Pjaca puna stihova

PoezijaU organizaciji udruge Kurs i pjesničke tribine Rječilište nedavno je održano splitsko izdanje akcije "100.000 pjesnika za promjenu", koju je ove godine u Hrvatskoj organiziralo "Goranovo proljeće". Manje ili više afirmirani pjesnici, kao što su Ivica Sorić Suri, Maja Tomas, Nada Topić, Željko Barišić, Andrija Crnković i niz drugih, čitali su iz svojih ili tuđih zbirki, ili s laptopa, na zadovoljstvo okupljene publike. Bila je to lijepa poetska večer na Pjaci, a prva promjena bila bi da ovakve večeri budu što češće ...

POEZIJA

Pjaca puna stihova: 100 tisuća pjesnika za promjenu

Piše: Siniša Kekez / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Na splitsko izdanje je došlo tridesetak pjesnika, a da su svi došli, Split bi sam mogao dati jedan promil akcije, sto pjesnika. No ovo je tek prvo izdanje smotre koju su utemeljili američki pjesnici Michael Rothenberg i Terri Carrion, s idejom da se poezijom može upozoriti i utjecati na negativne pojave u društvu.

Čitanje poezije je održano u 550 gradova 95 zemalja, a u Hrvatskoj u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Umagu.

Manje ili više afirmirani splitski pjesnici, kao što su Ivica Sorić, Maja Tomas, Nada Topić, Željko Barišić, Andrija Crnković i niz drugih, čitali su iz svojih ili tuđih zbirki, ili s laptopa, na zadovoljstvo okupljene publike. Neki su pjesme znali napamet ili ih i otpjevali a capella, a svi su, posve nekuljiševski, demokratično prepuštali mikrofon.

poezija na Pjaci

Čitanju se priključio i gost rezidencije splitske udruge Kurs, poznati bugarski pisac Georgi Gospodinov, a program je moderirala i na njemu zapaženo sudjelovala osnivačica Rječilišta Irena Delonga.

Bila je to lijepa poetska večer na Pjaci, a prva promjena bila bi da ovakve večeri budu što češće.

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and one member online

  • admin