Krugovci u Omišu

U utorak, 07.12.2021. u 19 sati u Galeriji AZ pri Centru za kulturu Omiš, u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku otvoriti će se  izložba likovnih radova članova Poljičke likovne udruge "Krug" iz Dugog Rata, koji će se moći razgledati u večernjim satima do 14.12.2021.
Dođite i uživajte u lijepoj umjetnosti.
 

Izložba Marice Rogošić

Otvorenje izložbe "Kad anđeli govore" autorice Marice Rogošić održati će se u srijedu, 8.12.2021. u 19 sati u crkvi sv. Duha u Omišu.
 
U galeriji Krug Poljičke likovne udruge "KRUG" u Kući kulture (prizemlje zgrade stare općine) Dugom Ratu u utorak je otvorena izložba likovnih radova članova Poljičke likovne udruge KRUG Dugi Rat i Likovne udruge Ante Kaštelančić iz Podstrane pod nazivom "Sjećanje na Vukovar". Vidimo se ovih dana u galeriji, a u nastavku pročitajte najavu, predgovor izložbe Duška Aničića.

"Sjećanje na Vukovar.
30. godina bitke za grad heroja.
Toliko svjetlosti, da se vidi iz beskraja - Vukovar.
Vukovar nije osvojen, on je pobjednik koji nikada ne umire. Živi u svjetlosti svjetla grobova nepobjedivih. Oni su živi, žive kroz nas i našu tisućljetnu težnju. Svi oni žive, svi oni heroji za čije grobove ne znamo. Bilo je ogromnih materijalnih rušenja, samo da ne bude duhovnih urušavanja.
Sagradili smo kuće, crkve, svetišta i kroz taj pakao izgradili sebe.
Izbacivši mržnju i osvetu svjedočeći o vjeri ovog naroda, božanskoj providnosti, mnogi likovni umjetnici svojim impresivnim slikama i kipovima oplemenili su duhovne prostore, kao da je nadahnuće došlo od zvjezdanog neba kojega smo gledali iz ruševina crkava i katedrala.
Oni koji su ubijali grad nisu pobjednici nego oni koji su u njemu preživjeli, nisu mrtvi oni koji su ubijeni - mučenici, nego su mrtvi oni koji su te strahote napravili.
Zar vas Vukovar ne posjeća na biblijsku priču o Davidu i Golijatu?!
“Svaka sila za vremena”... Što narod govori ili je bilo ili će biti.
A ovo jest..
Poljička likovna udruga Krug iz Dugog Rata i likovna udruga Ante Kaštelančić iz Podstrane zajednički organiziraju ovu recentnu likovnu izložbu, a na spomen gradu heroju i gradu heroja.
Amor clavicula magnae vitae est.
Homine est miserius aut superbas."

Duško Aničić, prof.
 

Razgledajte izložbu u Krugu

U četvrtak, 04.11.2021. u 20:30 sati u galeriji Krug Poljičke likovne udruge "KRUG" u Kući kulture (zgrada stare općine) Dugom Ratu otvorena je izložba likovnih radova Silvane Čuvić i Željane Koljanin, koja će se moći razgledati u par večernjih sati sve do 18.11. Što je o njihovoj romantičnoj i senzibilnoj umjetnosti napisao Zdravko Cota pročitajte u nastavku članka, a dolje su crtice o slikaricama.
Silvana Čuvić rođena je u Trilju, još iz osnovne škole zaljubljena u slikanje, ali tek nakon bolesti i životnih šokova 2010. g. ponovno uzima kist u ruke i slika za svoju dušu. Na nagovor prijateljica pridružuje se Triljskoj LU Tilurium, kasnije i ULKU vlaho Bukovac i od tada aktivno sudjeluje na likovnim kolonijama i izlaganjima svojih udruga, a i šire. Željama Koljanin rođena je u Splitu. Slikanjem se bavi više od 20 godina. Radi u svim slikarskom tehnikama. Izražava se najviše u ulju i akvarelu. Imala je do sada 6 samostalnih i 40 skupnih izložbi. Članica je LU Art Clissa, ULKU vlaho Bukovac, LU Tilirium.
Nađimo se u navečer zajedno u Krugu i uživajmo u njihovoj lijepoj umjetnosti.
 

Izložba Nevena Jakovljevića u Galeriji Krug

U utorak, 26.10. u 20 sati u galeriji Krug Poljičke likovne udruge "KRUG" u Kući kulture (zgrada stare općine) Dugom Ratu otvoriti će se izložba likovnih radova Nevena Jakovljevića. Jakovljević živi i stvara u Šibeniku, a pripada generaciji hrvatskih akvarelista jakog mediteranskog duha, snažnog kolorita i istančanog senzibiliteta za motiv. Otvorenje njegove dugoratske izložbe je u 20 sati. Dođite i uživajte u lijepoj umjetnosti ovog slikara, crtača, kipara i ilustratora.
 

12. Almissa Open Art Festival

Večeras počinje 12. Almissa Open Art festival pod egidom "Slikati po platnu života". Ovaj festival suvremene umjetnosti održava se u svrhu proširenja suvremene umjetnosti u sredinama koje su u pravilu uvijek izolirane od ovakvih i sličnih događanja.

"Ovogodišnji Almissa Open Art Festival fokusira se na procesualne umjetničke prakse u kojima se život tretira kao umjetnički materijal koji se izvodi, kreira i oblikuje u umjetničkim procesima, odnosno na umjetnost koja postaje životom, a ne tek prikazom života u obliku umjetničkog proizvoda. Kritički se osvrćući na potrebe tržišne logike kapitalizma ovakva umjetnost ne proizvodi umjetnička dijela nego sam život pretvara u umjetnost, u platno na kojemu svaka ideja, intencija i djelo postaju umjetnički potez, ukazujući na umjetničku praksu kao umjetnost, odnosno umjetnost kao oblik ili proces življenja."  -  Gildo Bavčević, kustos 12. Almissa Open Art festivala

15.08., Nedjelja
Igor Grubić - Slikati punim bićem po platnu života, meditacija, Velika plaža -10h
Sandra Sterle, Dan Oki –Južnjačka utjeha, izvedba, privatni prostor, Nemira (12-21h)
Laurent Van Lancker, Gildo Bavčević - Inferno, Kino u hodu, javni gradski prostor - 22h.
 

Izložba Dobrojutro more u Galeriji Krug

U petak, 6.8. u 20:30 sati u galeriji KRUG Poljičke likovne udruge "KRUG" u Dugom Ratu otvoriti će se izložba "Dobro jutro more" likovne udruge Ante Kaštelančić iz Podstrane i prijatelja. Izlaže 49 autora. Dođite i uživajte u lijepoj umjetnosti.
 

Promocija monografije: Tin je bio prvi

11.07.2021. – nedjelja
Dugi Rat, Poljički trg 1, 19:30 sati
Promocija monografije  "Tin je bio prvi“  
Autor: Vlade Zemunik
Organizator: Udruga "Tvornica“

11.srpnja ratne 1991., prvi hrvatski oklopni transporter "TIN" izašao je kruga naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat i predan je 4. brigadi Zbora Narodne Garde.

U okviru Dugoratskog kulturnog ljeta na Poljičkom trgu u nedjelju, 11.7.2021. u 19.30 sati u povodu 30. godišnjice izlaska prvog ratnog transportera "Tin" iz tvornice “Dalmacija” u Dugom Ratu, svečano će se promovirati monografija “Tin je bio prvi" autora Vlade Zemunika u nakladi udruge Tvornica. O knjizi će govoriti dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, umirovljeni general Ivan Beneta i bivši, ratni gradonačelnik Omiša Ivica Franić. Kroz program će voditi i moderirati dramska umjetnica Ivana Giove Župa, a nastupiti će i mješovita klapa “Praska” iz Podstrane (apsolutna pobjedanica ovogodišnjih večeri mješovitih klapa FDK-a). Organizator događaja je udruga Tvornica iz Dugog Rata.

Vidimo se!
 

Izložba u Galeriji Krug

U utorak, 6.7. u 20 sati u galeriji KRUG Poljičke likovne udruge "KRUG" u Dugom Ratu otvoriti će se izložba likovnih radova Nikše Ercega. Dođite i uživajte u lijepoj umjetnosti.
 
U uvali Vruja, smještenoj između Brela i Piska, u nedjelju, 4.7.2021. će se održati Festival bespravne gradnje i devastacije prirode s ciljem upozoravanja na nereagiranje državnih institucija na uništavanje prirode na ovom području koje lokalni moćnik provodi već 20 godina. Organizatori navode da posjetitelje očekuje 10 događanja kroz četiri sata programa kao i da je Festival dobio podršku poznatih imena poput Dina Rađe, Rade Šerbedžije, Darka Rundeka, Mile Kekina, Jurice Pađena, Zorana Predina, Saše Antića, Siniše Labrovića, Ede Maajke i mnogih drugih čije video-pozivnice i pjesme podrške možete pronaći na Facebook stranici i YouTube kanalu Festivala.
Program u "prekrasno razorenoj uvali Vruja" počinje u 17 sati osnovama joge na bespravno izgrađenim površinama. Radionicu će voditi instruktorica iz Brela Dora Puharić. Održat će se na plaži koju je, kako kažu organizatori, cijenjeni bespravni graditelj Stipe Latković ogradio svojim bespravnim objektima uzdignutim na državnoj zemlji. "Plaža se na Google tražilici reklamira kao 'privatna' plaža njegova Resorta Vruja. Radionica osnova joge namijenjena je svima koji traže način kako da se oslobode stresa kojeg stvara nerad državnih institucija, bilo da su u tome tek početnici ili dugogodišnji njihovi korisnici"...