Naš nekadašnji samački ljepotan spao je na tužne grane i broji duge usamljeničke dane. Teško da bi ovakav danas dobro prošao na zvijezdanom turističkom nebu naše rivijere s komunalnom infrastrukturom na umoru, ali, sudeći po šapatima koji kruže po dobro upućenim kuloarima, čuje se da je ipak zapeo za oko poduzetnici/ma iz susjedstva.. Što bilo da bilo, našem nesretnom usamljeniku želimo da što brže nađe svoju novu družicu ili, zašto ne (ta u 21. stoljeću smo) svog dragana. Kvragu i pare i XY kromosomi.. naposljetku ostaju samo lijepe ili ružne.. uspomene.
 

Čestitamo Dan pobjede i Dan Europe

Na današnji dan 1945. godine službeno je kapitulirala nacistička Njemačka, pokretač II. Svjetskog rata, krvavog sukoba u kojem je poginulo preko 50 milijuna ljudi. Nakon sloma Njemačke, njezinih saveznika, za većinu europskih zemalja konačno je stigao duži period mira, a Europa je počela poprimati današnje obrise. Pet godina kasnije, 9.svibnja 1950., Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske s vizijom ujedinjenja europskih zemalja predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Zajednica je postepeno prerasla u ono što danas poznajemo kao Europska Unija. U početku je bilo šest članica – Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg, nakon čega je samo rasla, a od 1.srpnja 2013., pristupanjem Hrvatske Europska Unija se proširila na 28. zemalja. Odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe” je donijeloVijeće Europske unije u Milanu 1985. godine.

Fašizam i njegovi oblici, kao što su nacizam, a u hrvatskom povijesnom iskustvu ustaštvo i četništvo, doživjeli su poraz zato što se radilo o najmračnijim pojavama u povijesti naše civilizacije.
Valja ponoviti još jedanput, za naše "ponavljače" i "tumače" alternativne povijesti, one koji još "žive" u 1941. ili 1945. Današnja, demokratska Europa nastala je na antifašizmu, a nacizam i fašizam, sa svojim domaćim inačicama, nanijeli su golemo zlo našim ljudima i našoj zemlji. Pod zastavom fašizma, Hrvatska je bila okupirana i raskomadana. U našu je zemlju uveden totalitarni poredak koji je odgovoran za masovne zločine, etnička čišćenja i genocid. Rasni zakoni te nasilje i okrutnost bili su glavna sredstva vladanja nacističkih i fašističkih režima. Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i drugi domoljubi bili su žrtve ustaškog režima. Zahvaljujući antifašističkoj borbi partizanskih jedinica te njihovih saveznika u svijetu, Hrvatska se oslobodila i svrstala na stranu pobjedničke koalicije. A što je kod nas bilo poslije, druga je priča..

Čestitamo Vam Dan pobjede i Dan Europe!
 
Dragi dugoraćani, dragi posjetitelji ovih stranica, čestitam vam Prvi svibanj, međunarodni Praznik rada i blagdan Svetog Josipa radnika! Lipo mi se odmorite i blagdanski u ugodnom društvu provedite naveći praznik radnog čovjeka!
 

Da nam živi, živi jad!

Drugovi i drugarice, dame i gospodo, sinovi i kćeri prezrena radništva i Vi, radnici, vrsto koja samo što nije izumrla – sretan vam Praznik rada! Nema druge nego vam kazati - sretno, onako kako se kazuje rudarima prije nego uđu u okno pa pojma nemaju hoće li ikad više ugledati svjetlost dana. Otići na posao danas je u nas, a bogme i u svijetu, poprilično tome nalik. Dođeš, timbraš karticu ili upališ kompjuter, obučeš trliš ili navučeš klompe, svejedno, (od)radiš svoje i pojma nemaš je li to zadnji put da si svu tu rutinu odradio, ili ćeš slično, iz dana u dan, sve do penzije, onako kako je i stari pape to radio. Dragi radnici i radnice, dame i gospodo, drugovi i drugarice! Kad vam se čini da je loše, sjetite se one – shit happens. A kad vam se čini da se nema love nizašto, jednostavno manje pričajte na mobitel, bando parazitska!... piše Siniša Pavić u svojoj kolumni na stranicama (Kronike Du.. :-) Novog Lista ...
 
Policijska uprava Splitsko-dalmatinska izvijestila je da je postavila pet novih fiksnih radarskih sustava za nadzor brzine kretanja vozila. Radarski sustav s mogućnošću snimanja vozila u oba smjera postavljen je i u Dućama, na "sporu" državnu cestu D8, i to na rasvjetni stup ispred hotela "Plaža" Duće, te na slijedeće lokacije: Lovrinac, državna cesta D8, Seget Vranjic, državna cesta D8, Vinjani Donji, državna cesta D60, Podaca, državna cesta D8. Svrha postavljanja ovih sustava nadzora brzine kretanja vozila u prometu je povećati oprez vozača i sprječavanje brze vožnje obzirom da je neprilagođena i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga prometnih nesreća i to onih s najtežim posljedicama, saznaje Rade Popadić, urednik portala Dalmacija Danas.
 

Sritan Uskrs!

Sritan i blagoslovljen Uskrs svim čitateljima, sumještanima, prijateljicama (i prijateljima, naravno :-), svim Poljičanima te svim ljudima dobre volje, ma gdje bili, koji slave!

U(ne)redništvo
 

U nedjelju se vraća ljetno računanje vremena

U nedjelju, 31. ožujka, opet započinje ljetno računanje vremena. Kazaljke i satova valja pomaknuti za jedan sat unaprijed, s 2 sata ujutro na 3 sata. Stiže ljetno računanje vremena, mala, i potrajat će do 27. listopada. :-)
Iz Hrvatskog autokluba podsjećaju da sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena od 31. ožujka prestaje obaveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima. Na ostalim motornim vozilima ipak moraju biti uključena dnevna ili kratka svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme itd.), bez obzira na ljetno računanje vremena, navode iz HAK-a.
 
Dugoraćani moji, čestitam Vam blagdan Svetog Josipa, zaštitnika našeg mjesta i župe, te Dan Općine Dugi Rat u nadi da će se ova panorama našeg malog mjesta uskoro početi mijenjati.. nabolje! Ili barem u nešto zelenije tonove... Zdravo, veselo i sretno nam bilo na tom putu.. Eh da, čestitam imendan svim Josipima, a Josipama šaljem i poljubac!
 

Žene, majke, kraljice

Iz godine u godinu na ovaj bih dan dijelio hvalospjeve ženama jer Vi ste super i vi ste za pet iako niste muško i ne volite nogomet. Ali poanta je u tome da je ovaj dan baš kao i svaki drugi. OK, petak je ove godine, ali nije izuzetak. Ako je žena kraljica, kraljica je svaki dan! Ako nije, da ne kažem sad nešto grezo,.. ni 8. Mart to neće promijeniti.
Sad kad je najbitnije rečeno, uživajte u ostatku današnjeg dana i ostanite divne, lijepe, bajne, krasne, poštene, pametne dame i svašta nešto ako to već jeste, a ako niste, jebiga, valjda vam je danas samo takav horoskop.
Pusa, ćao, cmok..
 

Čestitamo Dan žena

Svim ženama, majkama, kraljicama,.. a curama pogotovo, čestitamo Dan žena! Današnji dan, 8. ožujka, obilježava se u velikom dijelu svijeta kao Međunarodni dan žena.
Nekada, i to ne tako davno, Dan žena je bio praznik po mnogima veći i od Nove godine. U “onim vremenima” feštavalo se toga dana na svakom koraku - po poduzećima, restoranima, lokalima. Putovalo se na izlete na Mosor, čak su turističke agencije za inozemstvo početkom ožujka nudile prigodne aranžmane. Nešto stariji među Vama sigurno se prisjećaju kako su darovali buketiće tulipana ili ljubičica svojim draganama, svojim mamama, tetama, učiteljicama, kolegicama... U vrtićima i školama održavale su se prigodne priredbe ljepšem spolu u čast, a svojim smo mamama ponosno donosili ručno izrađene čestitke, iscrtane nespretnom dječjom rukom...
Nekad je i na ovim prostorima današnji dan bio važan i slavljen, a danas samo nekako stidljivo, ponaosob, rjetko gdje organizirano, iako neke firme (recimo poput one gdje svakog radnog dana "otučem" prvu, a često i pola druge smjene) i dan danas s pažnjom drže i prakticiraju lijep običaj podjele cvijeća i čestitanja kolegicama.. 
Žene, sretan Vam vaš dan!
 

Prijavite štetu od elementarne nepogode

Općina Dugi Rat poziva sve mještane i sve pravne osobe koje su pretrpjele štetu na imovini uslijed nevremena (olujne i orkanske bure) koje je pogodilo područje općine Dugi Rat u razdoblju od 22. do 24. veljače 2019. godine, da u skladu s Metolodologijom za procjenu štete od elementarnih nepogoda (“Narodne novine” broj: 96/98) dostave podatke o nastaloj šteti na propisanom Obrascu o prijavi štete. Popunjeni obrazac treba se dostaviti Općinskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarne nepogode do ponedjeljka, 4. ožujka 2019. do 14:00 sati, i to:
  - e-mailom na adresu: stete @ dugirat.hr
  - faxom: 021/734-900
  - osobno: na protokol Općine Dugi Rat
  - poštom na adresu: Općina Dugi Rat, Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode Općine Dugi Rat, Poljička cesta 133, 21315 Dugi Rat.
Informacije u svezi s prijavom štete mogu se dobiti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dugi Rat, radnim danom od 08:00 do 15:00 sati. Na temelju izvještaja Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode, a ovisno o odluci da li će Županija proglasiti elementarnu nepogodu ili ne, Općina će donijeti odluku o eventualnoj isplati novčane pomoći.
 

Huanito pomilovan

NAJNOVIJE: Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u petak da je potpisala pomilovanje za Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze te osuđenog za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje.
Huanito Luksetić morao je u zatvor na dvije godine jer je uzgajao i posjedovao marihuanu. Biljku je koristio da bi se liječio od multiple skleroze, ali sud je zaključio da je uzgajao previše za njegove potrebe. Huanito Luksetić mora umrijeti jer nije sin hrvatskog generala. Takva ga je, jebiga, sreća dopala da je bolestan i da nije sin čovjeka koji se s ministrom unutarnjih poslova nalazi na kavi. Da je Huanitu Luksetiću samo palo na pamet reći da je marihuanu posadio njegov prijatelj Tom Ford iz Srbije sigurno bi pravosuđe imalo razumijevanja za njega – piše Vojislav Mazzocco za Index.
 

Bura divlja Dalmacijom

Orkanska bura divlja Dalmacijom. Padaju stabla, lete kupe s krovova, ljujaju se brodice i brodovi, promet je otežan zbog "svačega" na cesti, pa ako iz sigurnosti vaših domova mislite da morate negdje skoknit ove subote - bolje da ne morate! Sve u svemu, pripazite na sebe i svoje bližnje ma gdje bili i ne izlažite se opasnosti. Bura će, kažu, popodne malo molat. Moći ćete onda i u đir i na kavu i u spizu, a i na Hajduka. Hrvatski Dragovoljac večeras gostuje u Metkoviću. Po mandarine ćemo izgleda drugi put..
 

Žedni pokraj Cetine (priča 123)

Da još uvijek postoje naselja u Poljicima koja okružena Cetinom nemaju ni vodu ni struju, i nije neka novost jer o tome smo u više navrata pisali na ovim našim Poljičkim stranicama. I nije riječ, kao što ste pomislili, samo o dijelu Gornjih Poljica pod upravom Grada Omiša jer vode iz gradskog vodovoda nemaju ni pojedina naselja u općinama Podstrana i Dugi Rat. O kanalizaciji da i ne govorimo! No, ako već nemaju ove elementarne pretpostavke za civilizirani život, imaju barem vremena pred sobom. Ta tek smo zakoračili u 21. vijek!
Ono što je zajedničko ovim i brojnim drugim opravdanim žalopojkama naših Poljičana neovisno o tome dolaze li one iz omiškog, splitskog, podstranjskog ili dugoratskog dijela Poljica sažeto je rečeno u izdvojenom dijelu teksta objavljenog u današnjem izdanju Slobodne Dalmacije, citiramo: NEMAJU, KAŽU NAŠI SUGOVORNICI, KOGA DA POVUČE ZA NJIHOV KRAJ. Kraj koji je dao don Franu Ivaniševića, dr.don Antu Ercegovića, Jurja Kapića, Juru Kaštelana, Milana Vukovića, Antu Klarića, Nediljka Mihanovića,.. da spomenemo samo neke, danas "nema koga" da povuče za svoja Poljica?!
 
Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Jedinstveni upravni odjel Općine Dugi Rat, na vrijeme od dvanaest (12) mjeseci za radno mjesto: viši referent za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša. Traži se jedan izvršitelj, sveučilišni prvostupnik struke ili stručni prvostupnik javne uprave, koji aktivno poznaje rad na računalu i ima vozački ispit B kategorije. Pored navedenih uvjeta kandidati moraju ispunjavati ostale uvjete koji su navedeni u detaljima natječaja. Prijave se podnose na adresu: OPĆINA DUGI RAT, Poljička cesta 133, 21315 DUGI RAT s naznakom (za stručno osposobljavanje za rad) dostavom na općinski protokol ili putem pošte preporučeno, do 14. veljače 2019. godine. Za sve informacije zainteresirani se mogu obratiti na telefon: 734-900 i 735-291.