Zakučac: Pjesniku u čast

Jure Kaštelan- Najviše jablana ima u mome selu, u njima se ptice gnijezde, u njima se zapliću oblaci, i zvijezde kroz njih jezde – pisao je Jure Kaštelan (1919. - 1990.), pjesnik, književnik, prevoditelj, jedan od osnivača Slobodne Dalmacije iz 1943. godine, jedan od partizana i jedan od urednika hrvatskog izdanja Biblije iz 1968. Pisao je tako o svome Zakučcu, selu Poljičke kneževine, stisnutom u kantun Mosora na zavoju Cetine, sa svim svojim jablanima, poljcima i kamenim kućicama, u kojem se već šesnaestu godina održava manifestacija “Jurini jablani”. Okupi se ondje nevelik broj posjetitelja, ali sasvim dovoljan da popune sva mjesta pred špiljom svetog kapucina Mandića. Zato su imena umjetnika koji sudjeluju u ovim večerima, što ih organizira omiška Narodna knjižnica, uvijek vrlo značajna. Ove godine gost je bio Arsen Dedić, a Kaštelanovu poeziju govorili su dramski umjetnici Otokar Levaj i Ivana Župa, a gledao se crno-bijeli dokumentarac o pjesniku, u kojem je Arsen prepoznao i neke svoje davne skladbe ...

PJESNIKU U ČAST

Arsen se sjetio kako je u Omišu pjevao pred Jurom Kaštelanom

Piše: Damir Šarac / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Arsen DedićDedić je izveo Kaštelanovu pjesmu “Predosjećaj jeseni na velegradskom pločniku”, što ju je uglazbio krajem sedamdesetih, potom skladbe na Krležine, Ujevićeve, Sabolove stihove i, naravno, svoje uspješnice.

Uvijek moderan

- Čitao sam Juru Kaštelana još kao dječak, kasnije sam bio blizak s njime, išao sam k njemu na Iblerov trg. Ali, neću nikad zaboraviti koncert ovdje u Omišu, na platou ispred hotela “Plaža”.

U prvom redu bio je Jure, a ja sam nastupao s “Delfinima” i hodao gol do pasa – ispričao je Arsen, ali ni nasmijana publika ni on nisu očekivali sljedeći rasplet: iz publike je iskočila gospođa Nada Beović mašući starom fotografijom: “Imam je!”

A na slici – Arsen bez majice pred hotelom “Plaža”.

- Jesan vam reka da je tako bilo - poentirao je Arsen – i onda san bija moderan!

Povezani članci

Who's Online

We have 515 guests and no members online