Obavještavaju se roditelji mališana i svi zainteresirani da na službenim stranicama Dječjeg vrtića Dugi Rat mogu pronaći sve potrebne informacije o provođenju postupka upisa djece u programe vrtića i jaslica za predškolsku godinu 2024.-2025. Rok za podnošenje zahtjeva potrebno je predati u skladu s propisima od 22.04. do 30.04.2024. Sve o upisima doznajte na webu našeg vrtića - vrtic-dugi-rat.hr
 

Obavezno školovanje trajat će devet godina

Predškola kakva je sada, ne odgovara europskim standardima i ne računa se kao početak obveznog obrazovanja. Povećanjem sati ono će u Hrvatskoj od rujna 2025. umjesto 8 trajati 9 godina. Ne uvodi se 9. razred u osnovnim školama već se produljuje trajanje predškole u vrtićima. Od rujna do lipnja, umjesto 250 predškola će trajati do 700 sati. Kao i do sada, bit će obvezna za svu djecu, bilo da su polaznici dječjeg vrtića ili ne, javlja Dalmatinski portal.
- Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima najkraće obvezno obrazovanje i naša djeca u kasnijoj dobi ulaze u to opće obrazovanje. Ustanove koje provode program predškole dužne su osigurati prostor kako bi djeca mogla boraviti tijekom tjedna 4 do 5 sati ovisno kako će koji vrtić to organizirati - doznaje se u Ministarstvu znanosti i obrazovanja iz kojeg poručuju da će biti osigurano 22 tisuće novih mjesta u vrtićima.
Iz Udruge Sidro upozoravaju za novi model predškole nema dovoljno mjesta u vrtićima kao ni odgojitelja.
- "Ako znamo da nam u ovom trenutku nedostaje oko 7 tisuća odgojitelja i da oko 30 posto djece ove dobi nije uključeno u vrtićke programe kako mislimo započeti provoditi ovu veliku promjenu" - rekla je Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge Sidro.
Za djecu koja su polaznici dječjih vrtića u Zagrebu, program predškole integriran je u redoviti program, a za djecu koja nisu polaznici uglavnom se organizira u poslijepodnevnim satima.
 

Uređeno dvorište Dječjeg vrtića Dugi Rat

Iz općine Dugi Rat javljaju da su završeni radovi u sklopu projekta poboljšanja materijalnih uvjeta u Dječjem vrtiću Dugi Rat. U dvorištu vrtića postavljena je ljuljačka s korpom, kombinirano igralo sa toboganom, koš, klackalica, vrtuljak te je uređena podloga. Nova oprema za igru djece je u skladu sa tehnološkim i pedagoškim standardima, a djeci je osiguran kvalitetan boravak u vanjskom prostoru. Ukupna vrijednost ovog projekta je 31.599 eura. Projekt je proveden uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, javljaju iz općine.
 
Odlukom o sufinanciranju troškova boravka djece s područja Općine Dugi Rat u dječjim vrtićima na području Općine Dugi Rat i drugih jedinica lokalne samouprave za pedagošku 2023/2024. odlučeno je da će Općina će sufinancirati troškove boravka djece do iznosa koji će osigurati da cijena boravka u jaslicama / vrtiću bude istovjetna cjeniku dječjeg vrtića Dugi Rat.
Za ostvarenje pravana sufinanciranje potrebno je dostaviti popunjeni ZAHTJEV za sufinanciranje s kompletnom popratnom dokumentacijom. Napominjemo da su dosadašnji korisnici sufinanciranja dužni dostaviti novi zahtjev iz priloga za 2023./2024. godinu zajedno s popratnom dokumentacijom. Zahtjev molimo dostaviti najkasnije do 22. rujna 2023.
 

Općinari o projektu dječjeg vrtića u Krilu

Projektom rekonstrukcije i prenamjene objekta nekadašnje Područne škole u Krilu Općina Dugi Rat uspostavlja novi područni vrtić s 5 dnevnih boravaka (3 za vrtićki i 2 za jaslički program) čime se adresira jasna potreba za dodatnim kapacitetima objekata za predškolski odgoj na području Općine. Realizacijom predmetnog ulaganja osigurat će se dodatna 84 mjesta (60 za vrtićki i 24 za jaslički program) čime se ispunjava potreba djece i roditelja te se unaprjeđuju socijalne i obrazovne usluge na području Općine Dugi Rat. Ukupna vrijednost projekta je 1.285.420,00 €.
Financiranje projekta osigurava se sredstvima iz NPOO u iznosu od 573.362 € dok će se preostali dio financirati zaduženjem Općine kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj nakon što je Općinsko vijeće ovlastilo načelnika da započne s postupkom kreditiranja...
 

Peticija za povećanje dječjeg doplatka

Građanska inicijativa "Za djecu" pokrenula je peticiju za povećanje iznosa dječjeg doplatka i promjenu cenzusa za njegovo ostvarivanje, a dosad je prikupljeno više od 73.000 potpisa. Trenutno doplatak iznosi između 25,87 i 38,90 eura.
- "Borimo se za uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse te povećanje za svako dijete za minimum 50 eura, kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji" - navodi se na stranicama peticije potaknute općim rastom cijena.
 

Najvažniji posao na svijetu

Za najvažniji posao na svijetu - biti roditelj - kažu da nema škole ali da ima načina kako to naučiti i truditi se svakog dana biti što bolji u tome jer nema ništa važnije od naše djece. Moja prijateljica Natalia Tafra Bazina u ovo blagdansko jutro odlučila je podjeliti s nama neke svoje misli, a njihovom objavom na svom fejsbuk profilu poslala je i lijepu i korisnu poruku svim majkama i očevima. Pročitajte je u nastavku članka...
 

Školica za mamu i tatu

Udruga Kućica sretnog djetinjstva uz podršku Grada Kaštela ovog utorka, 3. svibnja, organizira predavanje / okrugli stol na temu "Kako uspješno odgajati dijete“, koje će se održati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, s početkom u 17 sati. Na predavanju će sudjelovati stručnjaci iz područja predškolskog odgoja i psihologije, koji će zainteresiranim roditeljima prenijeti znanja, metode i korisne alate koje mogu primijeniti u roditeljskom odgoju djece te im pomoći naći odgovor na pojedina pitanja o ponašanju djece. Na predavanju će tako sudjelovati stručnjakinja za Montessori odgoj Mirjana Alfirević Zec, psihologinja Dalma Luketin, odgojiteljica – savjetnica Rossana Bosnić i odgojiteljica u vjeri Ivana Batina. Sudjelovanje na predavanju je besplatno i nisu potrebne prijave, piše portal Kastela.org .
 

Logorovanje na Kreševo brdu

Udruga izviđača "Dugi Rat" organizira logorovanje, bivak od 24. do 26.veljače 2022. na Kreševo Brdu. Troškovi prijevoza i logorovanja su 150 kn po osobi. Polazak je sa kolodvora ispred tvornice u četvrtak, 24.02. u 10 sati, a povratak se planira za subotu, 26.02. u popodnevnim satima. Na bivak treba ponijeti sljedeće: Izviđačku majicu i maramu, ali ako netko ima košulju neka i nju ponese, Zdravstvenu knjižicu, kušinić, šugoman i pribor za osobnu higienu, vriću za spavanje, stariju robu, patike, trenerku, plastičnu čašu, lampadinu, poručuju dugoratskoj mladosti iz uprave udruge izviđača Dugi Rat.
 

Prijedlog Pravilnika o upisu djece u vrtić

Prijedlog Pravilnika o upisu djece u vrtić objavljen je na stranicama Dječjeg vrtića Dugi Rat. Po tom radnom prijedlogu pravilnika vršiti će se upis djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga u Dječjem vrtiću, te se uređuje postupak upisa djece u Dječji vrtić, način organiziranja i ostvarivanja programa predškolskog odgoja, obrazovanja i socijalne skrbi djece predškolske dobi, te prava i obveze roditelja odnosno skrbnika djece - korisnika usluga u našem Dječjem vrtiću.
Molimo roditelje i sve zainteresirane da pročitaju prijedlog pravilnika te da na isti pošalju sve eventaualne primjedbe na službeni mail: djecjivrticdugirat @ gmail.com . Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću se nalazi ovdje.
 

Nauči plesati u školi

U prostorima Osnovne škole "Jesenice" Orij Plesni klub Split je počeo održavati treninge plesa za djecu od 4 do 7 godina u terminima utorak i petak od 19:10 do 20:10. Voditeljica plesne škole za djecu je Andrea Rogošić Močić, licencirana učiteljica sportskog i rekreativnog plesa.
Roditelji, prijavite svoje razigrane mališane i zatražite daljnje informacije na kontakt telefon 091 566 9414.
Plesni klub Split je registriran kod Ureda za opću upravu Županije splitsko-dalmatinske, udružen je u Splitski Savez Sportova, Hrvatski sportski plesni savez, a time je i član Hrvatskog olimpijskog odbora kao i član međunarodnog udruženja World Dance Sport Federation.
 

Sv. Nikola posjetio Dječji vrtić Dugi Rat

Sveti Nikola razveselio je mališane svojim dolaskom 6.12. u Dječji vrtić Dugi Rat s punim košaricama slatkiša. Iako prepun obaveza rado je odgovarao na njihova mnogobrojna pitanja. Preoumoran nije stigao osobno posjetiti i djecu u popodnevnoj skupini već je dragim tetama ostavio košare s darovima za njih. No zato će odmoran i veseo stići u ponedjeljak 13.12. na blagdan svete Luce i razveseliti mališane i u popodnevnoj smjeni, javljaju iz Općine Dugi Rat.
 
Općine Dugi Rat krenula je u postupak jednostavne javne nabave i donijela odluku o odabiru najpovoljnije ponude za izradu glavnog projekta za uređenje dječjeg vrtića u prostoru zgrade stare škole na Krilu. Predmet nabave je usluga izrade izrada glavnog projekta za prilagođavanje postojećeg poslovnog prostora novoj namjeni – namjeni dječjeg vrtića te spajanje tri poslovna prostora u jedan sukladno projektnom zadatku, koji treba sadržavati i troškovnik radova i opreme, prilagođeni postupku javne nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi.
Odabrana je ponuda tvrtke Papair i Olovka j.d.o.o. za arhitektonsko projektiranje i prostorno uređenje iz Splita, koja je uz najnižu cijenu ispunila uvjete i zahtjeva iz poziva za dostavu ponude.
 

Upisi djece u dugoratske izviđače

 

Prvi dan vrtića

Prvog dana rujna započela je i nova pedagoška godina u dugoračkim vrtićima. Poželimo da bude što ugodnija i bolja svoj djeci i njihovim roditeljima, odnosno što manje stresna pri upisu djece u dječje vrtiće drugih općina i gradova, zbog dobro nam poznatog problema promjene (primjene) standarda i nedostatnih kapaciteta dugoratskih vrtića. Naša općina radi na trajnijem rješenju tog problema.
Prvog dana dolaska u dječji vrtić-jaslice roditelji su dužni donijeti liječničko uvjerenje za dijete.
Naš sumještanin Karlo Lozić većinom glasova u anketi novi je izabrani predstavnik roditelja u Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Dugi Rat.
Djeco, a i Karlo, sritno!