Prošle školske godine OŠ Jesenice iz Orija - Dugog Rata pokrenula je projekt produženog boravka koji je realiziran uz pomoć naše županije. Usluga produženog boravka djece u školi nakon redovne nastave usluga je zlata vrijedna (pre)zaposlenim roditeljima koji nemaju na raspolaganju "baka servis" (jer i bake danas dugo rade). U novouređenim prostorima Osnovne škole na Oriju, prilagođenim potrebama i standardima prvašića, koji u školi borave od 7:30 do 16:30 sati ostvaruje se obrazovni program, ali i razne slobodne aktivnosti u poslijepodnevnim satima. Uz doručak, ručak i marendu o učenicima se brinu dvije učiteljice. Obroci se pripremaju u susjednom vrtiću u Dugom Ratu i dostavljaju u školu. Dio cijene usluge pokriva općina Dugi Rat, a dio plaćaju roditelji djece.I da, ovo je prva i jedina usluga (za sada) produženog boravka na području od Makarske do Splita! 
Dragi roditelji iskoristite ovu priliku, upišite svoju djecu u produženi boravak u OŠ Jesenice, koja im je na putu do posla, ako roditelji rade npr. u Splitu ili u škveru na Krilu, i naravno, na povratku s posla. Upisi su u tijeku, a zainteresirani sve informacije mogu dobiti na telefon 021/734-625.
 

Upis prvašića u OŠ Jesenice

U tijeku su upisi djece u prvi razred Osnovne škole "Jesenice" Orij za školsku godinu 2020/2021. U svrhu upisa budućih prvašića molimo njihove roditelje/staratelje da ispunite UPITNIK ZA RODITELJE.. Taj bi upitnik u redovnim okolnostima roditelji popunjavali u školi, no kako su i djeca i roditelji od nedavno preno noći osvanuli u digitalnom dobu, radi ubrzanja postupka i kraćenja vremena koje ćete provesti u školi, prema preporukama HZJZ  trebate bi obrazac popuniti online, a kad dođete na pregled u školu samo ćete potpisati isprintani obrazac.
 
Dragi roditelji učenika OŠ Jesenice u razrednoj nastavi, zamoljeni ste da ispunite upitnik o odabiru izborne nastave za učenike razredne nastave, učenike od 1. do 4. razreda u idućoj školskoj godini 2020./2021. Upitnik je na ovoj poveznici, a rok za njegovo ispunjavanje je petak, 5. lipnja 2020.
 

OŠ Jesenice proslavila 153. rođendan

Osnovna škola "Jesenice" na Oriju krajem svibnja 2020. proslavila je svoj 153. rođendan! Pogledajte video kolaž kojeg su tim povodom pripremili i objavili na popularnom Jubitu..
Svim učiteljicama i ostalim djelatnicima te polaznicima naše škole čestitamo ovu lipu godišnjicu!
 

Dežulović: Kome još danas treba informatika?

Trinaest godina je prošlo otkako mi dijete ne ide u hrvatsku osnovnu školu, i meni se, glupom točno koliko jedan Hrvat treba biti, podrazumijevalo da je informatika u međuvremenu postala školski predmet barem jednako obavezan i važan kao i matematika ili materinji jezik. No i dalje je neobavezna, prebačena u drugu smjenu jer je u prvoj – vjeronauk, piše Boris Dežulović. "Kome još danas treba informatika?", zajebavat će Hrvate sljedećih hiljadu godina tko god stigne. Pročitajte više...
 
Iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije objavili su kako temeljem obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja, a prema mišljenju HZJZ, zbog aktualno povoljne epidemiološke situacije nastavljaju se aktivnosti vezane uz utvrđivanje psihofizičkog stanja djece (testiranje) i u školskim ustanovama. Sve obavijesti o terminima testiranja u školi, roditelji mogu pronaći na oglasnoj ploči, web stranici škole kojoj dijete pripada prema upisnom području ili izravno upitom na mail stručne službe naše Osnovne škole "Jesenice" - mirka.ivanisevic @ skole.hr .
Molimo sve roditelje budućih prvašića koji žele upisati svoju djecu u produženi boravak (7:30h - 16:30h) da izvrše prijave do kraja svibnja na e-mail ana.brnicevic @ skole.hr .
 
U školske klupe vratit će se jedino učenici od 1. do 4. razreda i to od 25. svibnja. Svi ostali, koji uključuju učenike od 5. do 8. razreda, učenike srednjih škola te studente, akademsku godinu završit će online putem te neće biti povratka u obrazovne institucije.
Prema novim uputama HZJZ-a za vrtiće i razrednu nastavu koje vrijede od 25. svibnja, uz ostalo se povećava broj djece u skupinama, učenici u školu mogu dolaziti sami, a izjava roditelja nije potrebna.
HZJZ je izdao i preporuke za nastavu na visokim učilištima u kojima poziva da se proces učenja nastavi na daljinu, da sveučilište studentima ustupi potrebnu tehniku, udžbenike i nastavna sredstva ako ih nemaju, te da se nastava u ustanovi organizira uz mjere socijalne distance.
Kako će sve to izgledati u praksi tek ostaje vidjeti. Srednje škole i fakulteti već su sada u priličnom neredu, piše 24sata, i organizacija nije kako treba biti. Tek pojedine institucije uspjele su se izorganizirati, no u velikoj većini polaznici imaju velikih problema u komunikaciji s profesorima.
 

Učenici razredne nastave opet u školama

Uskoro završava i deseti tjedan nastave na daljinu, u škole se do kraja nastavne godine vraćaju samo učenici razredne nastave (1. – 4. razreda) te učenici srednjih škola na praktičnu nastavu i obrane završnih radova. Objavljene su i nove preporuke i upute za vrednovanje učenika razredne nastave koje vrijede od 25. svibnja. HZJZ je tako izdao uvjete koji kažu da su škole jednako sigurne kao i roditeljski domovi ako govorimo o djeci. Učenici razredne nastave bi trebali biti u školama, škole trebaju osigurati uvjete za prihvat svih učenika – rekla je ministrica Divjak. Roditelji čija djeca neće ići u školu trebaju opravdati izostanak s nastave. Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, neosiguran primjeren prijevoz, lokalno žarište, itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika. Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć "Škole na trećem", ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.
 

Ostaviti djecu kod kuće ili ih poslati u školu?

Ostaviti djecu kod kuće ili ih poslati u školu, dilema je pred kojom su se našli roditelji učenika nižih razreda osnovne škole za koje je predviđen povratak u školske klupe u ponedjeljak, 11. svibnja. I to ne svih učenika, već onih kojima rade oba roditelja, s kojima u kućanstvu ne žive starije osobe ili osobe s kroničnim bolestima.
Već sada je jasno da zbog konfuznih uputa uglavnom neće biti nastave za učenike nižih razreda osnovnih škola. Ministarstvo obrazovanja je učinilo sve da obeshrabri i roditelje i nastavnike. Ministarstvo je uputilo roditeljima upitnik koji ih je revoltirao jer se na njih prebacuje odgovornost. Uz razmak od dva metra, bez nastave tjelesnog odgoja, u učionici smije biti najviše devet učenika, u kojoj će djeca i jesti, a iz razreda neće smjeti ni pod odmorom, piše Paulina Arbutina na stranicama Novosti.
Zdravstveni stručnjaci poput Gordana Lauca pak ističu: "Ne slati djecu u školu u ovom trenutku je pogrešna odluka. Djeci zapravo ne prijeti praktično nikakav rizik od zaraze koronavirusom.". Lauc je kao mogući problem naveo samo to da djeca mogu biti prenositelji bolesti, pa je ipak potrebna određena mjera opreza, piše Slobodna Dalmacija.
 

Nastava na daljinu

Dragi učenici i roditelji, od ponedjeljka, 18.3.2020. krenula je "nastava na daljinu" u našoj osnovnoj školi "Jesenice". Pripreme su, unatoč tehničkim problemima obavljene. Vaši učitelji/ce su vam već dali detaljne upute.
Učenici od 1. do 4. razreda, OBVEZNO prate školski program na HTV3 prema objavljenom rasporedu. S vašim učiteljicama komunicirate putem vašeg službenog e-maila (CARNet). Na taj način dobivate upute i obavijesti, rješavate zadatke, šaljete rješenja i u kontaktu ste s učiteljicom.
Za učenike od 5. do 8.razreda, školski program emitira Sportska televizija. Uspostavljene su i virtualne učionice na sustavu Teams o čemu ste već dobili upute vaših razrednika i učitelja/ica.
Sudjelovanje u virtualnim učionicama je OBVEZNO. Učitelji/ice prate vaše aktivnosti, dostavljaju vam nastavne sadržaje i daju vam zadatke kao i povratne informacije o vašem radu.
Pri uspostavi sustava imali smo tehničkih poteškoća  koje možemo i dalje povremeno očekivati. Zato moramo svi skupa imati strpljenja.
U virtualnim (kao i u stvarnim) učionicama trebaju se provoditi primjereni oblici ponašanja. Moramo se poštivati, uvažavati i surađivati. Svaki oblik neprimjerene komunikacije bit će sankcioniran.
Molim vas da, sukladno situaciji, ovaj oblik nastave shvatite ozbiljno.
Lijepo vas pozdravljam i želim uspješan rad u našim virtualnim učionicama.

Živko Dropuljić, ravnatelj OŠ Jesenice

Nastava na daljinu provodi se prema planiranom rasporedu putem interneta i televizijskih programa, izvijestila je u petak Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET. Svi sustavi rade stabilno, a sadržaji na HRT 3, Sportskoj televiziji i YouTubeu izvode se uspješno, ističe se u priopćenju. Sustavu za udaljeno učenje putem AAI@EduHr identiteta do podneva je pristupilo više od 443 753 korisnika u više od 46 248 virtualnih učionica i zbornica na platformama Microsoft Teams, G Suite for Education i CARNET loomen.
 

Obavijest učenicima i roditeljima

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja donesena je odluka da se u osnovnim i srednjim školama neće održavati nastava od ponedjeljka 16. ožuka 2020. Nastava će se održavati "na daljinu". Da bi se nastava održavala na daljinu potrebno je napraviti sljedeće:

1. Svi učenici trebaju imati svoj Carnetov AAI identitet, te na stranici  https://provjera.skole.hr provjeriti jeli radi. To su isti podaci kojima učenik pristupa svom e-dnevniku.

2. Aktivirati svoj pristup na Office 365 na stranici https://office365.skole.hr pomoću AAI identiteta, koja može imati problema s učitavanjem zbog velikog broja korisnika trenutno.

3. Ukoliko ste izgubili lozinku ili nemate AAI identitet obratite se u tajništvo škole.

4. Nastavni sadržaji za učenike 1.-4. razreda emitirat će se na HRT3  prema rasporedu. Ravnatelj će osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće. Prijevoz nije osiguran.

5. Za učenike 5.-8. razreda nastavni sadržaji biti će emitirani na Sportskoj TV, u vremenu od 8-14 sati.

6. Učenici su OBVEZNI nastavne sadržaje pratiti i biti u kontaktu s razrednicima i učiteljima putem VIRTUALNIH UČIONICA ili na drugi dogovoreni način.

7. Sve dobivene zadatke učenici su dužni savjesno obavljati kao i tijekom redovne nastave.

8. Redovito pratiti mrežne stranice škole, preko kojih će dobivati daljnje informacije, raspored, linkove za učionice i ostale upute..
 
Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak poslala je detaljna uputstva roditeljima koje se odnosi na nastavu u sljedećih dva tjedna. Prenosimo ih u cijelosti:

'Obraćanje ravnateljima – 14. ožujka 2020.

PRVO NAJVAŽNIJE

-  Radimo u vrlo izazovnom vremenu, ali moramo osigurati sigurnost i funkcioniranje sustava obrazovanja. Situacija kao u Hrvatskoj, pa i teža, u čitavoj je EU, ali i u svijetu. Od ponedjeljka barem 18 država članica EU imat će zatvorene škole i druge institucije u području odgoja i obrazovanja.

-  Prijelaz na sustav poučavanja na daljinu u svega tri tjedna, koji uključuje danonoćnu pripremu izuzetno je zahtjevan, zahtjeva motivirani rad, odgovornost i disciplinu svih uključenih, ali u tome smo zajedno i uz preuzimanje odgovornosti svjesni smo da ćemo mnoge probleme rješavati u hodu.

-  Jučer je Vlada donijela odluku da neće biti nastave u školama, na visokim učilištima, a niti vrtići neće raditi u redovitom opsegu (Odluka Vlade: https://vlada.gov.hr/sjednice/212-telefonska-sjednica-vlade-republike-hrvatske/28985 ).
Zaposleni trebaju biti na svojim radnim mjestima u opsegu i terminu kako to odredi ravnatelj koji je odgovoran za dobro funkcioniranje škole i u ovim izmijenjenim okolnostima. Zaposlenike treba razmjestiti po aktivima u prazne učionice.

-  Cilj je da uspostavimo funkcionalan sustav učenja na daljinu za sve učenike.
 

Od ponedjeljka online nastava

Do ponedjeljka će sve škole morati biti spremne i za nastavu na daljinu, zahtijeva ministrica Divjak. Potrebno je u školama učiniti potrebne tehničke pripreme kako bi učenicima i nastavnicima u slučaju potrebe osigurali učenje i poučavanje na daljinu (online nastava), piše Marijana Cvrtila na stranicama Jutarnjeg Lista. Nakon što se u školi otvori "virtualna zbornica", u istom ICT sustavu (Teams, Yammer, Moodle i si.) svaki razrednik u predmetnoj nastavi u školi treba organizirati “virtualni razred” u kojemu su svi učenici i predmetni nastavnici tog razreda - objašnjavaju iz Ministarstva. Kad se to uspostavi, škola na svojim mrežnim stranicama objavljuje popis linkova na pojedine virtualne razrede, a za razrednu nastavu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole predlaže se da razrednici, ako to nisu dosad učinili, povežu roditelje u virtualnu grupu s odgovarajućim komunikacijskim kanalima (Viber, WhatsApp, Facebook, e-mail, telefon,..). Ministrica Blaženka Divjak najavila je nastavu za djecu od i. do 4. razreda osnovne škole preko programa HRT3 ...
 
Nakon što je Općina Dugi Rat riješila imovinsko pravne odnose na građevinskom zemljištu u krugu Osnovne škole Jesenice, te izradila Idejni i Glavni projekt, ishodovala Građevinsku dozvolu, dokumentaciju je predala Splitsko-dalmatinskoj županiji, te nakon što je naša županija objavila savjetovanje na elektronskom oglasniku javne nabave Narodnih novina za nabavu radova dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju, danas je Splitsko-dalmatinska županija objavila i Natječaj za nabavu radova dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju. Procjenjena vrijednost radova je 4.956.000 kn + PDV (6.195.000 kn). Eto nam lijepe predblagdanske vijesti za sve naše sadašnje i buduće školarce i njihove roditelje, za nastavnike naše škole na Oriju te za cijelu lokalnu zajednicu.
 

Nasilje naše svakidašnje

Nasilja je uvijek bilo i bit će ga, nažalost. Međutim, opća nesigurnost življenja, svakodnevne napetosti kao i osjećaj  pomanjkanja kontrole nad vlastitim životom svakako su, u današnje vrijeme, vrlo plodno tlo za bujanje nasilja. Specifičan oblik nasilja je kontroliranje drugog u mnogim aspektima njegova života, a sve pod krinkom "ljubavi". Uz to, i odrasli, i djeca, uglavnom slabo poznaju nenasilne načine rješavanja sukoba, teškoća i problema. Ozbiljan problem je svakako i činjenica što se nasilno ponašanje često ne sankcionira adekvatno, a ponekad  jedino ono dovodi pojedinca do željenog cilja.

Prof.dr.sc. Mirjana Nazor, poznata splitska psihologinja, otvorit će u ponedjeljak, 17.2.2020. u 19 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split Tjedan psihologije ovim zanimljivim predavanjem koje je namijenjeno svim zainteresiranima za navedenu temu. Predavanje je otvoreno i ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje.