograđivanje Markova trga, kazano je u četvrtak na konferenciji Dani otvorenih podataka u organizaciji Gonga. Ova Vlada je rekorder u posljednjih dvadeset godina, od kada postoje statistika i praćenje, u broju neodgovorenih pitanja te je premijer Andrej Plenković u tome šampion.
- "Lex AP zelena karta za svakog korumpiranog političara da daleko od očiju javnosti i bez straha da će biti otkriven sklapa sumnjive dilove na štetu javnog proračuna, javnih resursa, javnog interesa" - rekla je Melisa Skender, tajnica Hrvatskog novinarskog društva.
 

Čestitamo Dan žena

Svim ženama, majkama, kraljicama,.. a curama pogotovo, čestitamo Dan žena!  Petak, 8. ožujka, obilježava se u velikom dijelu svijeta kao Međunarodni dan žena.
Nekada, i to ne tako davno, Dan žena je bio praznik po mnogima veći i od Nove godine. U “onim vremenima” feštavalo se toga dana na svakom koraku - po poduzećima, restoranima, lokalima. Putovalo se na izlete na Mosor, čak su turističke agencije za inozemstvo početkom ožujka nudile prigodne aranžmane. Nešto stariji među Vama sigurno se prisjećaju kako su darovali buketiće tulipana ili ljubičica svojim draganama, svojim mamama, tetama, učiteljicama, kolegicama... u vrtićima i školama održavale su se prigodne priredbe ljepšem spolu u čast, a svojim smo mamama ponosno donosili ručno izrađene čestitke, iscrtane nespretnom dječjom rukom...
Nekad je i na ovim prostorima današnji dan bio važan i slavljen, a danas samo nekako stidljivo, ponaosob, rjetko gdje organizirano, iako neke firme (recimo poput one gdje svakog radnog dana "otučem" smjenu) i dan danas s pažnjom drže i prakticiraju lijep običaj podjele cvijeća i čestitanja kolegicama.. 
Žene, sritno! Danas i u sve ostale dane...
 

Objašnjenje za mrak kroz Duće Luku

Tko je autićem sinoć ili prošlih nekoliko večeri upao u mrak u Dućama, danas je na općinskim stranicama dobio i obrazloženje za taj mrak, odnosno za nefunkcioniranje javne rasvjete u Dućama, na predjelu naselja Duće Luka.
Iz općine se ispričavaju mještanima i putnicima na nastaloj situaciji oko neispravnosti na sustavu javne rasvjete kroz Duća, koja je stradala kao žrtva nedavne prometne nezgode u kojoj je neoprezno vozilo oštetilo rasvjetni stup sa javnom rasvjetom, zbog čega je veći broj okolnih rasvjetnih stupova već treći dan neispravan.
Iz općine Dugi Rat javljaju da su pristupili otklanjanju kvara i da je dio rasvjete već stavljen u funkciju dok će preostali dio kvara na rasvjeti biti otklonjen tijekom sutrašnjeg dana.
 
Završeni su radovi uređenja površine za parkiranje uz magistralu, državnu uspornicu, pardon, magistralu u Dugom Ratu, javljaju iz općine Dugi Rat. Radovi na uređenju potpornog zida i površine uz magistralu u Dugom Ratu, na potezu od objekta Bava bar do objekta Pino Bar, su završeni u planiranom roku, a promet opet teče nesmetano u oba prometna traka.
Nekadašnji oštećeni i nesigurni zid koji je dijelio zemljanu površinu pored D8 od uređene betonske šetnice uz more zamijenjen je novim armirano betonskim zidom. Neuređena i neugledna zemljana površina na kojoj su se naši mještani pa i gosti tijekom ljeta parkirali svojim automobilima uređena je te je cca 770 m2 površine asfaltirano. Uklonjena su stabla starih tamarisa i posađeno novih 13 stabala, što valja posebno pozdraviti.
 

Postavljaju se kamere za nadzor brzine

Iz Općine Dugi Rat izvjestili su kako su u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i uz suglasnost Hrvatskih cesta započeli aktivnosti oko određivanja lokacija te nabave i postavljanja fiksnih uređaja, kamera za nadzor brzine vožnje na "Jadranskoj uspornici", magistrali, državnoj cesti D8 na području Dugog Rata, piše Dalmatinski portal.
- "Radi se o ukupno četiri lokacije, a svrha ovog projekta je poboljšanja sigurnosti na cestama te sprječavanja prebrze vožnje. Po realizaciji projekta uređaji će se predati na upotrebu Ministarstvu unutarnjih poslova", poručuju iz općine.
 
U Domu HV-a “General-bojnik Ivo Jelić” u Splitu 12. siječnja 2024. godine održana je svečanost primopredaje dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice između dosadašnjeg i novog zapovjednika, kontraadmirala Ive Raffanellija i načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika komodora Damira Dojkića.
Dosadašnji zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, koji je dužnost zapovjednika obnašao od 1. siječnja 2018. u svom je obraćanju istaknuo neka od najznačajnijih postignuća HRM-a u proteklom razdoblju, kao i projekte koje bi se trebalo realizirati kako bi HRM bila spremna za budućnost, piše MORH.
Preuzevši dužnost, komodor Dojkić kazao je kako mu imenovanje zapovjednikom HRM-a predstavlja krunu vojne karijere i vrhunac je profesionalnog razvoja vojno-pomorskog časnika. Prisjetio se svoje prve dužnosti, vojnika u 1. diverzantskom odredu HRM-a u Omišu, te ovom prilikom posebno zahvalio kapetanu fregate Tončiju Vidanu i kontraadmiralu Predragu Stipanoviću koji su najviše utjecali na njegov profesionalni razvoj.
Poručio je kako dužnost preuzima s odgovornošću i s uvjerenjem da Hrvatska ratna mornarica posjeduje znanja i sposobnosti za ostvarenje svih zadaća koje se pred nju postave. Naglasio je kako je HRM ključni instrument vojno-pomorske moći Republike Hrvatske i da bez modernizacije i opremanja suvremenim borbenim sustavima nije moguće odgovoriti aktualnim sigurnosnim izazovima, stoga će mu u fokusu biti realizacija započetih projekata vezanih uz završetak gradnje serije obalnih ophodnih brodova, opremanje sustavima za nadzor mora, novim protubrodskim raketnim sustavima i novim višenamjenskim brodom, korvetom kao nositeljem cijelog spektra mornaričkih borbenih sposobnosti.
- “Autoritet je potrebno zasnivati na osobnom primjeru, odgovornosti i uzajamnom povjerenju. To će ostati moj profesionalni moto i na tome ću inzistirati i neumorno raditi svakoga trenutka i njegovati taj duh koji je, uz domoljublje, bio ključ uspjeha Hrvatske vojske u Domovinskom ratu”, istaknuo je komodor Dojkić poručivši zapovjednicima: “U vođenju svojih podređenih pokažite stav i znanje, budite pošteni, pravedni i dosljedni i iznad svega vodite ljude osobnim primjerom jer je to jedini ispravan način da zavrijedite njihovo povjerenje.”
 

Nemojte ga 'itnit kroz prozor...

Razmišljate kamo odložiti božićno drvce? Od 08. siječnja do 15. siječnja, naša komunalna tvrtka Peovica prikuplja rezana drvca. Korisnici s urbanog područja Dugog Rata i grada Omiša isti mogu odložiti pored javnih spremnika, a korisnici koji posjeduju pojedinačne spremnike drvce mogu donijeti na reciklažno dvorište ili pored javnih spremnika. Ukoliko imate umjetno drvce za baciti isti je potrebno donijeti na reciklažno dvorište, poručuju iz Peovice.  
 

Nova godina, novi zakoni i propisi

S prvim danom nove godine na snagu stupa više zakona u području socijalne skrbi, mirovinskog osiguranja, zdravstva, obrazovanja i rada. U socijalnom sektoru od 1. siječnja na snagu stupa dugoočekivani Zakon o inkluzivnom dodatku kojim se objedinjuju četiri naknade - osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknada za nezaposlene. Iznosit će od 138 do 720 eura na mjesec, ovisno o kategoriji i razini potpore, a korisnici prava ostvarit će znatno veći novčani iznos, koji će biti od 50 do 100 posto veći u odnosu prema zbroju pojedinačnih naknada koje su do sada mogli ostvariti.
Uz to, od 1. siječnja dolazi i "mini" mirovinska reforma,: to jest izmjene četiriju zakona o drugome mirovinskom stupu radi jačanja drugog i trećeg mirovinskog stupa i povećanja prinosa mirovinskih fondova kako bi se osigurale veće mirovine budućim umirovljenicima. Izmjenama se, uz ostalo, mogući iznos jednokratne isplate kapitaliziranih sredstava u drugom stupu povećava na 20 posto, izjednačava dodatak na osnovnu mirovinu od 27 posto i fleksibilizira izbor kategorije obveznoga mirovinskog fonda. Propisuje se i obveza ulaganja pet posto neto imovine obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond s jamstvom povrata, koji bi primarno ulagao u hrvatsko gospodarstvo. Od Nove godine potpuno se ukidaju i sva smanjenja mirovina od 10 posto koja su uvele prijašnje vlade. Od Nove godine bit će skuplje participacije u zdravstvu za sve pacijente bez dopunskoga zdravstvenog osiguranja. Novim Zakonom o plaćama u državnoj i javnoj službi uvodi se ocjenjivanje javnih službenika. Bolje ocijenjeni dobivat će veću plaću, a oni ocijenjeni najlošijom ocjenom dobivaju otkaz. Zakon će dovesti do znatnijeg rasta plaća i porasta minimalne plaće na 677 eura neto.
 

Sritno Novo Lito 2024. !

Sritno Vam Novo Lito 2024. !

Eto, naša majčica Zemlja je učinila još jednu elipsu oko svog Sunca, baš kao i milijardama godina prije. Mi, sretnici, idemo dalje, u novi đir, u novi vijađ, nadam se radišnije, pametnije i zdravije nego lani, pazeći na sebe i druge, marljivo radeći i ljubeći one što nas vole (a i ove druge).
Svitu, sritno Vam još jedno Lito!
Potrudite se da vam bude najbolje do sad...
 
I ove godine, posebno u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, provodi se akcija "Mir i dobro" čiji je prvenstveni cilj upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava.
U Hrvatskoj je zabranjeno korištenje petardi iz kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine, osim u periodu od 27. prosinca do 1. siječnja, kada je dozvoljena uporaba pirotehnike (vatrometi, rakete i sl.). Onima koji se ne pridržavaju zabrane, prijete visoke novčane kazne.
Ovih blagdana potebno je da razmislimo i o našem doprinosu miru i sigurnosti naših ulica i mjesta, javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti susjeda, građana, suzdržavanjem od korištenja pirotehnike. Zajednički možemo postići da nam prosinac bude miran i spokojan.
Uporaba petardi i vatrometa uzrokuje veliki stres i nelagodu našim starijim sugrađanima, kućnim ljubimcima, ali i svima kojima su ožiljci rata još uvijek bolni. Tradicija jest sastavni dio našeg identiteta, ali važno je, isto i jednako tako, mijenjati navike koje su loše i štetne, jer naša sloboda završava, zar ne, tamo gdje započne ugrožavati slobodu drugih.
U ovom blagom razdoblju važno je i ponašati se odgovorno, kako bi se izbjegle neželjene i često tragične posljedice uporabe pirotehničkih sredstava. Blagdani su vrijeme koje treba uz radost i veselje biti obilježeno i pažnjom i brigom prema svima oko nas.
Suzdržimo se od uporabe pirotehnike. Umjesto nje, zajedno prigrlimo primjerenije načine slavlja, kako bismo svi mogli bezbrižno uživati u ponajljepšem dijelu godine te zdravi i veseli i s svim ekstremitetima dočekati Novo Lito