Uređeno dvorište Dječjeg vrtića Dugi Rat

Iz općine Dugi Rat javljaju da su završeni radovi u sklopu projekta poboljšanja materijalnih uvjeta u Dječjem vrtiću Dugi Rat. U dvorištu vrtića postavljena je ljuljačka s korpom, kombinirano igralo sa toboganom, koš, klackalica, vrtuljak te je uređena podloga. Nova oprema za igru djece je u skladu sa tehnološkim i pedagoškim standardima, a djeci je osiguran kvalitetan boravak u vanjskom prostoru. Ukupna vrijednost ovog projekta je 31.599 eura. Projekt je proveden uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, javljaju iz općine.
 
Odlukom o sufinanciranju troškova boravka djece s područja Općine Dugi Rat u dječjim vrtićima na području Općine Dugi Rat i drugih jedinica lokalne samouprave za pedagošku 2023/2024. odlučeno je da će Općina će sufinancirati troškove boravka djece do iznosa koji će osigurati da cijena boravka u jaslicama / vrtiću bude istovjetna cjeniku dječjeg vrtića Dugi Rat.
Za ostvarenje pravana sufinanciranje potrebno je dostaviti popunjeni ZAHTJEV za sufinanciranje s kompletnom popratnom dokumentacijom. Napominjemo da su dosadašnji korisnici sufinanciranja dužni dostaviti novi zahtjev iz priloga za 2023./2024. godinu zajedno s popratnom dokumentacijom. Zahtjev molimo dostaviti najkasnije do 22. rujna 2023.
 

Općinari o projektu dječjeg vrtića u Krilu

Projektom rekonstrukcije i prenamjene objekta nekadašnje Područne škole u Krilu Općina Dugi Rat uspostavlja novi područni vrtić s 5 dnevnih boravaka (3 za vrtićki i 2 za jaslički program) čime se adresira jasna potreba za dodatnim kapacitetima objekata za predškolski odgoj na području Općine. Realizacijom predmetnog ulaganja osigurat će se dodatna 84 mjesta (60 za vrtićki i 24 za jaslički program) čime se ispunjava potreba djece i roditelja te se unaprjeđuju socijalne i obrazovne usluge na području Općine Dugi Rat. Ukupna vrijednost projekta je 1.285.420,00 €.
Financiranje projekta osigurava se sredstvima iz NPOO u iznosu od 573.362 € dok će se preostali dio financirati zaduženjem Općine kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj nakon što je Općinsko vijeće ovlastilo načelnika da započne s postupkom kreditiranja...
 

Peticija za povećanje dječjeg doplatka

Građanska inicijativa "Za djecu" pokrenula je peticiju za povećanje iznosa dječjeg doplatka i promjenu cenzusa za njegovo ostvarivanje, a dosad je prikupljeno više od 73.000 potpisa. Trenutno doplatak iznosi između 25,87 i 38,90 eura.
- "Borimo se za uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse te povećanje za svako dijete za minimum 50 eura, kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji" - navodi se na stranicama peticije potaknute općim rastom cijena.
 

Najvažniji posao na svijetu

Za najvažniji posao na svijetu - biti roditelj - kažu da nema škole ali da ima načina kako to naučiti i truditi se svakog dana biti što bolji u tome jer nema ništa važnije od naše djece. Moja prijateljica Natalia Tafra Bazina u ovo blagdansko jutro odlučila je podjeliti s nama neke svoje misli, a njihovom objavom na svom fejsbuk profilu poslala je i lijepu i korisnu poruku svim majkama i očevima. Pročitajte je u nastavku članka...
 

Školica za mamu i tatu

Udruga Kućica sretnog djetinjstva uz podršku Grada Kaštela ovog utorka, 3. svibnja, organizira predavanje / okrugli stol na temu "Kako uspješno odgajati dijete“, koje će se održati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, s početkom u 17 sati. Na predavanju će sudjelovati stručnjaci iz područja predškolskog odgoja i psihologije, koji će zainteresiranim roditeljima prenijeti znanja, metode i korisne alate koje mogu primijeniti u roditeljskom odgoju djece te im pomoći naći odgovor na pojedina pitanja o ponašanju djece. Na predavanju će tako sudjelovati stručnjakinja za Montessori odgoj Mirjana Alfirević Zec, psihologinja Dalma Luketin, odgojiteljica – savjetnica Rossana Bosnić i odgojiteljica u vjeri Ivana Batina. Sudjelovanje na predavanju je besplatno i nisu potrebne prijave, piše portal Kastela.org .
 

Logorovanje na Kreševo brdu

Udruga izviđača "Dugi Rat" organizira logorovanje, bivak od 24. do 26.veljače 2022. na Kreševo Brdu. Troškovi prijevoza i logorovanja su 150 kn po osobi. Polazak je sa kolodvora ispred tvornice u četvrtak, 24.02. u 10 sati, a povratak se planira za subotu, 26.02. u popodnevnim satima. Na bivak treba ponijeti sljedeće: Izviđačku majicu i maramu, ali ako netko ima košulju neka i nju ponese, Zdravstvenu knjižicu, kušinić, šugoman i pribor za osobnu higienu, vriću za spavanje, stariju robu, patike, trenerku, plastičnu čašu, lampadinu, poručuju dugoratskoj mladosti iz uprave udruge izviđača Dugi Rat.
 

Prijedlog Pravilnika o upisu djece u vrtić

Prijedlog Pravilnika o upisu djece u vrtić objavljen je na stranicama Dječjeg vrtića Dugi Rat. Po tom radnom prijedlogu pravilnika vršiti će se upis djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga u Dječjem vrtiću, te se uređuje postupak upisa djece u Dječji vrtić, način organiziranja i ostvarivanja programa predškolskog odgoja, obrazovanja i socijalne skrbi djece predškolske dobi, te prava i obveze roditelja odnosno skrbnika djece - korisnika usluga u našem Dječjem vrtiću.
Molimo roditelje i sve zainteresirane da pročitaju prijedlog pravilnika te da na isti pošalju sve eventaualne primjedbe na službeni mail: djecjivrticdugirat @ gmail.com . Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću se nalazi ovdje.
 

Nauči plesati u školi

U prostorima Osnovne škole "Jesenice" Orij Plesni klub Split je počeo održavati treninge plesa za djecu od 4 do 7 godina u terminima utorak i petak od 19:10 do 20:10. Voditeljica plesne škole za djecu je Andrea Rogošić Močić, licencirana učiteljica sportskog i rekreativnog plesa.
Roditelji, prijavite svoje razigrane mališane i zatražite daljnje informacije na kontakt telefon 091 566 9414.
Plesni klub Split je registriran kod Ureda za opću upravu Županije splitsko-dalmatinske, udružen je u Splitski Savez Sportova, Hrvatski sportski plesni savez, a time je i član Hrvatskog olimpijskog odbora kao i član međunarodnog udruženja World Dance Sport Federation.
 

Sv. Nikola posjetio Dječji vrtić Dugi Rat

Sveti Nikola razveselio je mališane svojim dolaskom 6.12. u Dječji vrtić Dugi Rat s punim košaricama slatkiša. Iako prepun obaveza rado je odgovarao na njihova mnogobrojna pitanja. Preoumoran nije stigao osobno posjetiti i djecu u popodnevnoj skupini već je dragim tetama ostavio košare s darovima za njih. No zato će odmoran i veseo stići u ponedjeljak 13.12. na blagdan svete Luce i razveseliti mališane i u popodnevnoj smjeni, javljaju iz Općine Dugi Rat.
 
Općine Dugi Rat krenula je u postupak jednostavne javne nabave i donijela odluku o odabiru najpovoljnije ponude za izradu glavnog projekta za uređenje dječjeg vrtića u prostoru zgrade stare škole na Krilu. Predmet nabave je usluga izrade izrada glavnog projekta za prilagođavanje postojećeg poslovnog prostora novoj namjeni – namjeni dječjeg vrtića te spajanje tri poslovna prostora u jedan sukladno projektnom zadatku, koji treba sadržavati i troškovnik radova i opreme, prilagođeni postupku javne nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi.
Odabrana je ponuda tvrtke Papair i Olovka j.d.o.o. za arhitektonsko projektiranje i prostorno uređenje iz Splita, koja je uz najnižu cijenu ispunila uvjete i zahtjeva iz poziva za dostavu ponude.
 

Upisi djece u dugoratske izviđače

 

Prvi dan vrtića

Prvog dana rujna započela je i nova pedagoška godina u dugoračkim vrtićima. Poželimo da bude što ugodnija i bolja svoj djeci i njihovim roditeljima, odnosno što manje stresna pri upisu djece u dječje vrtiće drugih općina i gradova, zbog dobro nam poznatog problema promjene (primjene) standarda i nedostatnih kapaciteta dugoratskih vrtića. Naša općina radi na trajnijem rješenju tog problema.
Prvog dana dolaska u dječji vrtić-jaslice roditelji su dužni donijeti liječničko uvjerenje za dijete.
Naš sumještanin Karlo Lozić većinom glasova u anketi novi je izabrani predstavnik roditelja u Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Dugi Rat.
Djeco, a i Karlo, sritno!
 

O smještaju neupisane djece u dječji vrtić Dugi Rat

Na službenim općinskim internet stranicama osvanulo je priopćenje Općinskog načelnika vezano za smještaj djece u dječji vrtić Dugi Rat. Prenosimo ga ispod u cjelosti.

Zbog smanjenja kapaciteta smještaja djece u sklopu dječjeg vrtića "Dugi Rat" radi prilagođavanja propisanim standardima veliki broj Vas se našao u teškoćama zbog neupisane djece u dječji vrtić i jaslice za pedagošku godinu 2021/2022. godinu. Točnije riječ je 53 neupisane djece, odnosno 30 neupisane jasličke djece (od toga njih 27 su djeca oba zaposlena roditelja) te 23 djece vrtićke dobi (od toga su njih 14 su djeca oba zaposlena roditelja). Općinski načelnik je odmah po primitku peticije nezadovoljnih roditelja održao sastanak s predstavnicima roditelja po tom pitanju.
S obzirom da za uređenje bilo kojeg trenutno raspoloživog prostora potrebno određeno vrijeme za izradu potrebne dokumentacije te pribavljanje svih potrebnih dozvola potrebno je da pronađemo privremeno rješenje za rješavanje Vašeg problema. Stoga će već na idućoj sjednici Općinskog vijeća, planiranoj početkom kolovoza, raspravljati se o prijedlogu odluke o sufinanciranju programa vrtićkog i jasličkog programa za pedagošku godinu 2021/2022. godinu..
 
Svjetski je dan djece. Obilježava se, a ponegdje i slavi, 20. studenoga. Upravo tog dana 1989. godine 196 država potpisalo je Konvenciju o pravima djece, čime su se obvezale svoj djeci jamčiti jednaka prava, štititi ih od diskriminacije i osigurati im pravo na razvoj i učenje. Naša se Općina Dugi Rat itekako brine za naše najmlađe. Dječji vrtić Dugi Rat s jaslicama, Osnovna škola "Jesenice", Narodna knjižnica Dugi Rat te brojne dugoratske uduge (Udruga izviđača, KUD Dalmacija, DVD Dalmacija, Udruga Tvornica,..) i brojni sportski klubovi i ostale inicijative koje okupljaju djecu i mlade, nositelji su širih društvenih nastojanja da ih usmjeravajmo u njihovom odgoju, obrazovanju i razvoju kako bi izrasli u zdrava, obrazovana, slobodna, misleća i sretna ljudska bića. Ulaganje u djecu i mlade dokazano je najbolje ulaganje u budućnost zajednice, naroda i svijeta. Naša Općina, a i šira okolica, jedne su od preostalih koji još uvijek imaju pozitivan prirodni prirast stanovništva, dakle još uvijek se u ovom bogom danom kraju rađa više djece nego što se umire. Lijepo je to znati u ovoj našoj Hrvatskoj koja iz godine u godinu gubi svoje stanovništvo, ne samo zbog sve starijeg stanovništva, već i  zbog novog vala ekonomskih migracija, jer jedan je život i mnoge mlade obitelji ne mogu čekati da čuvari pečata i statusa quo u HDZSDP-u konačno krenu u reforme i širom svima otvore prilike koje bi mogle rezultirati boljim životom i u Lijepoj našoj. U ovim teškim okolnostima lijepo je znati da naša sredina ipak natprosječno više od državnog prosjeka ulaže u djecu i mlade. Općina Dugi Rat veliki dio proračuna namjenila je financiranju odgoja najmlađih, uvijek je na usluzi našoj školi, knjižnici, ulaže u kulturu, sport i rekreaciju, a Grad Omiš se s pravom diči i s naslovom "Grad prijatelj djece", no i jedni i drugi mogu i moraju još i bolje. Za svoju djecu i mlade!