Putovati se može i jeftino, evo kako!

Putovanja
Ma daj, pa ima li uopće normalnih sjedala u tom avionu? Oće se srušit? Bojin se da mi ne ukradu pare s kartice! Kako ti to tako uvik jeftino nađeš?! Samo su neka od pitanja s kojima me poznanici obasipaju kada im ispričam da sam opet za sitne pare u petak letio do Londona, a u nedilju navečer bio doma. Iako su cijene nafte otišle u nebo, pa za razliku od vremena  prije 3-4 godine gotovo da više ni nema avionski karata za 5 eura, irski Ryanair još uvijek srećom svoju sezonsku postaju ima u Zadru, pa i Dalmatinci do desetak europskih zračnih luka mogu letjeti u oba smjera za od 30 do 50 eura. Za nevjerne Tome, evo i kako! ...

E DA MI JE PUTOVATI JEFTINO I LAKO...   PROČITAJ, IVAN ZNA KAKO!

Putovati se može i jeftino, evo kako!

Piše: Ivan Kaštelan
Izvor:
splitski portal / split.com.hr

Rana jesen i proljeće su idealno vrijeme za loviti akcije ove niskobudžetne avio kompanije, jer u jeku ljetne sezone teško da ćete do leta po popularnoj cijeni, iako će i tada ona biti znatno niža od onih kod „velikih" kompanija. A upravo idućih tjedana zadnji je voz za one koji žele jeftino na neki city break.

city break

Iako Ryanair iz Hrvatske više ne vozi do primamljivog Dublina, bajkovitog Edinburgha, a ni do kosog tornja u Pisi, tu su još uvijek London (svaki put iznova uzbudljiv), Bruxelles (idealna baza za obići Belgiju i Nizozemsku u tjedan dana), Marseille (u Provansi jer upravo je u tijeku berba na poljima lavande). Možete i do Billunda u Danskoj koji se ponosi Legolandom, ili još na sjever do za naš balkanski budžet ipak možda preskupih Stockholma i Osla, a ukoliko imate rodbine u Njemačkoj za sitno ojira leti se u Frankfurt, Karlsruhe i Düsseldorf...

krila rayanaira

Upravo je u tijeku akcija za neke od ovih destinacija i to jedan smjer za 12 eura, tj. 24 eura ukupno za povratni let, no ukoliko ste pomislili kako bi bilo baš zgodno negdje otići na kavu i vratiti se, san o putovanju vjerojatno će i ostati na razini neostvarene želje. Letovi su na rasporedu najviše 2-3 puta tjedno, pa ćete u svakom od ovih gradova morati ostati barem tri dana.

No, zadatak broj jedan je doći do Zadra. Postoji autobusna linija koja do zračne luke iz centra grada vozi upravo uoči Ryanair leta (30 kn smjer), a tu je i, za razliku od splitskih, poprilično povoljan zadarski taksi.

zadar

Za one koji dolaze osobnim automobilom, parking će u Zemuniku platiti 30 kuna za prva tri sata i po 2 kune za svaki slijedeći sat (dnevno 48 kuna).

U cijenu leta nije uključen obrok ni piće, a sa sobom je u kabinu dozvoljeno unijeti jedan rusak (u njega moraju stati sve "pederuše", laptopi, neseseri i sl.) i to maksimalnih dimenzija 55cm x 40cm x 20cm i težine do 10 kg, a ukoliko vam to nije dovoljno, dodatnu prtljagu ćete prilikom kupnje karte platiti 15 eura po smjeru.

london

Važno je da svoje podatke uoči leta ispunite online, isprintate svoj boarding pass za oba smjera i ponesete ga sa sobom, jer u suprotnom se to dodano masno plaća prilikom "čekiranja" u zračnoj luci.

Prilikom same kupnje avionske karte na Ryanair.com, za svaku kartu trebalo bi platiti po dodatnih 16 eura bankarskih troškova. No, srećom postoji rješenje kako to zaobići. Nemam posebnu želju reklamirati određenu banku, ali jedino Hypo banka nudi dvije kartice preko kojih se ne naplaćuju ovi dodatni euri, i to Poklon kartica (jednokratna)  i Refresh kartica (može se koristiti više puta). Potrebno ih je samo prije kupovine "napuniti" iznosom kojeg planirate potrošiti na karte.

Neizbježna stavka na koju morate računati je da Ryanir uglavnom slijeće na B aerodrome gradova u koje idete, pa je i transfer do grada određeni izdatak (od 10 do 20 eura ovisi o slučaju), a neugodnost koja vam kod ove kompanije može zasmetati je i ta što su njihovi letovi obično u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Možda zvuči komplicirano, no kada zbrojite sve ovo i shvatite da ste svoju avionsku karte platili 3-4 puta manje nego bi to bio slučaj s nekom drugom kompanijom, osmijeh od uha do uha je zagaraniran.

Pariz

Ukoliko ste još uvijek zagriženi za jeftino letenje, sve o ovoj temi možete potražiti i na odličnom topicu na Forum.hr-u.

Ove godine letovi Ryanaira prestaju najkasnije u prvom tjednu 11. mjeseca, a ponovo im se radujemo već u rano proljeće 2013. godine. Ili to čekanje ublažite sada već tradicionalnom akcijom Croatia Airlinesa koji tijekom zimskih mjeseci nude letove iz Splita za 99 eura za pojedine europske destinacije.

outovanje

Povezani članci

Who's Online

We have 221 guests and no members online