U spomen na velikana: još rastu Jurini jablani

manifestacija Jurini JablaniPred brojnim obožavateljima poljičkoga i hrvatskoga pjesnika Jure Kaštelana, u svetištu svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu, rodnome mjestu Jure Kaštelana, priređena je književna manifestacija “Jurini jablani” u organizaciji Grada Omiša i Narodne knjižnice Omiš. Na 13. ”Jurinim jablanima” sudjelovali su književnik Jakša Fiamengo, dramski umjetnici Otokar Levaj, Ksenija Prohaska i Nada Subotić, a za glazbeni ugođaj bili su zaduženi klasični gitarist Neno Munitić i šansonijer Darko Matičević ...


U SPOMEN NA VELIKANA HRVATSKE RIJEČI

Jure KaštelanJoš rastu Jurini jablani

Piše: Davor Grgat / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Jure Kaštelan (1919. – 1990.) još je za života bio slavljen i čašćen, a njegove su pjesme djeca znala naizust. Iskazao se tijekom života na više područja: bio je prevoditelj, lektor, voditelj Katedre za književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ravnatelj Instituta za književnost i teatrologiju HAZU-a, urednik kulturne rubrike u “Vjesniku”, jedan od osnivača “Slobodne Dalmacije”, akademik – mnogo je toga radio, ali iznad svega bio je pjesnik.

Književna manifestacija bila je iznimno posjećena, a na kraju programa u bajkovitu ambijentu čule su se tople riječi iz puka, koje se ne mogu naći u antologijama.

Povezani članci

Who's Online

We have 328 guests and no members online