Klape: Cambi na tronu

Klapa CambiOsim što su postali apsolutni pobjednici 44. festivala dalmatinskih klapa u Omišu, klapa “Cambi” osvojila je ovog ljeta i dva zlata kod kuće, na Kaštelanskom điru, a zlatom se može tretirati i nastup na 31. EBU folk festivalu održanom u Rodolstadu, u Saskoj (Njemačka). Radi se o smotri popularne narodne glazbe iz čitavog svijeta, koji se, pod okriljem Europske radijske unije, svake godine održava u drugoj europskoj državi. Šezdesetak zemalja koje su prijenos preuzimale mogle su se još jednom osvjedočiti u kvalitetu pjevanja pulena maestra Rajmira Kraljevića, jer su Kaštelani već predstavljali Hrvatsku na istom festivalu, i to 2003. godine u Hamburgu. Ovih dana je klapa Cambi predstavila svoj novi CD "Prava karta", već deseti po redu...

KLAPE
 
NIKAD USPJEŠNIJE LJETO KAŠTELANSKIH PIVAČA

'Cambi' od zlata

Tajna dugotrajnog uspjeha klape “Cambi”? Vrsna selekcija pjevača, dugogodišnji uporni rad na izvornom melosu, ali i novim glazbenim izričajima
 
Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
 
Kao i uvijek, kad su projekti maestra Rajmira Kraljevića u pitanju, paket od jedanaest pjesama, uglavnom novih, ali i onih za koje obrade, odnosno glazbeni tretman ili prepakiranje ako hoćete, nose specifični otklon od ustaljenog klapskog kodeksa, inovatorski i istraživački orjentiran, nastojeći melosna opetovanja i opća mjesta svesti na najmanju moguću mjeru, harmonijskom paletom koja a capela projekcije usmjerava sve ozbiljnije popularnoj glazbi, podržanoj ne kao do sada diskretnom uporabom žičanih instrumenata, već pravog orkestra.

Klapa Cambi
 
Utoliko i je CD Cambija "Prava karta" intrigantniji od sličnih projekata, budući otvara neka delikatna pitanja na koja tek treba ponuditi valjane odgovore.
 
Vrsni pjevači kakvi su Cambijevi i voditeljska ruka Rajmira Kraljevića izborili su se na pravo vlastitog gledanja na stvari, poštujući naslijeđe, odlučni da mu neće robovati.
 
Priznanja, pa i ova najsvježija, pobrojena, daju im na to pravo.
 
PROČITAJTE VIŠE...