In Memoriam: Ron Asheton

The StoogesSjedinjene Američke Države, kraj šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ljeto ljubavi, flower power, Woodstock i sve te lijepe stvari. Napušeni hipiji sneno skakuću kroz svoju LSD-jem induciranu iluziju kako pjesmama o miru, ljubavi i cvijeću mogu zaustaviti ratove i učiniti svijet boljim. A onda odjednom booooom – na stage su istrčali otpadnici The Stooges kako bi im surovu istinu pljunuli u lice: čovjek je beštija, pohlepna zvijer žedna krvi i tuđe patnje; i nikakva pjesma o cvijetu u kosi to neće promijeniti ...

SIROVA SNAGA

IN MEMORIAM: RON ASHETON

The Stooges
Ron Asheton


Piše: Ante Čikotić Chiko

Bezobrazni, bučni i vulgarni, The Stooges su u vremenu pacifizma i ideala zaigrali na kartu mizantropije i mračnog nihilizma pogonjenog razuzdanim koncertima tijekom kojih bi polugoli i po vlastitom priznanju totalno ludi Iggy Pop razbijenim staklom rezao svoj torzo, mazao se maslacem od kikirikija i sirovim mesom, te se tako okrvavljen bacao u ekstatičnu publiku, patentirajući na taj način i danas popularni stage diving. Punkeri prije nego je punk uopće izmišljen, to su vam bili The Stooges.

The Stooges
The Stooges

Svoj eponimni album prvijenac snimili su 1969. za svega dva dana, u produkciji dobrano puknutog Velvet Undergroundovog Johna Calea zaogrnutog vampirskim plaštem (sic!).  Snimanje je budno pratila i demonski lijepa femme fatale Nico koja je iskoristila tu prigodu da nakon šapatom palih Lou Reeda, Bob Dylana i Jim Morissona, u krevet odvede još jednog do temelja sj*banog rock pjevača. Iggy nije imao ništa protiv.

The Stooges

Što se pak samog albuma tiče, bio je to revolucionarni manifest iskonski primitivnog rock 'n' rolla debelo obilježen životinjski sirovim gitarskim akordima Rona Ashetona do kosti ogoljenima od ikakve ljepote i melodioznosti.

Ono što je taj čovjek svojoj gitari učinio u stvarima kao što su '1969', 'No Fun' i u mučno morbidnoj, a opet veličanstvenoj 'I Wanna Be Your Dog', pokušat će kopirati mnogi. Pokušat će, ali neće uspjeti.

The Stooges

Međutim, unatoč sirovoj snazi Ronove gitare, bjesomučnom bubnjanju brata mu Scotta, čvrstom ritmu Dave Alexanderovog basa, intrigantnim vokalnim egzibicijama Iggyja Popa, te kultnom statusu kojeg će album zaraditi u nadolazećim dekadama, prvijenac The Stoogesa se u vrijeme izlaska prodavao lošije nego sušena govedina u veganskim restoranima.

Još gora sudbina je zadesila slijedeći ''Fun House'' iz 1970., nazvan po vili u Michiganu u kojoj su The Stooges održavali svoje seksualno – narkotične orgije sa tonama kokaina i hrpama groupie djevojaka.

The StoogesSnimljen bez nasnimavanja kako bi se uhvatio onaj energetski naboj kojim su obilovale 'žive' svirke banda; u losangeleskom studiju kojeg su Iggy i ekipa za tu priliku u potpunosti devastirali, ''Fun House'' je bio vrhunski komadić rock avangarde desetljećima ispred svog vremena, pa ne iznenađuje što se u godini svog izvornog objavljivanja prodao u cca dva i pol primjerka.

Ali loša prodaja ploča nije bio jedini problem s kojim su se The Stooges trebali suočiti. Nakon što je jedan član George Clintonovog Parliamenta upoznao Scott Ashetona sa paklenim čarima heroinske groznice, nije trebalo dugo čekati da se i ostatak banda navuče na iglu. Svi osim Rona, čiji je karakter ipak bio čvršći nego u većine razmaženih polovnih rock and roll buntovnika.

Sa snažnom heroinskom ovisnošću i pločama koje gotovo da se i nisu prodavale, The Stooges su počele pratiti glasine da organizirani poput ulične bande pljačkaju trgovine i benzinske pumpe ne bi li na taj način namakli koji dolar za ugasiti svoju ovisničku glad.

U bescjenje su prodali svu svoju opremu samo kako bi si osigurali nešto siće za još koji šut, a Dave Alexander je čak i izbačen iz banda, jer je bio toliko drogiran da nije mogao ni držati gitaru, a kamo li je svirati.

Kad je vidio da je vrag odnio šalu, Iggy raspušta band i sa svojim novim kompanjonom, gitaristom James Williamsonom, kreće tražiti glazbenu sreću u Veliku Britaniju. Umjesto na božicu Fortunu, nabasao je na svog najvećeg obožavatelja, androginog vanzemaljca Ziggy Stardusta, pardon David Bowiea, koji ga uspijeva nagovoriti da ponovno okupi Stoogese.

The Stooges

S nešto izmijenjenom postavom (Williamson se uhvatio gitare, a Rona je zapao bas) i u produkciji gospodina Ziggy Stardusta, The Stoogesi 1972. godine snimaju 'Raw Power', album čiju će ikoničnu naslovnicu fotograf Mick Rock snimiti na njihovu kultnom koncertu održanom u londonskoj Scali 17. srpnja iste godine.

Upravo će ta razuzdana koncertna promocija tada još uvijek neizdane ploče ostati upamćena kao inicijalna iskra koja će zapaliti nadolazeću punk rock revoluciju.

S tom su svirkom The Stooges dobili svoju drugu priliku. Dobili, i junački je uprskali. Kad je 'Raw Power' nakon dugo otezanja 1973. godine napokon ugledao svijetlo dana, oni kreču na turneju koju će Iggy kasnije samokritički posprdno nazvati 'The Vodka Tour'.

The Stooges

Kao što bi se u nabrijanim hollywoodskim foršpanima za adrenalinom nabijene sequele akcijskih blockbustera reklo, ta je turneja uključivala još više droge, još više seksa i još više akcije. Samo za razliku od celuloidnih pucačina schwarzeneggerovskog tipa, ovaj film nije imao sretan kraj.

Skandalozna od samog početka, turneja je završila krvlju natopljenim fijaskom. ''Vi ljubomorni k*urcoljupci me možete gađati s čim god želite, ali ja ću svejedno večeras j*bati vaše cure!!!'' urlao je Iggy sa stagea Michigan Palacea u Detroitu, dok su ga lokalni bikeri Scorpionsi zasipali bocama, kovanicama i kockama leda.

The StoogesIggyjevo šaketanje sa trostruko višim, težim i snažnijim Scorpionsima, Scottov živčani slom i sveprisutni smrad heroina bili su posljednji čavao u lijes već davno upokojenog banda.

Narednih kvarat stoljeća nitko neće ni čuti za The Stoogese. Ron i Scott će iz američke vukojebine Ann Arboura gledati kako njihov bivši kolega Iggy Pop postaje zvijezda dok oni gube vrijeme u kojekakvim projektima osuđenima na propast prije nego su uopće i započeti. Tako će nakratko zajedničkim snagama pokrenuti The New Order (ne ga brkati sa New Orderom niknulim iz Joy Divisiona, riječ je o dva potpuno različita sastava – op.a.), da bi nakon totalnog debakla i njih dvoje krenuli svaki svojim putem.

Kroz nadolazeće godine, Ron svaštari u niskobuđetnim filmovima i bandovima maštovitih naziva New Race, Destroy All Monsters, Dark Carnival i Wylde Ratttz, da bi se s bratom ponovno našao u J Mascis + the Fogu na turneji koja ih je uvjerila da su u međuvremenu, zahvaljujući punku, metalu i nekim novim klincima naloženim na njihove stare ploče, The Stooges napokon in.

To nije promaklo ni starom liscu Iggyju koji ih poziva da mu pomognu oko snimanja njegova solo albuma 'Skull Ring' iz 2003. Bio je to uvod u dugo iščekivanu reanimaciju The Stoogesa službeno ovjerenu sa njihovim prvim oficijelnim studijskim izdanjem nakon duge trideset i četiri godine (sic!), pločom 'The Weirdness' (2007.).

The Stooges

Iako je sam album bio daleko ispod razine svojih prethodnika, publika je svejedno hrlila na njihove koncerte koji kroz sva ta desetljeća nisu ni najmanje izgubili na svojoj energičnosti i atraktivnosti, u što su se 2007. mogli uvjeriti i domaći rockeri koji su tog ljeta hodočastili na jarunski Vip INmusic festival.

The Stooges su napokon mogli uživati u slavi koja ih je uporno zaobilazila još tamo od onog glazbenog sessiona sa vampirolikim John Caleom. Činilo se da je budućnost blistava i lijepa sve dok im zla sudbina nije još jednom, po posljednji put, odlučila pomrsiti račune.

The Stooges

Šestog siječnja 2009., u sam osvit obljetničarske godine u kojoj su The Stooges trebali obilježiti okruglih četrdeset godina od izlaska njihovog prvog albuma, beživotno tijelo Rona Ashetona je pronađeno u njegovu domu u Ann Arbouru, Michigan.

The Stooges su ostali bez svog gitariste, a rock glazba bez genijalnog umjetnika čiji je sirovi zvuk gitare pokušalo skinuti barem tri četvrtine heavy metal gitarista i ama baš svaki punker koji je ikad lupao po gitari. Pokušali su, ali nisu uspjeli.

The Stooges

Zbogom, majstore.

I pozdravi Johnnyja Ramonea kad ga sretneš.

Povezani članci

Who's Online

We have 184 guests and no members online