Bučne odlikašice iz garaže - Veronica Franco!

Veronica FrancoSlobodna Dalmacija s tipkovnice Diane Barbarić donosi priču o mladom ženskom rock bandu - Veronica Franco - kojeg čine gitaristica i vokal Iva Lukin (18) iz Dugoga Rata, učenica Jezične gimnazije SŠ ‘Jure Kaštelan’ u Omišu i Srednje glazbene škole u Makarskoj, Jelena Jeličić (18) na gitari, učenica V. gimnazije ‘Vladimir Nazor’ u Splitu, Omišanka Antonela Madunić (19) na bas gitari, studentica na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu, te bubnjarka Ines Olić (20) koja studira geografiju na Sveučilištu u Zadru, ali je skoro svaki vikend doma u Splitu. Za sada sviraju tuđe stvari koje im se sviđaju, a nadaju se objavi autorskog materijala kroz iduću godinu. Pažljiviji pratitelji demo rock scene u Omišu i okolici nisu propustili njihove nastupe na ovogodišnjim (i lanjskim) moto susretima MK Reborn Dalmacija i MK Omiški Gusar ...


VERONICA FRANCO

ČETIRI TALENTIRANE UČENICE I STUDENTICE

Bučne odlikašice iz garaže, upoznajte bend - Veronica Franco!

Piše: Diana Barbarić / Slobodna Dalmacija
Foto: Maja Prgomet
Izvor: Slobodna Dalmacija


U sklopu prošlotjednog Uličnog urbanog festivala “Nasilje nije cool” koji je u Splitu organizirala Udruga MoSt u suradnji sa splitskim srednjoškolcima, nastupilo je devet srednjoškolskih bendova u underground klubu “Kocka”.

Među njima su najviše pažnje plijenile četiri cure (da, da, i stasom, ali i odličnom svirkom ) iz jedinoga ženskoga srednjoškolsko-studentskoga benda na području Splita.

Uglavnom, djevojke još moraju puno raditi da bi se njima bavili ozbiljni glazbeni kritičari, ali zato nema nikakve prepreke da ih kao izvrsne učenice i pametne mlade djevojke predstavimo i ovdje. Ako ništa drugo, kako su nam rekle, barem će ih roditelji nakon ovoga ozbiljnije shvatiti.

Veronica Franco

Dakle, bend se zove “Veronica Franco”, sviraju rock, a članice benda su: Iva Lukin (18) iz Dugoga Rata, učenica Jezične gimnaziju SŠ ‘Jure Kaštelan’ u Omišu i Srednje glazbene škole u Makarskoj, Jelena Jeličić (18), učenica V. gimnazije ‘Vladimir Nazor’ u Splitu, Omišanka Antonela Madunić (19), studentica na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu, te Ines Olić (20) koja studira geografiju na Sveučilištu u Zadru, ali je skoro svaki vikend je kući u Splitu.

Iva je vokal i svira solo gitaru, Jelena je back vokal i na ritam gitari, Antonela je na bass gitari, a Ines je back vokal i svira bubanj. Sada nemaju autorskih pjesama, ali se ‘radi na tome’. Za sada sviraju tuđe stvari koje im se sviđaju. Antonela i Iva su već ranije svirale u omiškom KUD-u, Jelena svira i u školskom bendu V. gimnazije, a i Ines ima bubnjarskog iskustva.

Kako ste dali ime bendu?
- Antonela: Ja sam dala ime bendu još prije nego što sam uopće pronašla članice za svoj dugo željeni ženski bend. Od samog početka uopće nije bilo premišljanja da će bend imati ime i prezime, a presudla je ljubav prema poeziji i feministička svijest; Veronica Franco je bila venecijanska renesansna pjesnikinja i kurtizana.

Koji su vam glazbeni uzori?
- Iva: Janis Joplin, Joan Jett, Santana, Jack White (White Stripes), bendovi; Laufer, Hladno Pivo, Negative
- Jelena: Oasis, Joe Cocker, Rolling Stones, Jimi Hendrixd, Hugh Laurie, Janis Joplin, John Mayer ... od naših možda Hladno Pivo i Adastra.
- Antonela: Nemam uzore.
- Ines: Od basista bi to bili Victor Wooten, Jaco Pastorius i Steve Harris, a od bubnjara Dave Weckl, Nicko McBrain i George Kollias.

Ines Olić iz banda Veronica Franco

Što najradije svirate na koncertima?
- Najdraža pjesma s našeg repertoara nam je definitivno ‘Dolje je bolje’ od Hladnog Piva i Ivanke Mazurkijević, koju mi volimo često prekrstit u ‘Svetica’!

Kako roditelji komentiraju vaš hobi, podržavaju li vas?
- Iva: Roditelji podržavaju dokle god su ocjene u školi u redu, iako im ni ovako nije pretjerano drago.
- Jelena: Roditelji podržavaju, al’ postoji neka granica, ipak je škola još uvijek na prvom mjestu.
- Antonela: Moji misle da se bavim ‘ćoravim poslom’ i da bi bilo bolje da se uhvatim faksa.
- Ines: Već dvije godine živim sama i kad god mogu radim, uz to što idem na fax. Kako god gledali na to, ne bi mi mogli zabraniti. Iako mislim da nemaju ništa protiv, mama je bila na par svirki i svidjelo joj se...

Tko su vam fanovi i kakvi su vam planovi za budućnost?
- Fanovi su nam svi koji vole rock u ženskoj verziji i pozitivnu atmosferu, s naglaskom na malo veći broj muških. Ovo ljeto već imamo dogovoreno par nastupa, ali prvenstveno se planiramo uhvatiti autorskih pjesama. Nadamo se objavi autorskog materijala kroz iduću godinu. Planiramo se držati zajedno sve dok nas životni putevi i okolnosti ne razdvoje. Od glazbe se ipak ne može živjeti, pa tako namjeravamo završiti fakultete, a glazbom se idalje baviti samo kao hobijem.

Imate li konkurenciju u Splitu? Postoji li još koji ženski bend?
- Koliko mi uspijevamo pratiti splitsku scenu i bližu okolicu, postoji ženski bend, ali na Braču; Električna Guzilica. One postoje duže od nas, ali ne sviramo isti tip glazbe i s curama smo u kolegijalnim odnosima, tako da se ne smatramo konkurencijom u smislu nadmetanja.

Kako izgleda tipičan provod splitskih srednjoškolaca? Imate li se gdje zabavljati i svirati muziku koju volite?
- Iva: Za zabavljati se uvijek može naći mjesto, ali baš glazbu koju preferiram ne mogu naći svugdje. Za svirke koje mi održavamo ima potencijala, ali nikad nismo sigurni je li to to.
- Antonela: Mogu se zabaviti bilo gdje, ali isto tako mislim da u Splitu, a pogotovo u mom gradu Omišu jako fali mogućnosti za mlade. Tipičan izlazak je neki koncert ili ekipni izlazak sa akustičnom gitarom u neki park. Omiš je definitivno nula što se tiče mogućnosti. Imamo gdje svirati muziku koju volimo, mi se ne možemo požaliti, ali malo iskačemo iz prosjeka, jer nikad nismo sigurne je li nas netko želi čut ili vidjet. Split ima jako puno mladog glazbenog potencijala, i ne samo glazbenog, u umjetnosti općenito, i mislim da bi se malo više trebale podržavati ideje mladih inicijatora.
- Jelena: Tipičan provod mene kao srednjoškolca; klubovi gdje se svira rock glazba. Iako mislim da u Splitu ima sve manje izbora za nekakav ‘tipičan’ provod.
- Ines: Zabava je dobra dok je dobra ekipa, manje je bitno gdje. Prije sam išla samo po metal svirkama i koncertima, a sada me malo prošao taj film (iako jos slušam istu muziku) pa mogu bilo gdje otići, samo da nisu cajke ili tako nešto...

Veronica Franco

Gdje vježbate?
- Vježbamo po splitskim prostorima opremljenim baš za probe bendova. Platimo dva sata garaže i pokušavamo navježbati što je više moguće. Nemamo često mogućnost napraviti probu, jer svaka živi u drugom gradu, ali se maksimalno trudimo.