Zakučac: Arsen pod Jurinim jablanima

Pred više stotina obožavatelja poljičkog i hrvatskog pjesnika Jure Kaštelana, u Svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića, u Zakučcu, u rodnom mjestu Jure Kaštelana, u organizaciji Grada Omiša i Narodne knjižnice Omiš priređena je književna manifestacija "Jurini jablani“. Ovim 15. po redu susretima nazočili su dramski umjetnici Otokar Levaj, Ivana Župa i dragi gost Arsen Dedić. Ispred Gradske knjižnice Omiš, govorila je Svjetlana Buljević, ravnateljica, koja je pored ostaloga kazala ...

ZAKUČAC

Arsen pod Jurinim jablanima

Piše: Davor Grgat
Foto: Borko Gunjača


- "Jure Kaštelan, veliki pjesnik rođen 18. prosinca 1919. g.  u Zakučcu. Čitavog je života  ostao  vezan uz svoj zavičaj, uz ovo prelijepo selo gdje se jablani ogledavaju u rijeci Cetini. Jure Kaštelan (1919.-1990.), jedan od najznamenitijih hrvatskih pjesnika svoje i naše suvremenosti. Objavio je šest zbirki pjesama  i niz razasutih pjesama u poetsko-grafičkim mapama, koje je objavljivao sa slikarima. Objavljivao je i članke, prozu, eseje i drame u kojima je nazočna mitska koncepcija, ali u svakoj književnoj vrsti koju je oblikovao nailazimo na čisti poetizam.

Jurini Jablanovi u Zakučcu

U svom djelu on spaja običajno i moderno, male neznatne stvari koje su dio Jure Kaštelana u svom djelu spaja običajno i moderno, male neznatne stvari dio su njegova kraja i velike zamisli Zakučca i Poljica u širem smislu riječi, i stvara neobične poetskeslike i svijet izobilja mašte. Kažimo i to da se je Jure Kaštelan posebno istakao na radu današnje hrvatske Biblije.

Jurini Jablanovi u Zakučcu

Jure Kaštelan iskazao se tijekom života na više poručja: bio je prevoditelj, lektor, predstojnik katedre za teoriju  književnosti na Filozofskom fakultetu  u Zagrebu, ravnatelj Instituta za književnost i teologiju HAZ-u, urednik kulturne rubrike u „Vjesniku“, jedan od osnivača „Slobodne Dalmacije“, akademik – mnogo toga je radio, ali iznad svega je bio pjesnik...“ , kazala je ravnateljica omiške Gradske knjižnice.  

Jurini Jablanovi u Zakučcu

Potom su dramski umjetnici Otokar Levaj i Ivana  Župa, čitali mnoge pjesme  pok. Kaštelana, a prikazan je i dokumentarni film HRT o životu i djelu Jure Kaštelana.

Jurini Jablanovi u Zakučcu

U zabavnom programu ugodno je iznenadio skladatelj, šansonijer, akademski glazbenik Arsen Dedić, kojega smo, nakon programa upital kakve utiske nosi iz grada na Cetini, pa je smješeći se rekao:

Jurini Jablanovi u Zakučcu

- „Uvijek mi je bilo drago ovdje doći, osobito u ovako divnom povodu, kao što je večer u povodu našeg dragog Jure Kaštelana, s kojim sam bio prisan, kojega sam obožavao, kojega sam komponirao. Usput sam izveo još 3-4  svoja hrvatska pjesnika, kojih nažalost više  nema s nama. Imam dobar osjećaj da je publika sve ovo primila fantastično, da je zadovoljna i sve je funkcioniralo u najboljem redu. Volim ovaj Grad, i to je sve“, rekao je g. Dedić, koji je u više navrata nagrađen dugotrajnim aplauzom.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 534 guests and no members online