Konferencija obrazovanja i povezanih industrija ENTER održat će se 10. i 11.12. u Spaladium Areni, u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i partnera. Međunarodna znanstveno - stručna konferencija "Izazovi u radu s darovitom djecom“ od ove godine postala je dio ENTER konferencije, s ciljem razvoja i unapređenja odgojno-obrazovnog sustava i jačanja veza s povezanim industrijama.
ENTER konferencija ima razvojnu, edukacijsku i promocijsku ulogu za sve dionike odgojno-obrazovnog sustava koji na bilo koji način sudjeluju u ostvarenju potencijala visokomotiviranih i potencijalno darovitih učenika. U dva dana konferencije sudionici će moći poslušati predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka, predstavnike različitih ustanova povezanih s obrazovanjem, inovatore i kreativne pojedince koji ne prežu pred izazovima.
- Ovogodišnja konferencija zamišljena je kao multitematski i interaktivni događaj koji će uključivati više događanja istovremeno, kako bi se pronašlo nešto za svakoga, odgojno-obrazovne djelatnike različitih profila, učenike, roditelje, ali i širu javnost - kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.
Uz poštivanje važećih epidemioloških mjera program konferencije će se održavati istovremeno na 4 pozornice, a sudjelovat će više od 50 predavača i više od 30 izlagača. Svi oni koji neće moći biti u Spaladium Areni imat će priliku pratiti događanja online, a jednostavnim klikom na neku od četiri pozornice moći će se uključiti u program i aktivno sudjelovati u raspravama.
 
Split Tech City je neprofitna udruga osnovana 2015. godine s ciljem okupljanja lokalnog tehnološkog sektora, a kroz istoimeni portal predstavljaju članove i stvaraju zanimljivi i korisni sadržaj. Kako bi srednjoškolce i studente upoznali i potaknuli na uključivanje u ICT zajednicu, odlučili su kreirati E-book. Na 70-ak stranica obuhvatili su, kažu, korisne savjete koji će mladima olakšati ulazak na tržište rada, potaknuti ih na poduzetničku aktivnost i mijenjanje mindset-a.
U e-knjižici se mogu pronaći savjeti o tome kako napisati životopis koji će svaki poslodavac pročitati, preporuke knjiga koje mogu pomoći u vlastitom razvoju, smjernice za pravilnu organizaciju, korisni linkovi za online učenje, savjeti za pravilno provođenje networkinga i uključivanje u zajednicu, popis lokalnih meetupa na kojima stručnjaci dijele svoja znanja i iskustva i otvoreni su za savjete i podršku.
Osim toga, pružaju odgovore na neka pitanja i dileme s kojima se srednjoškolci i mladi susreću na profesionalnom putu. Obuhvaćeno je sve ono što bi i sami voljeli da smo znali u svojim studentskim danima i poslovnim počecima.
 
Studentski poduzetnički inkubator u prosincu organizira edukacije u području 3D tehnologija. Tema prosinca je “3D modeliranje i 3D printanje“. Računalna grafika danas je toliko uznapredovala da gotovo i nema aspekta života u kojem se ona ne pojavljuje. 3D modeliranje je sastavnica računalne grafike, a kao tehnika omogućuje pretvaranje matematičkih prikaza u trodimenzionalni objekt. Zadnjih godina sve  češće je korištenje 3D modela za 3D printanje, kojim se dobiva fizički  proizvod u relativno kratkom vremenu. Ova grana je još uvijek prilično mlada i proći će još neko vrijeme prije nego što uđe  u svakidašnju upotrebu. Od 9. – 15.12. prosinca održat će se 4 online (preko Zoom platforme) radionice iz svijeta 3D modeliranja i 3D printanja i to prema sljedećem rasporedu ...
 
Općina Dugi Rat je raspisala javni natječaj za dodjelu potpora nadarenim učenicima i studentima s područja Općine Dugi Rat za školsku odnosno akademsku godinu 2021/2022. Natječaj je objavljen na službenoj web stranici Općine Dugi Rat (www.dugirat.hr), te istaknut na oglasnoj ploči u zgradi Općine Dugi Rat. Rok za podnošenje prijava je 01.12.2021. O rezultatima natječaja sudionici će biti obaviješteni u roku od 30 dana od dana zaključenja  natječaja. Dodatne informacije potražite ovdje ili pozivom na kontakt brojeve općinara, 021/734-900.
 
Studenti i mladi volonteri neprofitne organizacije AIESEC u Splitu već dugi niz godina organiziraju projekt pod nazivom World in The City. Riječ je o projektu koji provodi edukacijske radionice stranih jezika, osnovne i napredne razine. Radionice su dugogodišnji projekt na kojemu se studente, mlade, ali i opću populaciju podučava određenim stranim jezicima. Strani praktikanti koji dolaze u Split, ne podučavaju samo svoj materinji jezik (engleski, njemački, španjolski i francuski) već polaznike upoznaju sa svojom kulturom, običajima, tradicijom. U sklopu ovog projekta bit će i organiziran događaj pod nazivom Global Village, koji ima za cilj predstaviti zemlje iz kojih strani praktikanti dolaze.
Trajanje radionica je 5 tjedana. Radionice se održavaju 3 puta tjedno u trajanju od 90 minuta. Studentima je pohađanje radionica besplatno, dok je za ostale cijena 150 HRK. Prijaviti se možete putem obrasca ovdje.
 

Dani tehničke kulture

Dani tehničke kulture 2021. godine održat će se 8. i 9.11.2021. u suorganizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita, dijela njenih udruga članica, vanjskih suradnika iz Aerotehničke udruge Split i splitske osnovne škole Split 3. Ovo je druga po redu ovogodišnja manifestacija kojoj je cilj promovirati i popularizirati područja tehničke kulture među djecom i mladima. Manifestacija će trajati dva dana, a program se sastoji od sljedećih radionica: modelarstvo (DPTK Split, prof. Martin Olujić), robotika (ZTK grada Splita, stručna suradnica Ella Rinčić), elektronika (DPTK Split, prof. Dragan Stanojević), brodomodelarstvo (DPTK Split, prof. Ante Milić), radionica o dronovima (Aerotehnička udruga Split, Goran Gašparović), Arduino radionica (KMT Elektrotehničar pri Elektrotehničkoj školi Split, prof. Ante Vlah), piše DalmacijaNews.
 

Dani tehničke kulture 2021.

Dani tehničke kulture 2021. godine provest će se 21. i 22. listopada u suorganizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita, dijela njenih udruga članica i splitske osnovne škole Spinut, kao jedna od ovogodišnjih manifestacija kojoj je cilj promovirati i popularizirati područja tehničke kulture među djecom i mladima.
Na manifestaciji će radionice provesti članovi udruga članica ZTK grada Splita: – Društvo pedagoga tehničke kulture Split – prof. Martin Olujić (radionica modelarstva) i prof. Dragan Stanojević (radionica elektronike), – Jedriličarski klub Zenta – promotor brodomodelarstva u JK Zenta Duje Luković (radionica brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja), – Klub mladih tehničara Elektrotehničke škole u Splitu – prof. Ante Vlah (Arduino radionica) i – ZTK grada Splita – stručna suradnica Ella Rinčić (radionica robotike).
 

DUMP Udruga mladih programera traži nove članove

Stoga, mladi splitski digitalci organiziraju još jedan DUMP Internship. To je besplatni šestomjesečni program u kojem sudionici – pripravnici – imaju priliku steći nova znanja i vještine na području programiranja, marketinga, dizajna i multimedije. DUMP Internship namijenjen je srednjoškolcima i studentima od 16-24 godine koji su zaljubljenici u tehnologiju, učenje i izazove.
Glavni cilj programa je da kroz razna teorijska predavanja, radionice i radom na stvarnim projektima obuče buduće generacije dumpovaca sa znanjem i iskustvom potrebnim u daljnjem radu. Osim znanja i vještina, DUMP Internship omogućuje i upoznavanje drugih ambicioznih ljudi koji dijele slične interese. Zbog toga, Internship je prilika za stjecanje čvrstih i dugogodišnjih prijateljstava.
Prijave su otvorene do 18.10., a svi zainteresirani mogu ovdje pronaći detaljnije o Internshipu.
 
Znanje o EU fondovima nisu samo brojevi i administracija, već je riječ o širem projektnom ciklusu koji obuhvaća vještine planiranja i pisanja projekata, budžetiranja, izvještavanja, sklapanja partnerstva te u konačnici razvijanja ideja koje čine razliku i poboljšavaju poslovanje, ali i društvo u cjelini. Naučiti kako upravljati EU fondovima, znači mijenjati društvo na bolje.
Splitsko-dalmatinska županija i njen Centar izvrsnosti pokrenuli su drugi ciklus Programa usavršavanja za voditelje pripreme i provedbe EU projekata, koji je namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima. Ciljevi programa su omogućiti odgojno-obrazovnim institucijama unaprjeđivanje nastavnih programa, osigurati inovativni pristup radu s učenicima te podići kapacitet polaznika za samostalnu pripremu i provedbu projekata financiranih iz sredstava Europske unije.
Dodatne informacije o usavršavanju te prijavi dostupne su ovdje.
 

Besplatna putovanja vlakom za školarce

Vlada RH je donijela zaključak o uvođenju pilot-projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske koji će se provoditi od 1. listopada 2021. do 31. prosinca 2022.
Tako djeca i učenici osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske mogu besplatno putovati javnim željezničkim prijevozom kroz neograničena svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, uključujući i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, ljetovanje i ostala putovanja u okviru 2. razreda redovnih vlakova, stoji u priopćenju.
Cilj projekta je uz povećanje mobilnosti djece i učenika, kroz demografsku revitalizaciju, smanjiti iseljavanje u urbana područja i pružiti potporu djeci koja dolaze iz ruralnih krajeva, ali i revitalizirati promet putničkih vlakova na nerazvijenim područjima.
 

DUMP kreće s školom osnova web programiranja

DUMP Udruga mladih programera uskoro organizira edukativni ciklus od 5 besplatnih predavanja pod nazivom "Škola osnova web programiranja“ na FESB-u, s početkom 2. listopada u 17:00 sati, piše Dalmacija Danas.
Dumpovci pripremaju ciklus posvećen front-end programiranju na kojem će polaznici savladati proces izrade web stranice. Predznanje nije potrebno jer se kreće od samih osnova programerske logike i osnovnih pojmova poput varijabli, ulaza i grananja. Kroz prva dva  predavanja upoznat ćeš se s JavaScriptom i pozadinom izrade same stranice, a preostala 3 predavanja će te uvesti u svijet stiliziranja i oživljavanja web stranice pomoću HTML-a i CSS-a. Predavanja su besplatna, ali je potrebna prijava do 2. listopada ili dok se ne prijavi maksimalan broj polaznika. Prvo predavanje je već u subotu, 2. listopada, s početkom u 17:00 sati. Predavanja se nastavljaju svake subote u istom terminu, a održat će se na FESB-u u dvorani A100. Popratne radionice održavaju se nedjeljama. Naravno, nakon nekih predavanja polaznike očekuju i nagradni zadaci, a 3 najuspješnijih očekuju i vrijedne nagrade..
 

Dalmatinac: obavijest za studente

Zahtjev za izdavanje pokazne karte možete pronaći na fejsu, tj. ovdje.
 

Počela izgradnja školske dvorane na Oriju

Nakon mnogo peripetija oko natjecaja i javnih poziva, započeli su dugo očekivani radovi na izgradnji školske sportske dvorane i dviju učionica za produženi boravak OŠ "Jesenice" Orij - Dugi Rat. Ukupna vrijednost radova je 11,5 mil kn, a rok izvođenja radova je 13. mjeseci. Dvorana će biti jednodijelna, a koristit će školi za nastavu tjelesne kulture, ali će koristiti i klubovima i rekreativcima s područja Općine Dugi Rat u terminima kada nije potrebna školi. Danas, na Dan Splitsko-dalmatinska županija i njenog zaštitnika Sv. Jere, županijska delegacija i općinski vijećnici posjetili su školu na Oriju i tako i svojim prisustvom obilježili početak radova.
 
Danas slavimo blagdan Svetog Jere, zaštitnika Dalmacija. Današnji dan je i dan naše plave županije. Uoči njega, prije par dana, u amfiteatru splitskog FESB-a uručena su županijska priznanja učenicima i njihovim mentorima koji su ostvarili uspjehe na ovogodišnjim državnim natjecanjima. Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, sa svojim je zamjenikom Stipom Čogeljom nagradio mlade ljude za njihovu izvrsnost u učenju i radu.
Jedan od nagrađenih je i naš mladi sumještanin Josip Pekas koji je s kolegicom Deom Sinovčić bio najbolji u poduzetništvu na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola.
Bravo Josipe (i ostali), samo naprijed!