Zero Waste: Život bez otpada u teoriji i praksi

Plastične vrećice, jednokratna plastična ambalaža, limenke, plastične čaše i slamke, boce i folije su samo par primjera otpada koji u velikoj mjeri zagađuje okoliš, skupimo ga u roku jednog dana, a razgrađuje se stoljećima. Uz malo volje, kreativnosti i organizacije možemo i drugačije jer život bez otpada nije utopija nego održiva filozofija.
U organizaciji Udruge za održivi razvoj Osejava, Anamarija Prgomet, koja stoji iza inicijative "Zero waste Croatia", održati će u subotu, 9.3.2019. u Makarskoj edukativno – praktično predavanje o životu bez otpada i pokazati nam kako je uz malo organizacije i kreativnosti takav život moguć. Kroz praktičan pristup će prikazati kako se na lak način može živjeti ovaj životni stil koji nije nimalo štetan ljudima, životinjama i okolišu. Nakon predavanja slijede radionica o izradi prirodnog dezića i druženje.

ZERO WASTE

Život bez otpada u teoriji i praksi

Životni stil s nula otpada (eng. zero waste) je sve popularniji pokret u svijetu zbog sve većeg zagađenja okoliša. Zasniva se na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice. Pet riječi (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot što znači odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, truliti/kompostirati.

Tih načela se pridržavaju pojedinci koji slijede ovu životnu filozofiju. Koriste proizvode koji su dugovječni i napravljeni od materijala koji traju, npr. plemeniti čelik. Upotrebljavaju i staklo, zatim bambus ili druge materijale biljnog porijekla koji se lako kompostiraju, a biljke brzo obnavljaju.

Osim toga, kod kuće proizvode kozmetiku i hranu. Kupuju u rinfuzi kako bi izbjegli jednokratnu plastičnu ambalažu. Zero waste pokret je usko povezan s minimalizmom i veganstvom, jer se meso i ostaci životinja ne mogu kompostirati.  Kroz praktičan pristup će prikazati kako se na lak način može živjeti ovaj životni stil koji nije nimalo štetan ljudima, životinjama i okolišu.

Sve što nas u prirodi okružuje ima svoj životni ciklus i vijek. Taj ciklus podsjeća na kružno putovanje: ondje gdje je nešto rođeno, tamo i završava. Slijedeći takve cikluse, živimo u suživotu s prirodom. Sa zahvalnošću primamo sve potrebno za sretan život i vraćamo kroz ljubav i brigu za cjelokupnu kreaciju majke prirode/Univerzuma.

Nakon predavanja slijede radionica o izradi prirodnog dezića i druženje. Koliko je jednostavno napraviti vrhunske kozmetičke proizvode u vlastitoj kuhinji i to korištenjem isključivo prirodnih materijala saznat ćeš na radionici.

Reci ne kupovanju sintetskih proizvoda pakiranih u plastičnu ambalažu koji štete tvom zdravlju, a i okolišu. Pridruži nam se u stvaranju ljepše, zdravije i sretnije Hrvatske.