Omišani cijeli svibanj slave Dan Grada

Nizom društvenih, kulturnih, sportskih i vjerskih događanja stanovnici grada na ušću Cetine svečano su proslavili 16. svibnja, blagdan Sv. Ivana Nepomuka, nebeskog zaštitnika grada Omiša i Dan Grada Omiša.  Program slavlja (u nastavku članka) je uistinu bogat i raznovrstan i siguran sam da će svatko dobre volje u njemu pronaći nešto po svom guštu. Vidimo se (i) u svibnju u Omišu!  Evo pregleda nadolazećih događanja:

21. 5. 2019. UTORAK
NARODNA KNJIŽNICA OMIŠ – 19.00 sati
Književni susret s Marinom Vujčić
 

Susret gradonačelnika

U četvrtak, 9. svibnja 2019. Omiš dobio je i svog dječjeg gradonačelnika, Ivana Tičinovića, učenika OŠ "1.listopada 1942." Čišla, te Dječje Gradsko vijeće Grada Omiša u V. sazivu, za razdoblje 2019.-2021. godine. U novom sazivu sudjeluje ukupno 20 dječjih gradskih vijećnica i vijećnika koji su konstituirajućoj sjednici, tajnim glasovanjem, izabrali novog dječjeg gradonačelnika, među predloženim učenicama i učenicima 4., 5., 6. i 7. razreda OŠ "Josip Pupačić“ Omiš, OŠ "1.listopada 1942.“ Čišla i OŠ "Gornja Poljica" Srijane te štićenika Udruge roditelja djece i odraslih s posebnim potrebama "Prijatelj“ Omiš. Izboru je prethodilo izlaganje programa pojedinog kandidata. Glasovanje se odvijalo u dva kruga, pri čemu su 2  kandidata s najvećim brojem glasova u prvom krugu,  ušli u drugi krug. Gradonačelnik je postao učenik s ostvarenim  najvećim brojem glasova.
 
Na prijedlog i inicijativu Festivala dalmatinskih klapa Omiš i njegova ravnatelja prof. Mije Stanića za zasluge u osnivanju, razvoju i afirmaciji FDK Omiš za koji je ostao vezan cijeli svoj život te za promicanje ugleda Festivala i grada Omiša kao Olimpa klapske pjesme, čime je Omiš učinio prepoznatljivim na glazbenoj karti i stvorio predispozicije da se klapska pjesma nađe na UNESCO-vom popisu nematerijalne svjetske baštine počasnim građaninom Grada Omiša – posmrtno - proglašen maestro Ljubo Stipišić Delmata, melograf, aranžer, skladatelj, pjesnik, voditelj brojnih klapa i dirigent.
 
Grad Omiš objavio je popis laureata, dobitnika javnih priznanja i nagrada Grada Omiša za 2018, koji će u četvrtak, 16. svibnja 2019., u povodu proslave blagdana Svetog Ivana Nepomuka, nebeskog zaštitnika grada na ušću Cetine i Dana Grada Omiša na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dobiti više nego zaslužena priznanja.
Počasnim građaninom Grada Omiša proglašen je Ljubo Stipišić Delmata, melograf, aranžer, skladatelj, pjesnik, voditelj brojnih klapa i dirigent – posmrtno - za zasluge u osnivanju, razvoju i afirmaciji Festivala dalmatinskih klapa Omiš za koji je ostao vezan cijeli svoj život te za promicanje ugleda Festivala i grada Omiša kao Olimpa klapske pjesme.
I Ivan Perišić, hrvatski nogometni reprezentativac, proglašen je počasnim građaninom Grada Omiša za promicanje ugleda Republike Hrvatske u svijetu osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, čime je ostvaren povijesni uspjeh hrvatskog sporta koji je ujedinio Domovinu, pokazao snagu zajedništva i zadivio cijeli svijet.
Dobitnici nagrada za životno djelo su Miroslav Rogošić, zborovođa, kapelnik i glazbeni pedagog, za višedesetljetni rad u promicanju i razvoju crkvenog pjevanja Grada Omiša, za razvoj i vođenje Gradske glazbe Omiš; te Anđelko Kolovrat za darivanje krvi i doprinos razvoju Gradskog društva Crvenog križa Omiš te za višedesetljetni humanitarni i volonterski rad.
Osobne nagrade Grada Omiša za 2018. dobili su Ivana (Giove) Župa, dramska umjetnica, za uspjehe u radu u kulturi kojima doprinosi ugledu, izgradnji kulturnog života i promidžbi Omiša na kulturnoj sceni; te Mate Kalajžić, hrvatski košarkaški reprezentativac, za ostvarena sportska postignuća u 2018. godini i doprinose uspjehu hrvatske košarke, a posebno za osvajanje srebrne medalje na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.
Skupne nagrade Grada Omiša dobili su Malonogometni klub Sveti Luka Trnbusi i  Dobrovoljno vatrogasno društvo Gata. Plakete Grada Omiša dobili su Dubravka Kovačić, Drago Dado Lelas, Ljiljana Tafra, CZK - Gradska glazba Omiš i Stjepan Čović.
Čestitamo laureatima! Više detalja o njima i njihovim uspjesima u radu možete pročitati u nastavku članka..
 

Počasni građanin Omiša

Počasnim građaninom Grada Omiša ove je godine proglašen i Ivan Perišić, hrvatski nogometni reprezentativac, za promicanje ugleda Republike Hrvatske u svijetu osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, čime je ostvaren povijesni uspjeh hrvatskog sporta koji je ujedinio Domovinu, pokazao snagu zajedništva i zadivio cijeli svijet.
 

Omiš se najesen pretvara u veliko gradilište

Omiš se najesen, i to ove godine, pretvara u veliko gradilište. Nakon energetske obnove Omiške osnovne škole, kreće izgradnje nove Srednje škole na Priku, dugo najavljivanog novog mosta preko Cetine, tunela Komorjak i početak izgradnje gradske luke..

- Izuzetno mi je drago da je župan, a na to smo puno vremena potrošili na ishođene građevinske dozvole, najavio izgradnju srednje škole u Omišu. Omiška osnovna škola je energetski obnovljena, a na redu je izgradnja nove srednje škole čijom će se izgradnjom poboljšati uvjeti i omiških osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Škola će se graditi na Priku. Na jesen bi nakon objavljenog natječaja trebali početi radovi jer je dio sredstava već osiguran. Vjerujem da će iduće godine u Županiji biti osigurana sredstva za njen nastavak izgradnje. Omiš će uskoro postati veliko gradilište. Gradit će se most, tunel, gradska luka.. Pred nama su zaista veliki projekti. U tijeku je natječaj za most Cetina i tunel Komorjak. Očekujemo da će izvođač biti odabran najkasnije do početka travnja. Pripreme za radove očekujem tijekom ljeta, a radovi će početi na jesen. Već se dugo povlači pitanje izgradnje gradske luke. Bila je napravljena greška u proceduri, ali je ispravljena. Natječajna dokumentacija je trebala ići na provjeru, ta provjera je završena i ostalo je nekoliko tehničkih detalja za obraditi oko natječajne dokumentacije. Kroz 20-ak dana očekujemo raspisivanje natječaja za izgradnju omiške luke. Izgradnjom luke, među ostalim, uspostavit će se linija Omiš – Postira tako da će i to biti velika novost. Upravo je ta linija bila uvjet da se povuku sredstva EU za izgradnju luke. Mislim da ne treba strahovati za brzu cestu do Omiša jer će se obnoviti postojeća županijska prometnica (preko Tugara), a sami nastavak gradnje brze ceste ide zacrtanim smjerom. To znači da brza cesta ide dalje prema Dugom Ratu, Podstrani, južnim padinama Peruna. Brza cesta je strateški projekt RH i ne vjerujem da će se odraditi samo u nekoj fazi i poslije zaustaviti. Stvarno vjerujem da će projekt biti odrađen  - sve to je rekao Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša u razgovoru s Radom Popadićem, urednikom portala Dalmacija Danas.
 
Početkom svibnja gradonačelnik Grada Omiša, Ivo Tomasović, potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Dužobalne biciklističke staze i šetnice na području Grada Omiša. Projekt obuhvaća izgradnju i opremanje biciklističke staze i šetnice u priobalom pojasu grada Omiša, predio Brzet u ukupnoj dužini od 870 metara, povezujući direktno dijelove naselja Omiš – Mlija, Brzet i Nemira, te posredno dio naselja Borak uključenjem vertikalne komunikacije. Projektom se doprinosi unaprjeđenju biciklističke i pješačke infrastrukture na području Omiša te povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu. Projekt će uz omogućavanje intenzivnijeg korištenja bicikala i pješačenja kao načina putovanja doprinijeti i smanjenu korištenja automobila, te posljedno time i smanjenju pritisaka na prostor i okoliš, dok će infrastrukturom prilagođenom osobama sa smanjenom pokretljivosti biti omogućena dostupnost šetnici i obali na tom području.
 
Pozivaju se građani i pravne osobe za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Omiša za 2018.g. Prijedloge za javna priznanja Grada Omiša mogu podnijeti građani i njihove udruge, poduzeća, strukovna udruženja, ustanove i druge pravne osobe. Prijedlozi se dostavljaju do 1. ožujka 2019.g.  Cjeloviti tekst natječaja nalazi se ovdje.