Predstavljanje biografije 'Nima vaki testamenta'

U četvrtak, 16. srpnja 2020. u 20:30 sati u Svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu Zaklada Ljubo Stipišić Delmata i Festival dalmatinskih klapa Omiš predstavljaju monografiju autorice Herci Ganza: "Nima vaki testamenta – biografija Ljube Stipišića Delmate". Na predstavljanju koje će moderirati ravnatelj FDK Omiš Mijo Stanić, o monografiji će govoriti: upravitelj Zaklade Delmata mr. sc. Ivan Pehar, mo. Vlado Sunko, klapski pjevač Mirko Barišić i autorica monografije Herci Ganza. U programu će sudjelovati muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog te će se premijerno prikazati ulomak iz filma o Ljubi Stipišiću Delmati autora Matka Petrića.
 

Omiško ljeto 2020.

"Omiško ljeto“ popularni "Summer festival“ u gradu na ušću Cetine održati će se i ovog ljeta, pandemiji korone i kolektivnim psihozama unatoč, kroz skup različitih kulturnih događanja smještenih na nekoliko "epidemiološki kontrolabilnijih" prostora starog i novog dijela grada Omiša. Program 31, izdanja ove manifestacije uistinu je raznovrstan i bogat, kao da ne ulazimo u doba besparice izazvane samozaključavanjem života kakvog smo poznavali. Možda će faliti pokoji atraktivniji koncert za najširu publiku, ali program kojeg je sastavila mala, ali moćna družina Centra za kulturu Omiš predvođena Petrom Buljevićem poželjele bi imati i veće i bogatije sredine od Omiša i Poljica. A što su nam to Omiški kulturnjaci pripremili saznajte u nastavku članka... i vidimo se i na Omiškom ljetu!

27.7. / ponedjeljak / 21.00 h
ZOV DIVLJINE
Kazališna predstava / Scena Gorica / igraju: Jasna Palić Picukarić, Hana Hegedušić, Ines Bojanić, Nina Kaić Madić / redatelj: Lea Anastazija Fleger
Organizator: CZK Omiš / Ulaznica: 40 kn
Lokacija: plato iza Gradske knjižnice Omiš
 
Pred ljubiteljima klapa prvi je vikend natjecanja na 54. FDK Omiš 2020. Nakon bezbroj prilagođavanja epidemiološkim mjerama i korigiranja odluka u skladu s aktualnim raspoloženjem dr. Capka. ovaj vikend čekaju nas dvije natjecateljske večeri na Trgu Stjepana Radića. Prva od njih, Večer novih skladbi ujedno je i svečano otvaranje 54. Festivala. U petak 17. srpnja s početkom u 21 sat jedanaest klapa izvest će dvanaest novih skladbi čiji autori s nestrpljenjem očekuju odluku žirija o najuspješnijima među njima.
 

FDK: Večer mješovitih klapa

Na 54. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2020. po prvi put publici će se predstaviti mješovite klape. Večer mješovitih klapa koja se do prošle godine održavala u Blatu na Korčuli na programu je u subotu, 18. srpnja u Omišu na Trgu Stjepana Radića (mala pjaca) sa početkom u 21 sat. U natjecateljskoj večeri nastupit će 8 klapa, i to redoslijedom: Mišanca-Zadar, Basca-Baška Voda, Karamiž-Ražanac, Dingač-Pelješac, Puntadura-Vir, Diversa-Zagreb, Komiža-Komiža i Kampaneli-Donja Kaštela. Strogi ocjenjivački sud radit će u sastavu: Rajmir Kraljević, Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Blaženko Juračić i Marijo Krnić.
 

66. Splitsko ljeto

U Vestibulu Dioklecijanove palače predstavljen je program 66. Splitskog ljeta koji će se i ove godine održati u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Najavljeno je pet premijernih naslova u vlastitoj produkciji, uz brojne reprizne i gostujuće operne, dramske i plesne predstave, projekcije filmova i izložbe mahom hrvatskih umjetnika. Ukupno će biti izveden 31 različit program u 44 izvedbe. Festival će otvoriti premijera Verdijeve opere Lombardijci na Peristilu 14. srpnja. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a redatelj je Robert Bošković...
 
Proteklog vikenda doznali smo imena klapa koje će sudjelovati na 54. izdanju omiškog Festivala. Obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj ovogodišnji Festival održava se po drugačijim pravilima nego je to uobičajeno. U programu su samo četiri natjecateljske večeri: Večer novih skladbi, Večer mješovitih klapa i završnice u kategorijama ženskih i muških klapa. Klape sudionice Večeri novih skladbi od ranije su poznate, dok smo sudionice ostalih večeri doznali proteklog vikenda. Na temelju dostavljenih video snimki Festivalski žiri u sastavu Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Marko Rogošić umjetnički ravnatelj Festivala Dušan Šarac i ravnatelj Festivala Mijo Stanić odabrali su osam mješovitih, te po deset ženskih i muških klapa koje će se boriti za omiške štitove i leute. Kvaliteta dostavljenih snimki bila je na vrlo visokom nivou te bi sve prijavljene klape sigurno našle svoje mjesto u izbornim večerima. Međutim, obzirom da se izborne večeri ove godine ne održavaju trebalo je među dobrim klapama odabrati one malo bolje koje izravno ulaze u finale. U Bolu na Braču, u kojem je proteklog vikenda održan koncert povodom dvadesete obljetnice debitantskih natjecanja, izvučen je redoslijed nastupa klapa u svim večerima. Redne brojeve nastupa klapa u večerima izvlačili su članovi dječje klape Veras iz Bola. Klape sudionice natjecanja na 54. FDK Omiš 2020. prema utvrđenom redoslijedu:
– VEČER MJEŠOVITIH KLAPA
– ZAVRŠNA VEČER ŽENSKIH KLAPA
– ZAVRŠNA VEČER MUŠKIH KLAPA
 
Dobitnik nagrade Grada Omiša za životno djelo i službeni fotograf FDK Omiš, naš Sumperanin Vlade Zemunik autor je i ovogodišnjeg službenog plakata Festivala. Na plakatu je u prvom planu prikazan proizvod UZ “Rašeljka“; klapa Almissa, kojeg je osmislila profesorica likovne kulture Aleksandra Radunić. Festivalski plakati oduvijek su bili originalni, atraktivni i aktualni. Vjerujemo kako će te se složiti da je i ovogodišnji upravo takav.
 

Proglašeni pobjednici 13. Festivala mediteranskog filma

Dodjelom nagrada sinoć je u ljetnom kinu "Bačvice" završen 13. Festival mediteranskog filma Split, u sklopu kojeg su tijekom 10 dana na dvije lokacije, uz strogo pridržavanje epidemioloških preporuka, u pet programa prikazani filmovi iz 19 zemalja, a sve projekcije bila su u potpunosti rasprodane danima unaprijed.
Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg FMFS-a je Natko Stipaničev, čijem animiranom filmu "Arka" je žiri u sastavu redatelj Andrija Mardešić, producentica Tamara Babun i nezavisni distributer Marko Pekić, dodijelio dvije nagrade. "Arka" je najbolji film među "Ješkama", a ima i najbolji scenarij, pa su Stipaničevu pripale i novčane nagrade u ukupnom iznosu od 18 tisuća kuna. Udica FMFS-a za najbolji dugometražni film prema izboru publike, visokom ocjenom 4,52, pripala je francuskom filmu "Nas dvije" čiju režiju potpisuje Filippo Meneghetti. Najboljim kratkometražnim hrvatskim filmom u kategoriji "Ješke" (ocjenom 4,63) publika je proglasila "Drukera" Rina Barbira kojem je pripala i novčana nagrada od 5000 kuna. Najbolji kratki film u međunarodnoj konkurenciji, prema izboru publike (ocjenom 4,64), palestinski je film "Maradona's legs" redatelja Firasa Khourya kojem je uz statuu koju je za FMFS izradio umjetnik Luka Mimica pripala i novčana nagrada..
 
Na Prokurativama se proteklog vikenda održao jubilarni 60. Splitski festival. Za mikrofonom na neobičnoj epidemiološki-friendly sceni i pred prikladno razmještenoj publikom izmjenjivala su se brojna poznata imena domaće glazbene scene. Odlukom glasova publike, nagradu "Zlatni galeb", odnosno pobjedu na festivalu odnijeli su Neno Belan i Zorana Kačić Čatipović (glumica u HNK Split) pjesmom "Čarobna stvar" (glazba: Neno Belan, tekst: Alka Vuica). Prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda nagradu "Zlatni val", zaslužila je mlada pjevačica Lorena pjesmom "Kako samo mater zna" (glazba: Tonči Huljić, tekst: Vjekoslava Huljić). Drugu nagradu publike, "Srebrni galeb" osvojio je Marko Tolja pjesmom "O tebi ovisan", a drugu nagradu žirija "Srebrni val" osvojio je Tedi Spalato pjesmom "Ne zamiri vilo". Povodom 60. godišnjice Splitskog festivala posebne nagrade dodijeljene su Jovici Škari, Đorđiju Peruzoviću i Stipici Kalogjeri.
- Ove godine nekako sve djeluje otužno, nema onog pravog splitskog festivalskog šušura. Ali što je tu je, dobro je da se uopće išta održalo zbog ovo malo turista što imamo po gradu. Morat ćemo pričekati malo bolje dane da se sve opet vrati kao nekad - rekao je o festivalu friški ćaća, naš sumještranin Ivo Amulić ...
 

Romantika u Saloni

U subotu, 11. srpnja započinje manifestacija “Romantika u Saloni". Organizatori manifestacije, TZ Solin, Grad Solin i Arheološki muzej u Splitu, uz besplatni ulaz za posjetitelje večeri u Saloni organiziraju i besplatni razgled Salone u dva termina u 19 i 20 sati. Prva od četiri večeri manifestacije nosi naziv “Antički kutak ljepote” te će se održati u vrtu Tusculuma u Saloni. U sklopu večeri bit će priređena i izložba rimskih naušnica “Aurum Salonitanum”, autorice Eme Višić-Ljubić, više kustosice Priručne zbirke i lokaliteta Salona Arheološkog muzeja u Splitu.