25 godina klape Pasika

Sinoć, na svetu nedilju je klapa Pasika u prepunoj crkvi sv. Mihovila u Kostanjama prigodnim koncertom obilježila 25 godina svoga postojanja. Koncert su uveličali brojni glazbeni prijatelji klape sa svih strana Lijepe naše, pa je u nastavku večeri svečano raspoloženje zamijenilo svečarsko kako i priliči ponajboljoj klapi nekoć slavne Poljičke knežije, pišu poljički kroničari iz Saveza za Poljica.
 
Već smo imali priliku upoznati se s našim slikarima i dragim prijateljima u ovom istom prostoru, 2021. godine i na Likovnoj koloniji PLO Krug Dugi Rat.
Njihov kontinuitet slikanja možemo svesti pod 2 pojma: hiperaktivnost i realističan tretman motiva. No, ne možemo ih svesti pod nazive "magični realizam", "neoklasicizam" ili "kritički realizam". Po mojim opservacijama, svo troje bih smjestio pod pojam "poetički realizam" koji povremeno prelazi u impresionistički stil, a naročito kad su "prisiljeni" slikati u "plain-aire"-u. Stoga su im i motivi uvjetovani kao zajednički, jasno, s različitim rakursima, a to su najčešće: Plitvička jezera s okolicom, vodene površine rijeka i jezera, šuma (stabala na proplancima) i kao kontinentalcima,snježnim prizorima u kojima su odlično ovladali materijom, imanentno slikarima Primorja i Dalmacije, maritimnim krajobrazima...
Kada svo troje izlažu svoje slike u jednom prostoru, teško ih je izdeferencirati zbog vrlo sličnog tretmana kolorita, teme, pa čak i tehnike slikanja. Ipak, svakog od njih razlikuje i poneka specifičnost...
 

3.Dani Drage Ivaniševića

 

Spomenik (na) Poljičici

Važnost je hrvatske ćirilice dobro poznata u junačkim i glagoljaškim Poljicima gdje se svojevremeno razvio i poseban tip toga pisma poznat kao poljičica. Na području nekadašnje Poljičke kneževine, u Srinjinama, ljetos je postavljen i javni spomenik na poljičici. Čine ga dva kamena bloka s natpisom na poljičici, latinici i Brailleovu pismu: "Povodom 250. godišć otkad sagradiše grebišće pokraj crikve Blažene Gospe ispod Srinjina godišća 1773.", dok je u potpisu uklesano "Župa Porođenja Blažene Djevice Marije Srinjine 2023.".
Izradi slova za spomenik pridonijeli su zauzeti čitatelj srinjinskih dokumenata na poljičici Damir Vladušić iz Srinjina te klesar Nikša Tomić iz Srijana, hrvatski branitelji. I kamen je poljički, iz Doca Donjega. "Uz pomoć Božju i BDM zaživilo je zajedništvo kao i u vrijeme Poljičke kneževine? (Župa Porođenja BDM - Srinjine).
Čestitamo i zahvaljujemo svima zaslužnima za taj vrijedan poljički i hrvatski spomenik.
 

Noć kazališta u subotu na Priku 2023.

Ove subote, 25. studenoga 2023., od 18 sati očekuje nas zanimljiv program "Noći kazališta" u omiškom kazalištu 'Mali princ' u prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Evo programa:
18 h - Otvoreni sat Dječjeg kazališta Harlekin - dođite i vidite kako nastaje predstava, stanite pod svjetla reflektora i osjetite kako je biti na daskama koje život znače...
19 h - Komedija "BRAČNO SAVJETOVALIŠTE" Dramske udruge Proložac - nagrađivana komedija Proložana u kojoj je riječ o bračnim i privatnim problemima parova koji svoje nedaće žele riješiti odlaskom kod zdravstvenog stručnjaka...
Popratni program: Izložba "Portreti" akademskog slikara Mira Zovka - u maniri starih renesanskih majstora sa začuđujućim majstorskom vještinom Miro Zovko slika realističan portret do najsitnijih detalja te se u preciznim nijansama otkriva tehnička moć, vještina i snaga umjetnika...
Ulaz je slobodan, a ni izlaz se nenaplaćuje! Uživajte u Noći kazališta na Priku.
 

Pogledajte Napoleona Ridleyja Scotta u kinima

U kina je došao "Napoleon", novi filmski spektakl redatelja Ridleyja Scotta, koji će svoju punu snagu doživljaja dati gledateljima koji ga pogedaju u novim ScreenX kino dvoranama. Prva je u Hrvatskoj otvorena danas u CineStaru Mall of Split. ScreenX tehnologija dodaje panoramski način gledanja filma uz 270 stupnjeva vidljive slike koja se pojavljuje i lijevo i desno od glavnog ekrana, "na zidovima" kino dvorane, što iskustvo gledanja filma čini još intenzivnijim. Doživjeti filmske spektakle, poput Scottove vizije "Napoleona", upravo u ovom, premium, ScreenX formatu, poseban je gušt u kojem od sutra možete uživati i Vi.
"Napoleon“ je naša preporuka za odlazak u kino, ispred velikog, najvećeg platna. U filmu britanskog redatelja glumac Joaquin Phoenix glumi francuskog cara iz 19. stoljeća. Uz efektne ratne scene film prikazuje i njegov uspon i pad te problematičan odnos sa caricom Joséphine de Beauharnais koju glumi izvanredna Vanessa Kirby. Prve kritike filma su podijeljene, jedni ga smatraju remek djelom, dok Francuzi očekivano, grintaju (ma gdje će Englez snimat film o njihovom caru?!), a treće malo nerviraju neke povjesne netočnosti u filmu.... Meni se film iznimno svidio. Spektakl koji ipak nije na razini Gladijatora i Blade Runnera, ali nije ni tako daleko...
Vidimo se i u "mraku" splitskih kino dvorana..
 
Ove godine, u podmosorskom kraju, svjetlost Božića sjajit će više nego ikad prije. Naime, Božićno selo obitelji Lučić, smještenom u Docu Gornjem u zaselku Nart, sad je već tradicionalno, pet godina zaredom, omiljeno odredište Poljičana i ostalih Dalmatinaca u adventsko vrijeme. Ovo čarobno mjesto podno Mosora, obasjano s milijunima lampica koje krasi preko tisuću drveća na prostoru od četrdeset tisuća kvadratnih metara, postala je najbolja obiteljska turistička destinacija u Europi. I to službeno! Prestižna nagrada za najbolju obiteljsku  atrakciju, koju dodjeljuje tvrtka 'Corporate Livewire' sa sjedištem u Velikoj Britaniji stigla je ravno u Zamosorje. Ocjenjivački sud svoju odluku temelji na izvrsnosti i kvaliteti usluge, inovativnoj praksi, vrijednosti, etičkim i održivim metodama rada te dosljednosti i izvedbi. A nakon što je prošle godine nagradu dobio Nin, ove godine su odlučili da je zaslužuje Božićno selo u Docu Gornjem. Obitelj Lučić se istaknula među tristotinjak nominiranih malih i srednjih tvrtki, a njihovo mosorsko božićno čudo i službeno je potvrđeno najboljim. Stoga je ekipa portala Dalmacije Danas posjetila najbolju obiteljsku turističku destinaciju u Europi i doznala sve detalje ovogodišnjeg otvaranja.
Uz dobro nam poznatog vlasnika Tihu Lučića, tamo ih je dočekao i njegov sin Ante Nikola koji je zajedno sa svojom majkom, ocem i ostatkom vrijedne Dolačke ekipe posljednjih nekoliko mjeseci uređivao ovaj komad mosorskog krša kojeg su opet pretvorili u adventski raj...
 

ScreenX "kino bez granica" u Cinestar Mall of Split

Filmska i kino tehnologija iz godine u godinu ide korak po korak naprijed. Blitz-CineStar u Cinestar Mall of Split kina donosi i u srijedu predstavlja SCREENX, “kino bez granica", prvi svjetski multi-projekcijski kino format u kojem je platno "prošireno" i lijevo i desno od centralnog dijela, korištenjem bočnih zidova kina i njihovim pretvaranjem u "produžetak platna", što gledatelju omogućuje 270 stupnjeva panoramskog doživljaja filma. Takozvano “kino bez granica” biti će doživljaj koji će kinoljupci dugo pamtiti.
Tehnologiju ScreenX je 2012. kreirao CJ 4DPLEX – dio južnokorejskog konglomerata CJ Group – kao jedan od kino formata tvrtke koji stoji uz 4DX, multi-senzornu kinematografsku tehnologiju koja uključuje efekte kretanja i okoliša.
Uz već postojeći 4DX i IMAX®, Cinestar u Mall of Split kino dvoranama i dalje podiže ljestvicu kvalitete i doživljaja kroz ovo novo panoramsko iskustvo gledanja filmova. Najnoviji format prikaza kino hitova prvo će upoznati baš dalmatinska publika u Splitu (uskoro i u Zagrebu).
Prvi naslov koje će publika u CineStaru Mall of Split moći gledati u ovom formatu od srijede, 23. studenog, od službenog otvaranja, je novi povijesni akcijski spektakl Ridleya Scotta “Napoleon”.
Od četvrtka, 7. prosinca, na program novog formata dolazi i čudesni božićni film za cijelu obitelj “Wonka”, a od 21. prosinca zaroniti ćemo u morsko plavetnilo uz “Aquaman i izgubljeno kraljevstvo” – nastavak jednog od najuspješnijih DC filmova svih vremena.
Vidimo se na dugoratskom Grinch adventu u Pina i u splitskim kinima!
 

Gabriela Braičić pjesmom očarala i žiri Voicea

Na Prvom programu HRT-a prikazuje se druga emisija nove franšizne sezone "The Voice Hrvatska". Na pozornici se sinoć pojavila raspjevana mlada Dućanka Gabriela Braičić koja je još s 14 godina oduševila žiri Supertalenta, a tada je od Janka Popovića Volarića dobila "zlatni gumb", piše Dalmatinski portal.
Gabriela Braičić danas je 18-godišnja studentica Glazbene akademije, koja voli sve vrste glazbe, a nastup na "Voiceu" je posvetila svome nedavno preminulom djedu.
Njezin glazbeni izbor bila je Aretha Franklin, pjesma 'Aint' no Way' u verziji Jennifer Hudson.
Uz komplimente svih članova žirija, Gabriela je odabrala Gopca za svog mentora i nastavlja svoje nastupe u "Voiceu". Nadamo se sve do kraja showa...
 

Priče iz Vukovara

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, koji Centar za kulturu Omiš obilježava već desetak godina, Centar za kulturu Omiš organizira u petak, 17. studenog s početkom u 19.30 sati u Ilirskom sjemeništu, Glagoljaška 11, Omiš, izvedbu monodrame Pere Eranovića "Priče iz Vukovara", Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Monodrama "Priče iz Vukovara" autorski je projekt mladog glumca Pere Eranovića, a svoju premijeru predstava je imala na Sceni 55 splitskog HNK, upravo uoči obljetnice jednog od najtragičnijih događaja novije hrvatske povijesti. Temelj u stvaranju predstave Eranoviću su bile kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara Siniše Glavaševića. Ulaz je slobodan.