Iz Mimare na Priko: izložba Karin Grenc

Neumorni djelatnici i honorarci Centra za kulturu Omiš pozivaju Vas da razgledate izložbu "O Isuse izranjeni" splitske umjetnice Karin Grenc. Izložba je otvorea u subotu, 18. svibnja s početkom u 19.30 sati u Galeriji AZ nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništu na Priku, a može se pogledati do 1. lipnja.
U svom kiparskom opusu Karin Grenc (Split, 1971.) najveću pažnju posvećuje motivima kršćanske ikonografije, poglavito temama vezanim uz Kristov kalvarijski hod. Oblikuje djela u drvetu, pretežno oblicima nađenim u prirodi, uočavajući u njima formu pogodnu za sadržaj svojih ostvarenja, u sintezi kiparske i slikarske komponente. Slijed scena Križnog puta ima svoj motivski okvir, s jedne strane Posljednjom večerom, a s druge Večerom u Emausu. U svojoj umjetnosti sakralnog znaka Karin Grenc je iskru realističnog razradila ekspresionističkom slobodom, služeći se i povremenom gigantizacijom detalja, srazom različitosti, konkretnim i simboličnim metalnim (čavli, žica) elementima na tkivu drvenih skulptura, razložno uzdignutim minimalnom upotrebom boje, donoseći svoj iskreni doživljaj Kristove muke.
 

Soparnik kao Poljički brend

Da nije guzice, pardon, guloznih, goluznih ili bonkulovića ako vam je tako draže, za Poljica mnogi nikada ne bi čuli. Ni višnja maraska, ni duvan, ni trišnja tugarka, ni podstranjska salata, ni kostanjski plavac, ni dubrovski sir (da ne nabrajamo dalje) kojima su se nekada Poljica dičila, nisu proslavili nekoć slavnu knežiju kao što je to uradio poljički soparnik, zeljanik ili uljenak, kako vam drago.
Nije, naravno, dobro za Poljica i Poljičane što je pored svega blaga soparnik (p)ostao jedini istinski poljički brend, ali ova nekoć sirotinjska jizbina ponajmanje je zato kriva. Pa ipak, soparnik je delicija još uvijek mnogima nedostupna ne samo zbog cijene od 250 do 300 kuna nego i zbog veće potražnje od ponude te sve oskudnijih izvora autohtonih sastojaka, u prvome redu blitve.
Slobodna Dalmacija u petak je na svojim stranica donijela priču iz Poljica u kojoj samo gospođa Ivanka Radmilo iz Gata zaprimi ponekad i do 200 narudžbi dnevno za pripravu soparnika kojima, kako kaže, ni izbliza ne može udovoljiti – pa nije teško izračunati da bi samo njoj bile potrebne tone blitve, luka i brašna mjesečno, hektolitri maslinova ulja i na stotine kubika drva te ono najvažnije – više pari ruku mladih stopanjica.
Pa kad je već tako, a jest, zašto se i drugi u Poljicima ozbiljnije ne prihvate ovoga posla koji nipošto nije gladak (a koja to poštena rađa je?!), ali bi financijski mogao biti sladak. I to nipošto ne pukim 'štancanjem' soparnika od namirnica nepoljičkog porijekla nego upravo domaćim, autohtonim, i što je najvažnije – u skladu sa zaštićenom recepturom. A oni koji uz to imaju i odgovarajuće stambene uvjete mogli bi otvoriti 'kuće soparnika' gdje bi gosti, domaći i strani, mogli i bez najave doći i u svako doba konzumirati soparnik i druge poljičke delicije te svjedočiti avanturi njegova pripravljanja uživo.
U Savezu za Poljica smo uvjereni da takve sadržaje ne bi mimomišao nijedan ozbiljan turistički itinerer i to bi bio začetak onog turizma kakav je Poljicima nasušno potreban.
 

Omiš: Krenuli radovi na novoj 'Kamenoj klupi'

- "Da! Zadovoljstvo nam je izvjestiti vas da su započeli pripremni radovi za postavljanje nove "Kamene klupe" uz Veliku plažu, Punta. Zahvaljujemo Gradonačelniku i Gradu Omišu što su podržali ovu inicijativu i komunalnom odjelu na njihovom svesrdnom angažmanu. Stvarajmo zajedno bolji grad za budućnost naše djece, gitara je život!" - poručili su iz Omiš guitar festa i najavili možda i neku novu priču za mlade (i one koji se osjećaju tako) iz grada Omiša. I tako je ususret 9. Međunarodnom festivalu gitare "Omiš guitar fest 2019." koji bi nas iznova trebao oduševiti, 18.-25. lipnja uz glazbene virtuoze na žicama iz cijelog svijeta, krenula realizacija povratka, makar simboličnog, legendarne Kamene klupe, mladima uz ušće Cetine nekada nezaobilazne i popularne, tada stotinjak metara duge i prepoznatljive betonske poveznice niza generacija omiške mladosti koja je iz nekog neznanog razloga srušena skoro u cijelosti prije ravno 15 godina. Prva klupa bi prema zamisli akademske slikarice Vere Mekinić bila u obliku gitare, i svake godine bi dodavali po još jednu skulpturu, a nova Kamena klupa neće biti smještena na starom mjestu pod Borićima već u parku pored šetnice uz plažu cca 200 metara iznad. Izgradnjom ovog tematskog parka Omiš bi dobio jedinstvenu i turističku atrakciju u čitavoj regiji, svojevrstan spomenik gitari i mladosti grada! - kazao je Neno Munitić, "alfa i omega" OGF-a, Peri "prvom peru Omiša" Livajiću, danas novinaru zadarskog Narodnog lista.
 

Zavirite u Antein svijet kiparskih radova

U krhkom tijelu mlađe omiške kiparice Antee Biskupović, sazdano je toliko stvaralačke energije na kojoj bi joj pozavidjele i mnoge muške kolege. Dinamiku njezinih radova i izložbi teško je i pratiti. U kratkom vremenu, počev od kolovoza 2018. godine, kada se predstavila omiškoj publici izložbom "Proces" (slika monokromnih aktova i apstraktnih skulptura u tehnici terracote), zatim iste godine, u listopadu na Kiparskoj koloniji u Mimicama, radeći kamenu apstraktnu formu, zahtjevnu zbog zadanih rokova, gdje je u kamenoj prašini (uporabom brusilica) izgledala poput simpatičnog malog duha Kaspera, pored robusnih Jakšića, M. Turića, I. Pavića i J. Čizmića...  Taj niz nastavila je izložbom u Velikom tjednu u dugoratskoj Galeriji Krug, na kojoj se autorica predstavlja temom Križni put, izazovom mnogim umjetnicima tijekom povijesti, a već u srijedu, 15.5.2019. poziva Vas u Gradski muzej Omiš na otvaranje svoje nove izložbe kiparskih radova pod nazivom "Nitočvorni svijet". Dođite! Vidimo se..
 

Klapski koncert ispod Žižule

U okviru proslave blagdana Svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika Grad Omiš - službena stranica, koji se slavi i kao Dan Grada, Festival dalmatinskih klapa Omiš tradicionalno priređuje klapski koncert koji će se održati u subotu 18. svibnja sa početkom u 20.30 sati u Omišu na Trgu dr. Franje Tuđmana (“ispod žižule”). Na koncertu će nastupiti: dječja klapa Bepo iz Omiša, muške Klapa Pasika iz Kostanja i Žmul iz Omiša, te ženska Klapa Luše iz Splita. Voditeljica programa Edita Lučić Jelić. Dobro došli!
 

'Kumovi' igraju za feštu Grada

Jučer je primila više nego zasluženu Osobnu nagradu Grada Omiša, a danas je već na radnom mjestu, na sceni Gradskog kazališta "Mali Princ" gdje će u 20 sati s Marijanom Grbavcem Mirićem, Gordanom Kapić, Anom Vidošević, Matom Tavrićem, Petrom Buljevićem, kolegama iz glumačkog ansambla, a povodom Dana grada, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa, a danas domu Centra za kulturu Omiš, odigrati kazališnu predstavu "Kumovi", "životnu" komediju izvrsnog dramskog pisca i scenarista Dušana Kovačevića ("Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun",..) u režiji Petra Buljevića. Nema odmora dok traje fešta grada! Još da fibra malo popusti bilo bi super.. ali i ovako će se to već nekako preživjeti. A uz novu dozu "životne" komedije možda i ove naše male (pasje?) živote proživimo dostojno čovjeka, ako može u radu na neodređeno vrijeme i s većom dozom malih radosti, druženja s dragim ljudima i uz barenko zeru sriće, onako.. za promjenu.
 
Grad Omiš objavio je popis laureata, dobitnika javnih priznanja i nagrada Grada Omiša za 2018, koji će u četvrtak, 16. svibnja 2019., na blagdan Svetog Ivana Nepomuka, nebeskog zaštitnika grada na ušću Cetine i Dana Grada Omiša, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dobiti više nego zaslužena priznanja. Popis ovogodišnjih laureata možete pronaći ovdje.
Osobnu nagradu Grada Omiša, priznanje za uspjehe u radu u kulturi kojima doprinosi ugledu, izgradnji kulturnog života i promidžbi Omiša na kulturnoj sceni dobila je, odnosno zaslužila je Ivana Giove Župa, dramska umjetnica, koju šira javnost zapravo vrlo malo poznaje usprkos tome što je glumila u serijama "Game of Thrones" i "Ruža vjetrova", filmovima "Sonja i bik" i "Anka", njemačkoj krimi-seriji "Branka Marić i vragovi Splita", brojnim TV reklamama, HRT-ovom serijalu "Biblija"... Ništa čudno, jer Ivane nema u sapunicama i serijama, ima je zato u prostoru omiškog Glagoljaškog sjemeništa gdje pri Centru za kulturu četvrtu sezonu vodi Dramski studio "Harlekin" s oko tridesetak djece podijeljenih u tri grupe (od predškolaca do 15-godišnjaka), gdje joj često asistira i mladi budući kolega Mate Tavrić, a na istoj je adresi ujedno angažirana i u teatru za odrasle "Mali princ". Premijerno je, lani u sklopu proslave Dana grada Omiša, uoči ljeta zaživjela njezina monodrama "Klytaimestra" Marijana Matkovića (prvi put je u kolovozu odigrana i na omiškoj Fortici), a prije godinu dana je, ponovno u režiji Petra Buljevića, počela igrati i u dijametralno suprotnoj monodrami "Ja sam dama", valjda prvoj u svijetu napravljenoj prema Facebook statusima, kasnije objavljenih i u knjizi "Leti matun", autorice Meri Bauk. Ma, Ivane ima na sto strana. Njen vedri lik i široki osmijeh dijeli s dr. Cmok, koju po veselju znaju svi mali pacijenti Splitskog KBC-a i Zadarske bolnice, ali i naši seniori iz Škaričićevog doma na Zenti i još nekoliko splitskih domova umirovljenika, jer Ivana je i dugogodišnja članica Crvenih nosova – klaunova doktora, koji uveseljavju djecu u bolnicama te bude uspomene na život kakav je bio nekada kod naših seniora.
Splitska glumica na višegodišnjem "privremenom" radu u Omišu voli volontirati, darivateljica je krvi, obožava djecu i pokoju odraslu osobu, a iznad svega voli pametno utrošiti vrijeme. Zato su njezini projekti mahom životni i edukativni, poput predstave "Samo reci NE – Nedostajem sama sebi" kroz koju stariji polaznici njezine dramske sekcije progovaraju o problemu droge. U priču o pošasti koja uništava ovisnike i njihove obitelji ubacila je sve ono što je mladima blisko i poznato, pa tako i Ultru i glazbu Davida Guette. Što još reći o dobitnici Osobne nagrade Grada Omiša za 2018. osim: "Svaka čast. Bravo! Čestitam.".
 
Izložba omiškog umjetnika Vice Tomasovića pod nazivom "Duhovna praksa" otvorena je u Galeriji MKC Split u Domu mladih, a moći će se razgledati i doživiti (a bolesni mogu i ozdraviti) do 30. svibnja u vremenu od 14 do 21 sati.
Odavno je poznato ispreplitanje likovne umjetnosti sa starim znanjima i mističnim obredima te zanimanje umjetnika za duhovnim sferama, posebnim osjetilnim iskustvima ili pak izmijenjenim (višim?) stanjima svijesti. Upravo je suvremeni fenomen društvenog prihvaćanja i širenja interesa za različitim alternativnim učenjima i znanjima glavna tema umjetnikovog postava. U gradnji svog svijeta alternative Vice se paralelno koristi galerijskim postavom, reklamom, društvenim mrežama... Osim što na instagramu kreira lik gurua (Vice guru), reklamira proizvode i usluge instituta, Tomasović se poigrava ulogom galerijskog prostora u vjerodostojnosti teme potičući nas da razmislimo na čemu temeljimo svoje povjerenje u ponuđena znanja i kojim  izvorima vjerujemo. Je li  to zbog toga što nam se informacije nude s platforma medijskih servisa, društvenih mreža ili je u pitanju umjetnički rad kao dio muzejske zbirke ili galerijskog postava?
 
Gdje stigne monografija "Od kolijevke do Hajduka" priređuje joj se zanimljivo predstavljanje. Na svom putu prema ljubiteljima dobre knjige ovog ponedjeljka, 13. svibnja 2019. zaustavila se u Dugom Ratu. Njezini predstavljači Saša Ljubičić, novinar i urednik Slobodne Dalmacije, Renata Dobrić, književnica, novinarka i ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, te Stanko Karaman, autor u ovom lijepom Poljičkom mjestu su doživjeli lijepe trenutke za pamćenje, stekli nove prijatelje...  Za sve je "kriva" Ana Brničević i udruga "Tvornica" Dugi Rat, organizator predstavljanja monografije s kojom se Dugoraćanima pružila prilika pobliže upoznati s ovim ukoričenom svjedokom prohujalog vremena.
Nakon pozdravne besjede simpatične Ane, i lijepe klapske pjesme u izvedbi klape Pokornik, predstavljači Saša i Renata te sam autor, znalački su uz niz anagdota opisali svih sedam poglavlja monografije. Čitavo vrijeme na platnu se izmjenjivalo čak 460 fotografija sadržanih u monografiji što je prisutnima, koji se nažalost nisu okupili u velikom broju, dočaralo svu sadržajnost ovog vrijednog djela. Stoga i ne čudi što su s velikim zadovoljstvom oni prisutni pohrlili i po svoj primjerak koji će se trajno nalaziti na njihovom kantunalu.
Organizacijom i ovog kulturnog događaja u svom lijepom mjestu udruga "Tvornica" Dugi Rat, kojoj su udareni temelji prije 11 godina, opravdava svoje postojanje kao jedina udruga "opće prakse" u kulturi , jer u mjestu se kao na pokretnoj traci redaju veoma zanimljiva i raznovrsna kulturna događanja. Stoga, dragi moji Dugoraćani, vidimo se uskoro kad vam dođem u posjet sa mojom izložbom "U sjećanje mi došla Dalmacija".
 
Pozivamo sve ljubitelje Dalmacije, nostalgičare poput nas, Hajdukovce, Torcidaše mlade i stare, sportaše,.. na promociju knjige "Od kolijevke do Hajduka" Stanka Karamana uz prezentaciju brojnih fotografija Dalmacije kakva je nekad bila.
Cijela jedna povijest cijele jedne regije stisnula se na petstotinjak crno-bijelih fotografija, ukoričenih u monokromatsku monografiju naslovljenu 'Od kolijevke do Hajduka'. Splitski fotoreporter Stanko Karaman (76) u mirovini je zavirio u svoju arhivu i Dalmaciji darovao poprilično bogati spomenar, u kojeg će Dugoraćani moći zaviriti u ponedjeljak, 13.5.2019., u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu s početkom u 19:30 sati.
Predstavljači monografije su: Saša Ljubičić, novinar i urednik Slobodne Dalmacije; Renata Dobrić, književnica, novinarka i ravnateljica Gradsake knjižnice Kaštela; te sam autor Stanko Karaman. Klapskom pismom dočekati će nas klapa Pokornik. Dođite i Vi, zakoračimo u Dalmatinski vremeplov..