U ponedjeljak iza 21 sat izbio je požar na području Lokve Rogoznice. Ovo je druga neprospavana noć je za dalmatinske vatrogasce koji se bore s požarom. Stanje na požarištu je u utorak ipak bolje. Na krajnjem istoku požarišta još uvijek se vidi otvoreni plamen. Potvrdio je to za Dalmaciju Danas zapovjednik DVD-a Omiš, Višeslav Pešić. Još jedna besana noć čeka vatrogasce.
U gašenju je tijekom utorka sudjelovalo 108 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila s operativnih područja Omiš, Makarska, Split, Kaštela, Solin, Sinj, Imotski, Trogir i Intervencijske vatrogasne postrojbe Split-Divulje.
Bura je i dalje jaka s olujnim udarima. Prema prognozi, bura će malo oslabiti tijekom srijede, iako će i dalje biti jakih, moguće i olujnih udara.
 

Gorjelo je poviše Krila

Vatrogasci DVD "Dalmacija" Dugi Rat i prvi dan Novog lita proveli su radno. Uzbunila ih je dojava iz centra 112 Split, koju je zaprimio dežurni vatrogasac u posljedpodnevim satima. riječ je bila o požaru otvorenog prostora u Krilu - Jesenice. Na teren poviše Krila iz starog doma su izašla 4 vozila s 12 dugoratskih vatrogasaca koji su ubrzo ugasili vatru na otvorenom.
Poželimo našim vatrogascima što manje intervencija ove godine i da što prije osiguraju sredstva za dovršetak novog vatrogasnog doma te da se u njega usele ove godine!
 

Ništa nas ne smije iznenaditi

U sklopu provedbe Pokaznih vatrogasnih vježbi evakuacije, spašavanja i gašenja požara na objektima Dječjeg vrtića Dugi Rat, održana je vježba u objektu središnjeg vrtića u Dugom Ratu, a potom i u odjeljenju vrtića u Sumpetru. Iste takve vježbe su održane prošli tjedan u objektima odjeljenja Dugi Rat (Općina) i odjeljenja Krilo, piše Slobodna Dalmacija. Uz zaposlenike i korisnike Dječjeg vrtića u vježbi je sudjelovala Vatrogasna postrojba DVD-a "Dalmacija“ Dugi Rat s 3 vatrogasna vozila i pripadajućom opremom, alatima i uređajima. Po završetku svake od provedenih vježbi zapovjednici su sa svim zaposlenicima vrtića analizirali događanja na vježbi. Ništa nas ne smije iznenaditi.
 
Vatrogasci DVD "Dalmacija" Dugi Rat obavještava roditelje i ostale mještane, da će se u ponedjeljak, 25. 10. 2021. održati vatrogasne vježbe evakuacije i gašenja požara u dječjim vrtićima na području općine Dugi Rat. Satnica vježbi je slijedeća:
09:15 - vrtić Dugi Rat u zgradi Općine,
11:00 - vrtić Krilo,
16:30 - vrtić Sumpetar.
U vježbi će sudjelovati Vatrogasna postrojba DVD-a Dalmacija Dugi Rat s četiri vatrogasna vozila, te djeca i zaposlenici dječjeg vrtića Dugi Rat odjeljenja Dugi Rat, Krilo i Sumpetar. Planirano trajanje svake vježbe je 30 min. Na svom putu od Vatrogasnog doma do objekata dječjih vrtića u Dugom Ratu (Općina) Krilu i Sumpetru interventna vozila će koristiti zvučne i svjetlosne signale, tako da znate o čemu je riječ. O vježbi.
 

Gorjelo je na Bajnicama

U petak ujutro u 4.30 sati u luci Bajnice izbio je požar na vozilu, koji je zahvatio i drugo, do njega. Vatra se potom proširila na četverometaski plastični brod, pa na plastični kanu, potom i na obližnju borovu šumu. S vatrom se borilo 15 pripadnika DVD-a Dalmacija Dugi Rat s četirima vozilima. Požar su ugasili u 5.40 sati, piše Dalmatinski portal.
 

Vatrogasci ugasili požar u Kostanjama

Požar koji je u nedjelju u poslijepodnevnim satima buknuo na području Kostanja lokalizirano je oko 20 sati, a proglašen je ugašenim sinoć u 23 sata, izvijestili su u nedjelju iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu, piše Dalmacija Danas. U gašenju ovog požar sudjelovala su 64 vatrogasca i 25 vatrogasnih vozila, a prije nego što je pao mrak pomagala su i četiri kanadera. U jednom se trenutku vatrena stihija kretala prema nekoliko stambenih objekta, no nije im ozbiljnije zaprijetila budući da su vatrogasci pravovremeno zaustavili njeno širenje. Tijekom noći, na požarištu koje obuhvaća oko 10 hektara izgorjelog niskog raslinja, šume i nešto maslinika, preventivno su ostala četiri vatrogasca i jedno vatrogasno vozilo iz DVD-a Kučiće, izvijestili su u Vatrogasnom središtu.
 

Treći dan gori u Srijanama

Već treći dan aktivan je požar u Srijanama. Vatra se danas ponovno rasplamsala, nakon dva dana borbe vatrogasaca na terenu. Planulo je 11. kolovoza, oko 11 sati, na nepristupačnom terenu. U gašenju su otad sudjelovala vatrogasna društva: DVD Dalmacija Dugi Rat, DVD Omiš, DVD Gata, DVD Zadvarje, DVD Kučiće, ali i s triljskog područja.
- "Aktivan je požar, traje već dva dana. Prema zadnjoj informaciji izgorilo je 12 hektara guste borove šume. Danas je opet aktiviran i dignute su zračne snage. Na terenu su vatrogasci s šireg dugoratskog područja", piše Dalmacija Danas.
Po posljednjim informacijama u petak je lokaliziran požar koji se reaktivirano u Srijanima.
 

Vatrogasci, sretan vam blagdan vašeg zaštitnika

Sveti Florijan nebeski je zaštitnik vatrogasaca pa blagdan ovog sveca, koji se obilježava 4. svibnja, vatrogasci slave kao svoj dan. Poput ostalih kolega vatrogasaca, Dan vatrogastva, koji je ujedno i dio Mjeseca zaštite od požara, obilježavaju i članovi našeg dugoratskog dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" Dugi Rat, uz nadu da im dan neće biti obilježen intervencijama. Zbog trenutnog stanja s pandemijom koronavirusa, a u skladu s epidemiološkim mjerama, posebnih proslava s većim okupljanjima neće biti. Većina vatrogasaca današnji dan započeli su paljenjem svijeća za sve poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje a s pojedinih vatrogasnih domova u Hrvatskoj jutros su se kratko čule i sirene. Dragi vatrogasci, čestitke povodom Dana vatrogastva, uz zahvale za vašu hrabrost i požrtvovnost te želje da vas na svakoj vašoj intervenciji čuva Sv. Florijan, stižu i od redakcije portala.
 

Gorjelo je na padinama Peruna

U nedjelju oko 17 sati lokaliziran je požar koji je buknuo oko 14 sati i bio vrlo aktivan na južnim padinama brda Perun poviše Podstrane. Izgorena površina je oko 5 hektara. Gorili su mlada borovina i makija. Objekti niti u jednom trenutku nisu bili ugroženi. Požar su ukupno gasila 44 vatrogasca iz DVD-ova Split, Žrnovnica, Gata i JVP Podstrana. Gašenje požara uvelike je pomogao i kanader. Vatrogasci su i dalje na terenu i saniraju požarište.
 

Gorjelo u starom selu Jesenice

U petak navečer je u Starom selu Jesenice došlo do požara koji je brzom intervencijom vatogasaca iz DVD Dalmacija Dugi Rat odmah ugašen, a gorjela je stara mirina u starom selu. Na teren je izašlo 13 vatrogasaca sa četiri vozila, saznaje u požare i vatrogasne akcije izvrsno upućeni portal Dalmacija Danas.
 

Župan Boban u posjetu dugoratskim vatrogascima

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u srijedu u Dugom Ratu našem doborovoljnom vatrogasnom društvu DVD Dalmacija Dugi Rat uručio donaciju nove vatrogasne opreme za intervencije u prometnim nesrećama, u vrijednosti 45.000 kuna. Tom prigodom obišao je novi dom dgoratskih vatrogasnog koji je trenutno u drugoj fazi izgradnje, utvrdio da izgradnja novog vatrogasnog doma u Dugom Ratu protječe u najboljem redu te najavio skoro raspisivanje natječaja završne faze opremanja prostorija, piše DalmacijaDanas.
– Od srca se zahvaljujem DVD Dalmacija iz Dugog Rata. Veliko hvala svim vatrogascima s područja Splitsko-dalmatinske županije koji nas neumorno štite svake godine. Znam da ste mnogo pomogli unesrećenim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije. Zaslužujete duboki naklon svih nas – rekao je župan Blaženko Boban u Dugom Ratu.
Zapovjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat Pavao Tomić se nada će nadležni pomoći kako bi se Vatrogasni dom u konačnici izgradio do kraja...
 

Gorjelo je prizemlje na Bajnicama

U utorak iza 13 sati dojavljen je požar u Bajnicama. Radilo se o požaru na stambenom objektu, kući.
– Gorilo je prizemlje stambenog objekta, ali je požar brzo lokaliziran. U tijeku je sanacija. U stanu su se nalazili ukućani kada je požar krenuo, srećom nitko nije zatražio liječničku pomoć – kazao je novinarima portala Dalmacija Danas zapovjednik DVD "Dalmacija" Dugi Rat, Pavao Tomić. Požar je gasilo 20 vatrogasca DVD-a Dalmacija Dugi Rat koji su na teren izašli s četiri vatrogasna vozila.
 

Planulo je poviše Omiša

U utorak, 1.12. oko 15 sati planulo je na obroncima Poljičke planine iznad Omiša. Na mjesto događaja odmah su upućene vatrogasne snage iz DVD Omiš. Gorjelo je nisko raslinje i nešto borova nekoliko stotina metara iznad prvih kuća. Uzrok požara je najvjerojatnije ljudski faktor.  – Požar je okružen i stavljen pod nadzor. Izgorio je teren 20 sa 50 metara s makijom. Vatra je došla na 50 metara od prvih kuća – kazao je za Dalmacija Danas Višeslav Pešić, zapovjednik DVD-a Omiš.
 
Vatrogasci DVD "Dalmacija" Dugi Rat imalu su u petak iza 13 sati pune šmrkove posla. Dežurnom vatrogascu javljeno je da gori kuća u Sumpetru. Nakon brzog izlaska na teren s 5 vozila, 23 dugoračka vatrogasca pristupila su gašenju požara na obiteljskoj kući, koji je ubrzo potom i ugašen. Nagorio je cijeli stan u obiteljskoj kući, no zahvajujući brzoj reakciji vatrogasaca vatra se nije proširila na obližnje, gusto poredane kuće. Jaka bura koja danas puše priobaljem bila je otežavajući faktor dugoračkim gasiteljima. Prema za sada dostupnim informacijama u požaru nema ozlijeđenih osoba, a zbog gašenja policijski službenici zatvorili su jedan prometni trak Jadranske uspornice ceste u Sumpetru. Promet se odvijao naizmjenično uz regulaciju policijskih službenika.
 

Dimilo je u petak na Malom Ratu

Dimilo je u petak na Malom Ratu. Dežurni vatrogasac u starom vatrogasnom domu dugoračkih vatrogasaca zaprimio je u petak navečer dojavu od zabrinutog građanina o požaru dimnjaka u kući na Mali Rat. Iz doma je potom izašlo jedno vozilo s 4 vatrogasca koji su ubrzo otklonili problem.