U velikom smo tjednu

Nalazimo se u Velikom tjednu, u vremenu kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događanja u njemu. Uskrsa ispovijed će se u župi svetog Josipa u Dugom Ratu održavati u utorak kroz jutro od 10 do 11 sati, a poslijepodne od 17 do 18 sati. Izvrsna je to prilika da Uskrs dočekamo spremna i čista srca, pomireni sa Bogom, bližnjima i samim sobom.
Veliki četvrtak dan je Isusove posljednje večere, na kojoj je sa svojim učenicima posljednji put proslavio židovski blagdan Pashu. Od 18 sati se na misnom slavlju obilježava sjećanje na Isusovu posljednju večeru i ustanovljenje Euharistije i svećeništva.
Na Veliki petak, dan vazmenog posta, nema svete mise, oltar je bez križa, oltarnika, cvijeća i svijeća, a vjerskim obredom od 18 sati uz klanjanje križu i procesiju mjestom obilježiti će se sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu.
Velika subota je dan tišine, do Vazmenog bdijenja od 21 sat, koje se sastoji od službe svjetla s blagoslovom ognja, nakon čega slijede čitanja, krsna obećanja te Euharistijska služba. Blagoslov hrane obaviti će se u popodnevnim satima.
Nedjelja uskrsnuća Gospodinova, Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan, spomen je Kristova uskrsnuća – temelja kršćanske vjere i pobjede nad grijehom i smrti. Svete mise su u 10 i 19 sati.
 

Cvjetnica u našoj župi

Gospodin je pobjedonosno u nedjelju ušao u Jeruzalem. Nekoliko dana kasnije, u istome gradu, bit će pribijen na križ. Nedjelja muke Gospodnje je pred nama. Cvjetnica je pred nama. S njom započinje Veliki tjedan. Crkva se tada spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.
Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu... a svi znamo kako je to sve završilo tjedan poslije. Ili počelo, ako pitate vjernike...
U spomen na taj događaj koji predstavlja svojevrsni uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu će se u našoj župi svetog Josipa u Dugom Ratu održati svete mise na kojoj će se blagosloviti i palmine i maslinine grančice. Svete mise su u 9, 11 i 18 sati, a klanjanje pred Presvetim od 12 do 16 sati. Crkva će kroz to vrijeme biti otvorena za sve vjernike koji će izdvojiti dio svoga vremena za osobni susret s Bogom.
 

Proslava blagdana sv. Josipa u Dugom Ratu

U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljen blagdan sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe. Središnjoj proslavi prethodila je bogata trodnevnica, a na samu svetkovinu u župi su slavljene dvije jutarnje mise te popodnevna svečana kojoj je prethodila procesija po mjestu. Procesiju je molitvama kardinala Franje Kuharića animirao prof. dr. don Ante Mateljan, a, sudjelovali su brojni svećenici, župni zbor, predstavnici policije, dugorački vatrogasci, Garda svetog Josipa, mjesne vlasti, djeca u narodnim nošnjama i brojni vjernici. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je prof. dr. fra Domagoj Runje. Na kraju mise župnik don Božo Ćubelić čestitao je svetkovinu sv. Josipa, a posebno onima koji nose njegovo ime. Zahvalio je Bogu na predivnom danu i svima koji su pomogli da proslava bude svečana, uz tradicionalnu procesiju mjestom.
 

Proslava blagdana Svetog Josipa

S župnih fejs stranica prenosimo Vam detaljan program proslave blagdana svetog Josipa, nebeskog zaštitnika naših župljana i župe. Blagdan svetog Josipa dan je i općine Dugi Rat.
 

Za križem

U subotu 16.03.2024. u župi u crkvi sv. Roka u Jesenicama u 18 sati bit će izveden oratorij ZA KRIŽEM zbora Sveta Cecilije iz Jelse pod ravnanjem dirigenta Slavka Reljića. Ovo je jedan mali dio prikaza pučke, narodne pobožnosti koja se odvija na otoku Hvaru kroz dugi niz stoljeća, u noći sa Velikog Četvrtka na Veliki Petak. Pobožnost je to koja je odnedavno priznata i zaštićemna i od strane UNESCO-a kao naša nematerijalna kulturna baština. Svakako je oratorij u našoj jeseničkoj župi vrijedno poslušati, ali još više, kroz ovaj Oratorij za križem, ući u otajstvo Kristovog Križa, njegove muke što je podnio za nas i za spas svijeta.

A spas nam, i to doslovno, i danas nasušno treba, kad se mikroskopom traže zrnca mudrosti, a kućerinom hrabrost za usprotiviti se općeprihvaćenom narativu zla, koji se hranjen vječnom pohlepom i obilno zalivan nemarom današnjih struktura od naroda odmetnute vlasti, opet opasno nadvio, kao tmuran i prijeteći, ali srećom još ne i radioaktivan, oblak nad našom budućnošću.
Da, nalazimo se u teškim vremenima zaboravnih i slabih vođa i svaka pomoć nam je opet potrebna. Hmm.. teško da će i nadolazeći izbori u domovini i svijetu, te euroizbori išta moći promijeniti nabolje i vratiti narative Europe prema miru i razgovoru. Kad ni pozivi papa Frane o razgovorima o miru ne pronalaze pametne ni mudre glave, ne preostaje nam ništa doli ufati se u milost i zagovor Svevišnjeg. I moliti se za mir.
 

Bogojavljenje

Po kršćanskoj tradiciji blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje slavi se 6. siječnja i znači objavu Boga čovječanstvu u ljudskom liku - u osobi Isusa Krista. Riječ je o svetkovini Božje objave u kojoj se spominje pohod trojice mudraca, Isusovo krštenje te Isusovo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj. U hrvatskoj tradicijskoj kulturi Sveta tri kralja označavaju svršetak božićnoga vremena, a blagoslovljena voda koristi se za blagoslov kuća i obitelji. Prvi spomen Bogojavljenja nalazi se u tekstu Klementa Aleksandrijskog na prijelazu iz 2. u 3. stoljeće, a prvi spomen kao službenoga crkvenog blagdana poznat je iz sredine 4. stoljeća. Blagdan Sveta tri kralja je i praznik i neradan dan u RH.
 

U tijeku je blagoslov obitelji.. doklen je pop doša?

U tijeku je blagoslov kuća koji se u pravilu provodi od blagdana sv.Stjepana pa do Sveta tri kralja, 6. siječnja. Riječ je o daru crkvi koji nije obvezan, ali prešlo je u tradiciju da obitelji koji prime svećenika ostave u kuverti i nešto novca, koliko tko može i želi. Lani se još davalo u kunama, a ove godine ćemo u eurima. Valja pritom naglasiti kako novac koji se daje u prigodi blagoslova obitelji ne ide svećeniku, već župi. Ponavljamo još jednom i kako davanje novca nije obveza. U našoj dugoratskoj župi sv.Josipa već par godina don Bože s ministrantima ne ide po kućama, već se obitelji iz dugoratskih ulica pozivaju u crkvu na svetu misu i blagoslov gdje mogu i ostaviti svoj dobrovoljni prilog za župu, a sve po rasporedu po ulicama na određene datume.
Ovogodišnji raspored je u nastavku članka...
 

Sritan Božić

Svitu, sritan Vam Božić
Želim vam ljubav, zdravlje, mir i dobro... uz puno lipih pozdrava iz Dugog Rata.
 
Župljani Župe sv. Roka u Jesenicama, u srijedu, 6. prosinca 2023. svečano su proslavili blagdan sv. Nikole, u istoimenoj crkvi na Krilu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je fra Frano Doljanin, gvardijan Samostana Gospe Karmelske u Omišu u koncelebraciji sa župnikom don Tonijem Šinkovićem, don Ivanom Đonlićem, župnikom Gospe u Siti u Strožancu, don Božom Čubelićem, župnikom Župe sv. Josipa u Dugom Ratu te don Tomislavom Bašićem, ekonomom CBS-a.
Poznati brodarski kraj već stoljećima štuje ovoga dragoga zaštitnika. Mnoštvo vjernika, sa šireg jeseničkog područja, od Podstrane do Dugog Rata, došlo je na zagovor sv. Nikoli. Uoči svečanog euharistijskog slavlja održana je procesija sa svečevim kipom koji se zaustavio u kriljanskoj luci gdje je održan obred blagoslova brodova i svih moreplovaca. Mješoviti zbor Župe Jesenice pod ravnanjem maestra Slave Tomaša, animirao je liturgijsko pjevanje. Tijekom procesije ljudi su ponosno istaknuli svečane barjake sv. Nikole, zaštitnika Krila i Bajnica, sv. Roka zaštitnika cijelih Jesenica te mnoge druge...
 

A u zoru Zornica me budi..

U našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu počinju intenzivne duhovne pripreme za proslavu Božića. Jedan od vidova pripreme vjernika su i popularne rane svete mise u zoru, Zornice. Svete mise zornice održavati će se u našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu svakog dana tijekom došašća osim nedjelje s početkom u 6 sati. Ujutro. Brrr.
Naša župa će se, ne sumnjamo, opet moći pohvaliti s mnoštvom vjernika koji u cik zore, prije nego što se ptice pjevice oglase (dobro, crkvena zvona što zamjeniše pjevice) dolaze na ranu svetu misu i tako započinju svoj radni dan. Rane svete mise, zornice - srca gore, evo zore! - kao da opet kliču iz dugoratske župe pripremajući se ranim jutrima za najradosniji blagdan, za Božić.
 

Promocija knjige Emanuela Petrova

 
Novi splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić dan poslije preuzimanja službe ostvario je prvi pastoralni korak radosnom proslavom života, krštenjem sedmog djeteta obitelji Ivana i Ljubice Šaškor u poljičkoj župi Ostrvica-Čišla. Ivan je sin poginulog hrvatskog branitelja, brigadira Ante Šaškora Brade, koji je dao život za domovinu na Vitorogu 12. rujna 1995., a ovo je iz njegove loze 14. unuče.
Mons. Zdenka Križića je dočekao župnik don Bariša Plećaš, koji je uz don Renata Pudara, nadbiskupova tajnika, suslavio misu te izrazio dobrodošlicu i zahvalnost novom Dujmovu nasljedniku, piše Ivan Ugrin na stranicama Slobodne Dalmacije.
Budući da je ovaj prvi pastirski pohod jednoj župi bio uzrokovan krštenjem sedmog djeteta u obitelji Šaškor, naglasio je da, nažalost, ovakvih prigoda za biskupe nema baš puno.
- Crkva se danas raduje svojem novom članu jer po krštenju ovoga djeteta Crkva nam postaje i brojnija i svetija. Neka dragi Bog prati ovu obitelj svojim blagoslovom i bude jamac budućnosti i sreće njihove djece. Neka ih čuva na životnom putu od zavodljivosti Zloga i učini ponosom svojim roditeljima, Crkvi i narodu - zaključio je novi splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić...
 

Velika Gospa

Blagdan Velike Gospe dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. U našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu proslaviti će se taj veliki dan tako što će ujutro biti svečana sveta misa. Kao i svake godine, očekuje se veliki broj naših župljana na misnim slavljima posvećenima Majci Božjoj.
 

Fjera o Velike Gospe u Krugu

Blagdan Velike Gospe posebno se značajno poštuje u Krugu. Tako je bilo i danas.
 

Župno hodočašće u Sinj

Bliži se proslava najveće marijanske svetkovine - Velike Gospe. Naša župa Sv. Josipa se već priprema devetnicom za taj veliki dan, a u petak, 11.08.2023. se organizira i tradicionalno hodočašće u Sinj. Tamo naše župljane čeka bogat duhovni program: mogućnost za ispovijed, sveta misa, razgledavanje svetišta.. Polazak je u 7.00 sati ispred bivše tvornice, autobusima Duće toursa. Pripremimo se što bolje za svetkovinu Velike Gospe te radosna i čista srca obilježimo i taj veliki dan.