Žele li Hrvati još uvijek čitati i kupovati knjige?

Kriza na tržištu knjiga začarani je krug iz kojega nećemo izaći sve dok se ne stvore bolji gospodarski uvjeti u zemlji, upozoravaju nakladnici, no da Hrvati još uvijek žele čitati i kupovati knjige (po sniženim cijenama) dokazuje velika posjećenost sajma knjige Interliber koji je od 11. do 16. studenoga na Zagrebačkom velesajmu okupio 250 nakladnika i više od sto tisuća posjetitelja. Nestankom starih knjižarskih mreža u čijim se knjižarama diljem regije mogao naći svaki objavljeni naslov, nakladnici su naprosto prisiljeni dovijati se drugim načinima predstavljanja svojih naslova čitateljima. Algoritam, Profil i Mozaik knjiga odnedavno su spojili svoju maloprodajnu mrežu, nadajući se da će im smanjenje troškova omogućiti veća ulaganja u rast naklade, odnosno niže cijene. Male pak izdavače muče još veće brige ...

ČITATI SE MORA

Žele li Hrvati još uvijek čitati i kupovati knjige?

Izvor: Hina, DalmacijaNews

Problem malih izdavača je u tome što oni ne rade komercijalna izdanja - njih uglavnom pokupuju veliki izdavači, koji su onda ti koji nameću cijene, autorska prava itd. Elektronski mediji jedan su od ključeva za ostvarivanje veće vidljivosti malih izdavača.

Publika koja kupuje knjige izuzetno je mala i mali ju izdavači moraju znati cijeniti, a nezavisno izdavaštvo svugdje u svijetu održava se i preživljava isključivo kroz stupanje u izravan kontakt s čitateljima, što je danas osobito lako ostvariti preko društvenih mreža.

Mali izdavači rade ono što bi svaka kultura trebala imati i što bi trebao biti kulturni standard neke zemlje. Naš problem je što nemamo kulturnu politiku koja bi to znala prepoznati, a nemamo više ni kulturni kontekst unutar kojega bi se takve stvari normalno prepoznavale, moglo se čuti na Interliberu u razgovoru s izdavačima.


Alternativni putevi promocije

Također nemamo ni medije koji bi informaciju o proizvodu kao što je knjiga prenijeli javnosti – kulturne rubrike u novinama, kritiku knjige, smatra. Izdavači su tako prepušteni sami sebi, pri čemu koriste sve uobičajene dostupne mehanizme, prije svega internet.

U našoj još uvijek u informativnom smislu konzervativnoj sredini, ono što se ne pojavljuje u medijima i na televiziji "kao da ne postoji", pa je stoga ključno pitanje pronaći način na koji mali nakladnici mogu prodrijeti u medije, prije svega elektronske...

PROČITAJ VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 332 guests and no members online