Preglednik svih studijskih programa u Hrvatskoj na internetu

Agencija za znanost i visoko obrazovanje na svojim je internetskim stranicama www.azvo.hr objavila Preglednik studijskih programa u Republici Hrvatskoj, koji javnosti omogućuje uvid u sve akreditirane programe svih razina studija na kojima se može studirati u državi. U priopćenju ističe da se na javnu objavu Preglednika odlučila zbog brojnih upita učenika i roditelja vezano uz nekontroliran, stihijski porast raznih učilišta koja nisu akreditirana od strane nadležnih tijela, odnosno svoju djelatnost obavljaju bez dopusnice resornog ministarstva i bez preporuke Vijeća ...

ŠTO STUDIRATI

 Izvor: HINA

U Pregledniku su prikazani svi programi koji su akreditirani postupkom koji predviđa Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, odnosno dobivanjem dopusnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a temeljem preporuke Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, priopćila je danas Agencija.

U priopćenju ističe da se na javnu objavu Preglednika odlučila zbog brojnih upita učenika i roditelja vezano uz nekontroliran, stihijski porast raznih učilišta koja nisu akreditirana od strane nadležnih tijela, odnosno svoju djelatnost obavljaju bez dopusnice resornog ministarstva i bez preporuke Vijeća.

U Agenciji navode da je u Hrvatskoj trenutno akreditirano 1205 studijskih programa, te napominju da se obrazovni programi provedeni bez dopusnice ne smatraju sveučilišnim ili stručnim studijem, niti se njihovim završetkom stječu akademska znanja i stupnjevi kao ni stručna zvanja.

Organizatori takvih obrazovnih programa ne mogu izdavati diplome ili druge isprave o studiju, ali mogu izdavati potvrde o završenom obrazovanju u kojima je izričito navedeno da je riječ o obrazovnom programu koji nije sveučilišni ili stručni studij te da se njime ne stječu akademska ili stručna zvanja odnosno akademski stupnjevi, ističu u Agenciji.