Noć muzeja: Muzeji i nova publika

Noć muzeja, kulturno-turistička manifestacija koja je u proteklih 18 izdanja imala više od 3,5 milijuna posjetitelja, ove će se godine održati zadnji petak u siječnju, 26. siječnja na temu "Muzeji i nova publika", kojom se progovara o sve većoj potrebi privlačenja novih generacija u muzeje. U Noć muzeja uključile su se i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.
Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja, odabralo je za svoje 19. izdanje temu u skladu s vremenima kada se novoj publici, osobito mlađim generacijama, trebaju ponuditi  inovativni i kreativni sadržaji u kojima mogu i sama sudjelovati. Kako je cilj manifestacije spojiti zabavno s edukativnim kroz te se aktivnosti ističe i uloga muzeja u stvaranju nove publike i formiranja stavova novih generacija o važnim globalnim, ali i lokalnim temama.
- "Ljudi su željni izlazaka, a pokazalo se da mlađe generacije koja izlaze u kasnim satima posjećuju i kulturne institucije kao i da muzeji, osim  mjesta učenja, mogu biti i mjesta za dobru atmosferu i izlaske" - rekla je ravnateljica HMD-a Vlasta Krklec za Hinu.
 
Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat prvog dana novog Lita Gospodnjeg 2024. objavila je Javni poziv umjetnicima za izložbu slika i skulptura na temu "Poljica. Narodni život i običaji". Na poziv se mogu prijaviti i sudjelovati svi umjetnici bez ikakvog ograničenja. Fotografije likovnih radova i skulptura šalju se na e-mail: krugdugirat @ gmail.com , a trebaju biti kvalitetno snimljene te u nazivu sadržavati ime i prezime autora, naziv rada, tehnika i dimenzije. Prijave se primaju, nije šala, do 01.04.2024.  
Odabir radova za Izložbu izvršiti će Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno je od dva do tri člana odabrana između eminentnih i profesionalnih djelatnika iz područja likovne umjetnosti. Odluke Prosudbenog povjerenstva su konačne.
Odabrani autori biti će obaviješteni o izboru do 04.04.2024. Opremljeni radovi se šalju na adresu: Poljička likovna udruga "Krug", Poljička cesta 52, 21315 Dugi Rat ili dostavljaju osobno. Radovi upućeni dostavnim službama trebaju biti isporučeni do 12.04. 2024.
Izložba će biti priređena 19. travnja u Galeriji KRUG Dugi Rat u čast Sv. Jure nebeskog zaštitnika Poljica.
Dostava odabranih radova za Izložbu je o trošku autora. Povratak radova poslije Izložbe je o trošku organizatora. Ukoliko se pokaže interes za postavljanje Izložbe u drugim Izlagačkim prostorima izložbe će se prirediti o trošku PLU Krug. Cilj Izložbe je promocija Poljica, umjetnika i njegovog djela.
 
Na tradicionalnoj izložbi članova dugoratske PLU Krug kojom se zaokružuje aktivnost za ovu godinu, predstavljeno je 22 autora. To su (uglavnom) radovi nastali tijekom 2023. godine, u kojima je veći dio prepoznatljiv, kako po slikarskom “rukopisu”, tako i po motivu. Ove godine pridružila su nam se tri nova člana, Zvonimir Mandić koji je poznatiji omiškoj javnosti crtanjem portreta i sudjelovanjem u “Uličnom štafelaju” u sklopu Omiških gusarskih večeri. Tiho Lučić, početnik, koji je prve slikarske korake započeo pod mentorstvom Duška Aničića, na Likovnoj koloniji u Docu Gornjem. Duško Aničić, akademski slikar, stalni sudionik naših likovnih kolonija. Neopterećeni tematikom, akteri izložbe stvarali su svoje slike u skladu s trenutnom inspiracijom, varijacijama na zavičajni idiom, sklonošću ka simbolizmu, ekspresivnom slikarstvu i apstrakciji, intimizmu obiteljskih reminiscencija... Otuda i tolika raznolikost postava izložbe što je bitan aspekt za promatranje i doživljaj cjelokupnog panoptikuma. Jedini rad koji nije u postavi izložbe, već u eksterijeru, preciznije u prostoru novog Vatrogasnog doma Dugoga Rata, je dvometarska kamena skulptura sv. Florijana, rad Ivana Pavića, koja će bit predstavljena javnosti istog dana kad i naša izložba.
 
Već smo imali priliku upoznati se s našim slikarima i dragim prijateljima u ovom istom prostoru, 2021. godine i na Likovnoj koloniji PLO Krug Dugi Rat.
Njihov kontinuitet slikanja možemo svesti pod 2 pojma: hiperaktivnost i realističan tretman motiva. No, ne možemo ih svesti pod nazive "magični realizam", "neoklasicizam" ili "kritički realizam". Po mojim opservacijama, svo troje bih smjestio pod pojam "poetički realizam" koji povremeno prelazi u impresionistički stil, a naročito kad su "prisiljeni" slikati u "plain-aire"-u. Stoga su im i motivi uvjetovani kao zajednički, jasno, s različitim rakursima, a to su najčešće: Plitvička jezera s okolicom, vodene površine rijeka i jezera, šuma (stabala na proplancima) i kao kontinentalcima,snježnim prizorima u kojima su odlično ovladali materijom, imanentno slikarima Primorja i Dalmacije, maritimnim krajobrazima...
Kada svo troje izlažu svoje slike u jednom prostoru, teško ih je izdeferencirati zbog vrlo sličnog tretmana kolorita, teme, pa čak i tehnike slikanja. Ipak, svakog od njih razlikuje i poneka specifičnost...
 

Izložba portreta Mira Zovka u Galeriji AZ

Centar za kulturu Omiš poziva ljubitelje umjetnosti na otvaranje izložbe "PORTRETI" akademskog slikara Mira Zovka koje će se održati u Ilirskom sjemeništu u subotu, 11.11.2023. u 19 h uz glazbenu pratnju profesora Nene Munitića.

U maniri starih renesanskih majstora sa začuđujućim majstorskom vještinom Miro Zovko slika realističan portret do najsitnijih detalja te se u preciznim nijansama otkriva tehnička moć, vještina i snaga umjetnika, a onda i njegovog duhovnog svijeta koji se prikazuje u alegorijskim ili simboličkim detaljima na platnu koji otvaraju prolaze u svijet nagovještaja i tajne života stvorenog od tvorca.
Na portretima su prikazani naši sugrađani, autoportreti slikara, članovi slikarove obitelji, slikarski modeli i neki portreti poznatih filmskih umjetnika...
 

Krug: Otvorena izložba Željane Koljanin

U petak je u galeriji Poljičke likovne udruge ‘Krug’ u prizemlju kuće kulture u Dugom Ratu otvorena samostalna izložba radova slikarice Željane Koljanin. Crticu o slikarici i njenoj umjetnosti rekao je Zdravko Cota, prof., a u izostanku našeg načelnika izložbu je otvorio Joško Čizmić, predsjednik PLU Krug Dugi Rat.
Marljiva solinjanka slika u svim slikarskim tehnikama, ali ulje i akvarel su joj jedne od dražih. Najčešće slika cvijeće, mrtvu prirodu, pejzaže i motive vezane uz more. Rado sudjeluje na likovnim kolonijama diljem Hrvatske, a posebno na onim koje su humanitarnog karaktera. Ovo je njena deveta samostalna izložba koju možete razledati do 09. studenoga u galeriji Krug u predvečernjim satima.
 

Izložba Željane Koljanin u petak u galeriji Krug

Oboji život bojama! - naziv je izložbe slikarice Željane Koljanin koja se svečano otvara u petak, 20.10.2023. u 19 sati u galeriji Krug, u prizemlju kuće kulture u Dugom Ratu. Izložba će se moći pogledati u Likovnoj galeriji ‘Krug’ istoimene Poljičke likovne udruge u Dugom Ratu sve do 09. studenoga. Vidimo se!

- "Prije 2 godine u ovom istom prostoru promovirao sam izložbu Silvane Ćuvić i Željane Koljanin konstatirajući - 'ona (Željana) i dalje ostvaruje estetski vrlo realistične motive... u kojima nastoji dosljedno prenijeti lokalnu boju zadanih motiva...'."  - piše u predgovoru izložbe Zdravko Cota, prof ...
 
Nakon završetka druge likovne međunarodne kolonije koja se proteklog vikenda uspješno održala u Docu Gornjem, u Gornjim Poljicima, u organizaciji Zavičajne kuće Gornjih Poljica i likovne udruge Krug, a pod visokim pokroviteljstvom županije Splitsko-dalmatinske u sklopu dana Europske kulturne baštine, u nedjelju. 08.10.2023. svečano je otkriveno i spomen obilježje za sve stradalnike od stoljeća sedmog, rad kipara Ivana Pavića.
I ova likovna kolonija u Gornjim Poljicima bila je obilježena vrhunskim umjetničkim izričajem i emocionalnim dubinama koje su umjetnici donijeli na platna i skulpture. Kroz protekla tri dana, umjetnici su radili neumorno, pronalazeći inspiraciju u lokalnoj kulturi, prirodi i povijesti ovog pitoresknog kraja. Atmosfera kolonije u Docu Gornjem bila je ispunjena uzbuđenjem i entuzijazmom dok su umjetnici dijelili svoja iskustva i savjete, stvarajući tako izuzetno kreativno okruženje.
Završetak kolonije, izložba radova i svečano otkrivanje spomen obilježja za sve stradalnike od stoljeća sedmoga u Božićnom selu Nart značio je ne samo kraj intenzivnog stvaralačkog procesa već i početak dugotrajnih prijateljstava i umjetničkih suradnji. Gornji Dolac i Gornja Poljica će zauvijek nositi pečat ovih izuzetnih umjetničkih trenutaka, podsjećajući nas na snagu umjetnosti u spajanju različitih kultura i ljudi.
 

Izložba Petra Grimanija 'Dom' u MKC Split

Izložba Petra Grimanija "Dom", koja objedinjuje pregled autorove multimedijalne umjetničke produkciju s novim radovima nastalim za ovu prigodu, otvara se u petak, 22.09.2023. u Galeriji MKC Doma mladih u Splitu.
"Grimanijeva umjetnička praksa - iako koristi slojevit rječnik, metodologiju i multidisciplinarnu paradigmu suvremenog umjetničkog stvaralaštva, sadržajno se oslanja na lokalni prostor, njegovo materijalno i duhovno nasljeđe", ističe se u galerijskoj knjižici.
Umjetnik se u izložbi izražava kroz video, VR, prostorne instalacije, slike, fotografije, skulpturu i happening. Izložbi pristupa kao otvorenom radnom procesu u nekoliko faza, pa je tako za subotu 23. rujna s početkom u 12 sati na platou ispred zgrade Doma mladih najavljen happening "Jesen" nakon kojega će uslijediti projekcije video radova uz razgovor s umjetnikom u prostoru Beton kina u Domu. Završna faza radnog procesa na projektu "Dom" pod nazivom "Zlatni rez" ili otvaranje vremenske kapsule izložbe najavljena je za petak 6. listopada u 20 sati. Kustos izložbe je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, a nastaje u organizaciji Multimedijalnog kulturnog centra. Izložba u Domu mladih ostaje otvorena do 12. listopada, ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje.
 
Deseta samostalna izložba slika akademskog slikara Daria Pehara iz Mostara otvorena je u petak, 08.09.2023. u prostoru dugoratske Galerije PLU Krug. Dugoratskoj publici Pehar se predstavio s više desetaka radova rađenih u akrilu od većih formata do minijatura. Predgovor katalogu izložbe nadahnuto s odličnom percepcijom srži Peharovog slikarstva napisala je Ana Mikulić pod naslovom "Radost eskapizma" koja, između ostalog navodi i sljedeće: "Živjeti u društvu u kojem je previše ispraznosti, mediokriteta, letargije i kiča odavno je postalo teško i zamorno za sve one koji su svjesni truleži koja ih okružuje... I postavlja pitanje:... Kako opstati u takvom društvu?... Odgovore je Dario Pehar potražio u eskapizmima... u prirodi i u svojoj umjetnosti".
Da, doista, Mikulić je u pravu. Slobodno i Vi dođite u predvečernjim satima u Galeriju Krug u prizemlju dugoratske kuće kulture po svoju dozu radosti i eskapizma u umjetnosti. Izložba se može razgledati do 23. rujna.