Lijep stas i još ljepši glas

ellie gouldingerykah baduNije samo na brdovitom Balkanu pojam ''pjevačice'' degradiran na razinu šupljoglave posvoduše što karijeru gradi kroz kojekakve farme, ekskluzive, eksplozive i ostale red carpete neartikulirano se kreveljeći za mikrofonom seoskih diskoteka uz pratnju pseudonarodnjačke glazbene matrice. Ni na puno krupnijim, ''zapadnjačkim'' glazbenim tržištima situacija nije puno bolja. Naime, na njima dominiraju putene r&b/hip hop ''pevaljke'' čiji je glazbeni talent obrnuto proporcionalan volumenu njihove u tange utegnute stražnjice s jedne, te plavokose silikonom i botoksom nafilovane pop zvijezdice s druge, njima suprotne strane. Srećom, u CD shopovima i na internet servisima se uz njihove glazbene uvrede dobrom ukusu mogu pronaći i glazbeni biseri talentiranih cura koje uz lijep stas imaju još i ljepši glas, a koje su, po svemu sudeći, u potpunosti obilježile početak tekuće diskografski godine. S kojim im je albumima to pošlo za rukom, pročitajte u nastavku ...

 

LIJEP STAS I JOŠ LJEPŠI GLASPiše: Ante Čikotić Čiko


U CD shopovima i na internet servisima se uz glazbene uvrede dobrom ukusu još uvijek mogu pronaći i glazbeni biseri talentiranih cura koje uz lijep stas imaju još i ljepši glas, a koje su, po svemu sudeći, u potpunosti obilježile početak tekuće diskografski godine.Laura Marling: 'I Speak Because I Can'

Apsolutno remekdjelo! Jedan od najboljih albuma u 2010! Prigušena atmosfera slična onoj s ploča Nicka Drakea, intrigantni tekstovi i sneni Laurin vokal koji se poput bršljana previja oko slušatelja, uvlači mu se pod kožu i danima ga ne napušta, definitivni su aduti ove ploče. S njom je mala Marlingova više nego uspješno dokazala svim onim bradatim i kosatim čudacima iz, u zadnjih nekoliko godina u indie rocku sveprisutnog, kantautorskog revivala da postoje i neke talentirane curke koje svojom glazbom i stihovima mogu jako dobro parirati mnogo eksponiranijim muškim kolegama.  Ako ne i debelo ih nadmašiti!

Obavezno poslušati: iznimnu 'Blackberry Stone'.

 

Nina Romić: 'Daljine'

Domaći parnjak gore spomenutom Laurinom kantautorskom biseru i iznimna ploča koja svojom kvalitetom strši debelo iznad žalosnog prosjeka hrvatske glazbene produkcije. Mlada je zagrebačka singer/songwriterica u samo jedan album sjetne atmosfere uspjela sabiti toliko emocija, dojmljivih poetskih slika i prekrasnih melodija da bi se i veliki Leonard Cohen posramio. Naravno, u domaćim su medijima njene ''Daljine'' prošle gotovo nezamijećeno, jer za njih su boja mudanti Jelene Rozge i seksualni život Severine Vučković ipak puno važnije glazbene teme. 

Obavezno poslušati: apsolutno cijeli album, iako su moji osobni favoriti 'U mom malom mraku' i 'Zauvijek'.

 

Natalie Merchant: 'Leave Your Sleep'

Evo se s novim materijalom oglasila i gđa. Merchant, nekadašnja vokalistica i frontwoman kultnih 10000 Maniacsa. I to sa poprilično ambicioznima materijalom, ako smijem primijetiti. Naime, ''Leave Your Sleep'' je dvostruka ploča sa spretnim Natalienim interpretacijama niza tradicionalnih napjeva i dječjih uspavanki iz pera etabliranih književnih imena 19. i 20. stoljeća. Svaka od čak 26 pjesama na njemu je dobila poseban tretman i glazbeni uvez u rasponu od irskog folka, preko bluegrassa i reggea, pa sve do debelih slojeva gudačkih instrumenata i klasičnog kantautorskog ruha. Jednostavno rečeno, ''eklektičan'' je riječ preslaba za opisati ovaj album.

Obavezno poslušati: 'Nursery Rhyme Of Innocence And Experience', 'Calico Pie', prekrasnu 'If No One Ever Marries Me' i veličanstvenu 'Griseldu'.

 

Shelby Lynne: 'Tears, Lies And Alibis'

U ovu sam se preslatku cowgirl zaljubio onog trenutka kad sam prvi put čuo njen glas. Njena glazba, pjesme i seksipil kojim zrači samo su produbili moju tihu patnju. I kako sad biti objektivan u recenziranju njene najnovije ploče? Neću se ni truditi. Reći ću samo: ovo jednostavno morate preslušati!

Obavezno poslušati: do boli lijepu 'Something To Be Said About Airstreams'. I ostatak ploče u cijelosti. Uz sve što je Shelby ikad snimila. 
 


Ellie Goulding: 'Lights'

A sad nešto potpuno drukčije: pobjednica tradicionalnog BBC-jevog izbora ''Sound Of'' s kojim taj poznati medijski gigant iz godine u godinu bez i najmanje pogreške pogađa tko će biti glavna glazbena zvijezda u nadolazećih dvanaest mjeseci. Izgleda da ni u recentnom izboru nisu fulali, s obzirom da je gorko-slatki Gouldingin electro-pop zvuk kao stvoren za vrhove glazbenih top ljestvica. Ako su vam se svidjeli La Roux, Ellie će te obožavati!

Obavezno poslušati: 'Starry Eyed', 'Under The Sheet', 'This Love (Will Be Your Downfall)'

 

Erykah Badu: 'New Amerykah, Pt. 2: Return Of The Ankh'

Nakon hvaljenog prethodnika  ''New Amerykah, Pt. 1: 4th World War'' iz 2008., evo nam i njegova nastavka. I iako ga je dobar dio bio snimljen praktički u isto vrijeme kad i njegov prethodnik, tematski su bitno različiti. Prvi je dio bio rasan komad politički nabijenog i poprilično avangardnog neo-soula, dok je njegov friško izdati nastavak više intimističkog karaktera i ljubavne tematike. Međutim, čak ni njegova medijska promocija nije mogla proći bez političkog komentara i očite provokacije. Naime, u spotu za pjesmu 'Window Seat' Erikah hoda Dallasom svlačeći odjeću sa sebe sve dok je potpuno nagu ne pokosi metak točno na mjestu gdje je slična sudbina zadesila J. F. Kennedyja. Aleksandar Dragaš je u tome iščitao dobronamjerno upozorenje sadašnjem američkom predsjedniku Baracku Obami. Mislim da nije pogriješio.

Obavezno poslušati: 'Window Seat', (i pogledati) naravno!

I za sam kraj…..  


 
Corinne Bailey Rae: 'The Sea'

Kažu da iza svakog veličanstvenog umjetničkog djela stoji velika tragedija. ''The Sea'' nije iznimaka. Zamišljen kao glazbena terapija, taj je album trebao tugom shrvanu Corinne iščupati iz jarka boli u kojeg ju je gurnula prerana smrt njenog supruga. Sudeći po priloženom, terapija je u potpunosti uspjela. ''The Sea'' je uistinu fascinantan komad emocijama nabijenog neo-soula, prekrcan dirljivim pjesmama o gubitku, sjećanju i vječnoj ljubavi. 

Obavezno preslušati: 'Are You Here' i 'I'd Do It All Again'