Predstavljen inovativni, zanimljivi i učinkoviti projekt odvajanja otpada

Vladimir ŠkopljanacKako se u isto vrijeme može čuvati okoliš, zaposliti ljude, uštedjeti u kućnom budžetu te na kraju i izgraditi nove škole, zainteresirani Kaštelani i gosti mogli su vidjeti na prezentaciji projekta sustava upravljanja komunalnim otpadom i njegovog selektivnog prikupljanja te edukacije građana kao proizvođača otpada, koju je održao kaštelanski inovator, Vladimir Škopljanac, pišu kolege s najboljeg kaštelanskog portala - kastela.org. Pročitajte  ...

KAŠTELANSKI INOVATOR VLADIMIR ŠKOPLJANAC PREDSTAVIO NOVI PROJEKT

Čuvajmo okoliš i gradimo škole

Piše: D.P. / kastela.org
Izvor: kastela.org


Zanimljiva prezentacija projekta "Čuvajmo okoliš i gradimo škole", koji je dobio pohvale nazočnih, među kojima su se našla i nekolicina respektabilnih stručnjaka iz područja zaštite okoliša, prikazala je softversko i sustavno riješenje problematike odvajanja otpada  na samom mjestu gdje je otpad proizveden.

Vladimir Škopljanac


Matematika pokazuje dobitak

- Svjedoci smo čestih tribina na ovu temu gdje je mnogo riječi potrošeno na smisao edukacije. Ovaj inovativan pristup problematici, educira, kako mlade tako i odrasle osobe, nagrađujući ih i novčanom dobiti koja se ostvaruje urednim i discipliniranim odnosom prema otpadu. Po sistemu „ako odvajamo otpad tada dobivamo, a ako ne odvajamo onda gubimo“, ovaj je projekt na tragu najefikasnijeg riješenja ove problematike – kazao je Škopljanac.

Projekt se bazira na softverskom rješenju koje prati cijeli postupak i regulira odnose između svih interesnih subjekata u lancu selektivnog odvajanja otpada, a svaki segment Škopljanac je popratio matematičkim izračunom, naglasivši da je matematika neumoljiva kad se analiziraju dobri i loši projekti te da ona nije politički obojana več je pokazatelj čvrstoće temelja na kojima se zasniva neki projekt.

Škopljanac je tako prezentirao svaki korak u selektiranju otpada, uključujući u priču posebne kese, bar kodove, novi način odvoženja otpada, nestanak kontejnera s gradskih ulica, povrat određenih sredstava na račune građana i drugo, izračunavši kako bi domaćinstva uštedjela više od trećine dosadašnjih troškova za odvoz otpada, dok bi godišnja ušteda Grada iznosila oko 9 milijuna kuna.


Godišnje bacimo 15 milijuna kuna

- Dodamo li tome i zaradu komunalnih tvrtki koje bi reciklirale odvojeni otpad, tada su uštede mnogo veće. Na području Kaštela moguće je kroz ovaj projekt zaposliti oko 40 djelatnika. Ako to primjenimo i na druge gradove i općine u našoj zemlji, možemo zaključiti da dobre i korisne ideje automatizmom rješavaju više problema.

Godišnje na Karepovac, građani Kaštela bace oko 15 milijuna kuna. Ako zamislimo taj novac u nekoj aktovci i čovjeka koji ga istresa na zgarište Karepovca onda je slika prestrašna. Naime, stvarnost je upravo takva samo što novac nije u novčanicama već u kartonskoj ambalaži, plastici, staklu, PeT ambalaži. O zaštiti okoliša da i ne govorimo. Zatrpavamo naša odlagališta ne prihvaćajući činjenicu da zatrpavamo svoja dvorišta, ulice i parkove. Zagađujemo vode koje svojim tokom stižu i do našeg obiteljskog stola – ustvrdio je Škopljanac.

Vladimir Škopljanac

Osim Škopljanca na prezentaciji je govorio i saborski zastupnik Jakša Baloević, koji se osvrnuo, između ostalog, i na temu kesa za smeće s markiranim bar kodom, koje u projektu imaju značajnu ulogu. Kako je ustvrdio za čuvanje okoliša u cijelu priču bi se trebalo uključiti i biorazgradive kese koje se mogu naći i kod hrvatskih proizvođača.

O projektu i zaštiti potrošača unutar njega, govorila je Nela Kovačević, kandidatkinja za EU parlament, kazavši kako ovakvi projekti mogu zaživjeti i na području EU.

O problemima s otpadom te namjerama i projektima selektivnog prikupljanja otpada u Kaštelima, na prezentaciji je nazočne upoznao direktor tvrtke Zeleno i modro Tihomir Brzović.


Ako se naprave prvi koraci, projekt poklanja Kaštelima

- Ovo je moj četvrti inovativni projekt usmjeren općem društvenom dobru. Nakon portala za naplatu potraživanja, internet školskog dnevnika i elektronske burze rada koji se nalaze zaštićeni autorskim pravom u arhivi hrvatskog inovatorskog zavoda, a nisu vidjeli sunce u ovoj zemlji, nadam se da će ovaj projekt zaživiti na opće dobro svih građana.

Često sam razočaran odnosom prema inovatorstvu u Hrvatskoj ali sigurno mogu reći kako mnogi inovatori ne donose nove projekte i ideje radi materijalne koristi već iz razloga što vjeruju da drugačiji ili novi pristup nekoj problematici može, stvari u društvu, učiniti boljima – zaključio je Škopljanac.

Kaštelanski inovator je nadodao kako ovaj projekt besplatno poklanja Kaštelima, odnosno budućem gradonačelniku ili gradonačelnici, ako obećaju da će učiniti određene korake na realizaciji ovog projekta.
 

nasipanje pera u jeenicama


Hmm.. možda ne bi bilo zgorega zamoliti susjeda da održi predavanje i u Jesenicama, Dugom Ratu ili Omišu. Možda će ovdje vladajući ili barem komunalna tvrtka "Peovica" naći interesa u primjeni modernih rješenja gospodarenja optadom?

Povezani članci

Who's Online

We have 214 guests and no members online