Kučiće: Sv. Luku feštali uz 35 'špica'

Kad se u Kučićima slavi nebeski zaštitnik sela i župe, sveti Luka, tada na feštu iz svih krajeva stigne staro i mlado, a tako je bilo i ovoga vikenda kad je blagdan baš zgodno pao u nedjelju. Neradni, pa još i sveti dan bio je najprije u znaku svečane euharistije i procesije u staroj župnoj crkvi sv. Luke. Procesiju je predvodio prof. dr. Mladen Parlov, profesor KBF-a u Splitu, uz koncelebraciju kučićkog župnika i omiškoga dekana don Ljube Bodrožića, te svećenika rodom iz Kučića dr. don Slavka Kovačića i don Mladena Vukasovića. Svetom Luki pomolile su se stotine mještana, a zatim je nakon vjerske proslave krenula prava fešta. Stariji su prepričavali zgode iz djetinjstva, a mladi pokazali kako na njima ostaje budućnost Kučića pa su svoje proizvode, magnete i razglednice Kučića te ekoproizvode izložili i time upotpunili feštu. A gdje je fešta, tu je i spiza. A kad se o spizi u Kučićima priča, zna se kako tu caruje - bravetina na špici...

KUČIĆE

Blagdan Sv.Luke u Kučićima uz špicu

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Fotografije: Miroslav Tomasović, Branimir Šarac / Kucice.hr
Izvor: Slobodna Dalmacija


Predvođeni križem i župnim barjacima čast da ove godine nose kip svetog Luke imala su četvorica mještana Kučića. Uz molitvu i svečanu procesiju sve je pjesmom upotpunio muški Pučki pjevački zbor i župni Mješoviti pjevački zbor mladih. Magnete i razglednice Kučića te ekoproizvode predstavili su učenici Područne škole “Kučiće”, članovi Učeničke zadruge “Rašeljka”.
 
Kučička špicaNakon vjerske proslave krenula prava fešta. Lako je onima koji znaju, no kako Kučićki specijalitet, bravetinu na špici, “približiti” onima koji nikad nisu čuli, a pogotovo probali makar komadić s “kučićke špice”? Zato je tu Joško Vukasović Buco, jedan od domaćina i organizatora pa nam u detalje objašnjava sve tajne kučićkog specijaliteta.
 
- Špica je posebno izrađeni, dugačak i tanki ražanj na kojemu se nižu manji komadi ovčjega mesa. Za ovaj specijalitet najbolje je meso ovce stare dvije godine, dvizice, a vrijeme pripreme je kasno ljeto i jesen kad je meso najzrelije. Tako izgleda početak recepta za kučićki specijalitet radnika i težaka koji se u ovom kraju čuva generacijama. Meso se na žaru peče oko sat vremena, a kako bi dobilo specifičan okus na kraju se posipa oštrim brašnom, priča Vukasović.
 
Kučička špicaDavni recept iz Kučića toliko je omiljen u ovom kraju pa se nakon bravetine sa špice u Kučićima isti specijalitet po kučićkoj recepturi počeo pripremati i u susjednim selima omiškoga kraja. U kučićkoj špici prošle nedjelje slastile su se sve generacije, ispečeno je čak 35 “špica” ili više od dvjesto kilograma mesa.
 
Uz spizu i veselje “Kučićka špica” trajala je do dugo u noć, a sve je, kako je i red, završilo pjesmom i vatrometom u čast svetog Luke kučićkog i svih Luka ovoga svita.

Povezani članci

Who's Online

We have 262 guests and no members online