Članovi Splitske debatne unije povodom Europskog tjedna mladih, čija je ovogodišnja tema Demokracija i ja, u splitskom klubu Zona u petak, 3. svibnja, u 17 sati debatirati će o pozitivnostima i negativnostima demokracije te važnosti glasovanja, ali i publici dati priliku da izgradi i iznese vlastite stavove te se uključe u samu raspravu. Pored toga, naglasit će se i važnost izlaska mladih na izbore te kako u konačnici svaki glas formira Europsku uniju, a samim time i našu budućnost. U samoj debati sudjelovat će dvije strane - jedna će zagovarati pozitivnosti koje proizlaze iz demokracije, dok će druga analizirati negativne posljedice koje nismo mogli predvidjeti, a s kojima se ne znamo adekvatno nositi.
 

Dan djedova i baka u našoj školi

Krajem ožujka više od 60 baka i djedova na poziv svojih unuka, a na poticaj nastavnika, razrednika i vjeroučitelja, došlo je u osnovnu školu "Jesenice" na Oriju obilježiti po prvi put Dan djedova i baka u našoj školi. Uz izložbu priređen je i prigodni program u kojem su nastupili: Školski dječji zbor s pjesmama "Maslina" i "Lijepa riječ", učenici osmih razreda koji su sami napisali  i izveli aktualan igrokaz o borbi za djecu između roditelja koji se rastavljaju, razmišljanja jedne unuke u obliku monologa lijepo nam je približila Marina Gašić, a ostatak vremena odvojili su za čitanje najuspješnijih literarnih radova koje su zajedno s najuspješnijim likovnim radom nagradili prigodnim majicama tiskanim o 150.-oj obljetnici škole. Školska zadruga počastila je djedove i bake soparnikom, a bilo je majki i baka, čak i učenika, koji su u školu donijeli domaće kolače. Jedan od djedova dobio je besplatni popravak obuće, a baka bon za besplatnu frizuru. "Hostese" VI. b dobro su odradile podjelu bedževa (na svakom je pisalo ime ponosnog djeda ili bake te imena unuka). Na kraju programa Goran Mladin i učenici su s pozornice pjesmom poručili da nam treba samo ljubav i ništa više. Učenici su kući zapisali dojmove baka i djedova koje možete pročitati i ovdje.
 

Poziv školama, učiteljima, učenicima

Dragi učenici, učitelji i nastavnici mentori, prijavite se na 9. smotru pokusa i istraživačkih radova učenika: "Budi i ti znanstvenik!". Pripremite zanimljive pokuse ili istraživačke radove (pojedinačno ili u skupini), iz bilo kojeg područja znanosti, kojeg će učenici prezentirati okupljenima (posjetiteljima, drugim učenicima, organizatorima itd.). Na smotri možete predstaviti i istraživačke radove koje ste pripremili u okviru bilo kojeg predmetnog natjecanja, s gradske, županijske ili državne razine. Tema Festivala znanosti ove godine je "Boje”. Smotra nije natjecateljska. Svi aktivni sudionici (učenici, učitelji/nastavnici mentori, škole) nakon završetka smotre, istog dana, dobit će potvrdnicu o sudjelovanju na smotri "Budi i ti znanstvenik“.
 

Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima

Od 4. do 6. travnja na FESB-u se održava 2. međunarodna konferencija “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima”, ove godine s posebnim naglaskom na stručnu podršku radu s darovitima i potencijalno darovitima. Konferencija je namijenjena učiteljima i nastavnicima (predmetna nastava- matematika, biologija, kemija, fizika, informatika, tehnička kultura i ostali nastavnici STEM područja), stručnim suradnicima (psiholozi) i ravnateljima OŠ i SŠ (ukupno 480 sudionika). Kao predavači na konferenciji će sudjelovati stručnjaci iz realnog sektora, odgojno-obrazovni djelatnici, donositelji odluka i inozemni stručnjaci. Ciljevi konferencije su: unaprijediti znanja o razvojnim osobitostima darovite djece i njihovim emocionalnim i socijalnim potrebama, prepoznati obrazovne potrebe darovite djece i djelotvorne načine odgojno-obrazovne podrške, prepoznati kvalitetne obrazovne programe, usporediti primjere dobre prakse u Izraelu i Hrvatskoj, piše Dalmacija Danas.
 

Anketa o produženom boravku u školi na Oriju

Naša Osnovna škola "Jesenice" Orij želi ići ukorak s modernim standardima u obrazovanju te vremenom u kojem živimo, pa su odlučili provesti anketu među roditeljima predškolaca (u vrtiću) i roditeljima sadašnjih prvašića o potrebama za mogućom organizacijom rada u produženom boravku u školi. Svjesni su da roditelji rade do 16h (i kasnije) i da svi nemaju na raspolaganju "baba/dida servis", te da bi rado ostavili svoju djecu na čuvanje, prehrani i brizi oko domaćeg rada kvalificiranim osobama. Naime, takvu aktivnost Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi daje mogućnost odgojno-obrazovnog rada u školi s produženim boravkom za učenike razredne nastave, i to 1. do 4. razreda. Onda, roditelji, što mislite o ovoj ideji? Ostavite nam svoje komentare i prijedloge, a više o detaljima produženog boravka u školi na Oriju najprije pročitajte u nastavku članka..
 
U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 25. veljače 2019. održana je Županijska smotra smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva – LiDraNo. Naši nadareni učenici iz Osnovne škole "Jesenice" na Oriju, koji su prošli općinsku razinu natjecanja, a to su Lukrecija Pocrnja, Daria Mikas, Josipa Tomić i Ivan Marušić, uputili su se sa svojim učiteljicama hrvatskog jezika prema Splitu.
Sljedeći učenički radovi bili su poslani na županijsku razinu natjecanja:
 - "Živi život koji voliš, voli život koji živiš" – literarni rad, Daria Mikas, peti razred,
 - "Moja baba i moj did" – literarni rad – Josipa Tomić, šesti razred,
 - "Od nedužnosti do hrabrosti" – intervju, Lukrecija Pocrnja, šesti razred i
 - "Kulturni đir po Splitu" – reportaža, Ivan Marušić, osmi razred.
Radovi predloženi za državnu razinu su "Od nedužnosti do hrabrosti" učenice Lukrecije Pocrnje te "Kulturni đir po Splitu" Ivana Marušića. Čestitamo svim učenicima i njihovim mentoricama na sudjelovanju i uspjehu. Sretno Lukreciji i Ivanu na državnom natjecanju!
 

O diskriminaciji u petak u Građanskom inkubatoru

U splitskom klubu Zona nastavlja se realizacija Građanskog inkubatora - ciklusa edukacija o aktivnom građanstvu, nenasilnoj komunikaciji, diskriminaciji i korupciji. Tema iduće radionice, koja će se održati u petak, 15. ožujka, u 16 sati bit će Diskriminacija. Sudjelovanje je besplatno, no obavezna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klubzona.net.
- Ciklus edukacija iz područja građanskog odgoja započeli smo u veljači, a tema kojom ćemo se baviti na novoj radionici je - diskriminacija. Mladi sudionici će osvještavati vlastite stereotipe i predrasude te razliku percepcije i interpretacije. Već su otvorene rezervacije i za radionicu koja će se održati posljednjeg petka u ožujku, tema će tada biti korupcija pa će sudionici naučiti prepoznati korupciju, zašto je loša i kako se suzbija. Na četverosatnim radionicama teme se obrađuju kroz grupni i individualni rad, kroz rasprave, igranje uloga i slične metode koje će im koristan sadržaj učiniti dodatno zanimljivim - objašnjava Petar Kelvišer iz udruge Ruke za bolju Makarsku, iskusni voditelj ovakvih radionica.
 
U splitskom klubu Zona će u utorak, 12. ožujka, u 18 sati BHV Education održati predavanje “Učenje u inozemstvu” na kojem će pružiti osnovne informacije o mogućnostima studiranja u inozemstvu, srednjoškolskim razmjenama i pohađanju tečajeva stranih jezika u inozemstvu.
– Prijave za sve programe razmjena i tečajeva jezika su otvorene, a još nije kasno ni za prijave na preddiplomske i diplomske studije u inozemstvu za jesen ove godine pa je ovo informativno predavanje prava prilika za prvi korak prema studiju u inozemstvu, srednjoškolskoj razmjeni u Americi ili odlasku na tečaj stranog jezika već ovog ljeta. Informacije će biti korisne i roditeljima učenika i studenata koji razmišljaju o obrazovanju u inozemstvu – poziva Marija Juranović iz BHV Education, napominjući da BHV nudi i usluge profesionalne orijentacije.
 

3PSplit konferencija: Nova scena i održivi turizam

Tema ovogodišnje 3PSplit konferencije koja će se održti u petak, 1.3.2019. na Ekonomskom fakultetu u Splitu – Nova scena i održivi turizam - obuhvaća nekoliko aspekata, prije svega, pod održivim novitetima se podrazumijevaju poduzeća koja nemaju negativan utjecaj na okoliš, financijski su održivi i obogaćuju turističku ponudu. Primjerice, eko turizam koji pruža usluge turistima, a da pri tom nema negativan utjecaj na okolinu te je sve popularniji među turistima diljem svijeta.
Kroz teme: Održivi turizam, Nova scena, Digitalni turizam 2019. i Financiranje u turizmu predavači, poznata imena iz svijeta poduzetništva, državnih i ostalih institucija, predstavit će polaznicima temeljne segmente poduzetništva u turizmu s naglaskom na novitete, održivost i digitalizaciju. Osim stručnjaka iz prakse u programu sudjeluju i predstavnici raznovrsnih institucija i poduzeća koji ukazuju na značaj suradnje i networkinga u poticanju poduzetništva.
 

Valentinovo u osnovnoškolskim klupama

Već tradicionalno u našoj osnovnoj školi "Jesenice" Valentinovo se obilježava i na satu ljubavne poezije čitanjem radova koji će se naći u učeničkoj tiskanoj zbirci koja se nalazi u školskoj knjižnici. Neki su učenici hrabro istupili i podijelili svoje ljubavne verse s prisutnima, dok je neke trebalo pomalo nagovarati jer nije lako osjećaje podijeliti s drugima, pogotovo kad je simpatija najčešće u istim školskim klupama. Čestitamo nagrađenim učenicima, a i svim ostalima na sudjelovanju i lijepim radovima, poželimo svima da i dalje nastave pisati stihove i dijeliti ih s drugima. U nastavku članka saznajte tko je osvojio nagrade i pročitajte najbolje radove sa sata sa kojeg nitko nije picao, sa sata ljubavne poezije..
 

Građanski inkubator u splitskom klubu Zona

U Klubu Zona počela je realizacija Građanskog inkubatora - ciklusa edukacija o aktivnom građanstvu, nenasilnoj komunikaciji, diskriminaciji i korupciji. Tema prve radionice koja se održala u petak, 15. veljače, u 16 sati bila je "Mladi i aktivno građanstvo". Sudjelovanje je bilo besplatno uz rezervaciju mjesta putem prijavnice dostupne na klubzona.net.
- Prva radionica sudionike će upoznati s radom udruga za mlade, ulogama Vijeća učenika i Savjeta mladih te osnovnim pojmovima vezanim uz odgoj za demokratsko građanstvo. Sudionici će i u narednim četverosatnim radionicama teme obrađivati kroz grupni i individualni rad, kroz rasprave, igranje uloga i slične metode koje će im koristan sadržaj učiniti dodatno zanimljivim - objašnjava Petar Kelvišer iz udruge Ruke za bolju Makarsku, iskusni voditelj ovakvih radionica.
 

Nagrade učenicima

Pozivaju se učenici s područja Poljica i grada Omiša koji su na školskim natjecanjima pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja u 2018. godini osvojili jedno od tri prva mjesta u pojedinačnoj konkurenciji na županijskim ili/i na državnim natjecanjima, a imaju prebivalište na spomenutom području, da se jave u Ured gradonačelnika Grada Omiša (Trg kralja Tomislava 5/I) do 1. ožujka 2018. godine. Navedenim će se učenicima povodom Dana Grada Omiša dodijeliti osobne novčane nagrade.
 

Upisi djece u prvi razred osnovne škole Jesenice

U tijeku su upisi djece u prvi razred osnovne škole "Jesenice" na Oriju, kao i u ostale osnovne škole na području naše županije, za školsku godinu 2019./2020. Prijava školskih obveznika vršit će se elektronskim putem na ovom obrascu u vremenu od 8. do 18. veljače 2019. ili direktno klikom na ovu poveznicu.
Prijavu je potrebno izvršiti prema upisnom području škole objavljenim na web stranici Ureda državne uprave SDŽ i web stranicama osnovnih škola u SDŽ. Školski obveznici su:
- djeca rođena od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013.,
- djeca rođena od 1. travnja 2013. do 31. prosinca 2013. za koju roditelji, odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole,
- djeca kojima je za šk.god. 2018./2019. rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred osnovne škole,
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.
Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru sa roditeljem.
 

Dan otvorenih vrata vojnog učilišta u Lori

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' u Splitu održat će se u subotu, 9.2. u vojarni 'Admiral flote Sveto Letica Barba' u Lori. Kako najavljuju iz MORH-a, posjetiteljima će biti prezentirani sveučilišni preddiplomski studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo - smjerovi vojna nautika i vojno brodostrojarstvo te preddiplomski i diplomski studij Aeronautike - smjer vojni pilot. Bit će im omogućen obilazak kabineta, sportskih i drugih objekata u vojarni te brodova Hrvatske ratne mornarice. Oni koji žele sudjelovati moraju se prijaviti najkasnije do petka do 10 sati na mail: tino.sumic @ morh.hr, a oni koji se prijave moraju u Loru doći najkasnije do 9.45 sati i moraju sa sobom ponijeti identifikacijski dokument.
 
Povodom objavljenog Natječaja za mobilnost studenata u svrhu Erasmus+ studija u akademskoj godini 2019./2020., Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu u suradnji s Klubom mladih Split organizira Info dan za sve zainteresirane studente. Na Info danu bit će predstavljene sve mogućnosti studiranja u okviru programa Erasmus+, kao i upute za uspješnu prijavu na Natječaj za mobilnost u svrhu Erasmus+ studija u programskim zemljama. Info dan održat će se u petak, 18. siječnja, s početkom u 18 sati u Klubu mladih Split, Ruđera Boškovića 20/II, piše portal DalmacijaDanas.