Kaštela: Smjenjen ravnatelj i školski odbor, djeci novo odjeljenje

ministar Jovanović u školi u KaštelimaZa epilog kaštelanskih događanja oko nelegalnog upisa 42 učenika s ocjenama ispod propisanog bodovnog praga u SŠ ”Braća Radić” Kaštel Štafilić-Nehaj ste, vjerujem, već čuli iz medija nakon posjeta ministra Jovanovića kaštelanskoj školi. Prosvjetna inspekcija zabranila je upis 42 učenika koji nisu imali dovoljan broj bodova za četverogodišnje smjerove škole Braće Radić u Kaštel Štafiliću, ravnatelj i Školski odbor bit će razriješeni, a inspekcija će krenuti istraživati i druge škole po Hrvatskoj. Ministar je djeci i roditeljima rekao da se mogu upisati u trogodišnje škole, a potom, ako budu dobri učenici mogu završiti i četvrtu godinu i to besplatno što im omogućuje novi zakon. Jovanović je u školi omogućio otvaranje još jednog trogodišnjeg smjera, a nakon što završe trogodišnje obrazovanje za ovu struku, moći će upisati četvrtu godinu kako bi kasnije, ako žele mogla ići na fakultet. Neki su roditelji ustvrdili da oni uopće nisu inzistirali da njihova djeca idu u tu školu već su dobili poziv iz škole da ih upišu... S portala Kastela.org prenosimo kronologiju događanja u kojoj su najveće žrtve, nažalost (kao i obično), ispala - djeca ...

NEHAJ U KAŠTELIMA

Smjenjen ravnatelj i školski odbor, djeci novo odjeljenje

Izvor: Kastela.org

- Svi oni koji su upisivali djecu mimo propisa zadesiti će ista sudbina kao i ravnatelja Vrbanića. Biti će smijenjeni zajedno sa školskim odborima - poručio je ministar Jovanović. S roditeljima je dogovoreno da će ministru pismeno poslati svoje želje koje će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta razmotriti.

ministar Jovanović u Kaštelima


KRONOLOGIJA DOGAĐANJA

1) Odlukom o elementima i kriterijima za upis učenika u I. razred srednje škole u šk. god. 2012./2013.  od 2. travnja 2012.  utvrđeni su minimalni bodovni pragovi za upis u srednjoškolske programe obrazovanja. Za upis u pojedine četverogodišnje programe obrazovanja propisan je minimalni bodovni prag od 36 bodova, o čemu su informaciju imale sve škole, županije, roditelji i učenici. Odlukom je također propisano da se jednom utvrđeni broj bodova primjenjuje tijekom cijelog upisnog postupka.

2) Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole utvrđeni su rokovi upisa i to za prvi upisni krug, upis učenika bio je 5. srpnja 2012., a u drugom krugu učenici su se upisivali u škole 11. srpnja 2012.

3) Ravnatelj škole Petar Vrbanić  5. srpnja 2012. upisao je uz suglasnost školskog odbora 42 učenika koji nisu imali 36 bodova.

4) Tek 17. srpnja 2012.,  12 dana od protuzakonitog upisa učenika, te nakon proteka prvog i drugog kruga  ljetnog upisnog roka ravnatelj škole, uz suglasnost Školskog odbora, upućuje dopis  Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i šport  u Splitsko-dalmatinskoj županiji sa zahtjevom da se odobri upis učenika koji nemaju minimalni bodovni prag.

djeca u školi u  Kaštelima

5) U to vrijeme Ministarstvo nitko nije telefonski kontaktirao niti se u bilo kojem obliku obratio za pomoć.

6) Dana 20. kolovoza 2012. pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport u Splitskodalmatinskoj županiji Zdravko Omrčen  uputio je dopis  Uredu državne uprave u Splitskodalmatinskoj županiji u kojem daje suglasnost za upis učenika koji ne ostvaruju minimalni bodovni prag,  iako za to nema ovlasti.  Napominjemo da ni o ovom dopisu i suglasnosti županije Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta  nije imalo saznanja niti ga je županija kontaktirala.

7) Dana  29. kolovoza 2012. Ministarstvo je zaprimilo dopis  voditelja Službe za društvene djelatnosti  Ureda državne uprave  u Splitsko-dalmatinskoj županiji Nevena Ćurkovića  u kojemu se navodi da je Ured suglasan s time da se udovolji zahtjevu škole u vezi s upisom učenika koji imaju manji broj bodova od propisanog. Ovaj dopis Ured državne uprave uputio je na znanje i školi.

8) Dana 30. kolovoza 2012. (četvrtak) voditelj Službe za društvene djelatnosti Neven Ćurković telefonski zove Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a s njim razgovaraju pomoćnica ministra Ankica Nježić i načelnica sektora Vera Šutalo te mu usmeno kažu da im neće biti dana suglasnost za upis učenika koji nemaju dovoljan broj bodova.

9) Dana 31. kolovoza 2012. (petak) Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Uprava za odgoj i obrazovanje,  uputila je  službeni odgovor Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojemu obavještava da Ministarstvo  uskraćuje suglasnost za upis navedenih učenika jer je 36 bodova minimalni bodovni prag za sve četverogodišnje škole u Hrvatskoj, a jednom utvrđeni bodovni prag ne smije se mijenjati tijekom cijelog upisnog postupka.

10) U ponedjeljak 3. rujna 2012., nakon što je ravnatelj obavijestio učenike da nisu upisani u školu i da Ministarstvo nije dalo suglasnost za njihov upis unatoč pozitivnim mišljenjima Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport u Splitsko-dalmatinskoj županiji, učenici ostaju u školi i kreću medijski istupi.

11) U svakom medijskom nastupu svi sudionici ovoga procesa iz Splitsko-dalmatinske županije: škola, županijski upravni odjel i ured državne uprave prebacuju odgovornost isključivo na ministra. U školu odlazi prosvjetna inspekcija.

ministar Jovanović u školi u Kaštelima

12) Iz kronologije je vidljivo da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta bilo uključeno u postupak tek u četvrtak 30. kolovoza 2012. kada se s Uredom državne uprave u Splitskodalmatinskoj županiji  usmeno razgovaralo i u petak 31. kolovoza 2012. kada  je službeno odgovoreno na zahtjev.

Iz navedenog je vidljivo da Ministarstvo nije odobrilo nezakoniti upis učenika, a da su i Županija i Ured državne uprave dali suglasnost za upis učenika s manjim brojem bodova, iako oni nisu nadležni za odlučivanje  o  takvom  upisu. 

Također, ravnatelj škole, kada je vidio da učenici ne udovoljavaju uvjetima upisa, nije smio niti zaprimiti dokumentaciju učenika te ih je trebao uputiti u odgovarajuće programe ili druge škole gdje ostvaruju pravo upisa. Iz ovoga proizlazi odgovornost:

1. ravnatelja i Školskog odbora,
2. Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport u Splitsko-dalmatinskoj županiji,
3. Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji
koji su svojim postupcima doveli u zabludu učenike i njihove roditelje.

13) Analizom upisa nakon trećeg upisnog roka Ministarstvo je ustanovilo da su u Srednjoj školi „Braća Radić“ Kaštel Štafilić-Nehaj ostali nepopunjeni obrazovni programi u trogodišnjem trajanju. U gradu Splitu u trogodišnjim zanimanjima ostalo je slobodnih 206 upisnih mjesta.

14) Dana 5. rujna 2012. ministar dr. sc. Željko Jovanović šalje dopis Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Službi za društvene djelatnosti, kojim je zadužuje da organizira upis za 42 protuzakonito upisana učenika u ostale škole na području Splita i županije, a sukladno uspjehu u njihovom prethodnom obrazovanju, a kako bi učenici najkasnije 10. rujna 2012. krenuli redovito u školu.

djeca u školi u Kaštelima

Temelj toga, 6. rujna 2012. voditelj Službe za društvene djelatnosti Neven Ćurković izvijestio je ministra da su zaprimili dopis te da su u direktnom kontaktu s ravnateljem škole,roditeljima, učenicima i stručnim službama uspjeli smjestiti jedan dio učenika na upražnjena mjesta te  jedan dio u nekim drugim školama u Splitu i Trogiru.

Škole su ponudile svoja slobodna mjesta neupisanim učenicima i g. Ćurković je obećao da će sljedeći dan dostaviti kompletnu informaciju za sve učenike.

15) Dana 7. rujna 2012. g. Ćurković je izvijestio ministra da se u rješenje stanja uplela lokalna politika i porušila sve ono što je jučer postignuto. Roditelji su sazvali protestni skup na koji su pozvali lokalnu samoupravu i sve ono što je jučer dogovoreno, od toga se danas odustalo.

Gospodin Ćurković dostavio je dopis ravnatelja škole Petra Vrbanića iz kojeg je vidljivo kako je ravnatelj odlučio da svi učenici prvih razreda idu u školu u ona zanimanja  u  koja su  se protuzakonito upisali, dok se ne iznađe drugo rješenje.

Povezani članci

Who's Online

We have 162 guests and no members online