Još je ulja u svići

stari rockeriŠto je to sa šezdeset-i-nešto godišnjim rockerima koji, umjesto da objese gitaru o klin i krenu pilat svoju unučad sa lovačkim pričama o nekadašnjim danima uspjeha i slave, i dalje snimaju sjajne albume što kvalitetom i angažiranošću debelo nadmašuju i najuspjelije diskografske pokušaje njihove triput mlađe konkurencije? Da li razlog leži u suhoparnoj statistici koja kaže da su najizdašniji glazbeni konzumenti većinom zaposleni trideset-i-nešto godišnjaci spremni potrošiti hrpu šoldi na album ili koncert izvođača uz čiju su glazbu odrasli? Ili je riječ o prestižu, nekakvoj epidemija kreativne renesanse kod rock 'n' roll umirovljenika? Teško je reći. Ono što je pak sigurno jest da niz etabliranih izvođača u debeloj jeseni svog života unatrag nekoliko godina, na radost hordi svojih obožavatelja, rockerizbacuje redom sve same vrhunske albume koji idu drito u sam vrh njihove ukupne diskografije. Ni 2012. nije bila iznimka, pa smo vam na samom njenom izmaku odlučili ponuditi top 10 ljestvicu najboljih ploča izvođača iz +60 kluba što smo ih mogli čuti u tekućoj diskografskoj sezoni ...


I ROCK 'N ROLL KA' I NAŠ HAJDUK ŽIVI VJEČNO!

Još je ulja u svići

Piše: Ante Čikotić Čiko


10. KISS: "MONSTER"

Iako su još u devedesetima ponovno navukli svoje maske, kožu i lance, trebalo je čekati sam kraj prve dekade novog milenija da bi Simmons, Stanley & Co. ponovno počeli snimati nenadj*bive albume. Trebalo je čekati, al' čekanje se isplatilo. Kako zbog "Sonic Booma" iz 2009., tako i zbog ovog friškog monstruma od albuma.
09. AEROSMITH: "MUSIC FROM ANOTHER DIMENSION!"

Ovi su likovi stvarno neuništivi! Nakon svih tih groupiesica, alkohola, droge i beskrajnih turneja, Toxic Twinsi i njihova razuzdana horda i u svojim poznim godinama još uvijek znaju ubost vanserijski hit, poput aktualnog "What Could Have Been Love".
08. DR. JOHN: "LOCKED DOWN"

Ako ste fan, nakon ove će vam ploče stari bluesman biti još draži. S druge pak strane, ukoliko ga dosad niste slušali, nikad nije kasno da se prepustite čaroliji njegove "voodoo music".
07. BONNIE RAITT: "SLIPSTREAM"

A, evo nam i jedne dame. Gđa. Raitt još uvijek svira gitaru bolje od većine njenih muških kolega, a i glas joj s godinama sve sugestivniji i iskreniji. Stoga ne iznenađuje da njeni coveri Dylanovih i Raffertyjevih standarda na ovom albumu mogu bez imalo srama stati rame uz rame sa originalima.
06. LEONARD COHEN: "OLD IDEAS"

A kad smo već kod iznimnih vokala, uvjerljiviji glas od onog Leonarda Cohena teško da će te naći. Najveći je pjesnik među rockerima još jednom uspio, ovaj put uz obilatu pomoć svojih starih ideja i skica, snimiti još jedan veličanstven album, do grla natopljen onom za njega tako karakterističnom, gorko – slatkom melankolijom.
05. THE BEACH BOYS: "THAT'S WHY GOD MADE THE RADIO"

Jedan od najvećih paradoksa rocka je taj  da je Brian Wilson, čovjek kojem je dijagnosticiran težak oblik mračne depresije, sa svojim Beach Boysima snimio neke od najljepših i najvedrijih momenata suvremene popularne glazbe. Talent je to koji, sudeći po ovoj friškoj ploči, još uvijek nije ni mrvu izblijedio.
04. RY COODER: "ELECTION SPECIAL"

Unatoč njegovu čestom koketiranju sa politikom, te aktivnom društveno – umjetničkom angažmanu, "Election Special" je prvi Cooderov u potpunosti eksplicitan politički album. I to izdan svega par mjeseci prije američkih predsjedničkih izbora. Nimalo slučajno, pretpostavljam, što ne znači da je riječ o lošoj ploči. Upravo suprotno, riječ je o još jednoj iznimnoj Cooderovoj glazbenoj avanturi.
03. BOB DYLAN: "TEMPEST"

Dylan se pak, sudeći po njegovim nedavnim kontroverznim izjavama, u politiku, ali i historiografiju, razumije puno lošije od kolege mu Coodera. No, kvragu, zato stari grintavac još uvijek snima sjajne albume.
02. BRUCE SPRINGSTEEN: "WRECKING BALL"

Da će 2012. biti godina veterana, Springsteen nas je na samom njenom početku upozorio svojim "Wrecking Ballom". Ploča je to iskrenog heartland rocka, na kojoj se Gazda još jednom, uz papreno rockijanje, odaje i u one njemu tako dobro poznate vode folk trubadurštine.
01. ZZ TOP: "LA FUTURA"

Mjesecima su teksaške bradonje grintale da im je pun kufer Rubinove producentske perfekcije i zanovijetanja. Atmosfera se usijala do te mjere da je suradnja umalo raskinuta. Srećom, sudbina je imala druge planove, pa danas možemo uživati u ponajboljem albumu ZZ Top još tamo od davnašnjeg "Eliminatora".


mladi mišo